Wat zeggen Bitcoin holdings op exchanges ons over het marktsentiment?

Bitcoin holdings exchange marktsentiment
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Voor veel mensen (om maar niet te zeggen voor iedereen) die investeren in crypto geldt uiteraard dat ze zichzelf een bepaald beeld willen kunnen vormen van het sentiment dat heerst op de markt. Dat is niet altijd even eenvoudig, in tegendeel. Dit is voor een groot deel het gevolg van het feit dat het sentiment behoorlijke verschillen kan vertonen. Bovendien is het zo dat heel wat verschillende elementen hier een niet onbelangrijke impact op kunnen hebben. Dat het bloed op bepaalde momenten door de straten loopt hoeft niet meteen aan te geven dat we een bearmarkt induiken. Hetzelfde geldt ook voor zeer groene dagen die niet moeten hoeven te bewijzen dat er een stevige bullmarkt in de steigers staat. Op deze pagina gaan we proberen om enkele signalen te ontleden die een betrekkelijk goed beeld zouden kunnen schetsen van het globale sentiment op de cryptomarkt.

Waarom wordt Bitcoin aangehouden op exchanges?

In eerste instantie wordt in de praktijk vaak de vraag gesteld waarom mensen en partijen ervoor kiezen om hun Bitcoin op een exchange te laten staan. Grofweg kunnen we daarvoor drie verschillende redenen aanhalen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. Men heeft onvoldoende kennis om een externe wallet aan te maken;
  2. Men wil graag traden of de BTC in ieder geval snel kunnen verkopen;
  3. De holdings worden op de exchange aangehouden om ze te kunnen staken;

In veel gevallen zien we dat partijen de keuze maken om de Bitcoin aan te houden op een exchange omdat men hoopt om op die manier de BTC snel te kunnen verkopen wanneer dat nodig zou zijn. Dit betekent in de praktijk dat dit een mooie indicatie kan zijn voor het sentiment dat heerst op de markt. Op het ogenblik dat partijen ervoor hebben gekozen om te investeren in BTC voor de (zeer) lange termijn zorgt dit er namelijk doorgaans voor dat men de holdings in kwestie richting een externe (hardware) wallet stuurt zoals bijvoorbeeld een Ledger of een Trezor.

Pro’s en contra’s voor het aanhouden van BTC op een exchange

In eerste instantie wordt het in de praktijk helemaal niet aangeraden om Bitcoin aan te houden op een exchange, in tegendeel. Dat is het gevolg van het feit dat de holdings op die manier worden blootgesteld aan allerlei risico’s. Het is dan ook zo dat een crypto exchange met verschillende potentiële dreigingen kan worden geconfronteerd. Denk hierbij onder meer aan de volgende:

  1. De exchange kan het target worden van een hacker;
  2. Het is mogelijk dat de exchange in financieel woelig vaarwater terecht komt;

In beide bovenstaande situaties spreekt het voor zich dat het niet bepaald wenselijk is om BTC aan te houden op een exchange. Wel is het zo dat je heel wat van deze risico’s kan inperken, simpelweg door te kiezen voor een echt zeer betrouwbare exchange zoals bijvoorbeeld Bitvavo of Coinbase. Voor deze partijen geldt dat ze niet alleen kunnen worden bestempeld als enkele van de beste, maar tevens ook als één van de veiligste exchanges die er op de markt zijn terug te vinden. Het aanhouden van bepaalde holdings bij deze partijen is dan ook in principe net wat minder risicovol.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Wat vertellen de exchange holdings nu echt over het sentiment?

De voornaamste reden  voor veel mensen en partijen om een significant deel van hun holdings aan te houden op een crypto exchange heeft toch voornamelijk te maken met de verhandelbaarheid. Met andere woorden, wanneer er een bepaalde hoeveelheid BTC bij een exchange is terug te vinden beschikt men over de mogelijkheid om deze vrij eenvoudig te verplaatsen of te verhandelen. 

Dat kan betekenen dat er mogelijks een potentieel interessant verkoopmoment zit aan te komen. Naarmate er meer holdings bij exchanges zijn terug te vinden zou dat dus kunnen wijzen in de richting van een grote(re) drang om te verkopen. Dit kan dus duiden op een vrij negatief sentiment.

Wanneer we zien dat er sprake is van een zeer positief sentiment kunnen we vaststellen dat niet alleen Bitcoin, maar ook andere cryptocurrencies worden weggehaald van de exchange. Ze kunnen dan bijvoorbeeld worden weggezet op een hardware wallet. Het spreekt voor zich dat er voor het uitvoeren van een dergelijke transactie altijd bepaalde kosten worden aangerekend. 

Omwille van deze reden zou het niet logisch zijn dat bedrijven ervoor zouden kiezen om dat te doen wanneer men binnen de kortste keren de holdings in kwestie terug zou willen verplaatsen. Dit is dus een stevig teken aan de wand dat de partijen waarom het gaat met het idee spelen om hun BTC voor een langere periode onaangeroerd te laten. 

Het spreekt voor zich dat dit geen sluitende garanties biedt, maar toch is dit in het verleden een best goede indicatie gebleken voor het sentiment op de cryptomarkt. Hier kan dus in de praktijk zeker en vast rekening mee worden gehouden.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin