Het jaar 2021 zag de komst van de eerste, langverwachte Amerikaanse Bitcoin ETF. Meteen stonden alle kranten er vol van, maar de impact op de koers van de nummer één cryptomunt bleef eerder beperkt. Waren de verwachtingen dan misschien toch te hooggespannen? Het probleem zat hem in het feit dat de ETF geen zogenaamde spot ETF was. Voor veel mensen geldt dat ze zich niet helemaal bewust zijn van de manier waarop een exchange traded fund werkt. Bovendien is het ook zo dat veel mensen zich de vraag stellen welke meerwaarde zo’n beleggingsproduct nu precies met zich meebrengt. Geldt dat ook voor jou? Dan is de informatie op deze pagina het doornemen waard!
Inhoudsopgave
Wat is een ETF?
Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat een ETF precies is. Voor heel wat mensen die actief zijn binnen de cryptomarkt geldt dat ze bijvoorbeeld niet over ervaring beschikken binnen de reguliere aandelenmarkt. Dat hoeft ook niet. De kans is dan echter groot dat je nog niet eerder van dit beleggingsproduct hebt gehoord. Het gaat hierbij eigenlijk om een zogenaamde tracker. Dat betekent dat ze “iets” volgt waar investeerders op kunnen inspelen. Wat dit betreft maken we voor Bitcoin en andere cryptocurrencies eigenlijk een onderscheid tussen twee opties, namelijk:
- Een Bitcoin spot ETF;
- Een Bitcoin futures ETF;
Voor de eerste ETF’s die werden gelanceerd voor Bitcoin geldt dat er sprake was van een zogenaamde futures ETF. Dit betekent dat de ETF’s ondersteuning boden voor zogenaamde futures contracten. Het gaat hierbij dus om zogenaamde afgeleide producten van Bitcoin.
Fysieke ondersteuning door Bitcoin
Dat de impact van de lancering van de eerste Amerikaanse Bitcoin ETF op de prijs van Bitcoin relatief beperkt is gebleven hoeft eigenlijk niet te verbazen. Zoals hierboven reeds aangegeven is het namelijk zo dat er geen sprake was van een spot ETF. Dit betekent dat er ook geen fysieke ondersteuning wordt geboden voor de cryptomunten waarin wordt geïnvesteerd middels de ETF.
Mocht dat wel het geval zijn zou de vraag naar BTC uiteraard alleen maar toenemen waardoor er wel een (groter) effect zou worden uitgeoefend op de asset. Het blijkt in de praktijk voornamelijk de SEC te zijn die vooralsnog de komst van een dergelijke ETF niet echt ziet zitten.
Partijen zijn bezig met de aanvraag van een Bitcoin spot ETF
Door experten wordt de komst van de eerste Bitcoin futures ETF’s aanzien als een belangrijke stap die wordt gezet in de richting van de lancering van de zogenaamde spot ETF. Verschillende partijen zijn op moment van schrijven reeds bezig met de opzet van een dergelijke tracker. Het gaat om:
- BlockFi;
- Grayscale;
In het bijzonder BlockFi zou reeds vergevorderde stappen hebben ondernomen om met een dergelijke tracker op de markt te kunnen komen. Het probleem dat zich hierbij onder meer stelt heeft betrekking tot het feit dat de onderneming in verschillende Amerikaanse staten het vuur aan de schenen wordt gelegd. In juli 2021 ontving het bedrijf bijvoorbeeld reeds een bevel tot staken uitgevaardigd door de procureur-generaal van de Amerikaanse staat New Jersey.
Wat maakt de komst van een Bitcoin spot ETF zo interessant?
Binnen de reguliere aandelenmarkt kan er reeds worden geconcludeerd dat ETF’s ongelofelijk populaire producten zijn. Dat hoeft zeker niet te verbazen. Voor deze beleggingsproducten geldt namelijk dat ze verschillende belangrijke voordelen met zich meebrengen. In eerste instantie maken ze investeren ongelofelijk toegankelijk voor iedereen. Dit ongeacht de kennis evenals het budget waar investeerders over beschikken. Dit geldt zeker ook voor mensen die willen beleggen in Bitcoin. De technische kennis die kan zijn vereist om bijvoorbeeld een wallet op te zetten ontbreekt bij de keuze voor beleggen door middel van een exchange traded fund. Dit is reeds een eerste voordeel.
Een tweede voordeel dat we kunnen toeschrijven aan de komst van een Bitcoin spot ETF heeft te maken met het feit dat deze wordt ingedekt met fysieke Bitcoin. Dat geldt dus niet voor een futures ETF welke zoals de naam reeds aangeeft is gebaseerd op de futurecontracten. Wanneer instanties zoals bijvoorbeeld BlockFi en / of Grayscale nieuwe posities moeten inschalen in Bitcoin gebaseerd op de beleggingen van investeerders zal dat de vraag naar Bitcoin alleen maar vergroten. Het spreekt voor zich dat dit een ongelofelijk positieve uitwerking op de koers zou kunnen hebben.
Wanneer kunnen we de eerste Bitcoin spot ETF verwachten?
Dat de eerste Bitcoin spot ETF een belangrijke meerwaarde zou kunnen betekenen voor de cryptomarkt in haar totaliteit mag dus duidelijk zijn. De vraag die veel mensen zich nu stellen heeft echter vooral betrekking tot het feit wanneer we deze kunnen verwachten. Dat is een goede vraag. Veel hangt op dit vlak uiteraard af van wat de toezichthouders beslissen.
Feit is en blijft namelijk dat zij hier hun goedkeuring voor dienen te verlenen. De goedkeuring voor de eerste Bitcoin futures ETF’s was wat dat betreft reeds een eerste stap in de juiste richting. Toch zullen er wellicht nog heel wat andere stappen moeten worden ondernomen voordat de wereld een Bitcoin spot ETF zal zien verschijnen.