Wat is de beste en veiligste stablecoin?

Beste veiligste stablecoin
Auteur foto

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

Ondanks het feit dat veel mensen (eigenlijk het overgrote merendeel) investeren in crypto omdat ze er een bepaald rendement mee hopen te realiseren is het zo dat er ook mensen zijn die gewoon een stukje van hun vermogen op de blockchain weg willen zetten. Dit gebeurt bij voorkeur niet in een cryptomunt met een volatiel koersverloop. Meer concreet is het zo dat mensen vooral kijken in de richting van een zogenaamde stablecoin. Het gaat hierbij om een cryptomunt wiens waarde is gelinkt aan een fiat valuta. Het kan hierbij dan gaan om de Amerikaanse dollar, maar ook om bijvoorbeeld onze Europese euro. In principe hoort een stablecoin altijd veilig te zijn, maar het verleden heeft ons duidelijk gemaakt dat dit helaas niet altijd het geval is. Benieuwd om te weten te komen wat nu precies de beste en veiligste stablecoin is op de markt? Je ontdekt er alles over hier op deze pagina!

Tether (USDT), de populairste, maar ook de veiligste?

Sinds jaar en dag is Tether (USDT) terug te vinden in de top drie grootste cryptomunten die er op de markt zijn terug te vinden. Dit althans op basis van de zogenaamde market cap waarover ze beschikt. Voor de USDT-token van Tether geldt dat ze is gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar.

Ondanks het feit dat dit de absolute nummer één altcoin is op de cryptomarkt en ze beschikt over veruit de meeste pairs moet het gezegd dat er toch ook enkele rode vlaggen zijn om rekening mee te houden. In het jaar 2020 kwam de USDT-token bijvoorbeeld negatief in het nieuws toen bekend werd dat zomaar even 97 procent van de circulerende munten werden gedekt door middel van commercieel bankgeld. 

Het gaat hierbij om geld dat niet echt fysiek bestaat, maar slechts een nummer is op een bankrekening. In vergelijking met contant geldt wordt commercieel bankgeld als aanzienlijk minder veilig bestempeld. Tether gaf daarbij wel aan het commercieel bankgeld om te gaan zetten in contant geld. Op deze manier moest het vertrouwen in de stablecoin worden hersteld.

Ondanks het feit dat USDT in principe altijd een waarde van één dollar zou moeten vertegenwoordigen is dit niet altijd het geval geweest. Op haar dieptepunt daalde de waarde van de token dan ook tot 0,91 Amerikaanse dollar. Dat is tot op moment van schrijven de all-time-low van deze stablecoin. Hoe dan ook heeft dit bij veel crypto gebruikers toch voor wat wantrouwen gezorgd.

Tether prijsdaling in 2017
Tether prijsdaling in 2017

USD Coin (USDC), een stablecoin gedekt door cash geld

De USDC-token van USD Coin is eveneens gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Deze stablecoin werd gelanceerd in het jaar 2018 en is op moment van schrijven al op meer dan 30 blockchains beschikbaar. Het gaat hierbij onder meer om de Binance Smart Chain, maar ook om de blockchain van bijvoorbeeld Solana en Algorand. Achter de ontwikkeling van deze stablecoin zitten twee bedrijven die bij alle crypto enthousiastelingen bekend in de oren zullen klinken. Het gaat hierbij om:

  • Circle;
  • Coinbase;

Het doel van de beide hierboven aangehaalde partijen was om een eenvoudig te gebruiken stablecoin op de markt te brengen die er ook nog eens ontzettend veilig zou zijn. Tot op moment van schrijven is deze stablecoin zeer veilig gebleken. Er zijn dan ook nog geen noemenswaardige problemen mee geweest. De waarde van de USD Coin wordt gedekt door een bepaalde cash geldreserve. De hoeveelheid cash welke in reserve wordt aangehouden zou volgens de achterliggende bedrijven hetzelfde zijn als het aantal uitgegeven USDC-munten. Op deze manier kan een stabiele waarde in principe perfect worden gewaarborgd.

Binance USD (BUSD), goedgekeurd door de NYDFS

Eén van ’s werelds belangrijkste cryptocurrency exchanges, namelijk Binance heeft besloten om de handen in elkaar te slaan met Paxos. Het resultaat is de stablecoin Binance USD (BUSD) die (hoe kan het ook anders) draait op de Binance Chain. Voor deze stablecoin geldt dat ze werd uitgegeven in het jaar 2019. Uiteraard is ze gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar. Kenmerkend voor BUSD is dat ze werd uitgegeven als twee verschillende soorten tokens. Het gaat hierbij concreet om:

  • Een ERC20-token;
  • Een BEP2-token;

Bovenstaande zorgt ervoor dat de stablecoin eveneens eenvoudig kan worden gebruikt op andere blockchains. Denk hierbij dan uiteraard onder meer aan de blockchain van Ethereum. Voor Binance USD geldt verder dat ze is goedgekeurd door de New York State Department of Financial Services. Bovendien wordt ze eveneens door deze organisatie gereguleerd. Ook op vlak van transparantie kunnen heel wat andere projecten nog heel wat van deze Binance USD leren. Zo wordt er elke maand een rapport op de website van Binance geplaatst. In dit rapport zijn alle (belangrijkste) ontwikkelingen met betrekking tot Binance USD terug te vinden.

Het is de verantwoordelijkheid van Paxos om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende dollars in reserve worden aangehouden om de uitgegeven BUSD-tokens in te dekken. Op deze manier kan er altijd een constante waarde worden gegarandeerd. Deze reserves worden bewaard bij twee partijen, namelijk een Amerikaanse bank evenals door de U.S. Treasuries. Volgens heel wat experten is dit met zekerheid één van de beste en veiligste stablecoins die er op de markt zijn terug te vinden.

Wat is nu echt de veiligste stablecoin op de markt?

De hierboven aangehaalde drie stablecoins zijn slechts enkele van de vele verschillende exemplaren die op de markt zijn terug te vinden. Enkele van de andere alternatieven zijn bijvoorbeeld:

  • Dai (DAI);
  • TerraUSD (UST);
  • TrueUSD (TUSD);
  • USDD (USDD);

Het is in de praktijk vrij moeilijk om te bepalen wat nu precies de beste en veiligste stablecoin is op de markt. Om hier een zo optimaal mogelijk beeld van te krijgen is het van belang om rekening te houden met een aantal verschillende aandachtspunten. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Controleer of er in het verleden reeds problemen zijn geweest met de stablecoin of niet;
  2. Controleer op welke manier de uitgegeven tokens worden gedekt met echte (fiat) waarde;
  3. Controleer de achterliggende technologie achter de stablecoin die je gaat gebruiken;

Naast bovenstaande aandachtspunten is het in de praktijk ook altijd van cruciaal belang om stil te blijven staan bij de transparantie die het achterliggende team er op nahoudt. In het bijzonder voor bijvoorbeeld Tether geldt dat ze vaak een beperkte transparantie werd verweten met betrekking tot haar USDT-token. Dit creëert een niet onaanzienlijk wantrouwen waardoor je mogelijks liever het stukje van je vermogen niet in deze coin op de blockchain wil gaan wegzetten.

10 grootste stablecoins
10 grootste stablecoins

Zijn er in het verleden reeds problemen geweest?

Wanneer je op het punt staat om een stukje van je vermogen weg te gaan zetten op de blockchain is het altijd van cruciaal belang om jezelf de vraag te stellen of de stablecoin waarin je dit gaat doen in het verleden reeds voor problemen heeft gezorgd of niet. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald geldt voor Tether dat ze in het verleden reeds behoorlijk onder de waarde van 1 Amerikaanse dollar is gezakt. Dat moet zorgen voor een gezonde hoeveelheid aan wantrouwen. Tether is overigens niet de enige stablecoin die haar waarde aanzienlijk zag dalen.

Het bekendste voorbeeld van een stablecoin die onveilig bleek te zijn is TerraUSD (UST). In mei 2022 bleek dat TerraUSD geen veilige keuze was. De waarde van de stablecoin daalde fors waardoor investeerders in de LUNA-token ervoor kozen om eieren voor hun geld te kiezen. De verkoopgolf die op die manier ontstond zorgde niet alleen voor een snelle daling van de LUNA-waarde, daarnaast ging de daling zo snel dat het achterliggende protocol van Terra niet voldoende snel UST kon verbranden.

Het resultaat laat zich raden. Zowel UST als LUNA gingen nog meer onderuit en ondertussen is het project zo goed als naar de eeuwige jachtvelden verwezen. Hebben er zich reeds (significante) problemen voorgedaan met een bepaalde stablecoin? Dan blijf je daar wellicht bij voorkeur zo ver mogelijk van weg. Ook jouw holdings zouden immers op deze manier zomaar in rook op kunnen gaan.

Op welke manier worden de uitgegeven tokens ingedekt?

Wie de informatie verspreid over deze pagina grondig heeft doorgenomen zal er achter zijn gekomen dat de uitgevende partij achter een stablecoin in principe zelf kan bepalen op welke manier de uitgegeven tokens worden ingedekt. In de aangehaalde voorbeelden was er bijvoorbeeld sprake van:

  • Commercieel bankgeld bij Tether (USDT);
  • Een bepaalde hoeveelheid aan cashreserve bij USD Coin (USDC);
  • Een reserve in dollars door Paxos bij Binance USD (BUSD);

Naast de bovenstaande drie mogelijkheden bestaan er nog heel wat alternatieve opties. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de situatie van Dai met haar DAI-token. De waarde van deze token wordt immers niet gedekt door Amerikaanse dollars. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van het Maker Protocol en de MAkerDAO in combinatie met cryptocurrencies.

Het Maker protocol is verantwoordelijk voor het vasthouden van een bepaalde hoeveelheid aan cryptomunten in een smart contract. De waarde van deze cryptomunten dient altijd gelijk te zijn aan het totaal aantal uitgegeven DAI-stablecoins. Omwille van deze reden is het protocol continue bezig met het aan- en verkopen van cryptomunten. Hierbij wordt er uitsluitend aandacht besteed aan de hoeveelheid aan stablecoins welke in omloop zijn.

Zoals deze informatie duidelijk maakt is het zo dat er gebruik kan worden gemaakt van verschillende ‘waarborgen’ voor wat de uitgegeven tokens betreft. De ene waarborg is daarbij al wat veiliger dan de andere. Het is dan ook ontzettend belangrijk om hier rekening mee te houden.

Van welke achterliggende technologie maakt de stablecoin gebruik?

De hierboven aangehaalde twee aandachtspunten zijn van cruciaal belang om de veiligheid en stabiliteit van een stablecoin te kunnen bepalen. Dit geldt echter eveneens voor de achterliggende technologie waar gebruik van wordt gemaakt. We verwijzen op dit vlak terug naar het probleem dat zich voor heeft gedaan met TerraUSD. 

Omdat het achterliggende protocol niet in staat was om de vereiste hoeveelheid aan tokens voldoende snel te burnen (verbranden) ging de waarde van de stablecoin helemaal onderuit. Dit is natuurlijk iets wat je koste wat het kost moet vermijden. Dit gezegd hebbende is dit het lastigste punt om in detail te bestuderen. Dit uiteraard in het bijzonder omdat veel mensen daarvoor gewoon niet voldoende technische kennis voor, voor handen hebben.

Zorg altijd voor een spreiding van je vermogen!

Voor verschillende stablecoins geldt dat ze het eigenlijk allemaal behoorlijk goed voor elkaar hebben. Dit heeft als gevolg dat heel wat mensen er hun vertrouwen in hebben gesteld. Wanneer ook jij graag een stukje van je vermogen wenst weg te zetten op de blockchain dien je er rekening mee te houden dat het nooit een goed idee is om deze allemaal bij één en dezelfde stablecoin te plaatsen. Hoe veilig bepaalde stablecoins ook mogen zijn, er kan altijd iets gebeuren waardoor de waarde toch een klap te verduren krijgt. Door te kiezen voor een spreiding over meerdere stablecoins bouw je een extra veiligheid in die over de lange termijn een belangrijke zege kan blijken te zijn voor jouw portefeuille.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €20!

Coinmerce

Verhandel 370+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...



Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.