Bitcoin minen was gedurende een niet onaanzienlijke periode een prima manier voor veel mensen en partijen om geld te verdienen met crypto. Dit gezegd hebbende is het zo dat de tijden op dit vlak aardig zijn veranderd. De tijd dat je met het minen van bijvoorbeeld Bitcoin zeer eenvoudig een aardig maandloon kon verdienen ligt reeds ver in het verleden. Toch is het zo dat ook vandaag de dag heel wat mensen nog altijd interesse hebben in het minen van Bitcoin. Geldt dat ook voor jou en zou je dan ook graag willen ontdekken waar je allemaal rekening mee moet houden? Dan kan de informatie die je aantreft hier op deze pagina daar zeker bij helpen!
Bitcoin minen, welke apparatuur heb je nodig?
Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar de apparatuur die je nodig hebt met betrekking tot Bitcoin minen. Voor heel wat mensen geldt vandaag de dag nog steeds dat ze vermoeden dat het minen van de nummer één cryptocurrency van de wereld perfect kan gebeuren met behulp van een gewone computer of laptop.
Vaak wordt zelfs gedacht dat je smartphone dienst kan doen als miner. Laten we maar meteen duidelijk stellen dat dat helemaal niet correct is. De eerste investering of kost die je dan ook altijd zal moeten maken heeft betrekking tot het kopen van speciale apparatuur.
ASIC-ships
Voor Bitcoin minen geldt dat de beschikking hebben over geavanceerde ASIC-chips bijvoorbeeld een absolute must is. In het bijzonder de systemen die op de markt worden gebracht door het Chinese bedrijf Bitmain staan erom bekend zeer geschikt te zijn voor het minen van cryptomunten zoals bijvoorbeeld Bitcoin en Litecoin.
Het kopen van deze systemen is echter nog niet alles. Het Proof of Work algoritme waar bijvoorbeeld Bitcoin gebruik van maakt staat er namelijk om bekend ongelofelijk veel stroom te verbruiken. Dat brengt ons meteen bij de tweede kost van Bitcoin minen.
Met welk stroomverbruik dien je rekening te houden?
Bitcoin minen in Nederland is door de jaren heen op financieel vlak nagenoeg onmogelijk geworden. Het is zo dat zeker niet alleen maar de aankoopprijs van gespecialiseerde mining systemen hiervan aan de basis ligt. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat er rekening moet worden gehouden met de hoge stroomkosten die in rekening worden gebracht.
De stroomprijs die in Nederland wordt gehanteerd zorgt ervoor dat miners rekening moeten houden met een significante kost voor wat het minen betreft. Het is mede omwille van deze reden dat er voor het minen vooral wordt gekeken naar landen zoals bijvoorbeeld China en IJsland. Van deze twee landen is bekend dat ze over significante lagere stroomprijzen beschikken dan hier in Nederland het geval is.
Is deelnemen aan een mining pool de oplossing voor Nederlandse miners?
Het individueel minen van Bitcoin in Nederland is door de hoge aankoopprijs van gespecialiseerde miners en de hoge stroomkost dus eigenlijk niet langer interessant. Voor heel wat partijen geldt dat ze omwille van deze reden kijken in de richting van mining pools. Veel mensen worden immers sterk aangetrokken tot het minen van cryptocurrencies.
Deelnemen aan een dergelijke mining pool kan op het eerste zicht inderdaad interessant zijn. Dit niet in het minst omdat je toch op z’n minst altijd een stuk van de koek krijgt. Beloningen worden immers in de praktijk altijd verdeeld onder alle betrokken miners die deel uitmaken van de mining pool. Je ontvangt dus altijd een kleine beloning, maar vaak weegt deze nog steeds niet op tegen de stroomkost die je moet betalen en de apparatuur die je hebt moeten kopen. Ook dit is dus in de praktijk in principe geen oplossing.

Conclusie; Bitcoin minen in Nederland is niet langer interessant
We begrijpen maar al te goed dat Bitcoin minen zeer veel mensen aanspreekt. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het belangrijk is om op een correcte en objectieve manier naar de feiten te kijken. Wanneer we dat doen komen we al snel tot de conclusie dat het minen van Bitcoin hier in Nederland en al helemaal voor kleine partijen bijna onmogelijk is geworden. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een miner te kopen en een mining pool te “joinen”, maar de kans dat je er uiteindelijk financieel beter van zal worden is eigenlijk zo goed als onbestaande.
Je zou er wat dat betreft dan eigenlijk beter voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld bepaalde cryptomunten te gaan staken. Op deze manier kan je ook rekenen op een bepaalde vorm van passief inkomen, maar dan wel zonder dat je er aanzienlijke kosten voor hoeft te maken. Dit lijkt ons dan ook eigenlijk veel interessanter.