De best presterende crypto van 2022 (top 10)

best presterende crypto van 2022
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

In dit overzicht hebben we een top 10 gemaakt van de crypto’s die in 2022 de beste resultaten hebben laten zien in termen van percentuele toename (of afname). Stablecoins zijn hierbij niet meegenomen en we hebben ons beperkt tot de 100 grootste munten op basis van marktkapitalisatie. Dit waren de best presterende crypto van 2022:

1 - Trustwallet Token (TWT)

Trustwallet Token (TWT) is een cryptocurrency die is gelanceerd door Trustwallet, een populaire portefeuille-app voor de opslag en beheer van verschillende soorten cryptocurrencies. TWT is een ERC-20 token, wat betekent dat het op het Ethereum-blockchain draait.

Deze munt is bedoeld als beloning voor gebruikers van de Trustwallet app en kan worden gebruikt om aan te kopen op de Trustwallet-marktplaats en om kortingen te krijgen op verschillende producten en diensten. TWT wordt ook gebruikt als een stakingmiddel, wat betekent dat gebruikers TWT kunnen staken om deel te nemen aan het besluitvormingsproces van het Trustwallet-ecosysteem.

Er zijn in totaal 1 miljard TWT in omloop, en de munt is op verschillende beurzen verkrijgbaar, zoals Binance en Uniswap. Trustwallet heeft aangekondigd dat het TWT zal gebruiken om zijn producten en diensten te financieren en om te investeren in andere cryptocurrency- en blockchain-projecten.

In 2022 heeft TWT een enorme toename van 103% laten zien, wat het tot de nummer 1 van de best presterende crypto’s van 2022 maakt.

2 - GMX (GMX)

De decentrale exchange GMX heeft een native token genaamd GMX, dat functioneert als een governance-token. Gebruikers kunnen GMX-tokens staken en een deel van de GMX-protocolkosten verdienen, plus andere incentives behalen. GMX ondersteunt momenteel de Arbitrum- en Avalanche-netwerken. 

In 2022 heeft GMX een toename van 86.05% laten zien, wat het tot de top 10 van best presterende crypto’s van het jaar maakt

3- OKB (OKB)

OKB is een cryptocurrency die is uitgegeven door OKEx, een populaire cryptocurrency-beurs. Het is een ERC-20 token die is gebaseerd op het Ethereum-blockchain.

OKB wordt gebruikt als governance token voor het OKEx-ecosysteem en kan worden gebruikt om kortingen te krijgen op transactiekosten op de beurs, alsmede om toegang te krijgen tot bepaalde diensten en producten op het platform. Houders van OKB kunnen ook deelnemen aan het besluitvormingsproces van OKEx en hebben stemrecht over belangrijke beslissingen die betrekking hebben op de werking van de beurs.

Deze exchange token heeft in 2022 een toename van 3.7% laten zien.

Okex exchange
OKEx exchange

4 - LEO (UNUS SED LEO)

LEO (UNUS SED LEO) is een cryptocurrency die is uitgegeven door Bitfinex, een grote cryptocurrency exchange. 

LEO wordt gebruikt als governance token voor het Bitfinex-ecosysteem en kan worden gebruikt om kortingen te krijgen op transactiekosten op de beurs, alsmede om toegang te krijgen tot bepaalde diensten en producten op het platform. 

In 2022 heeft LEO een toename van 7.97% laten zien. Het is daarmee de laatste cryptomunt met een toename in deze top 10 best presterende cryptomunten van 2022.

5- Tron (TRX)

Tron (TRX) is een cryptocurrency die is ontwikkeld door het bedrijf Tron Foundation. Het is een native token van de Tron-blockchain, een decentraale openbare blockchain die is ontworpen voor het delen van content en het uitvoeren van smart contracts mogelijk te maken.

TRX wordt gebruikt als de belangrijkste valuta op het Tron-blockchain en kan worden gebruikt om aankopen te doen op de Tron-marktplaats. Houders van TRX kunnen ook deelnemen aan het besluitvormingsproces van het Tron-ecosysteem en hebben stemrecht over belangrijke beslissingen die betrekking hebben op de werking van het platform. 

In 2022 heeft TRX een afname van 38.87% laten zien.

6 - Quant Network (QNT)

Quant Network (QNT) is de native token van het Overledger-blockchain, een multi-chain-platform dat is ontworpen om interoperabiliteit tussen verschillende blockchains mogelijk te maken.

QNT wordt gebruikt om toegang te krijgen tot het Overledger-ecosysteem en kan worden gebruikt om te betalen voor diensten en producten die op het platform worden aangeboden. Houders van QNT kunnen ook deelnemen aan het besluitvormingsproces van het Overledger-ecosysteem en hebben stemrecht over belangrijke beslissingen die betrekking hebben op de werking van het platform.

In 2022 heeft QNT een afname van 38.87% laten zien.

quant network
Quant Network

7 - Monero (XMR)

Monero (XMR) is een cryptocurrency die is ontwikkeld met de nadruk op privacy. Het is een open-source, decentrale cryptocurrency die gebruikmaakt van een proof-of-work-consensusalgoritme om transacties te verifiëren. Monero maakt gebruik van ring signatures en stealth adressen om de identiteiten van de partijen in een transactie te verbergen en om te voorkomen dat transacties kunnen worden gevolgd.

Deze munt heeft in 2022 een afname van 39.19% laten zien

8 - Huobi Token (HT)

Huobi Token (HT) is een cryptocurrency die is uitgegeven door Huobi, een populaire cryptocurrency-beurs. Het is een ERC-20 token die is gebaseerd op het Ethereum-blockchain.

HT wordt gebruikt als governance token voor het Huobi-ecosysteem en kan worden gebruikt om kortingen te krijgen op transactiekosten op de beurs, alsmede om toegang te krijgen tot bepaalde diensten en producten op het platform. 

In 2022 heeft HT een afname van 47.91% laten zien

9 - Apecoin (APE)

Apecoin (APE) is een cryptocurrency die is uitgegeven door Apecoin Inc. en gebruikt wordt op de Apecoin-blockchain. Het Apecoin-ecosysteem bestaat uit verschillende projecten, waaronder de Bored Ape Yacht Club. Het APE-token wordt gebruikt als valuta binnen dit ecosysteem. APE is verkrijgbaar op verschillende cryptocurrency-beurzen, zoals Bitvavo

In 2022 heeft APE een afname van 47.91% laten zien

Bored Ape kopen
Bored Ape

10 - Litecoin (LTC)

Litecoin (LTC) is een open source, wereldwijd betalingsnetwerk dat gebaseerd is op de blockchain-technologie. Het is gecreëerd door Charlie Lee, een voormalig Google-ingenieur, en werd in oktober 2011 voor het eerst gelanceerd. Litecoin is een peer-to-peer internetvaluta die geen centrale autoriteit of banken nodig heeft om transacties te verwerken. In plaats daarvan worden transacties gevalideerd door middel van een netwerk van gebruikers die deze transacties verifiëren en de gegevens in de blockchain opnemen.

Litecoin is vaak beschouwd als een alternatief voor Bitcoin, aangezien het op veel manieren op Bitcoin lijkt, maar heeft een aantal belangrijke verschillen. Zo heeft Litecoin een snellere bloktijd (ongeveer 2,5 minuut in plaats van 10 minuten voor Bitcoin) en is het maximaal aantal Litecoins dat ooit zal worden uitgegeven 84 miljoen, wat meer is dan het maximaal aantal Bitcoins dat ooit zal worden uitgegeven (21 miljoen).

In 2022 heeft LTC een afname van 49.57% laten zien

2022 was een slecht jaar

Opvallend is dat een aantal van de best presterende munten van 2022 exchange tokens zijn, zoals OKB (OKB) met een toename van 3.7% en Huobi Token (HT). Dit kan mogelijk worden verklaard door het feit dat exchange tokens in zowel goede, alsook in slechte tijden worden ingezet om goedkoper te kunnen handelen op exchanges. 

Overigens stond er in de top drie met slechtst presterende tokens van 2022 ook een exchange token tussen, de FTX token. Dit valt geheel te wijten aan de val van deze exchange. De top drie slechtst presterende coins zag er als volgt uit:

  1. Terra Classic (LUNC) – Deze munt heeft in 2022 een afname van 99.99% laten zien;
  2. FTX Token (FTT) – Deze munt is in 2022 met 97.78% gedaald;
  3. Ethereum PoW (ETHW) – Deze munt heeft in 2022 een afname van 97.56% laten zien.

Voorafgaande aan het jaar 2022 hadden we reeds een lijstje gemaakt met, volgens ons, de beste cryptomunten. In onze lijst hadden we een cryptomunt juist voorspelt (Litecoin). Voor komend jaar hebben we een top 7 gemaakt van de beste cryptomunten van 2024. Nu maar hopen dat 2023 een mooi jaar mag gaan worden en sommige van onze voorspellingen uit mogen komen. 

Lees ook andere tipsOp de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin