Crypto Koers Gids heeft alle crypto projecten bekeken. Graag laten we jou kennis maken met de beste cryptomunten van 2022 Zit je er klaar voor?
Beste cryptomunten van 2022: hier komen ze aan!
Onze top 10 beste cryptomunten van 2022 is een must om te lezen. Leer alles over de allerbeste cryptovaluta. Ontdek waarom wij vinden dat al deze cryptomunten een plekje verdienen in deze toplijst.
Het zal je niet verbazen dat de moeder der cryptomunten Bitcoin de nummer één cryptomunt is. Waarom dat is en welke andere negen munten wij kunnen aanbevelen, dat lees je in dit artikel.
Inhoudsopgave
1 – Bitcoin (BTC): al jaren de meest dominante cryptocurrency
Wie investeert in cryptocurrencies komt vroeg of laat de term HODL tegen. Wist je dat het een typefoutje is van een dronken man?
In december 2013 schreef een internetter die duidelijk onder invloed was een onsamenhangend bericht vol spelfouten op een Bitcoin forum.
De term werd overgenomen door andere gebruikers en inmiddels is HODL een begrip in de cryptowereld.
Je begrijpt waarom wanneer je investeert in cryptocurrencies met veel potentie.
Wij hebben tien cryptocurrencies voor je op een rij gezet die je de komende jaren zeker vast moet houden.
Ook het verhaal van Bitcoin begon op een forum
Natuurlijk beginnen we met de meest dominante cryptocurrency van dit moment: Bitcoin. Het verhaal van deze digitale munt begint net als de term HODL op een forum. Op 11 februari 2009 postte Satoshi Nakamoto een bericht over een digitaal betaalsysteem genaamd Bitcoin. Hij schreef het volgende:
I've developed a new open source P2P e-cash system called Bitcoin. It's completely decentralized, with no central server or trusted parties, because everything is based on crypto proof instead of trust. Give it a try, or take a look at the screenshots and design paper.
Satoshi Nakamoto Tweet
12 januari 2009: De allereerste transactie met Bitcoin
Een paar weken voor zijn berichtje, om precies te zijn op 12 januari, verstuurde Satoshi tien Bitcoin naar de computerwetenschapper Hal Finney.
De historische transactie met het ID f4184fc596403b9d638783cf57adfe4c75c605f6356fbc91338530e9831e9e16 is nog steeds terug te vinden op de Blockchain.
Tot op heden weet niemand wie Satoshi Nakamoto is. De naam van de Bitcoin bedenker is nep. De man aan wie hij 10 Bitcoin stuurde, Hal Finney, overleed in 2014 aan ALS. Mocht Finney de identiteit van Satoshi hebben geweten, dan heeft hij dit geheim mee het graf in genomen.
💡 Feitje: Wist je dat met de allereerste Bitcoin een pizza werd gekocht?
Het doel van Bitcoin
Misschien hebben we het gevoel dat het een tijdperk is omdat er in de afgelopen 12 jaar zoveel is gebeurd rondom Bitcoin. Satoshi Nakamoto creëerde Bitcoin als een wereldwijd digitaal betaalmiddel. Decentralisatie speelt daarbij een belangrijke rol.
Dit houdt in dat externe partijen, zoals banken of andere financiële instellingen, zich niet kunnen bemoeien met transacties die plaatsvinden op de blockchain.
De blockchain is simpel gezegd de datastructuur achter het cryptocurrency netwerk. Je kunt het vergelijken met een grootboek waarin data staat opgeslagen.
Enorme pieken en diepe dalen
2009 lijkt een eeuwigheid geleden, maar dat is het niet. Hoewel de digitale munt nog lang niet overal ter wereld wordt gebruikt, heeft het zeer veel naamsbekendheid opgebouwd. Steeds meer particulieren, bedrijven en instellingen tonen interesse in Bitcoin.
Dit heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de digitale munt naar recordhoogtes is gestegen. Maar angst om geld te verliezen heeft ook diverse malen geleid tot prijsinstortingen.
De vraag die mensen vaak stellen is dan ook: is het te laat om in Bitcoin te investeren?
Altcoins
Na de komst van Bitcoin volgden er duizenden andere cryptocurrencies. Deze worden ‘altcoins’ genoemd en hebben verschillende doelstellingen. Zo is Litecoin een altcoin die net als Bitcoin is ontworpen om een wereldwijd digitaal betaalmiddel te worden. Transacties met deze munt verlopen echter vier keer zo snel als Bitcoin.
Een andere bekende altcoin is Ethereum. Wat betreft marktkapitalisatie en prijs is het de nummer twee op de lijst van cryptomunten. Het doel van Ethereum is een digitaal platform bieden voor het bouwen van decentrale applicaties (dApps) en smart contracts. Daarover vind je verderop in dit artikel meer informatie.
Crypto kopen?
5 belangrijke redenen om in Bitcoin te investeren
Veel altcoins zijn ontworpen als verbeteringen van Bitcoin. Toch is het wat betreft marktkapitalisatie, naam en prijs ongeëvenaard. En dit maakt Bitcoin ook de komende jaren (met name 2022) een van de beste cryptomunten om in te investeren. Vanwege de naamsbekendheid accepteren steeds meer particulieren, bedrijven als financiële instellingen Bitcoin.
Zo was het in februari 2021 groot nieuws toen bleek dat het bedrijf Tesla voor 1.5 miljard dollar aan Bitcoins had gekocht. De toenemende interesse én acceptatie maakt Bitcoin tot een van de meest veelbelovende cryptocurrencies voor de komende jaren. Kort samengevat alle redenen om Bitcoin aan te schaffen:
- Wall Street kiest voor crypto: Steeds meer grote beleggers die actief zijn op Wall Street, financiële instellingen en bedrijven (zoals Tesla en Mastercard) staan op het punt om Bitcoin te gebruiken. Dit is zoals ze in het Engels zeggen een ‘pretty big deal’. Ga maar na: wanneer er een minder grote barrière is tussen Bitcoin en andere kapitaalgoederen, is de kans op een waardestijging groot. Bovendien heeft de munt een maximum aantal cryptomunten in omloop, met op een gegeven moment schaarste als gevolg. Ook dit leidt mogelijk tot een hogere waarde van Bitcoin.
- Er is steeds meer sprake van regelgeving: sommige investeerders beschouwen dit als een nadeel, andere niet. Waarschijnlijk bepaalde aspecten beter geregeld worden voelen waarschijnlijk meer mensen zich op hun gemak. Ze besluiten de munt te kopen terwijl ze dat anders misschien niet gedaan hadden. Dit leidt mogelijk tot een grotere waardestijging.
- De ontwikkelaars van Bitcoin zijn nog steeds aan het werk: Het Bitcoin team is voortdurend bezig met het updaten van de kern van de blockchain die de digitale munt laat functioneren. In de nabije toekomst zal het netwerk daardoor steeds beter worden en neemt de vraag naar Bitcoin toe.
- De mening over banken is vrij negatief: Er is sprake van een stijgende inflatie en veel mensen hebben een negatief beeld van het huidige monetaire beleid. Zodoende gaan ze op zoek naar alternatieven om hun kapitaal veilig te stellen. Cryptocurrencies, onder leiding van Bitcoin, zijn wat dat betreft een populaire optie.
- Bitcoin heeft een zeer hoog handelsvolume: Dit toont aan dat er veel interesse in Bitcoin. De munt heeft een beperkte voorraad en waarschijnlijk komt er nieuwe regelgeving die het toegankelijker maakt om te kopen. Dit samen vormt het perfecte recept voor waardestijging en succes.
Wil jij eenvoudig crypto aankopen? Koop zonder technische kennis jouw eerste muntjes >>
Wat is de toekomst van Bitcoin?
Natuurlijk blijft Bitcoin volatiel. Je kunt in één dag honderden euro’s winst maken, en het de volgende dag weer verliezen. Dat is onderdeel van het spel en het risico dat je bereid bent te nemen. De afgelopen tien jaar hebben we hoge pieken en diepe dalen meegemaakt. De meningen van over de toekomst van Bitcoin zijn dan ook sterk verdeeld.
Sommige analisten voorspellen een waarde van 100.000 of zelfs 400.000 dollar, terwijl anderen met bedragen als 50.000 of 60.000 dollar voorzichtiger (maar toch optimistisch) zijn. Wij hebben natuurlijk ook geen glazen bol. Beschouw Bitcoin als een geweldige aanvulling op je portefeuille wanneer je bereid bent risico’s te nemen. Hopelijk wordt het beloond!
Waar kun je Bitcoin kopen?
Bitcoin is op zeer veel plekken te koop, zowel op buitenlandse als Nederlandse exchanges. Bekende Nederlandse aanbieders zijn bijvoorbeeld Bitvavo en Bitcoin Meester. Het werkt heel simpel.
Je stort euro’s in je wallet en verruilt ze vervolgens voor Bitcoin. Gebruik je liever een buitenlandse exchange? Ook Binance, Coinbase of Kraken hebben een goede en veilige reputatie.
2 – Chainlink (LINK): bepaalt dit crypto platform onze digitale toekomst?
Sommige cryptomunten lijken de wind in de zeilen te hebben. Neem nu Chainlink (LINK). Het is anders dan Bitcoin omdat het een gedecentraliseerd netwerk is voor smart contracts.
Wat houdt dit precies in en waarom is LINK een van de beste cryptomunten om in te investeren voor 2022, en de jaren daarna? In dit artikel leggen we het je haarfijn uit.
Gedecentraliseerd orakelnetwerk
Chainlink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk voor smart contracts. Stop nu niet met lezen omdat je zojuist over deze woorden gestruikeld bent. We leggen namelijk graag uit wat deze termen betekenen. Een gedecentraliseerd netwerk heeft geen centraal punt van controle. In plaats daarvan nemen de deelnemers van het systeem deze taak op zich.
Een smart contract is een digitaal contract die wordt uitgevoerd via een computercode. Er zijn dus geen menselijke tussenpersonen bij betrokken.
Het ‘orakelprobleem’
De term ‘orakel’ speelt een belangrijke rol bij Chainlink. Dit is een computerprogramma dat de juiste uitkomst bepaalt bij een bepaalde input. Dit heeft betrekking op het zogeheten ‘orakelprobleem’ waarbij een uitkomst het resultaat is van een enkel perspectief, zoals een rechter in de rechtbank.
Er is geen sprake van een objectieve norm waardoor de uitkomst niet helemaal eerlijk is. Een gedecentraliseerd orakelnetwerk lost dit probleem op door inputs via meerdere chainlinks te laten beoordelen. Pas daarna is er sprake van een bepaalde uitkomst.
Smart contracts en reputatiesysteem
Chainlink is niet het enige platform dat is ontworpen voor smart contracts. Ethereum doet hetzelfde, maar heeft een groot nadeel waar je echt niet omheen kunt. Transacties kunnen namelijk alleen plaatsvinden op het platform van Ethereum zelf. Het is echter belangrijk dat gegevens uit de echte wereld op het platform kunnen worden opgeslagen. Alleen in dat geval is het mogelijk om smart contracts uit te voeren.
Gelukkig is er een oplossing in de vorm van oracles. Deze providers zijn in staat om data op te halen voor het netwerk. En daar komt Chainlink om de hoek kijken. Het heeft een eigen reputatiesysteem dat garandeert dat alle data veilig en betrouwbaar is. Daardoor zijn gebruikers verzekerd van veilige en geldige smart contracts

De rol van LINK en de potentie van Chainlink
De gegevens van een orakel worden geverifieerd. Als dat klaar is worden ze betaald met LINK. Dit is de cryptocurrency van Chainlink en speelt dus een belangrijke rol bij het proces. Het systeem van Chainlink zorgt voor veel vertrouwen in het platform.
Daarnaast neemt de populariteit van gedecentraliseerde financiële oplossingen en DeFi toe. DeFi is de afkorting van ‘gedecentraliseerde financiering’. Het gebruikt decentrale netwerken, zoals blockchains, om traditionele financiële instellingen te veranderen in transparante en decentrale protocollen.
Ook hierdoor heeft Chainlink veel potentie om een van de meest succesvolle cryptocurrencies van de komende jaren te worden. En er zijn nog meer redenen om te investeren in deze munt:
- Chainlink concurreert niet met andere crypto projecten: Het wil publieke blockchains koppelen met partijen en entiteiten buiten het netwerk. Denk bijvoorbeeld aan API’s.
- Het wil smart contracts decentraliseren: Door smart contracts te decentraliseren neemt de veiligheid en nauwkeurigheid van gedeelde informatie toe.
- Het werkt samen met grote bedrijven: Tot de partners van Chainlink behoren onder andere Oracle, Google Cloud en Swift. Dit wekt vertrouwen onder investeerders.
- Er wordt al jaren gewerkt aan smart contracts: Het bedrijf SmartContract verdiept zich al sinds 2014 in de automatisering van contracten.
- De coin LINK heeft potentie: LINK heeft veel technologische mogelijkheden die in de nabije toekomst nog verder uitgebreid zullen worden.
Wat is de toekomst van Chainlink?
Chainlink bestaat sinds 2017 en is dus nog een relatief nieuwe cryptomunt. Toch wordt het gedecentraliseerde platform al in diverse branches gebruikt. Boeren gebruiken het bijvoorbeeld om zich te verzekeren tegen slecht weer. Dit houdt in dat er via Chainlink slimme contracten worden opgesteld om verzekeringen uit te laten betalen als er niet aan bepaalde standaarden in het contact wordt voldaan.
Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde hoeveelheid regenval die niet wordt gehaald. Op het moment dat het programma de weergegevens ontvangt worden de boeren meteen uitbetaald. En dat allemaal dankzij het smart contract van Chainlink. Het is geen verrassing dat de populariteit van smart contracts en platformen zoals Chainlink en Ethereum aan populariteit winnen. Wat dat betreft ziet de toekomst van deze projecten er rooskleurig uit.
3 – Ethereum (ETH): Gedecentraliseerd platform met zeer veel potentie
Op het eerste gezicht is de vraag ‘wat is het doel van cryptocurrencies?’ simpel te beantwoorden. Het antwoord is dat je online betalingen kunt verrichten. Maar de echte filosofie achter crypto gaat verder. Valuta moet namelijk gedecentraliseerd worden. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit is die geld drukt. In plaats daarvan heeft iedereen controle over het netwerk achter crypto.
Sommige cryptomunten willen niet alleen valuta, maar het hele internet decentraliseren. En daarmee komen we aan bij een van de meest veelbelovende cryptocurrencies: Ethereum. Waarin schuilt de potentie van de gedecentraliseerde platform?
De lancering van Ethereum transformeerde de cryptowereld
30 juli 2015 is een historische datum in de cryptowereld. Op die dag lanceerden de Russische programmeur Vitalik Buterin en zijn team het platform Ethereum. Het hoofddoel?
Decentralisatie van het wereldwijde web door nodes te gebruiken in plaats van servers. Daardoor ontstaat er uiteindelijk een computer voor de hele wereld.
💡 Feitje: In 2017 lanceerde het Ethereum platform een spel genaamd ‘Crypto Kitties’. Het was vergelijkbaar met een digitale versie van Pokemon kaarten en werd een enorme hype. Er werd meer dan een miljoen dollar gespendeerd aan de virtuele katten!
Wereldberoemd softwareplatform
Ethereum is een van de bekendste software platformen ter wereld. De aantrekkingskracht schuilt hem in het feit dat ontwikkelaars op dit platform decentrale apps, afgekort tot dApps, kunnen bouwen. Ethereum maakt gebruik van de blockchain technologie en heeft een eigen token genaamd Ether. We hebben alle redenen om in Ethereum te investeren even voor je op een rij gezet:
- Ethereum is meer dan een cryptocurrency: Terwijl Bitcoin ontworpen is als wereldwijd digitaal betaalmiddel, heeft Ethereum functies die veel verder gaan dan gaat. Zo ondersteunt het platform apps op de blockchain (dApps) en DeFi coins. De betekenis van deze term hebben we al uitgelegd in het stuk over Chainlink. Vanwege de verschillende functies wordt Ethereum al gebruikt in diverse sectoren, zoals de gezondheidszorg, de energie industrie en gaming wereld. Veel zogenoemde play to earn coins draaien op de Ethereum blockchain.
- Het heeft een bekende oprichter en gedreven ontwikkelaars: Sinds 2015 heeft Ethereum een revolutie teweeggebracht in de cryptowereld. Dit is grotendeels te danken aan de jonge Vitalik Buterin en zijn team. Het team achter Ethereum is er in geslaagd om een duidelijk stappenplan te creëren die het platform al veel succes heeft gebracht. Momenteel ligt de focus op proof-of-stake, Ethereum 2.0 en de groei van het aantal ontwikkelaars op het Ethereum ecosysteem.
- Ethereum heeft een gedecentraliseerde structuur: De blockchain technologie is transparant en biedt een alternatief voor traditionele financiële systemen en banken. Gebruikers van Ethereum kunnen transacties uitvoeren zonder bemoeienis van derde partijen, zoals de overheid en banken. Ook positief is dat de transactiekosten lager liggen.
- Ethereum faciliteert ontelbaar veel Initial Coin Offerings (ICO’s): ERC-20 tokens zijn onderdeel van het Ethereum platform en worden vaak gebruikt bij fondsenwerving.
- Ethereum trekt steeds meer bedrijven aan: De interesse van bedrijven in Ethereum is sterk toegenomen. In 2019 publiceerde Forbes de ‘Forbes Blockchain 50 list’. Maar liefst 32 bedrijven uit de lijst kozen voor het Ethereum platform. Bedrijven die inmiddels gebruik maken van het Ethereum platform zijn JP Morgan, Amazon en Microsoft Azure.
- Er worden steeds meer transacties uitgevoerd: De transacties worden uitgevoerd middels zelfuitvoerende contracten. Vitalik Buterin heeft ooit gezegd dat Ethereum in de toekomst in staat zal zijn om meer dan een miljoen transacties per seconde te verwerken.
Wil jij starten met crypto: lees dan eerst deze crypto tips!
Wat is de toekomst van Ethereum?
Ethereum is een open source blockchain netwerk waarop tientallen gedecentraliseerde applicaties worden gebouwd.
Bovendien steunt het andere cryptocurrency platformen die actief zijn in de DeFi industrie, zoals Aave (AAVE) en Uniswap (UNI). De populariteit van DeFi is de afgelopen periode tot grote hoogtes gestegen. Dit komt door het feit dat het de wereld van leningen, verzekeringen en spaarprogramma’s wil decentraliseren.
Het doel is om deze instellingen onafhankelijk te maken van gecentraliseerde financiële instellingen en banken. De explosie van DeFi draagt ook bij aan de sterke positie van Ethereum in de cryptowereld. En daar lijkt voorlopig zeker nog geen einde aan te komen, wat Ethereum tot een bijzonder goede investering maakt voor de komende jaren.
4 - Enjin Coin (ENJ): Hét cryptocurrency platform voor de game-industrie
Bitcoin, Ethereum, Litecoin… het zijn bekende namen waar je simpelweg niet omheen kunt in de cryptowereld. Of toch wel? Het loont namelijk ook om te investeren in minder voor de hand liggende digitale munten. Zo overwegen steeds meer investeerders om in Enjin Coin te stappen. Wat maakt deze cryptocurrency interessant?
Wat is Enjin Coin?
Sommige cryptocurrencies maken je meteen nieuwsgierig. Enjin Coin is daar een goed voorbeeld van. Het is bedacht door het IT-bedrijf Enjin uit Singapore. Het heeft in de loop der jaren verschillende producten gelanceerd, zoals de Enjin Network, EnjinX en Efinity. In 2009 bracht het Enjin Coin (ENJ) op de markt.
Deze token is gebouwd op de blockchain van Ethereum en is erg populair in de gamewereld. Een van de voordelen van Enjin Coin is dat het kan worden omgezet in digitale eigendommen, zoals game goud en game items. Het is dan ook geen verrassing dat deze munt zeer populair is onder game liefhebbers.
Hoe werkt Enjin Coin?
Enjin Coin (ENJ) is de allereerste gaming cryptocurrency die heeft voldaan aan de strenge eisen van de Japanse wetgeving. De Japan Virtual Currency Exchange Association (JVCEA) heeft officieel toestemming gegeven aan ENJ om gebruikt te mogen worden.
Daarmee neemt ENJ een belangrijke stap in de cryptowereld. Als gaming currency heeft het zeker potentie. ENJ werkt als een zogeheten ‘store of value token’. Dit houdt in dat een activa, zoals een crypto, kan worden opgeslagen en uitgewisseld.
Daarnaast is het een zogeheten ‘niet-fungibele token’, wat betekent dat het een aantal specifieke kenmerken heeft die eenduidige identificatie mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan een uniek identificatienummer. Bovendien kun je vrij eenvoudig handelen in deze niet-fungibele tokens.

Samenwerking met HashPort uit Tokio
In 2019 betrad Enjin de Japanse crypto markt op spectaculaire wijze. Het werd partner met blockchain-accelerator HashPort uit Tokio. Het bedrijf is van plan om het platform van Enjin naar de enorme game markt van Japan te brengen. Seihaka Yoshida, CEO van Hashport, reageerde in een persverklaring vorig jaar als volgt:
Enjin heeft een gedurfde toezegging gedaan om in 2019 de Japanse markt te betreden, vastbesloten om zijn bedrijf in de ruimte te laten groeien, ongeacht de marktomstandigheden. Na meer dan een jaar is de goedkeuring en notering van Enjin Coin op Coincheck een belangrijke mijlpaal voor Enjin en de adoptie van zijn blockchain-platform in Japan."
Seihaka Yoshida Tweet
De uitspraken van de CEO van Hashport beloven veel goeds. Ook deze redenen maken Enjin Coin een goede investering voor de komende jaren:
- Enjin is hét leidende cryptocurrency platform voor blockchain gaming: De game-industrie groeit in een razendsnel tempo. Naar schatting is het goed voor meer dan 150 miljard dollar aan inkomsten. In de toekomst zal de waarde waarschijnlijk verder toenemen. Cryptocurrencies die zich richten op de game-industrie hebben wat dat betreft een gouden toekomst.
- Enjin werkt samen met grote bedrijven: Onder de bekende namen met wie Enjin samenwerkt zijn onder andere Microsoft en Samsung, een van de grootste smartphonefabrikanten ter wereld. Deze belangrijke partnerschappen werden ondertekend in 2019.
- De producten van Enjin worden al veel gebruikt: Sommige cryptocurrency whitepapers doen allerlei beloftes die ze uiteindelijk niet waar kunnen maken. Tientallen projecten zijn geëindigd in een teleurstelling. Enjin hoort gelukkig niet bij deze groep, aangezien het platform daadwerkelijk producten heeft geleverd. Wereldwijd maken 20 miljoen mensen er al gebruik van. Tot de producten van Enjin behoren onder andere het content management systeem Enjin Network, de universele blockchain verkenner EnjinX en Efinity, die schaalbaarheidsproblemen op de blockchain moet oplossen.
- Game ontwikkelaars hebben veel mogelijkheden op het Enjin platform: Gebruikers mogen op het platform hun eigen valuta ontwerpen voor de gemeenschap. De cryptocurrency Enjin Coin zorgt ervoor dat deze valuta voldoende ondersteuning krijgt.
Wat is de toekomst van Enjin Coin?
We verwachten dat de blockchain technologie in de toekomst een steeds grotere rol zal gaan spelen in de game-industrie. De rol van Enjin Coin kan daarbij niet over het hoofd worden gekeken. Nu al werkt het samen met grote bedrijven als Microsoft en Samsung. Dit zorgt mogelijk voor verdere adoptie van de blockchain technologie.
Gamers zijn nu al gewend om veel tijd online door te brengen. Misschien koop je zelf wel eens virtuele items om verder te komen in een spel. In dat geval komt Enjin Coin met haar producten om de hoek kijken. We verwachten dan ook dat deze crypto de komende jaren een onmisbare rol gaat spelen in de ontwikkeling van de game-industrie.
5 – Cardano (ADA): Veelbelovende cryptocurrency met wetenschappelijke basis
Tien jaar geleden deed de term ‘cryptocurrency’ niet bij iedereen een lichtje branden. Dat is vandaag de dag wel anders. Cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin zijn bekend over de hele wereld.
Sommige altcoins, zoals Cardano (ADA), staan in hun schaduw. Daar kan dit decennium best nog eens verandering in komen. Waarom is het een van de beste cryptomunten voor 2022 (en toekomst)? Lees gauw verder voor het antwoord!
Wat is Cardano?
Crypto is ‘booming’. Dit betekent dat de populariteit alsmaar blijft toenemen. De blockchain technologie achter cryptocurrencies blijft verbeterd worden. Bepaalde cryptocurrencies trekken steeds meer de aandacht van investeerders. Dan hebben we het niet alleen over Bitcoin, maar ook over Cardano (ADA).
Alleen al het feit dat dit de allereerste peer-reviewed gedecentraliseerde blockchain oplossing ter wereld is maat het bijzonder. Ook interessant om te vermelden is dat het project is bedacht door Charles Hoskinson, een van de mede-oprichters van Ethereum.
Lees ook: kan Cardano groter worden dan Ethereum?
Succesvolle intrede op de crypto markt
Cardano kwam in september 2017 op de markt. Het bleek vanaf het begin al een groot succes. Het team achter Cardano, bestaande uit diverse wetenschappers, haalde meer dan 63 miljoen dollar op tijdens de ICO. De waarde van de crypto steeg als een raket en in oktober 2017 had het al een marketcap van meer dan 600 miljoen dollar.
Waarom kiezen voor deze derde generatie cryptocurrency?
Het is dus een relatief jonge cryptocurrency. Het wordt beschouwd als een blockchain van de derde generatie, wat betekent dat het anders is dan oudere digitale munten zoals Bitcoin en Litecoin. Een van de meest interessante kenmerken van Cardano is dat het een programmeertaal gebruikt die afkomstig is uit de militaire infrastructuur en andere hoge industrieën.
Dit maakt het een waardevolle crypto voor verschillende sectoren. Ook de manier waarop Cardano werkt draagt bij aan de groeiende populariteit. Wij hebben de meest belangrijke eigenschappen en voordelen van Cardano even voor je op een rijtje gezet:
- Het is betrouwbaarder dan veel andere crypto platforms: Cardano gebruikt het zogeheten PoS-algoritme en is daardoor zeer betrouwbaar. Proof of stake validatie maakt het gebruik van extra machines binnen het systeem overbodig. Dit komt door het feit dat nodes verantwoordelijk zijn voor de doorvoer. Het positieve gevolg is dat het systeem veiliger is omdat inbreken vrijwel onmogelijk is.
- Het heeft een systeem dat bestaat uit twee lagen: Iedere laag is verantwoordelijk voor een volledige set taken. Dit bevordert interoperabiliteit, ofwel samenhang tussen verschillende crypto platformen.
- Cardano is energiezuinig: Vanwege het Proof of Stake model hoeft er niet gemined te worden, en dat scheelt een hoop energie.
- Cardano is schaalbaar: De schaalbaarheid is beter dan dat van Ethereum. Bovendien is het dankzij de PoS meer gedecentraliseerd omdat het horizontaal schaalt via zogeheten side-chains. Ethereum doet dit op verticale wijze, wat minder goed is voor de schaalbaarheid. |
- De privacy van gebruikers staat centraal: Transacties zijn veilig en de privacy van gebruikers is goed beschermd omdat ze worden uitgevoerd zonder metadata. Bij Ethereum staat dit standaard in de transacties.
- Updates worden eenvoudig doorgevoerd: Cardano is in staat om updates uit te voeren zonder dat er problemen ontstaan met het uitvoeren van transacties of de balansen. Updates om het netwerk uit te breiden verlopen bijvoorbeeld probleemloos. Bij Ethereum en andere oudere cryptocurrencies ontstaan er nog wel eens ‘bugs’ die zorgen voor ergernis onder gebruikers.
Wat is de toekomst van Cardano?
De toekomst van een cryptocurrency is net als de prijs afhankelijk van allerlei factoren. Dit geldt natuurlijk ook voor Cardano (ADA). We denken dat het om verschillende redenen een uitstekende cryptocurrency investering is.
Ten eerste is de Cardano blockchain vanwege de gedecentraliseerde aard zeer veilig. De gelaagde architectuur zorgt ondertussen voor voldoende schaalbaarheid. Dit geeft Cardano enorm veel potentie voor de toekomst. Bovendien is dit project pas gelanceerd na uitgebreid peer-reviewed onderzoek. Het heeft dus een goede wetenschappelijke basis.
Tot slot is de blockchain stabiel en zeer duurzaam, aangezien Cardano niet gemined kan worden. Kortom: we hebben hoge verwachtingen van Cardano. De komende jaren zullen we zien of deze crypto zijn potentieel waarmaakt. We kunnen niet wachten!
6 – VeChain (VET): Blockchainoplossingen voor bedrijven
In 2015 richtte Sunny Lu uit Singapore een nieuw project op genaamd VeChain (VET). Deze private blockchain oplossing moest de wereld veranderden. In een paar jaar tijd maakte het project een enorme ontwikkeling door.
Tegenwoordig is VeChain een multifunctioneel blockchain platform met een rooskleurige toekomst. Waarom is het een goede investering voor de komende jaren? Lees snel verder en wie weet ben je straks overtuigd!
Wat is VeChain?
Het team achter VeChain heeft vast meerdere keren geproost op het succes van hun project. Het is ze gelukt om een universeel platform te creëren met een veelgevraagd product. Anno 2021 biedt VeChain een grote variatie aan oplossingen die het integreren van blockchain voor bedrijven een een stuk eenvoudiger maakt.
Van nieuw systeem naar blockchain voor dApps
VeChain is een flexibel platform die het mogelijk maakt om product van fabriek tot eindgebruiker te volgen. Denk bijvoorbeeld aan merkkleding of alcohol. De makers van het platform hadden dit in 2015 niet perse voor ogen. Ze waren van plan om een systeem voor het beheer van de toeleveringsketen van bedrijven te creëren.
Daarnaast moest namaak worden bestreden met blockchain en IoT technologie. Het liep net even anders, maar wel in positieve zin. In december 2017 werd het product onder een nieuwe naam gelanceerd: de VeChainThor blockchain voor gedecentraliseerde toepassingen (dApps).
Slimme en handige chips voor het traceren van producten
In eerste instantie kreeg VeChain wereldwijde bekendheid door zijn slimme en handige chips die producten konden traceren. Gebruikers moesten bijvoorbeeld een QR-code, een RFID-tracker of een NFC-chip in een of meerdere apparaten plaatsen.
Omdat alle producten nu slimme chips hadden, waren de gegevens voor gebruikers veel betrouwbaarder. Het had de volgende doelstellingen:
- Het garanderen van productveiligheid
- Het garanderen van de authenticiteit van producten
- Bescherming tegen namaak
- Optimaliseren van toeleveringsketens
Toekomstplannen: gedistribueerd ecosysteem voor bedrijven
De bovenstaande doelstellingen werden met succes bereikt. Toch is VeChain tegenwoordig voornamelijk een blockchain-dienstverlener in de bedrijfswereld. Het streeft er naar om nu en in de toekomst een gedistribueerd ecosysteem voor bedrijven op poten te zetten.
Dit zorgt voor een betere en efficiëntere samenwerking tussen bedrijven en/of instellingen. Daarnaast wil VeChain informatiestromen transparanter maken. Natuurlijk doet het bedrijf dit niet alleen. Om de nieuwe doelstellingen te realiseren werkt VeChain samen met een aantal grote namen, zoals Walmart, BMW Group, Shanghai Gas en Microsoft.

De techniek achter de VeChainThor blockchain
De relatief nieuwe VeChainThor blockchain lijkt in meerdere opzichten op de Ethereum blockchain. Sterker nog, het heeft een aantal technische blokken overgenomen van Ethereum. Dit zijn onder andere de Ethereum virtual machine (EVM) en het accounting/balance blockchain model.
De EVM voert codes uit van willekeurige algoritmische complexiteiten. Het accounting/balance blockchain model controleert het saldo van een rekening om te zien of het groter of gelijk is aan de bestedingstransactie.
Versimpelen van bedrijfstechnologieën
Het generen van een blok in VeChainThor neemt tien seconden in beslag. Volgens het team achter het project is de blockchain in staat om 10.000 transacties per seconde te verwerken. Dat is mooi, maar het meest belangrijke kenmerk van VeChainThor is dat het blockchain technologie introduceert bij bedrijven.
Het uiteindelijke doel is om bedrijfstechnologieën te versimpelen, naast het feit dat transacties van- en naar bedrijven over de blockchain worden uitgevoerd.
VeChain tokens
Transacties binnen de blockchain van VeChain vinden plaats met behulp van VeChain tokens (VET). VeChainThor Tokens (VTHO) vormen de brandstof van deze cryptocurrency. Deze secundaire tokens worden gebruikt om acties uit te voeren op de blockchain. Iedere gebruiker in het netwerk heeft een eigen rol. De precieze status is afhankelijk van de hoeveelheid VET die hij of zij heeft.
Op het moment dat een gebruiker een transactie doet in de blockchain of een smart contract creëert wordt 70% van de betaling in VTHO verbrand. De overige 30% wordt gebruikt als een beloning voor validators, die iedere transactie die binnenkomt verifiëren.
Indrukwekkende lijst van partnerschappen
De lijst van partnerschappen van VeChain is ronduit indrukwekkend te noemen. Wat betreft de adoptie van blockchain technologie helpt het zeker dat grote spelers inmiddels betrokken zijn bij het bedrijf. Tot op heden heeft het zo’n 39 partners, waaronder:
- BMW Groep: VeChain ontwikkelt een blockchain-oplossing om voertuiggegevens op te slaan en veilig over te dragen aan derden.
- PriceWaterhouseCoopers (PwC): Een van de grootste wereldwijde auditfirma’s die onder andere IBM, Ford, Dell, Cisco als klant heeft.
- BitOcean: Een cryptocurrency exchange met een volledige licentie van de Japanse Financial Services Authority.
Tot op heden staan er 39 strategische partners op de officiële website van VeChain. Het is het indrukwekkende resultaat van intensief werk waar niet veel bedrijven mee voor de dag kunnen komen.
Wat is de toekomst van VeChain?
VeChain levert blockchain oplossingen als een service aan bedrijven. Dit klinkt veelbelovend, en dat is het ook. Dit bedrijf gebruikt daadwerkelijk toepassingen om de wereld te veranderen. Wat dat betreft is het geen verrassing dat het zoveel partners uit de bedrijfswereld heeft.
Maar ook de zorg, de auto-industrie en zelfs de modewereld kunnen profiteren van de blockchain technologieën die VeChain biedt. Kort samengevat biedt VeChain de volgende voordelen:
- Een ervaren team: Het team van VeChain staat bekend als professioneel en kan buigen op jarenlange ervaring in de crypto industrie.
- Het heeft een groot aantal dApps: Het aantal dApps op het VeChain platform neemt toe en ze werken over het algemeen uitstekend.
- Het heeft steeds meer partnerschappen met toonaangevende bedrijven en merken: Onlangs sloot VeChain een overeenkomst met DNV GL om de CO2 uitstoot op aarde te verminderen.
Of je wel of niet investeert in VeChain is natuurlijk je eigen keuze. Je kunt VeChain Thor onder andere met euro’s kopen bij de Nederlandse exchange Bitvavo. Wij vinden het in elk geval een veelbelovend crypto project en zijn benieuwd hoe het zich de komende jaren gaat ontwikkelen.
7 – Litecoin (LTC): Snelle transactietijden zijn veelbelovend
Bitcoin was in 2009 als eerste cryptomunt een pionier. Inmiddels kunnen we spreken van een miljardenindustrie met duizenden altcoins. Een van de bekendste alternatieve munten is Litecoin. Het werd in 2011 ontworpen door Charlie Lee om wereldwijd digitale betalingen te kunnen doen, op een snellere en goedkopere manier dan met Bitcoin.
We kunnen wel zeggen dat Litecoin een groot succes is geworden. Natuurlijk weten we niet wat de toekomst brengt. Maar wij denken dat Litecoin een goede crypto investering is voor de komende jaren. Waarom? Lees snel verder voor het antwoord!
Wat is Litecoin?
De basis van Litecoin is hetzelfde als die van Bitcoin. Het is een digitale valuta omdat je een bepaalde waarde naar iemand kan sturen. Deze transacties zijn decentraal.
Dit houdt in dat je kunt betalingen doet of ontvangt zonder betrokkenheid van een derde partij. Een bank kan zich bijvoorbeeld niet bemoeien met de transactie. De afgelopen jaren zien we dat Litecoin op steeds meer plekken als betaalmiddel wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan restaurants.
Ook betalen steeds meer bedrijven hun medewerkers uit in cryptomunten als ze dat willen. Bitcoin is nog steeds de meest populaire optie, maar Litecoin is zeker aan een opmars bezig.
💡 Feitje: Litecoin-bedenker Charlie Lee verkocht al zijn coins in december 2017.
Welke voordelen biedt Litecoin?
Een van de voordelen van Litecoin tegenover Bitcoin is dat het transacties erg snel verwerkt. Een betaling met euro’s of dollars via de bank neemt soms wel een dag of meer in beslag. Bij Litecoin is dit niet het geval.
Bovendien betaal je voor het overboeken van Litecoin nauwelijks commissie, terwijl dit bij banken meestal wel het geval is. Wil je snel een bepaald bedrag overmaken naar iemand? Dan raden we aan om eens Litecoin te gebruiken. Je zult ontdekken hoe snel en goedkoop het is.
De snelheid en lage transactiekosten maken Litecoin een van de meest veelbelovende cryptocurrencies van het komende decennium.
De blockchain
Iedere Litecoin transactie wordt geregistreerd in de blockchain. Dit is in feite een gedecentraliseerd logboek waarin betalingen veilig worden opgeslagen via cryptografie. Cryptografie is gecodeerde data die onbevoegden niet kunnen lezen. Alle transacties worden gebundeld in een blok en toegevoegd aan de blokketen. Alle blokken samen vormen de ‘blockchain’.
Veiligheid van de blockchain
Blockchain staat bekend als zeer veilig. Dit komt door het feit dat er duizenden computers worden gebruikt om transacties te controleren. Iedere computer kopieert de logboeken om te voorkomen dat kwaadwillenden toegang krijgen tot het netwerk en het manipuleren.
De computers heten ‘knooppunten’ en houden alle transacties in het netwerk zeer nauwkeurig bij. In feite zijn het een soort digitale accountants. Ieder knooppunt heeft een volledige kopie waardoor een centrale autoriteit niet nodig is. Dit zorgt voor een gedecentraliseerd en veilig netwerk.
Hoe en waar koop je Litecoin?
Het is mogelijk om op verschillende Nederlandse exchanges Litecoin te kopen. Op Bitvavo of BTC Direct kun je tegenwoordig met je eigen euro’s een bedrag investeren en vervolgens de cryptomunt kopen.
Betaalmethoden zijn onder andere iDeal, creditcards, een banktransfer of Bancontact. Stort de Litecoins meteen in je digitale portemonnee en bewaar ze of start met handelen.
Wat is de toekomst van Litecoin?
Terug naar Litecoin. Charlie Lee heeft bepaald dat er een beperkt aantal van deze cryptomunt in omloop is. Dit heeft een belangrijke reden, namelijk dat door schaarste de waarde van Litecoin zal stijgen. Wel is het maximale aantal Litecoin vier keer zo groot als die die van Bitcoin.
Daardoor is de kans groot dat de waarde van Bitcoin altijd hoger zal zijn dan die van Litecoin. Er is immers meer sprake van schaarste. Een ander verschil tussen beide munten is het maken van transactieblokken bij Litecoin veel sneller verloopt.
Oorzaak is een ander algoritme voor minen. Voor wie snel en goedkoop transacties wil uitvoeren is Litecoin interessant. Ook om deze redenen vinden wij het een goede investering voor de toekomst:
- Het is gedecentraliseerd: Het is een gedecentraliseerd alternatief voor traditionele valuta. Je hoeft als gebruiker dus niet te vertrouwen op centrale autoriteiten, centrale banken of andere derde partijen.
- Het netwerk is toegankelijk voor iedereen: Mensen uit alle lagen van de bevolking mogen gebruik maken van het Litecoin netwerk. Daardoor zijn er geen hoge transactiekosten en is het risico op prijsmanipulatie laag.
- Lage transactiekosten: In vergelijking met andere cryptocurrencies en betaalsystemen heeft Litecoin zeer lage transactiekosten die mogelijk bijdragen aan snelle adoptie.
- Snelle transactietijd: De transactiesnelheid van Litecoin is maar liefst vier keer zo snel als dat van Bitcoin: 2.5 minuut tegenover 10 minuten. Wellicht verhoogt dit ook het risico op aanvallen van hackers. Ze hebben immers minder tijd om het netwerk en bijbehorende transacties aan te vallen.
- Het is schaalbaar: Litecoin is in staat om 56 transacties per seconde te verwerken. Een groot verschil met Bitcoin (7 transacties per seconde) en Ethereum (15 transacties per seconde).
Het heeft een maximum aantal munten: Het maximum aantal munten van Litecoin is 84 miljoen, tegenover 21 miljoen van Bitcoin. Aan de ene kant stijgt de waarde door minder schaarste minder snel, maar aan de andere kant is het risico op inflatie veel kleiner. - Het heeft een energie-efficiënt algoritme: Litecoin heeft een algoritme genaamd ‘scrypt’. Het is een andere en meer energie efficiëntere manier van minen dan bijvoorbeeld die van Bitcoin.
8 – Polkadot (DOT): Gaat dit crypto project de wereld veranderen?
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Polkadot. Zo niet, dan moet je echt even verder lezen. Wij vinden het namelijk een van de meest veelbelovende cryptomunten voor de komende jaren. Het is een relatief jonge cryptocurrency die werd gelanceerd in 2017. In een paar jaar tijd heeft het al een plekje veroverd in de top tien van grootste crypto marketcaps. Wat maakt deze cryptocurrency zo veelbelovend?
Wat is Polkadot?
Vitalik Buterin en Dr. Gavin Wood zijn bekende namen in de cryptowereld. Deze twee mannen hebben Ethereum opgericht. Door onenigheid scheidden hun wegen. Vervolgens richtte Wood een nieuwe cryptocurrency op: Polkadot.
Natuurlijk deed hij dit niet alleen, maar in samenwerking met meer dan honderd ontwikkelaars van absolute wereldklasse. Het resultaat? Een open source project dat een gedecentraliseerd web voor ogen heeft. Dr. Wood publiceerde een whitepaper, de Web3 stichting werd opgericht en de eerste ICO in oktober 2017 eindigde in een gigantisch succes.
Innovatief ecosysteem met veel projecten
De ICO van Polkadot haalde honderden miljoenen dollars op. Het geld was broodnodig om een innovatief ecosysteem te bouwen. De Web3 Foundation werkte onder andere samen met ontwikkelaars van Parity Technologies en kapitaalpartners als Polychain Capital om het project van de grond te krijgen. Al het harde werken wierp zijn vruchten af: in september 2020 waren er met behulp van Web3 subsidies al 150 projecten gelanceerd.

Parachains
Steeds meer bedrijven, instellingen en projecten kiezen voor Polkadot. Het is een van de redenen waarom wij denken dat het de komende jaren een enorm succes zal gaan worden. Een andere reden is de interoperabiliteit van het platform. Polkadot gebruikt meerdere ketens die ‘parachains’ worden genoemd. Deze ketens die communiceren met een hoofdketen die de ‘Relay Chain’ wordt genoemd.
Verbonden via bruggen
Een bijzonder kenmerk van deze technologie is dat de ketens van het netwerk verbonden kunnen worden aan ketens van andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum. Dit is mogelijk dankzij zogeheten ‘bridges’.
Kort samengevat bestaat het platform van Polkadot uit projecten met hun eigen blockchain met eigen transacties (de parachain) die middels
Substrate
De bovengenoemde technologie van Polkadot is baanbrekend en belooft veel goeds voor de toekomst. Zonder het raamwerk ‘Substrate’ was dit alles echter niet mogelijk geweest. Het maakt het mogelijk om een eigen blockchain te ontwikkelen met behulp van geavanceerde technologie. Alle blockchains die zijn ontworpen met behulp van Substrate kunnen actief zijn op het Polkadot netwerk.
Wat is de toekomst van Polkadot?
Wij vinden deze technologie indrukwekkend en denken dat de adoptie van Polkadot de komende jaren een vlucht zal nemen. Ook om deze redenen is een investering in dit cryptoplatform zeker de moeite waard:
- Het is zeer schaalbaar: Polkadot is dankzij de ‘parachains’ in staat om een oneindig aantal blockchains te ondersteunen en ze met elkaar laten verbinden.
- De transactiekosten zijn laag: De transactiekosten van Polkadot zijn lager dan die van andere cryptocurrencies, zoals Ethereum.
- Het is eenvoudig te upgraden: Polkadot is in staat om upgrades door te voeren zonder dat hard forks nodig zijn.
- Het consensusmechanisme in aanpasbaar: Het Polkadot-platform biedt een consensusmechanisme die zowel open als aanpasbaar is.
- Het ondersteunt cross-chain transacties: Bij Polkadot kan de waarde tussen verschillende blockchains worden overgedragen.
- Het is zeer veilig: De veiligheid is gebundeld onder een speciale digitale paraplu die bescherming biedt aan kleine ketens.
9 - Tezos (XTZ): Ambitieus crypto project met gouden toekomst
Als er één cryptoproject is met volgens ons een rooskleurige toekomst, dan is het Tezos wel. Het is een relatief nieuwe speler die de mechanismen van het blockchain netwerk wil verbeteren.
De makers van Tezos zijn zeer ambitieus en willen met hun project gedecentraliseerde financiële applicaties naar een hoger niveau tillen. Wil je graag weten welke voordelen Tezos heeft en waarom is het zo’n goede investering is? Lees dan snel verder!
Wat is Tezos (XTZ)?
Tezos is een blockchain waarop slimme contracten worden gebouwd. Het bestaat sinds 2014, maar werd vanwege problemen tussen het ontwikkelingsteam pas in 2018 op de markt gebracht. Ondanks dat het project een paar jaar vertraging heeft opgelopen, zijn inmiddels veel investeerders overtuigt van het nut ervan.
Dit blijkt wel uit het feit dat Tezos een van de grootste ICO’s uit de cryptogeschiedenis organiseerde. Het wist maar liefst 232 miljoen dollar op te halen!
Hoe werkt Tezos?
De techniek achter Tezos is indrukwekkend te noemen. Ten eerste is het een Proof of Stake (PoS) blockchain. Of, om het nog een beetje ingewikkelder te maken, het is een variant genaamd Delegated Proof of Stake (DPos). Zoals de naam misschien al doet vermoeden mag iedereen die meer dan 8000 XTZ bezit vertegenwoordiger worden van het netwerk. Ze krijgen daarbij de volgende taken:
- Het maken van nieuwe blokken.
- Het wel of niet akkoord gaan met de blokken die gemaakt zijn door andere gebruikers.
On-chain governance
Inmiddels is duidelijk dat gebruikers een zeer belangrijke rol spelen in het Tezos netwerk. Iedereen die voldoende XTZ bezit mag codevoorstellen doen om de blockchain van Tezos te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een voorstel om tarieven te verlagen.
Eventuele wijzigingen worden doorgevoerd via code-updates. Dit wordt ‘on-chain governance’ genoemd en is zeer democratisch. Alle voorstellen worden uitgevoerd door een zelf-amendement functie. Uiteindelijk beslissen zogeheten stakeholders of het voorstel goed genoeg is.
Veel partners
De makers van Tezos willen met hun platform financiële transacties veilig en snel realiseren. Diverse bedrijven en instellingen zijn inmiddels overtuigd. Een kleine greep uit de lange lijst van partners van Tezos:
Tribe: Blockchain platform dat wordt ondersteund door de regering van Singapore.
Taurus Group: Een financiële instelling die de infrastructuur voor kapitaalmarkten ondersteunt.
Korea University Blockchain Institute: Een van de topuniversiteiten van Azië die onderzoek naar blockchain verricht.
Satoshi Treasure Hunt: Een spel waarbij complexe puzzels moeten worden opgelost. Winnaars krijgen 1 miljoen XTZ als prijs.
Travala: Een platform om reizen te boeken die XTZ wil gebruiken als betaalmiddel voor meer dan 300.000 reisproducten.
Wat maakt Tezos een interessant platform?
Een van de bijzondere kenmerken van Tezos is dat het zelfcorrigerend is. Dit houdt in dat netwerkupdates kunnen worden doorgevoerd zonder hardforks. Het positieve gevolg is een bloeiende gemeenschap die het over het algemeen met elkaar eens is.
Geen gedoe dus bij Tezos, zoals bij de hard fork van Bitcoin in Bitcoin Cash wel het geval was. In plaats daarvan is dit crypto project in staat om zich aan te passen aan de technologische ontwikkelingen op de cryptomarkt.
Wat is de toekomst van Tezos?
Tezos is in onze opinie veelbelovend. We zijn zeer positief, maar willen wel benadrukken dat de cryptomarkt erg volatiel is. De waarde van XTZ kan flink stijgen, maar ook dalen. Investeer dan ook nooit meer geld dan dat je kunt missen. Toch is een investering in Tezos om de volgende redenen een goed idee:
- Iedereen mag deelnemen aan de Tezos blockchain: Tezos is een open-source blockchain en alle gebruikers dragen bij aan de stabiliteit en veiligheid van het netwerk.
- Het is mogelijk om dApps en smart contracts op het netwerk te ontwikkelen: Wil je graag een dApp of een smart contract ontwikkelen? Dan kun je gebruik maken van het Tezos platform. Het heeft een eigen smart contract taal genoemd ‘Michelson’ die verificatie vergemakkelijkt.
- De blockchain is relatief goedkoop: Alle deelnemers aan het netwerk leveren de benodigde rekenkracht om het draaiende te houden. Dit is het zogeheten Proof of Stake consensmechanisme en is goedkoper dan blockchains die het Proof of Work mechanisme gebruiken.
- Het netwerk past zich relatief eenvoudig aan: Het Tezos netwerk maakt gebruik van een eigen upgrade-mechanisme waardoor het op een eenvoudige manier technologische verbeteringen kan doorvoeren als dat nodig is.
- Het heeft een lange lijst met partners: Bekende namen zijn onder andere Travala en Tribe.
Waar kun je Tezos kopen?
Tezos biedt verbeteringen op het gebied van smart contract beveiliging, consensusmechanisme en zelf-upgradeprocedures.
Daarnaast heeft het een enthousiaste gemeenschap die in hoge mate kan bijdragen aan het netwerk. Met een beetje meer promotie denken wij dat Tezos nog veel ruimte heeft om te groeien. Wellicht wordt het in de toekomst een grote speler in de cryptowereld.
En dat maakt een investering zeker de moeite waard. In Nederland kun je Tezos eenvoudig kopen met euro’s, onder andere op Bitvavo en Bitcoinmeester. Deze exchanges bieden als betaalmethoden iDeal, Bancontact en creditcard aan. We wensen je veel succes met je investering!
10 - Bitcoin Cash: Succesvolle hard fork met veel potentie
Bij sommige cryptomunten vindt een zogeheten ‘hard fork’ plaats. Dit betekent dat een originele blockchain zich afsplitst. Soms verdwijnt een blockchain en gaat de andere blockchain verder, maar dat is lang altijd het geval. De splitsing van Bitcoin in
Bitcoin Cash is daar het uitgelezen voorbeeld van. Bitcoin Cash staat inmiddels op zichzelf en is onze opinie een van de meest veelbelovende cryptocurrencies van dit moment. Lees snel verder en je zult begrijpen waarom.
Wat is Bitcoin Cash?
Bitcoin Cash is een cryptocurrency die na splitsing in het Bitcoin netwerk is ontstaan. Het is het resultaat van een hard fork.
Tot 1 augustus 2017 deelden beide blockchains dezelfde geschiedenis, daarna niet meer. Er waren verschillende redenen voor deze veelbesproken hard fork. Ten eerste vonden sommige gebruikers de capaciteit van de Bitcoin blockchain te beperkt.
In eerste instantie bedachten de Bitcoin ontwikkelaars het zogeheten ‘Lightning Network’ en de ‘SegWit’ om dit probleem aan te pakken.
Dit werkte averechts. Het aantal voorstanders van een verhoging van de block capaciteit van 1 MB naar 8 MB nam toe. De Bitcoin gemeenschap kon echter geen overeenstemming met elkaar vinden. Dit leidde uiteindelijk tot een hard fork en de geboorte van een nieuwe crypto: Bitcoin Cash.
💡Feitje: In 2017 konden Bitcoin en Bitcoin Cash een stuk land kopen in ‘Liberstad’ in Noorwegen. In deze stad behoren traditionele valuta tot het verleden en kun je alleen betalen met cryptocurrencies.
Decentraal netwerk
Net als ‘grote broer’ Bitcoin wil Bitcoin Cash uiteindelijk een wereldwijd betaalmiddel worden. Iedereen op de planeet moet in staat zijn om digitale transacties te versturen en te ontvangen.
Alle transacties worden vastgelegd op de blockchain, een digitaal en decentraal netwerk. Dit houdt in dat een derde partij, zoals een financiële instelling of bank, zich niet kan bemoeien met het digitale geld dat gebruikers verzenden.
Daarnaast zijn de kosten van transacties op de blockchain lager dan die van de bank. Steeds meer mensen beseffen dit en maken maar al te graag gebruik van Bitcoin Cash voor transacties over de hele wereld.
Wat is de verwachting van Bitcoin Cash?
Wij zijn positief over de toekomst van Bitcoin Cash. Op dit moment kun je het nog niet in alle winkels en horeca gelegenheden gebruiken, maar wij verwachten dat in de toekomst wel het geval zal zijn. Bedrijven kiezen vaak toch nog voor Bitcoin als digitaal betaalmiddel.
Maar we hebben gezien dat het gezelschap krijgt van steeds meer altcoins. Bovendien accepteren ook steeds meer webshops Bitcoin Cash. Vaak kun je gebruik maken van een hulpmiddel die de cryptomunt omzet in traditionele valuta, zoals euro’s. Twijfel je nog of Bitcoin Cash een goede investering is? Bekijk dan eens deze lijst met voordelen:
- Het is gedecentraliseerd: Het netwerk van Bitcoin Cash is gedecentraliseerd, wat inhoudt dat externe partijen zoals banken en financiële instellingen zich niet met transacties kunnen bemoeien.
- Het netwerk is zeer veilig: De nodes zijn wereldwijd verspreid. Daardoor is Bitcoin Cash immuun voor aanvallen van hackers. Een fijn gevoel!
- Het is schaalbaar: De schaalbaarheid van Bitcoin Cash is veel beter dan die van Bitcoin. Dit betekent dat veel meer mensen op hetzelfde moment transacties kunnen uitvoeren. In november 2020 had Bitcoin Cash volgens CoinMarketCap een blokgrootte van 32 MB, aanzienlijk meer dan de 1 MB van Bitcoin.
- Het is heel efficiënt: Vanwege de blokgrootte kunnen meer transacties in elk blok worden vastgelegd. Dit zorgt voor snelle en goedkopere betalingen, heel efficiënt dus. Ook fijn om te weten is dat de wachtrij van onbevestigde transacties relatief laag is bij Bitcoin Cash. Gemiddeld ligt dit tussen de 200 en 250 transacties.
- Lage transactiekosten: Dankzij de schaalbaarheid liggen de transactiekosten van Bitcoin Cash lager dan die van Bitcoin.
- Het is op zeer veel plekken verkrijgbaar: Bitcoin Cash is zowel verkrijgbaar op (Nederlandse) exchanges als toonaangevende beurzen zoals eToro. Dit stimuleert wereldwijde adoptie en geeft een investering veel potentieel.
Waar kun je Bitcoin Cash kopen?
Denk je er over na om te investeren in Bitcoin Cash?! Dat is naar onze mening zeker geen verkeerde keuze. Tegenwoordig zijn er diverse Nederlandse crypto exchanges actief waar je de digitale munt met euro’s kunt aanschaffen, waaronder:
- Bitvavo
- Litebit
- BTC Direct
- Plus500
Veelgestelde vragen over de beste crypto van 2022
Je kunt via verschillende websites investeren, maar de beste plek is Bitvavo. Wil je hier over gaan tot het investeren in cryptovaluta? Neem dan de volgende stappen:
- Maak een account aan via deze link & ontvang €1000 welkomstbonus;
- Stort euro’s in je account. Dit kan heel eenvoudig via iDEAL;
- Kies één van de beste cryptomunten uit ons overzicht en klik op ‘kopen’. Zo eenvoudig is het!
Daarnaast kun je via de volgende populaire crypto euro exchanges investeren in cryptovaluta.
We kunnen niet in jouw portemonnee kijken. Onze tip is door enkel geld in te zetten dat je kunt missen. Het risico bestaat namelijk dat je je investering (deels) kunt verliezen. Je kunt al investeren vanaf €1.
Persoonlijke kiezen we voor zogenoemde stable crypto. Deze munten blijven stabiel in waarde. Via een platform als Bitvavo kun je in verschillende stable coins investeren die je tevens kunt staken tegen aantrekkelijke rentepercentages (6,10% op jaarbasis)
Dit zijn o.a:
- Tether (USDT);
- DAI (DAI);
- USD Coin (USDC).
Persoonlijk zouden wij ver weg blijven zogenoemde meme-coins. Deze muntjes kunnen uiteraard fors stijgen, maar zijn ook de eerste coins die in elkaar klappen als de markt verslechterd.
Als we dan toch een antwoord moeten geven, kun je voor deze DOGE alternatieven gaan:
- Shiba Inu;
- Floki.
Je kunt op verschillende manieren onderzoek doen naar cryptovaluta. Zo kun je fundamenteel onderzoek doen, een technische analyse doen of trends in de gaten houden. Desondanks is het voor weinigen weggelegd precies in te schatten wanneer cryptomunten gaan stijgen in waarde.