Voor elke markt geldt dat er sprake is van periodes die worden gekenmerkt door een positief en door een negatief sentiment. Vaak is het zo dat beiden elkaar afwisselen waardoor er een soort van cyclus ontstaat. Dit zien we reeds een ongelofelijk lange tijd bij de traditionele aandelenmarkt, maar ook de cryptomarkt is er niet van vrijgesteld, in tegendeel. Voor deze laatste geldt namelijk dat de onzekerheid nog steeds uit verschillende hoeken afkomstig is. Zo zou een groot land dat Bitcoin of cryptocurrencies in het algemeen verbiedt meteen de koers een flinke duik kunnen laten nemen. Voor iedereen die heeft geïnvesteerd of van plan is om te gaan investeren in de cryptomarkt is het van cruciaal belang dat periodes waarin een negatief sentiment heerst zo snel mogelijk wordt gespot. Dit om bijvoorbeeld een stukje van de reeds gerealiseerde winsten veilig te kunnen stellen. De vraag is echter hoe kan je het begin van een bearmarkt herkennen? Dat is een belangrijke vraag die we graag voor jou in dit blogartikel gaan proberen beantwoorden.
Wat is een bearmarkt?
Een bearmarkt of een berenmarkt is de benaming voor de periode waarin er sprake is van een overheersend negatief sentiment binnen een bepaalde markt. Het kan hierbij dan onder meer gaan om de cryptomarkt. Binnen deze periode kunnen er verschillende zaken worden vastgesteld:
- De interesse onder potentiële, nieuwe investeerders neemt af;
- Bestaande investeerders zetten een rem op het uitbreiden van hun holdings;
- Bestaande investeerders beslissen om een deel van hun holdings te verkopen;
In het bijzonder de combinatie van bovenstaande factoren kan ervoor zorgen dat er een bepaalde kettingreactie in gang wordt gezet die de waardes van de cryptocurrencies lager en lager duwt. Het is binnen een dergelijke periode moeilijk om nog een lichtpuntje te vinden. Positief nieuws dat tijdens een bullrun het positieve sentiment alleen maar extra in de verf zet heeft binnen deze periode dan ook zo goed als geen enkele impact.
Welke factoren kunnen een bearmarket uitlokken?
Ongelofelijk veel verschillende zaken kunnen in de praktijk aan de basis liggen van een bearmarkt. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de aanhoudende twijfels op vlak van regulering. Reeds vanaf het moment dat de cryptomarkt ontstond was er op dit vlak sprake van de nodige twijfels. Deze twijfels zullen blijven bestaan tot op het ogenblik dat minstens de belangrijkste landen ervoor hebben gekozen om een bepaalde regulering in het leven te roepen. Dat is echter niet alles. Andere belangrijke aandachtspunten waar rekening mee moet worden gehouden zijn de volgende:
- Algemene economisch onzekere omstandigheden;
- Er is sprake van een (grootschalige) hack;
- Een grote exchange komt in woelig vaarwater terecht;
Bovenstaande zijn slechts enkele van de vele zaken die aan de basis kunnen liggen van het ontstaan van een nieuwe bearmarkt. In het bijzonder wanneer er sprake is van een combinatie van factoren, zoals het failliet van een grote exchange als gevolg van een hack die heeft plaatsgevonden kan dat een heuse schokgolf veroorzaken doorheen de volledige cryptomarkt.
Hoelang kan een bearmarkt aanhouden?
Het is onmogelijk te voorspellen hoelang het negatieve sentiment zal blijven hangen. Een bearmarkt kan zeer snel terug voorbij zijn doordat er bijvoorbeeld zeer positief nieuws naar buiten komt. Beslist bijvoorbeeld plots een groot en gerenommeerd bedrijf om betalingen met Bitcoin te accepteren of gaat een bepaalde onderneming een gedeelte van haar balans in BTC aanhouden? Dan zou dat zomaar een interessante trigger kunnen zijn die een einde zal brengen aan het heersende negatieve sentiment. Het is echter ook mogelijk dat er sprake is van een spiraal aan negatieve berichtgeving.
In deze situatie wordt het meteen een compleet ander verhaal. Het risico bestaat dan dat een bearmarkt maanden of zomaar even jaren kan blijven aanhouden. Voor de lange termijn investeerder hoeft dit niet meteen een groot probleem te betekenen. Voor de personen die zijn ingestapt met een korte termijn perspectief is dat uiteraard een compleet ander verhaal.
Welke mogelijkheden brengt een bearmarkt met zich mee?
Voor heel wat mensen geldt dat ze worden afgeschrikt wanneer er sprake is van een bearmarkt. Wanneer het bloed door de straten loopt beslissen zelfs heel wat mensen om te verkopen in plaats van het omgekeerde te doen. Het is van cruciaal belang om er als lange termijn investeerder in cryptocurrencies voor te kiezen om net deze lage koersen mee te kunnen nemen in je gemiddelde aankoopkoers.
Voor heel wat beleggers geldt dat ze instappen in de assets waarin ze willen investeren door middel van het DCA-principe. Hierbij wordt er dan periodiek geïnvesteerd, zowel in gunstige als in minder gunstige periodes. Het zijn net in deze laatste periodes dat finaal de meest rendementen kunnen worden behaald.
Stoppen met investeren tijdens een bearmarkt is dan ook in de praktijk beslist niet verstandig, in tegendeel. Niet alleen zorg je er op deze manier immers voor dat het negatieve sentiment in stand wordt gehouden, daarnaast is het ook nog eens zo dat je op deze manier zeer interessante aankoopmomenten misloopt. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.