Het spreekt voor zich dat er op de cryptomarkt sprake is van een wildgroei aan projecten. In principe zijn er in eerste instantie de grote twee namen. Het gaat hierbij dan concreet om Bitcoin en Ethereum. Voor alle andere cryptovaluta’s geldt in de basis dat er sprake is van nog net wat grotere risico’s die eraan verbonden zijn. Toch zijn er ook binnen het aanbod met altcoins (eigenlijk is Ethereum dat ook, maar dat even terzijde) enkele stevige uitschieters zoals met name Cardano (ADA). De verwachting is namelijk dat de ADA-token de komende jaren nog een geweldige groei zal weten te realiseren. Voor potentiële investeerders is dit uiteraard zeer interessant om te weten. Wil jij hier ook graag meer over ontdekken? Dan moet je zeker en vast even verder lezen.
Welke evolutie heeft Cardano doorgemaakt?
Het jaar 2015 bracht de introductie van Ethereum met zich mee op de cryptomarkt. Uiteindelijk zou dit project, mede door de ondersteuning van slimme contracten, uitgroeien tot één van de grootste crypto assets op de markt. Ondanks het feit dat Vitalik Buterin wordt bestempeld als de grote naam achter deze crypto moet het gezegd dat hij ze niet in zijn eentje heeft uitgedokterd.
Eén van de absolute grondleggers van Ethereum is dan ook Charles Hoskinson. Hij koos er op een bepaald moment echter voor om het team achter Ethereum te verlaten omdat hij met zijn eigen project op de proppen wou komen. Dat project luistert naar de naam ‘Cardano’.
Cardano heeft een streepje voor
In eerste instantie zou bovenstaande doen vermoeden dat het verschil tussen enerzijds Ethereum en anderzijds Cardano vrij beperkt is. Dat is echter niet correct, in tegendeel. Beide projecten zijn dan ook behoorlijk anders. Ze trachten bovendien beiden om bepaalde problemen op te lossen met behulp van hun eigen technologie. De drijvende kracht achter Cardano is het bedrijf IOHK, opgericht door… inderdaad, Hoskinson. Hij zag vroegtijdig in dat Ethereum uiteindelijk af te rekenen zou krijgen met verschillende obstakels zoals:
- Schaalbaarheid;
- Duurzaamheid;
- Interoperabiliteit;
Een deel van deze uitdagingen zijn het gevolg van het feit dat Ethereum gebruik maakt van het proof of work algoritme. We weten inmiddels dat daar met de lancering van Ethereum 2.0 verandering in zal komen. Dan maakt het project immers de overstap naar proof of stake. Toch heeft Cardano met haar ADA-token op dit vlak een streepje voor. Hoskinson koos er namelijk voor om dit project vanaf de basis te realiseren met het proof of stake algoritme.
Alonzo hard fork voor Cardano
Door de jaren heen is er behoorlijk gesleuteld aan Cardano. Een zeer belangrijke en bovendien ook langverwachte update werd doorgevoerd in het jaar 2021. Toen werd namelijk de Alonzo hard fork doorgevoerd. Deze hard fork was langverwacht omdat ze de mogelijkheid introduceerde om gebruik te maken van smart contracts binnen het netwerk van Cardano.
De smart contracts dienen te worden geschreven met behulp van zogenaamde Plutus-scripts. Het betreft hier een speciaal gebouwde smart contract-ontwikkeltaal evenals executieplatform welke gebruik maakt van de functionele programmeertaal Haskell. Door de introductie van deze scripts wordt het eveneens mogelijk om gebruik te maken van andere gedecentraliseerde applicaties binnen het Cardano ecosysteem. Dit is een zeer belangrijke mijlpaal voor het project. Dat spreekt voor zich.
Real-life usercase en acceptatie door diverse grote bedrijven
Eén van de belangrijkste voordelen waar Cardano op kan teren met haar ADA-token is het feit dat ze beschikt over een real-life usercase. Bovendien is het eveneens zo dat diverse bedrijven reeds gebruikmaken van de technologie die dit cryptoproject beschikbaar stelt. Dat is een significant verschil in vergelijking met het merendeel van de andere projecten die op de cryptomarkt zijn terug te vinden.
Bovendien zijn de ambities op dit vlak bijzonder groot bij het team achter Cardano. Reeds meermaals hebben zij zich namelijk laten ontglippen dat ze pas tevreden zijn wanneer er minstens 50 banken en drie Fortune 500-bedrijven mee op de kar springen. Van ambitie gesproken!
Wat is de Cardano verwachting voor de toekomst dan precies?
Het mag duidelijk zijn dat er sinds de introductie van Cardano op de markt heel wat is veranderd. Daar waar andere projecten in tussentijd een stille dood zijn gestorven is Cardano erin geslaagd om een grote sprong voorwaarts te maken. Dit uiteraard niet in het minst door ondersteuning te bieden voor smart contracts. Daarnaast is het zo dat er nog een complete roadmap klaarligt voor de komende jaren. Een verdere groei en uitbreiding van het platform lijkt dan ook haast verzekerd. Dit niet in het minst omdat we kunnen vaststellen dat ook de interesse van bedrijven blijft toenemen.
Op moment van schrijven concentreert het project zich op de zogenaamde “Basho”-fase. Het betreft hier de fase waarin de focus komt te liggen op het opschalen van het netwerk. Bovendien is het zo dat er ook een opwaardering van de grootte van de blokken zal worden doorgevoerd. De blokgrootte wordt hierdoor vergroot van 8 naar 72KB. Het is dat Cardano er met Ethereum uiteraard een zeer te duchten tegenstander op nahoudt, anders was de kans zeer groot dat het platform nog dominanter was geweest binnen haar segment van de cryptomarkt.
De Cardano verwachting voor de komende jaren schiet in ieder geval vele kanten uit. In het meest optimale geval zou er tegen het jaar 2025 sprake kunnen zijn van een koers van ongeveer 8 dollar. Of dat koersdoel ook daadwerkelijk gehaald zal kunnen worden is uiteraard van zeer veel factoren afhankelijk. De toekomst zal het ons in ieder geval leren…