Deel gebruikers Binance afgeschrikt door strengere controles

Binance strengere regels

Een deel van de gebruikers is afgehaakt met het gebruiken van Binance als crypto exchange. De reden daarvoor is de strengere controle op de identiteit van de gebruiker. De crypto exchange kreeg in het verleden vaak het verwijt dat het te weinig doet tegen witwassen en financieren van terrorisme. De exchange zou niet voldoende weten wie haar klanten zijn. Regelmatig schoten overheden en regulatoren op de exchange met bakken aan kritiek. Zo zou de exchange zich niet houden aan de regels die er gelden en het bedrijf werd dan ook op de vingers getikt. Maar de exchange belooft nu beterschap en is begonnen aan strengere controles. Een deel van de gebruikers heeft daardoor nu hun account opgezegd.

Strengere controles bij Binance

Eén van de nieuwe regels die Binance heeft ingevoerd, is Know Your Customer (KYC). Dit principe is al gebruikelijk bij banken en andere financiële instellingen. De maatregel is opgelegd door overheden. Zo werd het bedrijf in Italië eerder al op het matje geroepen, omdat het geen bevoegdheid zou hebben om op deze manier te handelen. Met Know Your Customer wordt dat probleem opgelost. 

Dat betekent dat gebruikers zich nu moeten kunnen legitimeren voordat zij van de dienst gebruik kunnen maken. Niet alle gebruikers zien dat zitten en blijven liever anoniem. Daarop besloot een deel van de gebruikers op te zeggen en geen gebruik meer te maken van de dienst.

De CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), stelt dat de invoering van Know Your Customer behoorlijk wat impact heeft gehad op het gebruik en haar gebruikers. Dat stelt de CEO in een interview met Bloomberg. Volgens de CEO is drie procent van de gebruikers weggelopen, nadat het bedrijf de KYC-regel had ingesteld.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Problemen in Italië

Eerder liep Binance al tegen problemen aan in Italië. Volgens de Italiaanse toezichthouder was Binance niet bevoegd om investeringsdiensten aan te bieden. Ondanks dat de website in het Italiaans geschreven was, zou de Binance Group geen enkele bevoegdheid hebben. Investeerders werden gewaarschuwd dat ze voorzichtig moeten zijn met de crypto exchange. 

Ook de Britse toezichthouder (FCA) gaf al een waarschuwing tegen Binance. Daarna stopten een paar grote banken met het verwerken van betalingen naar de exchange. Daardoor waren onder meer SEPA-betalingen niet meer mogelijk. Het bedrijf had al deze problemen omdat het regelmatig beschuldigd werd van het faciliteren van witwassen, ontduiken van belasting en ontvoering. Die beschuldigingen kwamen van het hoofd van CONSOB.

CONSOB is de centrale bank van Italië. De problemen moesten worden opgelost en daarom besloot het bedrijf de houding richting overheden en regulerende instanties volledig te veranderen. Dat had wel gevolgen voor het klantenbestand van Binance. Sinds de invoering van KYC-maatregelen zag de exchange het bestand aanzienlijk krimpen.

FCA Binance
FCA Binance

Optimistische kijk

Een verlies van drie procent van het gebruikersbestand lijkt een reden om pessimistisch te worden, maar toch heeft de CEO een optimistische kijk op de invoering van de maatregel. Op langere termijn zal de maatregel namelijk goed uitpakken, stelt Binance. 

Het bedrijf gelooft dat de exchange meer vertrouwen en goodwill zak kweken. Bovendien denkt het bedrijf op deze manier als een legitieme exchange gezien te worden. Dat zal op termijn ook weer nieuwe gebruikers aantrekken. Volgens de CEO kiezen steeds meer mensen voor een exchange die zij volledig kunnen vertrouwen. De strengere Know Your Customer-aanpak zou dat vertrouwen kweken, omdat het bedrijf zich aan alle regels houdt.

Bovendien hoopt de CEO van Binance door de regels van overheden en regulatoren in te voeren dat zij meer vertrouwen krijgen van organen en overheden. In verschillende landen wordt de exchange tegengewerkt omdat het te slordig om zou gaan met de controle op geldstromen en identiteiten. 

Zonder goed te weten wie de klant precies is, wordt het te gemakkelijk gemaakt om geld anoniem over te boeken naar een derde partij. Dat kan witwassen in de hand werken. Bovendien is het daardoor gemakkelijker om financiële misdrijven te plegen. Door extra regels in te voeren hoopt Binance een veilige en betrouwbaar platform voor iedereen te worden.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Houding veranderd

Binance stond jarenlang bekend als het lastigste jongetje van de klas als het aankomt op regels opvolgen. Het bedrijf had jarenlang een grote afkeer tegen regulatoren en overheden. Inmiddels zegt de exchange de houding richting instanties volledig te hebben veranderd en mee te werken aan de gestelde eisen. 

Daarnaast zegt de CEO dat Binance beter is geworden in het communiceren met derden, zoals overheden. Op die manier kan het vertrouwen worden bevorderd en hersteld. Daarmee hoopt Binance dat het in meer landen actief mag worden, zodat de exchange het klantenbestand uit kan breiden.

Andere koers

Wel vaker zien we bij bedrijven die handelen in cryptocurrency dat decentralisatie hoog in het vaandel staat. Bij Binance was dat niet anders. Het bedrijf wilde vooral meer hoofdkwartieren in de hele wereld vestigen. Op die manier zouden de landsgrenzen vervagen en zou het bedrijf minder te maken hebben met regulatoren. Maar inmiddels heeft het bedrijf ook die aanpak volledig veranderd. Landsgrenzen doen er nu toe voor het bedrijf, stelt de CEO.

Binance is dus een volledig andere koers ingeslagen. Niet voor niets, want de manier van werken zoals de exchange dat eerst deed, werkt simpelweg niet. Dat zegt Changpeng Zhao van de exchange. Een centrale organisatie is de enige manier om het bedrijf succesvol te laten worden, zo stelt de CEO. “Het is ons nu volkomen duidelijk dat je een gecentraliseerde exchange moet drijven met een gecentraliseerde structuur. De gecentraliseerde aanpak heeft voor ons niet gewerkt.”

Lees verder over...

Snel investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin