CEO Citadel: ‘Bitcoin in toekomst onttroond door Ethereum’

CEO Citadel ‘Bitcoin in toekomst onttroond door Ethereum’

Niet de Bitcoin, maar Ethereum wordt de belangrijkste cryptocurrency in de toekomst. Dat zegt oprichter en CEO van hedgefund Citadel, Ken Griffin. Griffin ziet praktische bezwaren in Bitcoin, waardoor de digitale munt op termijn minder belangrijk zal gaan worden. Dat betekent dat de munt volgens hem niet de grootste munt in de wereld zal blijven. Mogelijk is die plek weggelegd voor een alternatief, Ethereum. Ethereum werd op precies de tegenovergestelde manier als een Bitcoin. Bij Bitcoins moeten er blokken worden gedolven door zogenaamde miners. Deze zetten veel computerkracht in om dit te doen. Dat terwijl die computerkracht bij Ethereum niet nodig is. Er zijn nog meer redenen waarom Griffin meer ziet in Ethereum dan in Bitcoin.

Waarde van Bitcoin verdubbeld

Dat Griffin Ethereum als belangrijkste alternatief voor de Bitcoin ziet, is op zich niet zo bijzonder. De timing is dat wel, want op dit moment gaat het juist goed met de Bitcoin. Zo is de munt sinds begin 2021 in waarde verdubbeld. Steeds meer mensen kopen de digitale munt en gaan er ook actief in handelen. Bitcoin heeft dit jaar verschillende runs meegemaakt, waardoor de munt er nu goed voor staat. Maar dat geldt ook voor andere cryptocurrency in het algemeen. Deze runs noemen we bull en bear runs.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Bull en bear market

De koers van Bitcoin fluctueerde dit jaar nog al. Dat heeft alles te maken met de termen ‘bull market’ en ‘bear market’. Deze termen kom je vaak tegen op de financiële markt, maar wordt ook binnen cryptocurrency gebruikt. Een bull market houdt in dat de markt zich kenmerkt door optimisme. Daardoor stijgen de prijzen van de Bitcoin aanzienlijk. Even later dalen de prijzen weer als gevolg van een bear market. Beleggers in Bitcoin zijn dan pessimistischer over de toekomst van de munt.

Deze termen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld doordat er meer aanbod dan vraag is naar de Bitcoin. Maar de termen hebben vooral te maken met psychologische effecten. Bij een hard stijgende prijs spreken we van een bull market. Deze kan nog verder versterkt worden. Daardoor gaan meer investeerders Bitcoin kopen. Maar juist de onophoudelijke vraag en de manier waarop de Bitcoins verkregen worden staat CEO van Citadel Griffin tegen.

Kritiek op de Bitcoin

De waarde van de Bitcoin is de afgelopen tijd dus enorm gestegen. Maar dat betekent niet dat iedereen blij is met hoe de Bitcoin precies werkt. Eén van de belangrijkste criticasters op de munt is de baas van hedgefund Citadel. Hij zei eerder in een interview met Dealbook al dat hij niet gelooft in Bitcoin als langere termijnoplossing. Volgens hem heeft de komst van de munt schade toegebracht aan het milieu. 

Dat komt doordat er veel computerkracht nodig is om de cryptomunt te delven. Er bestaan complete mining farms, een soort verzameling van krachtige computers, om de munt te kunnen minen. Als een blok dan gedolven is, krijgt de miner daarvoor een beloning. Volgens Ken Griffin is dit een grote belasting voor het milieu. Bovendien vindt hij de transactiesnelheid van de munt veel te laag en ligt bij Bitcoin fraude op de loer.

Koers Bitcoin 2021
Koers Bitcoin 2021

Verschil tussen Ethereum en Bitcoin minen

Er zijn grote verschillen tussen Ethereum en Bitcoin. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop ze verkregen worden. Bitcoin is een zogenaamde proof-of-work munt. Dat betekent dat er veel computerkracht nodig is om de munten te delven. De extreme vraag naar computerkracht heeft er onder meer toe geleid dat de vraag naar krachtige videokaarten explosief is toegenomen. 

Daardoor zijn de prijzen van videokaarten gestegen en is het moeilijker om het computeronderdeel aan te kunnen schaffen. Er zijn duizenden computers tegelijkertijd blokken binnen Bitcoin aan het minen. Al deze computerkracht is niet goed voor het milieu en daarmee is het een vervuilende munt, zo stelt Ken Griffin.

Hij ziet meer in Ethereum, omdat deze munt werkt aan de hand van proof-of-stake. Dat betekent dat degene die de grootste borg betaalt, de transacties binnen een blok van Ethereum mag gaan valideren. Daarvoor is geen computerkracht nodig, maar heeft de validator van het block veel Ethereum nodig. Deze munt is vrij verkrijgbaar en werkt op een compleet andere manier dan Bitcoin. Dit is dan ook mogelijk de reden dat Ken Griffin meer in Ethereum ziet.

Ethereum als alternatief voor Bitcoin

Griffin gaat zelfs nog een stapje verder en denkt dat Bitcoin zal worden onttroond als de grootste cryptocurrency. Momenteel is de Bitcoin de grootste cryptomunt en is Ethereum een goede tweede. Maar waarschijnlijk gaat Ethereum de munt over een paar jaar wel inhalen, zo voorspelt de hoogste baas van Citadel. Dat heeft er mede mee te maken dat Ethereum en andere cryptocurrency een stuk lager in het energieverbruik zitten. Bovendien worden transacties sneller vewerkt en zijn de kosten van zo’n transactie ook lager. Griffin zegt dat om deze reden Ethereum een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen.

Investeerder Mark Cuban, eigenaar van NBA club Dallas Mavericks en investeerder in Shark Tank, zegt ook meer te zien in Ethereum dan in Bitcoin. Hij adviseert alle investeerders die voor het eerst gaan handelen met cryptocurrency niet meer te investeren in Bitcoin, maar in Ethereum.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Digitale dollar als oplossing voor inflatie

In het begin van het interview met Dealbook heeft Ken Griffin het verder ook nog over de stijgende inflatie in Amerika en de financiële crisissen die in veel verschillende economieën op het punt van beginnen staan. Naar verwachting zullen verschillende grote landen er de komende jaren mee te maken krijgen. Voor Amerika is een digitale dollar een mogelijke oplossing, zo zegt Griffin. 

De digitale dollar zou meer kans van slagen hebben dan cryptocurrencies. Maar hij is wel groot voorstander van crypto en blockchain, vooral vanwege de krachtige technologieën die erachter schuil gaan. Het zou dus maar zo kunnen zijn dat over een paar jaar niet Bitcoin, maar Ethereum de grootste munt is.

Lead-foto via citadel.com

Lees verder over...

Snel investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin