Bitvavo transactiekosten super inzichtelijk: alle fees uitgelegd

Bitvavo transactiekosten
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Voor het gebruik van de populaire exchange Bitvavo worden kosten in rekening gebracht. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt tussen verschillende transactiekosten, zoals handelskosten, stortingskosten en opnamekosten. Het is verstandig om dit artikel te lezen voordat je crypto aankoopt. Tot slot leggen we uit hoe jij als nieuwe klant korting kunt krijgen.

Waarom rekent Bitvavo transactiekosten?

Als je handelt via de Bitvavo exchange, krijg je te maken met bepaalde transactiekosten. Deze kosten worden in rekening gebracht zodat Bitvavo haar diensten kan aanbieden. Zonder deze kosten zou het platform niet kunnen bestaan. De fee die je betaalt is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder lees je meer over de verschillende factoren en welke transactiekosten Bitvavo rekent.

Lees ook: ervaringen met Bitvavo

Tussen welke Bitvavo fees kan er onderscheid worden gemaakt?

Wanneer je handelt in crypto via Bitvavo, betaal je verschillende kosten. We onderscheiden daarbij stortingskosten, handelskosten en opnamekosten. Hieronder leggen we alle kosten uit.

Stortingskosten bij Bitvavo

Wanneer je voor de eerste keer handelt bij Bitvavo, betaal je mogelijk stortingskosten. Deze kosten betaal je voor het storten van euro’s in je account, ongeacht het gestorte bedrag. Voor de meeste Nederlanders zijn stortingen met iDEAL gratis. Als je fiatgeld op een andere manier stort, kunnen er transactiekosten van toepassing zijn. In de onderstaande tabel kun je zien welke commissie in rekening wordt gebracht voor elk betaalmiddel. Dit geldt voor elke afzonderlijke transactie die je doet.

BetaalmethodeFeeMax. bedrag
Bancontact0.00%€ 10.000
EPS Überweisung1.75%€ 1.000
Giropay1.75%€ 1.000
iDeal0.00%€ 10.000
PayPal2.00%€ 10.000
SEPA Bank transfer0.00%
SEPA Instant transfer0.00%€ 15.000
Sofort2.25%€ 1.000

Betaal je kosten voor het storten van BTC of andere digitale valuta bij Bitvavo?

Als je crypto wilt overmaken vanaf een andere cryptobeurs naar Bitvavo, dan brengt Bitvavo hiervoor geen kosten in rekening. Echter betekent dit niet dat er geen transactiekosten zijn. De cryptobeurs waarvandaan je crypto naar Bitvavo stuurt, brengt namelijk wel kosten in rekening voor deze transactie. De transactiekosten voor het maken van een withdrawal (opname) kunnen per exchange verschillen.

Handelskosten Bitvavo

Handelskosten zijn de kosten die je betaalt voor elke keer dat je crypto koopt of verkoopt. De handelskosten die Bitvavo in rekening brengt, zijn afhankelijk van jouw handelsvolume. Dit is het bedrag (in euro’s) dat je in de afgelopen 30 dagen via Bitvavo hebt verhandeld, zowel bij aankoop als bij verkoop van cryptovaluta. Hoe meer je handelt, hoe minder kosten je hoeft te betalen. Bitvavo heeft hiervoor een handige staffel opgesteld waaruit je kunt zien hoeveel handelskosten je moet betalen voor elke transactie.

Tot aan €100.000 betaal je dit aan fees

Standaard betaal je bij Bitvavo 0,25% (taker fee) en 0,20% (maker fee) tot een bedrag van €100.000 aan handelsvolume. Hieronder leggen we uit wat de maker fee en de taker fee precies inhouden. Over het algemeen betaalt de ’taker’ meer handelskosten dan de ‘maker’. De staffel loopt op tot €25 miljoen of meer aan handelsvolume. In het verleden kregen ‘makers’ bij Bitvavo zelfs geld toegevoegd. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, maar met slechts 0,04% taker fee en 0,03% maker fee betaal je nog maar weinig handelskosten.

Zo ziet de staffel er uit:

Handelsvolume (30 dagen)TakerMaker
€ 0+
0.25%
0.15%
€ 100 000+
0.20%
0.10%
€ 250 000+
0.16%
0.08%
€ 500 000+
0.12%
0.06%
€ 1 000 000+
0.10%
0.05%
€ 2 500 000+
0.08%
0.04%
€ 5 000 000+
0.06%
0.04%
€ 10 000 000+
0.05%
0.03%
€ 25 000 000+
0.04%
0.03%

Maker fee

De maker fee is het tarief dat je betaalt als “maker” van een limit order. Een market maker plaatst een verkooporder onder de prijs die in de markt is aangegeven. Door dit te doen, bied je crypto aan op de cryptobeurs en neem je geen bestaande order uit de markt.

Taker fee

De taker fee is het tarief dat je betaalt als je een taker bent op een cryptobeurs. Als taker haal je een limietorder van de exchange weg. Omdat je deze order van iemand anders vult en daardoor wegneemt (to take), ben je nu een taker.

De verschillen tussen maker - en taker fee uitgelegd

De market maker zorgt dus voor extra liquiditeit in het handelsboek en creëert hiermee dus aanbod. De taker profiteert van de maker en neemt liquiditeit uit het orderboek. Voor een cryptobeurs zoals Bitvavo is het interessant om voldoende liquiditeit te hebben, zodat handelaren goed uit de voeten kunnen. Hoe meer volume er wordt gecreëerd, des te kleiner de spread vaak wordt. Wat de spread kan doen met de kosten voor jou als handelaar, leggen we even verderop uit.

Bitvavo fee kosten drukken door als maker te dienen

Als je op de kosten wilt letten, is het verstandig om zelf orders in te leggen in het orderboek. Hiervoor moet je bij Bitvavo kiezen voor Geavanceerd Handelen. Dit kan zowel via de app van Bitvavo als via de desktopversie. Door te kiezen voor limietorders wanneer je crypto koopt of verkoopt, fungeer je als market maker en bespaar je op transactiekosten.

Limietorders
Limietorder

Spread is niet onbelangrijk om in acht te nemen

Bij de aankoop of verkoop van crypto is het goed om naar de spread te kijken. De spread is het verschil tussen de hoogste biedprijs (buy) en de laagste laatprijs (sell). Het verschil tussen deze twee wordt uitgedrukt in een percentage. Hieronder volgt een voorbeeld:

Transactie kosten Bitvavo drukken door te letten op de spread

De spread fluctueert natuurlijk continu door vraag en aanbod. Hoe kleiner de spread, hoe gunstiger het is als je snel een marketorder (taker) wilt plaatsen. Als de spread hoog is (vanaf 1% of meer), kan dit je echter duur komen te staan. Bij Bitvavo komt dit vaak voor, omdat er in sommige munten niet veel gehandeld wordt. Om te voorkomen dat je een munt te duur koopt, is het goed om een limietorder te plaatsen, zodat je zelf de prijs kunt kiezen. Houd er wel rekening mee dat bij een laag handelsvolume in een munt het even kan duren voordat de order wordt uitgevoerd.

Spread
Spread

Opnamekosten bij het platform bitvavo

Er zijn ook opnamekosten waar je rekening mee moet houden. Hieronder leggen we uit wat de kosten zijn voor het opnemen van fiatgeld naar je bankrekening en hoeveel het kost om cryptovaluta te versturen.

Bitvavo fees voor het opnemen van geld naar je rekening

We beginnen met goed nieuws: als je je crypto hebt omgezet naar euro’s en je het wilt laten uitbetalen naar je bank, hoef je helemaal niets te betalen. Bitvavo neemt deze kosten voor zijn rekening en het geld staat vaak binnen 24 uur op je rekening. Dit is een mooie service van de slimme koppen achter cryptobeurs Bitvavo!

Transactiekosten voor het opnemen van cryptovaluta

Dit is anders wanneer je cryptovaluta wilt versturen (withdrawal) naar een andere cryptobeurs of externe wallet. Voor een dergelijke transactie moeten transactiekosten worden betaald die niet door Bitvavo zelf worden bepaald, maar afhankelijk zijn van de blockchain waarover de desbetreffende munt wordt verstuurd. Voor elke afzonderlijke transactie moet je fees betalen. Bitvavo heeft hiervoor een actuele lijst op haar website staan.

Cryptokoersgids.nl heeft de belangrijkste transactiekosten op een rijtje gezet, zodat je een idee krijgt van wat je moet betalen. In de tabel kun je zien hoeveel transactiekosten je moet betalen en wat de minimale hoeveelheid cryptovaluta is die je kunt versturen. Wil je op deze kosten besparen? Lees dan verder onder de tabel.

 

CryptomuntFeesMin. Hoeveelheid

Bitcoin

0.0002 BTC

0.00001 BTC

Ethereum

0.004 ETH

0.004 ETH

Ripple

0 XRP

1 XRP

Tether7.4 USDT

7.4 USDT

Solana

0.01 SOL

0.01 SOL

Shiba Inu

750000 SHIB

750000 SHIB

NEO

0 NEO

1 NEO

Dogecoin

4 DOGE

4 DOGE

Binance Coin

0.001 BNB

0.001 BNB

Voor bepaalde cryptovaluta hoef je geen transactiekosten te betalen voor iedere opname

Maakt het voor jou niet uit welke cryptomunt je verstuurt naar een andere cryptobeurs, bijvoorbeeld omdat je daar een bepaalde munt kunt kopen die je niet bij Bitvavo kunt kopen? Dan is het verstandig om kritisch te kijken naar welke munt je verstuurt. Ons advies is om Ripple te versturen. Er worden geen transactiekosten gerekend om deze munt over de blockchain te versturen. Bovendien duurt het meestal maar enkele minuten voordat de munt aankomt op de andere exchange.

Bitvavo exchange is een van de goedkoopste exchanges

In Nederland zijn er diverse exchanges met een registratie bij De Nederlandsche Bank. Deze cryptobeurzen opereren dus helemaal legaal op de Nederlandse markt. Hoewel een cryptobeurs als Binance misschien goedkoper is, beschikt het tot op de dag van vandaag niet over een registratie bij DNB. Als consument ben je dan ook niet beschermd. Voor dit overzicht hebben we alleen de handelskosten van bekende Nederlandse exchanges (met DNB-registratie) met elkaar vergeleken. Voor de gemiddelde cryptohandelaar zijn dit immers de grootste kosten. Uit onderstaand overzicht blijkt dat Bitvavo niet de goedkoopste is. Crypto broker Finst is namelijk net iets goedkoper. Echter, handel je meer volume bij Bitvavo of maak je gebruik van limietorders, dan is Bitvavo wél de goedkoopste. 

ExchangeHandelkosten

Bitvavo

Max. 0,25%

Litebit

0,7 – 2%

BCM

Max. 1%
Coinmerce0,4 – 2,5%

Bitonic

~1%

Finst

Max. 0,15%

Actie bij Bitvavo: krijg korting over de 1ste €1000 euro handelskosten

Als nieuwe klant bij Bitvavo kun je besparen op de eerste € 1000 aan handelskosten. Deze korting kun je alleen krijgen wanneer je via deze link een nieuw account aanmaakt bij Bitvavo. Profiteer van deze makkelijke manier om te besparen op Bitvavo fees. Dit levert in geld uitgedrukt een besparing op van € 2,50. Lees hier meer over hoe deze promotie precies werkt.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅30 september

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin