Beste crypto van 2023: 7 veelbelovende coins

beste crypto 2023

Wie investeert op de cryptomarkt stapt in een achtbaan. Koersstijgingen en koersdalingen wisselen elkaar af alsof je in een achtbaankarretje zit die omhoog en omlaag gaat. In 2021 beleefden veel crypto beleggers de rit van hun leven. Het was een jaar vol crypto records. Zal 2023 opnieuw de boeken ingaan als een succesjaar? De tijd zal het leren. Hoe dan ook hebben wij de zeven beste crypto van 2023 voor jou op een rijtje gezet. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder en stap, als je durft, opnieuw in de achtbaan die crypto heet.

Beste crypto van 2023: zit je klaar?

De beste crypto van 2023: we zijn erg hoopvol over de volgende 7 veelbelovende cryptomunten. Uiteraard weten wij ook niet wat de markt ons gaat brengen. Alles is afhankelijk van een stukje wetgeving, sentiment en vele andere factoren. Maar als het aan ons ligt dan kunnen de volgende 7 altcoins niet ontbreken in de top van 2023. 

bitvavo

Welkomstbonus!

€1000 crypto gratis verhandelen?

✔️ Laatst gebruikt: 23 minuten geleden

pijl

Inhoudsopgave

1 – Ethereum (ETH): Een klassieker met nog veel ruimte om te groeien

Ethereum trapt af om te beginnen aan ons lijstje van de meest veelbelovende crypto van 2023. Laten we goed beginnen met een echte klassieker: Ethereum. 

Dit is een open source, en op blockchain gebaseerd distributed computing platform. Het is ontwikkeld als een wereldwijd computernetwerk dat transacties kan verwerken en slimme contracten kan uitvoeren. 

Het is op dit moment de tweede meest waardevolle cryptocurrency, na Bitcoin. Dit maakt het zeker de moeite van het benoemen waard.

Wat is Ethereum?

Ethereum werd in 2015 gelanceerd door de Russisch-Canadese software ontwikkelaar Vitalik Buterin en Joe Lubin, bedenker van het blockchain software bedrijf ConsenSys. Beide heren streefden er naar om een gedecentraliseerd platform te creëren waarop applicaties die precies zo draaien als geprogrammeerd. 

Oftewel: er is geen enkele kans op downtime, censuur of fraude. Ethereum mag zich ook het eerste platform noemen dat  ontwikkelaars in staat stelt nieuwe applicaties te creëren en in te zetten. Dit maakt het een pionier in de cryptowereld. Bovendien blijft het platform zich technologisch verder ontwikkelen.

Blockchain

Ethereum is een op de blockchain gebaseerd besturingssysteem. Een blockchain is een gedistribueerd grootboek dat wordt bijgehouden door een netwerk van computers. Het maakt het mogelijk om transacties tussen twee partijen vast te leggen. Op het moment dat je online iets koopt, wordt jouw betaling geregistreerd op de blockchain.

Gedecentraliseerde applicaties

Ethereum is een gedecentraliseerd applicatieplatform. Een gedecentraliseerde applicatie is een programma dat draait bovenop het Ethereum netwerk. Het voert een specifieke taak uitvoert. Een gedecentraliseerde applicatie is bijvoorbeeld een programma dat je helpt om geld naar iemand te sturen. 

Dit programma draait op het Ethereum platform en legt een transactie vastleggen op de blockchain, wat een gedistribueerd grootboek is. Daarnaast worden er op het Ethereum netwerk smart contracts worden uitgevoerd. Dit zijn digitale overeenkomsten tussen twee partijen.

Hoe werken smart contracts?

Smart contracts staan twee partijen toe om overeenkomsten aan te gaan. Deze overeenkomsten worden afgedwongen door een computercode die draait op de blockchain. 

De code is zo geschreven dat deze extreem moeilijk te veranderen is. Dit maakt smart contracts perfect voor gebruik in financiële markten. Kortom: Ethereum is een interessant platform omdat het verschillende toepassingen heeft.

Top 3 websites - eenvoudig crypto aankopen

bitvavo

Bitvavo

#ad Verhandel eerste €1000 crypto gratis

✔️ Laatst gebruikt: 8 minuten geleden

Coinmerce

Veilig & simpel crypto kopen!

bitcoin meester

Bitcoin Meester

200+ cryptovaluta

Hoe werkt Ethereum?

Bitcoin gebruikt een peer-to-peer netwerk om transacties te verwerken. Dit is een netwerk van computers die gelijkwaardig aan elkaar zijn. Ethereum bouwt voort op dit concept. Tevens maakt het gebruik van een consensus algoritme genaamd Proof-of-Work. 

Dit houdt in dat miners met elkaar concurreren om complexe wiskundige problemen op te lossen. De miner die het probleem als eerste oplost, mag het blok aan de keten toevoegen. En zodra dat gebeurt, mag de miner de transactie die hij of zij heeft gemined aan het blok toevoegen.

Nodes

Het bovenstaande proces geeft kort weer hoe Ethereum netwerk werkt. Wanneer een transactie op het netwerk wordt gemaakt, wordt deze naar alle nodes in het netwerk gestuurd. Elk knooppunt verifieert de transactie. Als het knooppunt vindt dat de transactie geldig is, voegt het deze toe aan de blockchain.

Wat is de Ethereum Virtual Machine (EVM)?

De Ethereum Virtual Machine (EVM) is de kerncomponent van het Ethereum netwerk. Simpel gezegd is het een virtuele machine die smart contracts uitvoert. Het gebruikt onder andere Bytecode. Dit is een programmeertaal die wordt gebruikt om smart contracts te schrijven.

Wat zijn de toepassingen van Ethereum?

Ethereum is in 2023 en daarna een veelbelovend cryptocurrency platform omdat je er zo ontzettend veel mee kunt. Zo is het mogelijk om een gedecentraliseerde applicatie te bouwen met het Ethereum platform. Dit is bijvoorbeeld een programma dat je helpt om geld naar iemand te sturen. De mogelijkheden van gedecentraliseerde applicaties zijn eindeloos.

Ether minen: zo gaat het in zijn werk

Je kunt het Ethereum platform ook gebruiken om Ether te minen. Ether is de munteenheid van het Ethereum netwerk en dus belangrijk voor het voortbestaan. Om Ether te minen, moet je complexe wiskundige problemen oplossen. En dat kan alleen met geavanceerde computer apparatuur. Je moet er dus wel tijd, geld en energie in steken.

mining ethereum
mining ethereum

Eigen cryptomunt maken: hoe doe je dat?

Misschien vind je minen teveel gedoe en wil je graag een eigen munt creëren. Ook dat is mogelijk.  In dat geval moet je een code schrijven die jouw munt definieert. Daarnaast moet je eigen aanbod- en distributieregels bedenken én een smart contract opzetten om de levering en distributie van de cryptomunt te bepalen. 

Zodra je de code voor de munt hebt  geschreven is het tijd voor de lancering en kun je het verspreiden onder andere crypto investeerders. Wie weet is het een doorslaand succes!

Hoe koop je ETH?

Misschien wil je graag ETH kopen. Daar zijn twee manieren voor, namelijk Er zijn twee handelen met andere munteenheden of direct van een exchange, zoals Bitvavo, kopen. Om te handelen met een andere valuta moet je een exchange of broker vinden die de valuta ondersteunt die je wilt verhandelen. Dan kun je je ETH verhandelen voor de gewenste valuta.

Wallet en private keys

Om rechtstreeks van een exchange en/of broker te kopen, moet je een bankrekening hebben. Zodra je jouw ETH hebt ontvangen kun je het storten in je digitale portemonnee. 

Dit is een digitale plek waar je je private keys bewaart. Je private keys zijn een combinatie van letters en cijfers. Het nummer bepaalt naar welk adres je het geld wilt sturen en de letters bepalen vanaf welk adres het geld verstuurd wordt. Ethereum kan wat ons betreft in 2023 niet ontbreken in jouw portefeuille met altcoins.

2 – Terra (LUNA): Unieke en innovatieve speler op de cryptomarkt

Terra is een nieuwe digitale munteenheid die vrij kort geleden het levenslicht zag. Het werd gelanceerd door een bedrijf genaamd Terra en daar heeft het dus zijn naam aan te danken. Terra heeft veel aandacht gekregen in de pers vanwege zijn unieke en innovatieve eigenschappen. 

Het wil een alternatief bieden voor traditionele valuta en gezien de stijgende populariteit van deze cryptomunt kan het daar best nog wel eens in slagen.

Wat is Terra?

Terra is een redelijk jonge digitale valuta die werd gelanceerd in januari 2018. Je kunt het vandaag de dag zien als een hybride van een digitale munt en en een sociaal netwerk. De munt heeft veel kenmerken die het uniek en aantrekkelijk maken voor beleggers. Uiteraard gaan we daar zometeen verder op in.

bitvavo

Welkomstbonus!

€1000 crypto gratis verhandelen?

✔️ Laatst gebruikt: 23 minuten geleden

pijl

Wat zijn belangrijke kenmerken van Terra?

Terra is ontworpen door Terraform Labs. Het wil de wereld kennis laten maken met een gedecentraliseerde munt. Oftewel: er is geen sprake van controle door een centrale autoriteit. 

Zogeheten smart contracts nemen deze belangrijke taak op zich. Dit zijn computerprogramma’s waarmee transacties tussen twee partijen kunnen worden verricht zonder dat er een derde partij aan te pas komt. Ook dit zijn belangrijke kenmerken van Terra:

 • Iedere Luna token houder mag tokens inzetten op het ecosysteem van Terra (staken). Wie kiest voor staking ontvangt een aandeel van de transactiekosten die Terra ontvangt bij het gebruik van zijn stablecoins.
 • Als gebruiker heb je de mogelijkheid om te unstaken, maar dit proces neemt soms wel drie weken in beslag.
 • Terra coins worden gedistribueerd op basis van het Terra protocol. Dit houdt in dat tokens eerst onder validators worden verdeeld. Zj ontvangen commissie voor hun diensten. Daarna ontvangen delegators hun deel van de tokens.

Open-source protocol

Het protocol van Terra is open-source en gebruikt Proof of Stake. Het richt zich op een ecosysteem vol stablecoins. De prijs van deze cryptomunten is gekoppeld aan een ander fiatpaar. Daarbij is er bijvoorbeeld sprake van dekking door goud, zilver of fiat valuta’s. Dit zorgt voor stabiliteit op de volatiele cryptomarkt.

Prijs van stablecoin gekoppeld aan fiatgeld
Prijs van stablecoin gekoppeld aan fiatgeld

Wat kun je doen met Terra?

Terra is een digitale munt die is gecreëerd om te worden gebruikt als een vorm van betaling voor goederen en diensten. Het is geen fysieke munt maar een virtuele valuta die van de ene persoon naar de andere kan worden verzonden. 

Terra is ook geen bank of financiële instelling, maar wel een peer-to-peer systeem dat mensen in staat stelt geld rechtstreeks van de ene persoon naar de andere over te maken zonder gebruik te maken van banken of andere financiële instellingen.

Hoe werkt Terra?

Om geld van de ene persoon naar de andere te sturen, heb je een Terra wallet nodig. Deze digitale portemonnee kun je downloaden van de Terra website. Zodra je de wallet hebt, kun je waar en wanneer je maar wilt geld sturen naar iemand anders die ook een Terra-portemonnee heeft. 

De persoon die het geld ontvangt, kan vervolgens zijn of haar wallet  gebruiken om betalingen te doen voor goederen en diensten

Wat is LUNA?

LUNA is de zogeheten ‘native governance token’ van Terra. Het wordt gebruikt op het netwerk zelf en ondersteunt onder andere de prijsstabiliteit van de stablecoins. De term ‘governance token’ wordt gebruikt omdat gebruikers van het Terra Luna netwerk er transactiekosten mee kunnen betalen. Daarnaast is mogelijk om te staken en/of stablecoins uit te geven.

Geen single point of failure

Het grootste voordeel van Terra is het feit dat het een gedecentraliseerde digitale munt is. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit is die de munt controleert. Er is ook geen single point of failure. Dit betekent dat de munt niet kan worden platgelegd door een regering of centrale bank.

Wat maakt Terra (LUNA) nu zo interessant?

Terra is een zeer interessant concept. De combinatie van een activa, een gedecentraliseerde digitale munt en een sociaal netwerk maakt het uniek in cryptoland. Dit in combinatie met de focus op stablecoins, dus minder prijsschommelingen, maakt Terra (LUNA) een van de beste crypto van 2023.

3 – Axie Infinity (AXS): loopt voorop in de metacoins/play to earn trend

Ben je nog een groen blaadje op de cryptomarkt? Dan Axie Infinity misschien niet meteen een belletje rinkelen. Toch is het volgens ons een van de beste crypto van 2023 en dit heeft alles te maken met crypto gaming. Eerder in dit artikel noemden we gaming coins als crypto trend en Axie Infinity is daar een uitermate goed voorbeeld. Het is een spel dat spelers in staat stelt om digitale activa genaamd Axies te verzamelen en deze vervolgens te verhandelen met andere spelers.

Wat is Axie Infinity?

Axie Infinity is een op NFT (ERC-721) gebaseerde online videogame en is het geesteskindje van Sky Mavis, een studio uit Vietnam. Tijdens het spelen van deze game kun je zogeheten Axie Infinity (AXS) tokens en/of Smooth Love Potion (SLP) tokens verdienen. 

Dit fenomeen wordt ook wel ‘play-to-earn’ genoemd. Elke Axie is een unieke NFT. Je krijgt deze beloning als je op succesvolle wijze monsters (Axies) weet te kopen en/of te creëren. Het ecosysteem is gebouwd op de Ethereum blockchain.

Wil jij starten met crypto: lees dan eerst deze crypto tips!

Wat is Axie Infinity en wat kun je er mee?

Een speler van Axie Infinity heeft de mogelijkheid om zijn eigen digitale activa te creëren en deze met andere spelers te verhandelen. 

Natuurlijk moet je eerst het spel downloaden. De speler kan dan het hoofdmenu openen. Daarna wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Deze twee gegevens worden gebruikt om verbinding te maken met het Ethereum netwerk.

Battle of Breeding

Zodra de speler is verbonden met het netwerk, kan hij beginnen met het spelen van het spel. Neem het bijvoorbeeld in de ‘Arena’ op tegen andere spelers. Dit spelonderdeel wordt ‘Battle genoemd’. Maar je kunt ook kiezen voor ‘Breeding’. Dit betekent dat je Axies creërt om te verkopen.

💡 Feitje: Het land in de wereld van de Axies wordt ‘Lunacia’ genoemd is en is onderverdeeld in 90,601 kavels, die overigens allemaal NFT’s zijn .

Plekje op de blockchain

Heb je een Axie Infinity account? Geweldig, dan kan het spelplezier beginnen. Begin met kun het maken van digitale activa. Maak een digitale activa door een sjabloon te selecteren en vul vervolgens de naam ervan in. En er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals het toevoegen van details. 

Denk bijvoorbeeld aan een afbeelding van de digitale activa en een mooie beschrijving. Op het moment de speler klaar is met het aanmaken van het digitale activum, kan hij of zij het indienen bij de blockchain. Is alles in orde, dan zal het worden toegevoegd aan de blockchain en zal het zichtbaar zijn voor andere spelers.

Wat maakt Axie Infinity veelbelovend?

Axie Infinity is een unieke en veelbelovend crypto project omdat het een sociaal component heeft. Het is speciaal ontwikkelt om een gemeenschap van spelers te creëren die samen een in-game universum moeten maken. Deelnemers mogen namelijk deelnemen aan het bestuur maar ook zelf content maken. Daarnaast is er natuurlijk de al eerder genoemde een play-to-earn functie voor optimaal spelplezier.

Regels

Wie Axie Infinity speelt krijgt wel te maken met een aantal regels. Zo mag elke Axie in totaal zeven keer gefokt worden. Daar staat wel tegenover dat Axies allerlei eigenschappen hebben die je zelf mag toevoegen. Sommige Axies zijn zeer zeldzaam en daardoor erg populair als verzamelobject. Gamen en crypto zijn allebei razend populair. Een combinatie tussen deze twee fenomenen is onze opinie dan ook puur goud.

4 – Solana (SOL): concurrent van Ethereum of een illusie?

Solana is een open source platform dat is ontworpen om het makkelijker te maken voor ontwikkelaars en bedrijven om gedecentraliseerde applicaties (DApps) te bouwen en te implementeren met behulp van Ethereum. Tevens kun je transacties verrichten met de token van Solana genaamd SOL. Wij vinden het een van de beste cryptomunten van 2023 en daarna.

Wat is Solana en welk doel heeft het?

Solana is een platform waarmee gebruikers smart contracts kunnen creëren, DApps kunnen ontwikkelen. Ook is het mogelijk om nieuwe tokens te maken in een veilige, schaalbare en eenvoudig te gebruiken omgeving. Het platform is ontwikkeld door een team van experts die veel ervaring hebben met de blockchain technologie. Het doel is om zowel ontwikkelaars als bedrijven aan te trekken.

Hoe werkt Solana?

Het Solana-platform maakt gebruik van een combinatie van smart contracts, ‘state channels’ en sharding. Daarbij hebben gebruikers geen toegang nodig tot het volledige blockchain netwerk. In plaats daarvan zullen ze in staat zijn om met elkaar te communiceren via state channels, die je kunt zien als een reeks knooppunten die met elkaar verbonden zijn. 

Deze nodes kunnen rechtstreeks met elkaar communiceren zonder via de hoofdketen te gaan. Elk knooppunt zal zijn eigen kopie van de blockchain bijhouden, waardoor het transacties sneller kan verwerken dan wanneer het via de hoofdketen zou moeten gaan.

Smart contract - beste cryptomunten
Smart contracts

Communicatie tussen gebruikers

Het Solana-platform is een gedistribueerd systeem dat gebruikmaakt van een combinatie van smart contracts en beveiligde kanalen om te communiceren. Dit betekent dat alle transacties via smart contracts worden uitgevoerd. Het platform maakt ook gebruik van beveiligde kanalen zodat gebruikers met elkaar kunnen communiceren zonder afhankelijk te zijn van het onderliggende smart contract.

State channel technologie

Het platform gebruiktde state channel technologie gebruiken om de tijd die het kost om transacties te verwerken te verminderen. Tevens past het ‘sharding’ toe om de snelheid waarmee transacties worden verwerkt te verbeteren. Sharding is een techniek die wordt gebruikt om de hoofdketen op te delen in meerdere subketens. Elke subketen zal zijn eigen blok hebben, en zal verantwoordelijk zijn voor het verwerken van transacties.

Wat zijn de voordelen van Solana?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van het Solana platform. Ten eerste stelt het software ontwikkelaars in staat om nieuwe tokens en smart contracts te creëren. Wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

 • Bedrijven kunnen hun eigen tokens op het platform uitgeven: Dit kunnen ze doen door hun eigen smart contracts te schrijven en door gebruik te maken van de state channel technologie voor communicatie.
 • Snelle transactietijd en lage transactiekosten: Sommige crypto investeerders zien Solana als een enorme rivaal van Ethereum. Ga maar na: ETH kan momenteel 14 transacties per seconde verwerken, terwijl SOL 50.000 TPS ondersteunt. Ethereum is aan het overschakelen van een proof-of-work consensus algoritme naar een proof-of-stake omdat de kosten van GAS vrij duur zijn. Maar SOL is op dit moment sneller én goedkoper
 • Je kunt er D’Apps op een efficiënte manier creëren: Het Solana platform stelt ontwikkelaars in staat om DApps te creëren op een veel efficiëntere manier. Daardoor kan men zich focussen op het ontwikkelen van hun applicaties in plaats van het onderhouden van de onderliggende infrastructuur.
 • Het is actief op het gebied van NFT’s en smart contracts: De NFT-industrie maakte in 2021 een enorme groei door. Solana heeft absoluut geprofiteerd van deze groei en boekte onder andere succes met ‘Solanart’. Dit is een NFT marktplaats die draait op het netwerk. Een groot voordeel voor NFT gebruikers op dit platform is de transactiesnelheid en de lage transactieprijs.
 • Solana is een leider op de derivaten markt: Er is zeer veel activiteit geweest in Solana’s on-chain data en derivaten markt. Wist je dat Total Value Locked (TVL) van het netwerk in het laatste halfjaar met met meer dan 15 procent is gestegen. Het lijkt de kloof tussen TVL, actieve gebruikers en de derivatenmarkt snel te dichten. Het ecosysteem van SOL oefent aantrekkingskracht: Solana’s market cap is veel groter dan die van Avalanche en Terra. Elke dag komen er meer SOL investeerders bij. En dit aantal vergroot de kans op institutionele adoptie.

Wat zijn de nadelen van Solana?

Wees je ook bewust van de nadelen van Solana:

 • Het is niet voor iedereen gedecentraliseerd genoeg: Solana heeft in vergelijking met Ethereum vrij weinig validators, namelijk duizend tegenover meer dan 200.000. Dit verschil is enorm en sommige investeerders vinden dit een groot nadeel.
 • Het heeft stevige concurrentie van Ethereum: Solana heeft niet alleen veel minder validators dan Ethereum, maar ook minder projecten. Solana heeft op dit moment ongeveer 350 projecten op zijn netwerk. Deze variëren van gaming apps tot NFT projecten en gedecentraliseerde financiën.
 • Het beschikt niet over een vaste voorraad munten: Dit betekent dat er geen harde limiet is op het aantal munten dat ooit zal bestaan.
 • Het netwerk is soms instabiel: Solana (SOL) is veel jonger dan Ethereum en het netwerk functioneert niet altijd zoals dat zou moeten. Toen het netwerk onlangs problemen kreeg was dit voor veel investeerders een reden om toch voor Ethereum te kiezen.

Veel plannen bevinden zich nog in de testfase: De plannen van Solana voor de toekomst zijn erg interessant. Maar op dit moment bevindt veel zich nog in de testfase. Het is dus afwachten of alle plannen gerealiseerd kunnen worden.

Waarom heeft Solana potentie in 2023?

Het Solana-platform wil ontwikkelaars en bedrijven een gebruiksvriendelijke omgeving bieden voor het creëren en implementeren van DApps. Niet voor niets is de waarde van de token van Solana, SOL, in 2021 geëxplodeerd. 

Wel moeten we vermelden dat het netwerk bij grote drukte soms overbelast raakt. We benoemden het al eerder bij aandelen. Dus er is zeker werk aan de winkel, maar de potentie is er zeker.

5 – Welkom in de virtuele wereld van Decentraland (MANA)

Decentraland is een virtuele wereld die in rap tempo de cryptowereld veroverd. Inmiddels zijn duizenden mensen van over de hele wereld er aan verslingerd. Het is een  gedecentraliseerd platform dat is gebouwd bovenop de Ethereum-blockchain. Dit betekent dat alle transacties die binnen de virtuele wereld worden gedaan, worden opgeslagen op de blockchain.

Wat is de token van Decentraland?

Misschien ben jij wel een van de gebruikers van Decentraland of wil je graag binnenkort deze wereld instappen. Iedere gebruiker heeft een eigen persoonlijk account met privésleutels. Je krijgt toegang krijgen tot deze accounts om transacties uit te voeren binnen de virtuele wereld. Decentraland heeft twee belangrijke kenmerken die het uniek maken:

 • Je kunt er eigenaar worden van stukken land. Decentraland creëert daarmee een vorm van digitaal vastgoed. Het stukje dat je bezit is een NFT en wordt LAND genoemd.
 • Transacties worden uitgevoerd met de eigen token van Decentraland, MANA.

Wat heeft Decentraland gebruikers te bieden?

Het platform stelt gebruikers in staat om inhoud te creëren die ze met anderen kunnen delen. Dit kan van alles zijn: van video’s tot kunstwerken tot websites. Dit betekent dat het platform gebruikers in staat stelt hun creativiteit met anderen te delen. De inhoud die binnen de virtuele wereld wordt gedeeld, wordt “land” genoemd.

bitvavo

Welkomstbonus!

€1000 crypto gratis verhandelen?

✔️ Laatst gebruikt: 23 minuten geleden

pijl

Geen gecentraliseerde servers

Er is er geen sprake van gecentraliseerde servers of bedrijven die het platform controleren. In plaats daarvan zullen er veel verschillende nodes zijn die het platform zullen beheren. Deze nodes worden door gebruikers zelf gecreëerd. Dit betekent dat iedereen gelijke kansen heeft om bij te dragen aan de creatie van de virtuele wereld.

Besturing door de gemeenschap

Bovendien zal de virtuele wereld worden bestuurd door de gemeenschap. Dit betekent dat de regels en voorschriften van het platform zullen worden bepaald door de mensen die in de virtuele wereld leven. Dit maakt het platform democratischer en transparanter dan andere virtuele werelden.

Fijne gebruikerservaring

Platform zoals Decentraland stellen gebruikers in staat om eigen land te creëren. Misschien behoor jij ook wel tot de crypto game liefhebbers. Omdat er geen sprake is van een gecentraliseerde server of bedrijf is het platform in staat om een betere gebruikerservaring te bieden. 

Je bent immers niet afhankelijk van één autoriteit. En omdat het platform gebaseerd is op de uitgebreide Ethereum blockchain is het veel gemakkelijker om nieuwe functies te implementeren.

6 – Enjin (ENJ) de toekomst van het geld?

Wij geloven dat cryptocurrency de toekomst is van geld. Enjin staat voorop bij de overgang van traditioneel geld naar digitaal geld. Het is niet zomaar een cryptocurrency en heeft zeer veel potentie.

Game industrie en Enjin is booming

De game-industrie is booming. De spellen worden steeds complexer, en de spelers raken meer en meer betrokken bij hun favoriete spellen. Dit betekent dat de game-ontwikkelaars nieuwe games moeten maken én dat ze gelijke tred moeten houden met de steeds veranderende technologie. 

Dit betekent ook dat de game-ontwikkelaars moeten komen met nieuwe manieren om geld te verdienen hun producten. Het goede nieuws is dat er veel verschillende manieren zijn om geld te verdienen aan je favoriete games. Een van de beste manieren is door het gebruik van crypto, waarvan Enjin (ENJ) een fantastisch voorbeeld is. Enjin heeft de volgende kenmerken:

 • Het wil een multiverse met verschillende games ontwikkelen.
 • Het heeft 1 miljard tokens in omloop.
 • Het heeft een eigen smart wallet waar je items in kunt opslaan of van waaruit je kunt handelen.
 • ENJ gebruik zogeheten ‘off-chain waarschuwingen’ om de allerbeste gebruikservaring te bieden. Zo sturen Trusted Platforms voor elk transactieverzoek een onmiddellijke melding naar de Smart Wallet van de gebruiker.

De virtuele activa en de Enjin Coin zijn allebei ERC-20 tokens. Dit betekent dat het Enjin project niet alleen transacties, maar ook smart contracts aanbiedt. 

De virtuele winkel die Enjin heet

Enjin is een platform waarmee je je eigen digitale objecten kunt creëren en beheren. Vervolgens mag je ze, als je dat wil, ,verkopen voor echte valuta. Dit kan gedaan worden met game items, collectibles, en zelfs fysieke goederen. Het is alsof je een virtuele winkel hebt waar je je creaties kunt verkopen aan iedereen over de hele wereld. De token van Enjin waarmee je transacties kunt doen heet ENJ.

Hoe maak je een digitaal item?

Het proces van het maken van een digitaal item is eenvoudig, en het is zeer vergelijkbaar met hoe je een afbeelding of video zou maken op een site als YouTube. Je uploadt het item naar de Enjin marktplaats. Dit is online marktplaats waar allerlei creaties worden gekocht en verkocht. Het handelt onder andere de verkopen van je item af, inclusief de betalingsverwerking.

Wat maakt Enjin zo bijzonder?

Het beste van alles is dat Enjin een grote verscheidenheid aan tools en functies heeft waarmee je je items kunt beheren. Je kunt gemakkelijk nieuwe items maken en bestaande items aanpassen. Je kunt zelfs je eigen blockchain-portemonnee maken die al je bezittingen opslaat en ervoor zorgt dat ze niet verloren gaan of gestolen worden. 

Ook kun je de geschiedenis van jouw bezittingen volgen. Bekijk bijvoorbeeld wanneer ze zijn gemaakt en wie ze heeft verkocht.

Enjin en NFT
Enjin en NFT

Wat is de potentie van Enjin?

Witek Radomski is een van de mede-oprichters van Enjin. Hij noemt het uniek omdat elke token ondersteuning krijgt door ENJ, de token van het platform zelf. Dit geeft in-game items liquiditeit en zorgt voor verdere ontwikkeling van blockchain gaming en bijbehorende platforms. 

Bovendien richt het bedrijf achter Enjin zich op dit moment volop op de adoptie van het platform. Het wil in de toekomst miljoenen gamers aan zich binden. Zij moeten digitale items gaan gebruiken die door Enjin Coin worden ondersteunt. Er is dus zeker geen gebrek aan ambitie!

7 – Hedera Hashgraph (HBAR): Alternatief voor blockchain met potentie

Hedera Hashgraph is een relatief nieuw platform dat wordt ontwikkeld door het Hedera team. Het doel van het project is om een blockchain te creëren dat kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Het wil een uniek alternatief vormen voor de traditionele blockchain. Hoe dat zit lees je in dit artikel.

Wat is blockchain?

Laten we om Hedera Hashgraph te begrijpen eerst kijken naar blockchain. Je kunt het zien als een soort gedistribueerde grootboektechnologie die momenteel door verschillende grote bedrijven wordt gebruikt. Het werd voor het eerst gecreëerd door Satoshi Nakamoto in 2008. Sindsdien is er een explosie geweest in het gebruik van blockchain technologie in veel verschillende industrieën.

Gedecentraliseerd netwerk

Blockchain technologie maakt gebruik van een gedecentraliseerd netwerk. De nodes in het netwerk zijn allemaal met elkaar verbonden, wat betekent dat er geen noodzaak is voor één persoon om op te treden als een vertrouwde derde partij. De nodes worden allemaal bestuurd door mensen die hebben toegezegd bij te dragen aan het netwerk. Daarom is het niet nodig om iemand te vertrouwen.

Geen gecentraliseerde database

Gedistribueerde grootboektechnologie is een methode om gegevens vast te leggen die niet op een enkele computer of server is opgeslagen. Dit betekent dat er geen gecentraliseerde database is die alle informatie bevat. In plaats daarvan heeft elke bij de transactie betrokken partij een eigen kopie van de informatie. 

Het systeem is veilig omdat elke betrokken partij toegang heeft tot haar eigen versie van de gegevens.

bitvavo

Welkomstbonus!

€1000 crypto gratis verhandelen?

✔️ Laatst gebruikt: 23 minuten geleden

pijl

Waarom zou je een gedistribueerd grootboek gebruiken?

Er zijn een aantal redenen waarom deze technologie zo belangrijk is. Zo kan het gebruikt worden om ervoor te zorgen dat het juiste geldbedrag aan de juiste persoon wordt uitbetaald. Ook is het handig de beweging van goederen door een toeleveringsketen te volgen. Dit is de reden waarom de technologie door een aantal bedrijven is overgenomen.

Wat is een distributed ledger?

Hedera Hashgraph maakt gebruik van Distributed Ledger Technology (DLT). Dit heeft betrekking op het het gebruik van blockchain-technologie. Blockchain is een open source protocol voor de overdracht van digitale activa. Het maakt gebruik van cryptografie om de gegevens en transacties te beveiligen. 

Het is gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is. Er is geen single point of failure, wat betekent dat het systeem niet kan worden platgelegd of gehackt. De technologie heeft in onze opinie absoluut potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de financiële sector.

Wat maakt Hedera Hashgraph (HBAR) uniek?

Nu zijn we aangekomen bijk Hedera HashGraph. Het is uniek omdat het niet gebruik maakt van blockchain technologie. In plaats daarvan is gebruikt het een datastructuur die transacties bij elkaar stopt. Deze structuur wordt een “hashgraph” genoemd. Het team achter Hedera Hashgraph wil een platform creëren dat geschikt is voor een breed scala van toepassingen, waaronder de hierboven genoemde. 

Het zal gebruik maken van een systeem dat bekend staat als Hedera Consensus. Dit is een protocol dat ervoor zal zorgen dat transacties op een veilige manier worden voltooid. Het systeem maakt gebruik van een consensusmechanisme waardoor het netwerk efficiënt kan werken.

Vertrouwen creëren

Het idee achter Hedera Hashgraph (HBAR) is dat alle partijen kunnen deelnemen aan het netwerk, zonder dat ze elkaar hoeven te vertrouwen. De bedoeling is dat het systeem wordt gebruikt door bedrijven, overheen en individuen

Dr. Leemon Baird

Wat zijn de voordelen van Hedera Hashgraph?

Hedera Hashgraph brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. We hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:

Voordelen van Hedera Hashgraph:

 • Het is een alternatief voor de traditionele blockchain.
 • Zeer snelle transacties in vergelijking met Bitcoin en Ethereum.
 • Lage transactiekosten.
 • Beschikt over een zeer veilig, eerlijk en schaalbaar netwerk.
 • Richt zich op duurzaamheid en efficiënt gebruik van energie. Zo gebruikt het ‘Proof-of-Stake’ in plaats van ‘Proof of Work’.

Wat zijn de nadelen van Hedera Hashgraph?

 • Het project is nog in ontwikkeling en vrij klein.
 • De ontwikkelaar is gecentraliseerd omdat er sprake is van een ‘no-fork’ beleid.

Het netwerk kan op dit moment alleen transacties verwerken die smart contracts bevatten.

Veelgestelde vragen over de beste cryptomunten van 2023

Cryptokoersgids is erg gesteld op het populaire Bitvavo. Hier kun je nagenoeg alle muntjes uit deze top 7 kopen. Hoe doe je dat?

 1. Maak een account aan via deze link & ontvang €1000 bonus;
 2. Stort euro’s in je wallet. Dit kan heel eenvoudig via iDEAL (Nederland) of Bancontact (België);
 3. Kies één van de beste crypto uit ons overzicht en klik op ‘kopen’. Zo simpel kan het zijn.

Mocht je op zoek zijn naar meerdere exchanges waar je terecht kunt voor de aanschaf van cryptocurrencies? Bekijk deze exchanges waar je met euro’s kunt afrekenen

Ieder jaar zien we in cryptoland periodes van (enorme) stijgingen of (forse) dalingen. Wel is het zo dat in het ene jaar de bullmarkt overheerst en in het andere jaar juist de bearmarkt overheerst. Het is onmogelijk om te voorspellen wat 2023 gaat doen. Dit is afhankelijk van veel factoren: zoals de invloed van corona er eentje kan zijn. 

De cryptowereld is razendsnel in ontwikkeling. Elk jaar ziet het er weer anders uit. Toch is het interessant om af en toe stil te staan bij bepaalde ontwikkelingen. De populariteit van bepaalde cryptomunten hangt daar namelijk mee samen. Zodoende besteden we voordat we zeven veelbelovende cryptomunten zullen benoemen aandacht aan de volgende trends:

 • Gaming tokens
 • NFT’s
 • DAO tokens

Gaming tokens zijn een belangrijke innovatie in de cryptowereld. Je kunt ze zien als een valuta die gebruikt wordt binnen video games. Het is een betaalmiddel voor digitale spullen, zoals wapens of upgrades. Gaming tokens worden meestal verkregen door het spelen van het spel. Het is echter ook mogelijk om ze te verdienen door bepaalde taken in een spel uit te voeren. Zo ontvang je munten wanneer je een bepaald aantal missies of een aantal doelen voltooid

Hoe verkrijg je gaming tokens?

Er zijn een paar manieren om gaming tokens te verkrijgen. Een manier is om ze te kopen met echt geld. Vervolgens gebruik je de munten gebruiken om dingen te kopen die niet met traditionele valuta verkrijgbaar zijn. Je kunt ze ook gebruiken om je personage te upgraden of om andere soorten virtuele goederen te kopen. Er zijn verschillende exchanges waar je je echte geld kunt inwisselen voor gamecoins. En sommige daarvan bieden zelfs een dienst aan waarmee je gaming tokens kunt omzetten in echt geld. Een kort overzicht van betrouwbare exchanges:

 • Gemini
 • Bitvavo
 • The Metaverse Exchange
 • Coinbase

Wat zijn NFT’s?
Wie het nieuws in de cryptowereld al een tijdje volgt, heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van de term “NFT” of “Non Fungible Tokens”. Je kunt ze zien als digitale versies van fysieke verzamelobjecten zoals baseball cards of munten. NFT  tokens zijn uniek en kunnen niet worden gedupliceerd. Je vraagt je misschien af waarom dit belangrijk is, en wat het met crypto te maken heeft. Het antwoord is simpel: het concept van NFT’s lijkt erg op het concept van cryptocurrency. Beide zijn gedecentraliseerde netwerken waar transacties worden gedaan met behulp van een cryptografisch token.

Wat maakt NFT’s zo interessant?

NFT’s worden net als cryptomunten niet gecontroleerd door een centrale autoriteit. In plaats daarvan is er sprake van distributie onder gebruikers, wat betekent dat er geen centrale organisatie is die willekeurig kan beslissen hoe ze moeten worden gedistribueerd. Dit maakt NFT’s uiterst veilig en betrouwbaar. Van fraude is immers geen sprake.

Wat is de potentie van NFT’s?

Een ander groot verschil tussen NFT’s is dat ze gedecentraliseerd verhandeld kunnen worden. Dit betekent dat je ze kunt verhandelen met andere mensen op het netwerk.  NFT’s zijn nog in hun vroege stadia van ontwikkeling, maar de potentiële voordelen zijn enorm. Kijk eens naar huidige market cap van de meest populaire cryptocurrencies. Je zult ontdekken dat het slechts een fractie is van de waarde van alle crypto-activa die bestaan. Dit komt omdat deze activa beperkt in aantal zijn, waardoor het moeilijk is voor nieuwe investeerders om mee te doen.

Voor onbepaalde tijd in bezit

Met NFT’s is een beperkt aantal niet langer een probleem. Omdat ze uniek zijn, kun je ze namelijk voor onbepaalde tijd houden. Wanneer je er nu een koopt, kun je er over tien jaar nog steeds gebruik van maken. Ook wanneer de prijs van Bitcoin veel hoger is. Dit betekent dus dat de waarde van jouw bezit in de loop der tijd waarschijnlijk zal blijven stijgen.

Een blik in de toekomst:

NFT’s en onroerend goed
Laten we even een blik werpen op de toekomst. Er zijn veel manieren waarop NFT’s de manier waarop we over een aantal onroerend goed overdragen, zouden kunnen veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld een huis bezit, kun je dat over een aantal jaren verkopen en er een NFT voor terugkrijgen. En wanneer je het vervolgens over vijf jaar weer wilt verkopen, kun je gewoon een andere NFT creëren.  Hetzelfde geldt voor auto’s en andere fysieke activa. Je  kunt het eigendom van uw auto gemakkelijk overdragen aan iemand anders en hem een NFT in ruil geven. Hij of zij zou dan dit token kunnen gebruiken als bewijs van eigendom. Kortom: de potentie van NFT’s en bijbehorende tokens is naar onze mening enorm.

Een andere trend die we de komende jaren gaan zien in de cryptowereld zijn DAO tokens. ‘DAO’ is de afkorting van Decentralized Autonomous Organization. Het heeft als een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) te bouwen. Je kunt het zien als nieuwe vorm van organisatie dat gebruik maakt van geavanceerde software. Zo gebruikt het een complex systeem van stemmen om te bepalen welke projecten financiering kunnen krijgen.

Wat zijn de voordelen van een DAO?

Daarnaast laat en een systeem van slimme contracten gebruikers toe om hun eigen virtuele munteenheden te creëren. Deze nieuwe organisatievorm brengt diverse voordelen met zich mee. Zo is het onmogelijk zijn voor één persoon om de DAO te controleren. Bovendien hebben alle leden van de organisatie evenveel stemrecht.

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin