Bitcoin sparen voor je pensioen, doen of niet?

Bitcoin sparen pensioen
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Bitcoin is misschien wel de meest merkwaardige asset waar er op onze planeet sprake van is. In eerste instantie werd ’s werelds eerste cryptomunt dan ook met ongelofelijk veel argwaan bekeken. Ook vandaag de dag is het zeker niet zo dat alle twijfels met betrekking tot deze cryptomunt naar de achtergrond zijn verdwenen. Toch lijkt het er langzaam maar zeker naar uit te zien dat steeds meer traditionele financiële instanties overwegen om een investering te doen in de cryptomarkt. Dit geldt zelfs ook voor de traditioneel uiterst conservatieve pensioenfondsen. In verschillende landen zoals bijvoorbeeld Canada, de Verenigde Staten en zelfs Australië hebben verschillende van deze fondsen er reeds voor gekozen om te gaan investeren in met name Bitcoin. Is dit iets wat ook jij voor bijvoorbeeld je pensioen kan overwegen en indien ja, waar moet je dan precies allemaal rekening mee houden? We laten het je graag ontdekken hier op deze pagina.

Hoe periodiek Bitcoin sparen voor je pensioen?

Voor heel wat mensen geldt dat ze het frustrerend vinden dat ze op dit ogenblik slechts zo’n beperkt rendement ontvangen op het geld dat ze parkeren op hun spaarrekening. Ook voor bijvoorbeeld nieuwe spaarverzekeringen die worden afgesloten geldt dat men het veelal moet doen met een zeer beperkt rendement dat de inflatie nauwelijks het hoofd weet te bieden. 

In een poging om toch wat meer rendement te realiseren voor hun pensioen kijken mensen steeds vaker in de richting van de cryptomarkt. Periodiek inleggen in bijvoorbeeld Bitcoin is eenvoudig en zorgt ervoor dat je mogelijks aanspraak kan maken op een significant hoger rendement. Overweeg jij ook Bitcoin sparen voor je pensioen? Neem dan wel zeker even de onderstaande voor- en nadelen grondig door.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Wat zijn de voordelen van periodiek Bitcoin sparen voor je pensioen?

Laat het ons in eerste instantie even hebben over de voordelen die Bitcoin sparen voor je pensioen met zich meebrengt. Dit zijn er namelijk nogal wat. In eerste instantie (en dit is wellicht de meest interessante reden voor velen) is er natuurlijk het potentieel veel hogere rendement waar je op kan rekenen. 

Op moment van schrijven wordt er nauwelijks rendement aangeboden op de spaarrekening terwijl Bitcoin soms enkele procenten per dag aan rendement kan laten optekenen. Bovendien is het volgens veel experten zo dat Bitcoin over de lange(re) termijn niet anders kan dan omhoog gaan omdat dit zo ingebakken zit in haar systeem. Klinkt fantastisch toch?

Onttrekken aan de reguliere financiële markt

Een ander voordeel waar je op kan rekenen bij Bitcoin sparen voor je pensioen heeft te maken met het feit dat je op deze manier een stukje van je kapitaal gaat wegzetten op de blockchain. Dit zorgt ervoor dat je ze gaat onttrekken aan de reguliere financiële markt. Hierdoor zal ook de invloed van het fiatgeld zoals bijvoorbeeld de euro of de dollar op je financiële situatie afnemen. 

Sinds de financiële en economische crisis in het jaar 2008 is dit een zeer belangrijk voordeel geworden welke voor veel mensen eigenlijk niet of minder dan een absolute must is. Klapt het financiële stelsel tegen je pensioen in elkaar? Dan zal Bitcoin daar in principe niet door worden geraakt.

Sparen via een bankrekening levert niets op
Sparen via een bankrekening levert niets op

Met welke nadelen of risico’s moet je rekening houden?

Het spreekt voor zich dat er niet alleen maar voordelen zijn verbonden aan het doen van een investering in Bitcoin voor je pensioen. Er zijn dan ook zeker bepaalde nadelen of risico’s die je eveneens in je achterhoofd dient te houden. In eerste instantie moet je er rekening mee houden dat Bitcoin natuurlijk een uitermate volatiele asset is. 

Dit heeft als gevolg dat de bedragen die je in deze cryptomunt gaat investeren vaak kunnen fluctueren in waarde. De mate waarin dit al dan niet een probleem voor jou kan zijn is onder meer afhankelijk van de beleggingshorizon waarover je beschikt. Des te langer die beleggingshorizon des te minder een mogelijke correctie een probleem zal vormen.

Naast bovenstaande dient er ook rekening mee te worden gehouden dat er nog steeds geen honderd procent regulering bestaat voor Bitcoin en andere cryptomunten. Dit betekent in de praktijk dat er nog altijd een (weliswaar zeer kleine) kans bestaat dat overheden zich tegen cryptocurrencies gaan keren. Mocht dat daadwerkelijk het geval zijn kan dat verschillende extra problemen en risico’s met zich meebrengen. Zo bestaat de kans bijvoorbeeld dat je geconfronteerd zal worden met moeilijkheden om je cryptocurrencies te kunnen uitbetalen naar je bankrekening.

Het is tot slot ook niet ondenkbaar dat er in dat geval over de winst een bepaalde belasting over je crypto zal moeten worden betaald. Hoe dan ook, ondanks het feit dat Bitcoin sparen voor je pensioen dus zeker een interessant potentieel rendement met zich mee kan brengen zijn er ook zeker diverse risico’s aan verbonden waar je toch graag even bij stil zal willen blijven staan.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin