Bitvavo transactiekosten super inzichtelijk: alle fees uitgelegd

Bitvavo transactiekosten

Voor het gebruik van de populaire exchange Bitvavo worden er kosten in rekening gebracht. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt tussen verschillende transactiekosten. Zo kan er onderscheid worden gemaakt tussen handelskosten, stortingskosten en opnamekosten. Voordat je crypto aankoopt is het verstandig dit artikel tot je nemen. Tot slot vertellen we je hoe jij als nieuwe klant korting kunt krijgen.

Inhoudsopgave

Waarom rekent Bitvavo transactiekosten?

Handel je via de Bitvavo exchange dan krijg je te maken met bepaalde transactiekosten. Deze kosten worden gerekend, zodat Bitvavo haar dienstverlening aan kan bieden. Zonder hiervoor kosten te rekenen, kan het platform niet bestaan. De fee die je betaalt is afhankelijk van verschillende factoren. Lees hieronder meer over de verschillende factoren en welke transactiekosten Bitvavo rekent.

Lees ook: ervaringen met Bitvavo

Tussen welke Bitvavo fees kan er onderscheid worden gemaakt?

Wanneer je bij Bitvavo handelt in crypto dan krijg je te maken met verschillende kosten. We maken daarbij onderscheid tussen stortingskosten, handelskosten en opnamekosten. Alle kosten worden hieronder uitgelegd.

Stortingskosten bij Bitvavo

Handel je voor het eerst bij Bitvavo, dan krijg je allereerst te maken met eventuele stortingskosten. Deze kosten betaal je voor het storten van euro’s in je account. Het maakt hierbij niet uit welk bedrag je stort. Voor de meeste Nederlanders zal het storten van euro’s gratis zijn, aangezien de meeste Nederlanders gebruikmaken van iDEAL als betaalmiddel. Stort je op een andere manier fiatgeld, dan kan er sprake zijn van het betalen van transactiekosten. Via onderstaande tabel lees je voor welk betaalmiddel welke commissie wordt gerekend. Dit geldt voor alle afzonderlijke transacties die je doet.

BetaalmethodeFeeMax. bedrag

Bancontact

0.00%

€ 10.000

EPS Überweisung

1.75%

€ 1.000

Giropay

1.75%

€ 1.000

iDeal

0.00%

€ 10.000

MyBank

1.50%

€ 5.000

PayPal

2.00%

€ 10.000

SEPA Bank transfer

0.00%

SEPA Instant transfer

0.00%

€ 15.000

Sofort

2.25%

€ 1.000

Betaal je kosten voor het storten van BTC of andere digitale valuta bij Bitvavo?

Wil je vanaf een andere cryptobeurs crypto overmaken naar Bitvavo, dan worden er hier door Bitvavo geen kosten voor in rekening gebracht. Dit neemt niet weg dat er transactiekosten moeten worden betaald. Bitvavo brengt dan weliswaar geen kosten in rekening. De cryptobeurs die je gebruikt om crypto naar Bitvavo te sturen, brengt uiteraard wel kosten in rekening. Deze transactiekosten voor het maken van een zogenoemde withdrawal (opname) kunnen per exchange verschillen.

Handelskosten Bitvavo

Handelkosten zijn de kosten die je betaalt voor iedere keer dat je crypto koopt of verkoopt. De handelskosten die worden gerekend door Bitvavo zijn afhankelijk van jouw handelsvolume. Dit zegt eigenlijk iets over het volume (in euro’s uitgedrukt) dat jij in de laatste 30 dagen hebt verhandeld via Bitvavo. Dit geldt voor zowel de aankoop, alsook voor het verkopen van cryptovaluta. Des te meer jij handelt, des te minder kosten jij hoeft te betalen. Bitvavo heeft hiervoor een handige staffel in het leven geroepen. Hieruit kun je opmaken hoeveel jij moet betalen aan handelskosten voor iedere transactie.

Tot aan €100.000 betaal je dit aan fees

Standaard betaal je bij Bitvavo 0.25% (taker fee) & 0.20% (maker fee) tot een bedrag van €100.000. Wat de maker fee en de taker fee precies is, leggen we je hieronder uit. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat de ’taker’ meer handelskosten moet betalen. De staffel loopt op tot 25 miljoen of meer handelsvolume. In het verleden was het bij Bitvavo zelfs zo dat ‘makers’ geld toe kregen. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, maar hoef je met 0.04% taker fee & 0.03% maker fee nog maar weinig handelskosten te betalen.

Zo ziet de staffel er uit:

Handelsvolume (30 dagen)TakerMaker
€ 0+
0.25%
0.15%
€ 100 000+
0.20%
0.10%
€ 250 000+
0.16%
0.08%
€ 500 000+
0.12%
0.06%
€ 1 000 000+
0.10%
0.05%
€ 2 500 000+
0.08%
0.04%
€ 5 000 000+
0.06%
0.04%
€ 10 000 000+
0.05%
0.03%
€ 25 000 000+
0.04%
0.03%

Maker fee

Maker fee is het tarief dat je betaalt als “maker” van een limit order. Een marketmaker plaatst een verkooporder lager dan de prijs die in de markt is aangegeven. Door dit te doen bied je crypto aan op de cryptobeurs. Je haalt hierdoor geen order uit de markt als een market order.

Taker fee

De taker fee is het tarief dat je betaalt als taker op een cryptobeurs. Als taker neem je een limit order van de exchange weg. Omdat je deze order van iemand anders vult en daardoor wegneemt (to take), ben je nu een taker.

De verschillen tussen maker - en taker fee uitgelegd

De marketmaker zorgt dus voor extra liquiditeit in het handelsboek en zorgt hiermee dus voor aanbod. De taker profiteert van de maker en neemt liquiditeit uit het orderboek. Voor een cryptobeurs als Bitvavo is het interessant om voldoende liquiditeit te hebben, zodat handelaren goed uit de voeten kunnen. Hoe meer volume er wordt gecreëerd, des te kleiner vaak de spread wordt. Wat spread kan doen met de kosten voor jou als handelaar leggen we even verderop uit.

Bitvavo fee kosten drukken door als maker te dienen

Wil je op de kosten letten, dan is het dus verstandig om zelf orders in te leggen in het orderboek. Daarvoor moet je bij Bitvavo kiezen voor geavanceerd handelen. Dit kan zowel via de app van Bitvavo als via de desktop versie. Door te kiezen voor limietorders wanneer je crypto aan-en verkoopt fungeer je als marketmaker en bespaar je op transactiekosten.

Limietorders
Limietorder

Spread is niet onbelangrijk om in acht te nemen

Bij de aankoop of verkoop van crypto, is het goed om naar de spread te kijken. Spread is het verschil tussen de hoogte van de beste (biedprijs of buy) & de beste (laatprijs of sell). Het verschil hiertussen wordt uitgedrukt in een percentage. Een voorbeeldje:

Transactie kosten Bitvavo drukken door te letten op de spread

Deze spread fluctueert natuurlijk continu door vraag en aanbod. Des te kleiner de spread is, des te gunstiger dit is als je snel een marketorder (taker) wil inleggen. Het komt je echter duur te staan als de spread hoog is (vanaf 1% of meer). Dit komt bij Bitvavo best vaak voor, omdat er in enkele munten niet veel gehandeld wordt. Om te voorkomen dat je een munt te duur aankoopt, is het goed om een limietorder te plaatsen, zodat je jouw eigen prijs kiest. Wel is het vaak zo dat bij een laag handelsvolume in een munt het even kan duren voordat de order wordt uitgevoerd.

Spread
Spread

Opnamekosten bij het platform bitvavo

Dan is er nog zoets als opnamekosten. We leggen hieronder uit wat de kosten zijn voor het opnemen van faitgeld naar je bankrekening en hoeveel het kost om cryptovaluta te versturen.

Bitvavo fees voor het opnemen van geld naar je rekening

We starten direct met goed nieuws. Op het moment dat je je crypto hebt omgezet naar euro’s en je uit wil laten betalen naar je bank, dan hoef je helemaal niets te betalen. Bitvavo neemt deze kosten voor eigen rekening en het geld staat vaak binnen 24 uur op jouw rekening. Een mooie service door de slimme koppen achter cryptobeurs Bitvavo!

Transactiekosten voor het opnemen van cryptovaluta

Anders is dit wanneer je cryptovaluta wil versturen (withdrawal) naar een andere cryptobeurs of externe wallet. Voor een dergelijke transactie moeten er transactiekosten worden betaald die niet door Bitvavo zelf worden bepaald, maar afhankelijk zijn van de blockchain waarover de desbetreffende munt wordt verstuurd. Voor iedere afzonderlijke transactie moet je fees betalen. Bitvavo heeft hiervoor een actuele lijst op haar website staan. 

Cryptokoersgids.nl zet de belangrijkste op een rijtje, zodat je een klein beetje een idee krijgt van wat je moet afdragen. In de tabel valt af te lezen hoeveel je aan transactiekosten dient af te dragen en wat de minimale hoeveelheid cryptovaluta is die je kunt versturen. Wil je hierop besparen? Lees dan onder de tabel verder.

CryptomuntFeesMin. Hoeveelheid

Bitcoin

0.00004 BTC

0.00001 BTC

Ethereum

0.002 ETH

0.002 ETH

Ripple

0 XRP

1 XRP

Tether2.6 USDT

2.6 USDT

Solana

0.01 SOL

0.01 SOL

Shiba Inu

290000 SHIB

290000 SHIB

NEO

0 NEO

1 NEO

Dogecoin

0 DOGE

0 DOGE

Binance Coin

0.001 BNB

0.001 BNB

Voor bepaalde cryptovaluta hoef je geen transactiekosten te betalen voor iedere opname

Maakt het je niet uit welke cryptomunt je verstuurt naar een andere cryptobeurs. Bijvoorbeeld omdat je enkel die andere exchange gebruikt omdat je aldaar een bepaalde munt kunt kopen die je niet bij Bitvavo kunt kopen? Dan is het verstandig kritisch te kijken naar welke munt je verstuurt. Ons advies hierin is door Ripple te versturen. Om deze munt over de blockchain te versturen worden geen transactiekosten gerekend. Bovendien duurt het veelal maar enkele minuten voordat de munt aankomt op de andere exchange.

Bitvavo exchange is de goedkoopste exchange van Nederland

In Nederland zijn er diverse exchanges met een registratie bij de Nederlandsche Bank. Deze cryptobeurzen opereren dus helemaal legaal op de Nederlandse markt. Een cryptobeurs als Binance is dan misschien goedkoper, maar beschikt tot op de dag van vandaag niet over een registratie bij de DNB. Je bent als consument dan ook niet beschermd. Voor dit overzicht hebben we enkel de handelskosten van bekende Nederlandse exchanges (met DNB registratie) met elkaar vergeleken. Dit is voor de gemiddelde cryptohandelaar immers de grootste kostenpost.

ExchangeHandelkosten

Bitvavo

Max. 0,25%

Litebit

0,7 – 2%

Bitcoin Meester

Max. 1%
Coinmerce0,4 – 2,5%

Bitonic

~1%

SATOS

Max. 2.5%

Actie bij Bitvavo: krijg korting over de 1ste €1000 euro handelskosten

Op het moment dat je als nieuwe klant voor het eerst gebruik maakt van Bitvavo, dan kun je besparen op de eerste €1000 aan handelskosten. Deze korting kun je enkel krijgen wanneer je via deze link een nieuw account aanmaakt bij Bitvavo. De besparing op Bitvavo fees is nog nooit zo makkelijk geweest, dus profiteer hiervan. In geld uitgedrukt levert dit toch een besparing op van €2.50. Hoe het precies werkt rondom deze promotie, lees je hier!

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin