Is er correlatie tussen de aandelen- en cryptomarkt?

correlatie crypto aandelen
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Gedurende een lange tijd was er sprake van een compleet afzonderlijke werking van de aandelenmarkt enerzijds en de cryptomarkt anderzijds. Daardoor werd investeren in crypto als een sluitende hedge gezien tegen de perikelen die zich op de reguliere aandelenbeurs zouden kunnen afspelen. Tegenwoordig blijkt dat enigszins te zijn veranderd. Er is dan ook steeds vaker sprake van een duidelijke correlatie tussen enerzijds de aandelenbeurs en anderzijds de cryptomarkt. Ben jij ook benieuwd hoe dit nu precies in de praktijk uitpakt en waar je met dit in het achterhoofd rekening mee dient te houden? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

Link tussen crypto en de beurs steeds sterker

Wanneer we enkele jaren terug zouden keren in de tijd zouden we terecht komen in een periode waarin er sprake was van een nagenoeg volledig gescheiden staat van de cryptomarkt en de beurs. Het was dan ook perfect mogelijk dat het bloed op de beurs door de straten liep terwijl verschillende cryptovaluta’s net floreerden. Tegenwoordig zien we dat steeds minder. Wanneer er sprake is van bepaalde politieke, financiële of geografische spanningen in de wereld merken we dat deze toch ook een beetje hun impact hebben op de cryptomarkt. Dat zagen we in het verleden eigenlijk bijna niet.

Dat de link tussen crypto en de (aandelen)beurs steeds sterker wordt hoeft eigenlijk niet te verbazen. Verschillende factoren liggen daarvan aan de basis:

  • Steeds meer bedrijven hebben real-life business waar crypto voor wordt gebruikt;
  • Verschillende traditionele beleggingsproducten hebben een link met crypto;
  • Steeds meer institutionele partijen investeren eveneens in crypto;

Wanneer we ettelijke jaren terug zouden keren zouden we kunnen vaststellen dat er in de praktijk nauwelijks sprake was van bovenstaande elementen die speelden, in tegendeel. Slechts voor een handvol cryptovaluta’s gold dan ook dat ze daadwerkelijk echt werd gebruikt. 

Bovendien was er al helemaal geen sprake van een overlappend of overbruggend beleggingsproduct zoals een ETF. Ook dat is tegenwoordig anders. Tel daar ook nog eens bij op dat inmiddels heel wat institutionele partijen eveneens aardige bedragen hebben geïnvesteerd in de cryptomarkt en het mag duidelijk zijn dat de link tussen crypto en de reguliere (aandelen)beurs met recht en rede veel nauwer is geworden.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

De impact van overbruggende beleggingsproducten

Dat er tegenwoordig sprake is van een sterkere correlatie tussen de cryptomarkt enerzijds en de beurs anderzijds is iets wat zich naar de toekomst toe wellicht nog meer zal gaan doorzetten. Dat is het gevolg van het feit dat er wordt verwacht dat er steeds meer overbruggende beleggingsproducten gaan verschijnen. Dat klinkt nu wellicht ongelofelijk complex, maar dat is het eigenlijk niet. Een belangrijk voorbeeld van een dergelijk product is de bestaande Bitcoin Futures ETF. 

Voor deze ETF geldt weliswaar dat het geen spot-ETF is, maar toch is ze door het futures aspect uiteraard op een bepaalde manier gelinkt aan de beurs. Mocht er op een zeker moment daadwerkelijk een Bitcoin spot ETF worden gelanceerd wordt die link nog groter.

Het lijkt bovendien slechts een kwestie van tijd te zijn voordat er ook naar andere cryptocurrencies zal worden gekeken om overbruggende beleggingsproducten in te lanceren. Zo is er bijvoorbeeld op moment van schrijven reeds duchtig sprake van een Ethereum ETF.  Met zicht op de toekomst is er op dit vlak nog behoorlijk wat mogelijk. Dit doet het vermoeden bestaan dat de correlatie tussen de beurs enerzijds en de cryptomarkt anderzijds mogelijks alleen nog maar verder zal toenemen.

Wat met de toekomstige correlatie tussen beiden?

Tegenwoordig kunnen we vaststellen dat het sentiment dat heerst op de beurs toch steeds meer verweven raakt met het sentiment dat heerst op de cryptomarkt. Dat is niet alleen het gevolg van de lancering van beleggingsproducten zoals de Bitcoin ETF. Er mag namelijk ook niet vergeten worden dat steeds meer institutionele partijen investeren in de cryptomarkt. Dit betekent dat het sentiment dat zij ervaren op de reguliere aandelenbeurs ook een beetje doorgetrokken zal worden naar de cryptomarkt. Ook dit is een factor om rekening mee te houden richting de toekomst.

Het is dus de actuele verwachting dat de correlatie tussen de aandelenmarkt en de cryptomarkt in de komende jaren alleen maar verder gaat groeien. Ook eventuele regulatie zal hier een niet onbelangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Mocht blijken dat crypto beter wordt gereguleerd spreekt het voor zich dat ook dit kan zorgen voor een extra connectie tussen de koersevolutie op de beurs en op de cryptomarkt. In welke mate deze invloed in de toekomst zal gaan spelen valt op dit moment nog af te wachten. Dat zal de toekomst uiteraard moeten gaan uitwijzen.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking MogelijkhedenOp de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin