Op verschillende momenten heeft deze wereld te maken gekregen met het gevreesde inflatiespook. Wanneer de inflatie hoogtij viert betekent dit in de praktijk dat het leven aanzienlijk duurder wordt. Daarnaast is het zo dat er ook een devaluatie van je vermogen plaatsvindt. Het bedrag op je spaarrekening mag dan immers wel hetzelfde blijven, de koopkracht die ermee kan worden gerealiseerd is wel degelijk afgenomen. Het is dan ook vooral zaak om zoveel mogelijk te proberen hedgen tegen de inflatie. Dat is echter een lastige opdracht wanneer je dat voor mekaar moet zien te krijgen binnen de reguliere financiële markt. Enter Bitcoin dus! Maar is Bitcoin wel echt de ideale hedge tegen inflatie? Er zijn toch een aantal zaken waar je rekening mee zal willen houden…
Het onttrekken van kapitaal aan de traditionele financiële markten
In eerste instantie is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat het onttrekken van vermogen aan de reguliere financiële markt helemaal niets nieuws is. Eigenlijk wordt het in de praktijk reeds vele jaren toegepast als een vorm van hedge tegen inflatie. Het is mede omwille van deze reden dat heel wat beleggers er nog altijd voor kiezen om een significant gedeelte van hun vermogen te investeren in edelmetalen zoals zilver en goud. Door dit te doen tracht men ervoor te zorgen dat op z’n minst een bepaald gedeelte van hun kapitaal niet ten prooi valt aan het inflatiespook.
Tegenwoordig zien we eigenlijk hetzelfde gebeuren. Echter wordt er hiervoor niet meer alleen gekeken in de richting van edelmetalen, daarnaast worden er ook behoorlijke bedragen geïnvesteerd in de cryptomarkt. Daarvoor wordt er ook zeker niet alleen maar gekeken in de richting van Bitcoin. Ook Ethereum wordt een steeds belangrijker wordende asset op dit. Dit is echter nog niet alles. Daarnaast spreekt het voor zich dat ook de zogenaamde stablecoins zich hiervoor uitstekend lenen.
Het wegzetten van kapitaal op de blockchain
Wanneer je crypto wil benutten als hedge tegen de inflatie betekent dit eigenlijk dat je een stukje van je kapitaal gaat onttrekken aan de traditionele financiële markt om deze vervolgens te gaan wegzetten op de blockchain. Dat kan op verschillende manieren.
Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om deze onder te brengen bij een broker of een exchange, maar je kan ze ook wegzetten op een zogenaamde hardware wallet zoals een Ledger. Voor veel mensen geldt dat ze tegenwoordig (terecht) op dit vlak ook rekening houden met de zogenaamde staking opbrengsten die ze kunnen ontvangen.
Door je cryptocurrencies te staken realiseer je namelijk met het vermogen dat je op de blockchain gaat wegzetten ook nog eens een potentieel aantrekkelijk passief inkomen.
Let op de volatiliteit van de asset waar je gebruik van maakt
Een gedeelte van je vermogen vrijwaren van inflatie door ze weg te zetten op de blockchain is dus mogelijk. Wel dien je wat dit betreft nog met één belangrijk aspect rekening te houden. We hebben het hierbij dan uiteraard over de volatiliteit van de asset waar je gebruik van maakt. Mogelijks is het bijvoorbeeld niet altijd verstandig om gebruik te maken van Bitcoin. Stablecoins zijn uiteraard heel wat stabieler waardoor er geen fluctuaties in je kapitaal zullen plaatsvinden. Let wel, het spreekt voor zich dat er met deze cryptovaluta’s ook geen groot rendement kan worden behaald.
Ga je een significant gedeelte van je vermogen wegzetten in stablecoins? Zorg er dan altijd voor dat je gebruik maakt van verschillende, betrouwbare stablecoins en leg niet al je eieren in hetzelfde mandje. Bovendien spreekt het voor zich dat je er altijd goed aan doet om ervoor te zorgen dat jijzelf de houder bent van de private keys. Zo vrijwaar je, je holdings onder meer van diefstal of verlies door bijvoorbeeld een broker of exchange die in de problemen komt.
Hoge vergoedingen op peer-to-peer kredietmarktplaatsen
Waar veel partijen het niet over hebben wanneer er wordt gepraat over cryptocurrencies als hedge tegen de inflatie zijn de vergoedingen die worden toegekend door zogenaamde peer-to-peer kredietmarktplaatsen. Door de jaren heen zijn er verschillende gerenommeerde partijen op de markt verschenen die het mogelijk maken voor eigenaars van crypto om hun holdings als het ware beschikbaar te stellen van de dienst in kwestie tegen een zeer aantrekkelijk rendement. Enkele partijen waar je op dit vlak naar kan kijken zijn onder meer de volgende:
- BlockFi;
- Celcius Network;
- Nexo;
- com;
Voor deze partijen geldt dat ze je een vergoeding aanbieden op je crypto holdings welke vele malen hoger ligt in vergelijking met de rente die je kan ontvangen op een klassieke spaarrekening. Dat is natuurlijk ongelofelijk interessant, maar je moet wel bewust zijn van de risico’s die hieraan verbonden zijn. Het vangnet van het zogenaamde depositogarantiestelsel dat wel geldt voor spaarrekeningen is niet van toepassing op deze partijen. De risico’s zijn dus merkbaar groter. Toch kunnen ook deze zeer hoge rendementen je helpen om de strijd aan te gaan met het inflatiespook.