Er kwam verleden week belangrijk nieuws voor ADA houders voorbij: Het blockchainnetwerk krijgt over een niet al te lange tijd zijn eerste ‘sidechain’ met het netwerk van Ethereum. Met andere woorden: Cardano wordt interoperabel met Ethereum. Hieronder lees je waarom Cardano’s eerste sidechain zo belangrijk is voor het voortbestaan van het netwerk op de langere termijn. Ook leggen we jou alles uit over sidechains en waarom deze nodig zijn. Als dit eenmaal duidelijker is, dan begrijp je ook waarom de implementatie van de eerste sidechain van Cardano zulk positief nieuws is voor crypto in zijn algemeen en natuurlijk voor Cardano ADA in het bijzonder.
Verbinding met Ethereum dankzij Cardano's sidechain
Ontwikkelaar dcSpark kondigt deze week aan dat het de eerste sidechain voor Cardano gaat ontwikkelen. De sidechain wordt ‘Milkomeda’ genoemd. Dankzij deze eerste sidechain wordt het blockchainnetwerk van Cardano met die van Ethereum verbonden. Best groot nieuws wat we dan ook graag met jullie willen delen! Met de Milkomeda sidechain kunnen ‘wrapped’ tokens van Cardano naar het ecosysteem van Ethereum worden verzonden.
Wrapped tokens
Wat is een ‘wrapped token’? Dit is een zogenoemde tokenized vorm van een cryptomunt die in feite leeft op een andere blockchain. Met de komst van de allereerste Cardano sidechain, kunnen dus wrapped crypto op Ethereums blockchain vrij bewegen door Cardano’s blockchain.
Om dit te kunnen begrijpen en waarom het zulk belangrijk nieuws is voor Cardano (en voor beleggers in ADA), is het belangrijk dat je kennis hebt van sidechains. Hieronder volgt een uitgebreide uitleg over wat sidechains zijn, wat het beoogde doel is van een sidechain en wat de implementatie hiervan op de langere termijn met de Cardano waarde doet.
Cardano sidechain: Wat is het?
Wat is een Cardano sidechain? Voordat we dieper ingaan op de Milkomeda sidechain van ADA Cardano, informeren we jou eerst uitgebreid over sidechains in zijn algemeen. Wat is een sidechain? Vrij vertaald is dit een ‘zijketen’. Het wordt omschreven als een afzonderlijke, op zichzelf staande blockchain die met een bovenliggende blockchain is verbonden. De bovenliggende blockchain is dan de ‘main chain’ en de sidechain is een blockchain die hieraan gekoppeld is. Zo kunnen beide chains met elkaar communiceren en informatie uitwisselen.
Een beetje simplistisch uitgelegd maar het werkt in de praktijk als volgt: Jij kan straks jouw cryptocurrency verplaatsen vanaf Ethereum (main chain) naar de sidechain van Cardano en andersom. Voor bedrijven heeft een sidechain veel toegevoegde waarde. In het volgende kopje “welk doel heeft een sidechain” lees je waarom.
Welk doel heeft een sidechain?
Nu je een iets beter beeld hebt over wat een sidechain is, is het de hoogste tijd om wat verder in de materie te duiken. Want wat is precies het nut van een sidechain. Welk doel heeft de toevoeging van een dergelijke functie voor ontwikkelaars en bedrijven? Nu moet je weten dat sidechains veel ‘werk’ van de blockchain halen.
Zonder sidechain zou al het werk op de blockchain moeten gebeuren en dat kost veel ruimte. Een sidechain ontlast als het ware de hoofdketen (blockchain) en daardoor kan deze zich richten op wat het belangrijkste is. In de meeste gevallen is dat het bewaken van de veiligheid.
Toepassingen
Hoe worden sidechains op dit moment toepast? Wat is de concrete meerwaarde hiervan? De toepassingen zijn in feite oneindig. Denk aan chains die zijn ontworpen voor kleine betalingen (microbetalingen) of een sidechain zoals die is ontworpen voor het project CryptoKitties. Waar het op neerkomt is dat met sidechains de main chains (blockchains) geschaald kunnen worden. In werkelijkheid kan men door gebruik te maken van sidechains, een blockchain nagenoeg kopiëren en naar eigen wens inrichten.
Voordelen:
Sidechains zijn permanent. Ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van een al bestaande sidechain (als deze bestaat).
Een cryptocurrency kan bestaan uit meerdere zijtakken met elk een eigen functie/specialiteit
Cryptocurrency’s kunnen met behulp van zijtakken met elkaar communiceren. Ze worden daarom ook veel gebruikt door ontwikkelaars voor experimenten voordat een project naar de hoofdketen wordt gebracht.
De specifieke functie van Milkomeda voor Cardano
Tenslotte zoomen we nog even in op de voordelen en specifieke functie van de Milkomeda sidechain voor het Cardano-netwerk. Want dat is het waar alles natuurlijk om draait. De lancering van de sidechain Milkomeda heeft niet als doel om het Cardano-platform op te schalen maar contracten mogelijk te maken die compatibel zijn met Ethereum.
Bovendien worden ‘wrapped’ ADA gebruikt ter bekostiging van de transactiekosten van het Cardano-netwerk. Het bedrijf gebruikt een geheel eigen technologie voor de implementatie: ‘wrapped smart contracts’. Het is een nieuwe functie waarmee ontwikkelaars slimme contracten op de sidechain kunnen integreren terwijl de eigen slimme contracten van Cardano dan niet te hoeven worden verplaatst.
Sidechains zijn essentieel voor de toekomst van Cardano
Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano, geeft aan dat de implementatie van sidechain in zijn algemeen voor Cardano essentieel is. Milkomeda is volgens de oprichter “een zeer waardevolle toevoeging”.
Naast connectie met Ethereum zal ook Solano volgen!
Overigens ontwikkelt het team van dcSpark mogelijk dit jaar (2021) nog meerdere sidechains waaronder een zijtak die Cardano met Solana verbindt.