Crypto airdrops – gratis crypto verdienen

Ontdek alles over crypto airdrops! Wat zijn airdrops en waar vind je de pareltjes?

Crypto airdrops

De cryptomarkt biedt verschillende mogelijkheden aan om gratis crypto te verdienen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om munten te staken, maar worden er ook vaak tokens verdeeld door middel van een zogenaamde crypto airdrop. Net zoals de naam reeds laat vermoeden is het in dit geval zo dat er als het ware een bepaalde hoeveelheid aan tokens uit de lucht komen vallen. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd. Wie over een beetje economische kennis beschikt weet immers dat er in de praktijk niets voor niets wordt gegeven. Dat klopt ook. Op het eerste zicht lijken crypto airdrops misschien een cadeau dat je ontvangt, maar dat is niet helemaal correct.

Voor een dergelijke airdrop geldt dat ze eigenlijk deel uitmaakt van de marketingstrategie die door bedrijven wordt gehanteerd. Dit is eigenlijk één van de meest efficiënte manieren om een nieuwe token onder de aandacht te brengen. De ontvanger hoeft er eigenlijk vaak niet zoveel voor te doen. In bepaalde gevallen worden de gratis tokens zelfs gewoon uitgedeeld aan mensen die reeds houder zijn van een andere cryptovaluta. In ieder geval, ben jij ook wel geïnteresseerd in een dergelijke airdrop en zou je er dan ook graag alles over te weten willen komen? Lees dan vooral snel verder!

Hoe werkt een airdrop nu precies?

Op het ogenblik dat er een nieuwe cryptovaluta wordt gelanceerd is het natuurlijk van belang om deze voldoende onder de aandacht van potentiële investeerders te kunnen brengen. Dat gebeurt in de praktijk op verschillende manieren. In eerste instantie spreekt het voor zich dat er een zogenaamde initial coin offering plaatsvindt. Door middel van een dergelijke ICO wordt het voor vroege investeerders mogelijk om een bepaalde hoeveelheid aan tokens te bemachtigen tegen een doorgaans beperkt prijskaartje. In het merendeel van de gevallen wordt er voor het organiseren van een dergelijke ICO gebruik gemaakt van de blockchain van Ethereum.

Wanneer er een ICO wordt georganiseerd wordt er daar uiteraard een bepaalde bekendmaking voor de wereld ingestuurd. Niet alleen de ICO op zich, maar ook de vele persberichten vormen een vorm van publiciteit die het project in kwestie kan voorzien van de nodige exposure. 

Dat gezegd hebbende is het louter en alleen organiseren van een dergelijke ICO niet voldoende om de aandacht van een voldoende grote doelgroep te trekken. Omwille van deze reden wordt er vaak op een bepaald ogenblik voor gekozen om een crypto airdrop te doen. Voor iedereen die weet te voldoen aan de vooropgestelde verwachtingen geldt in dat geval dat hij of zij een bepaalde hoeveelheid gratis tokens zal ontvangen.

Hoe kan je met een airdrop gratis crypto verdienen?

Voor jou als (potentiële) ontvanger van een airdrop geldt uiteraard dat je op die manier vrij eenvoudig gratis crypto kan verdienen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je in de praktijk altijd aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. In eerste instantie kan als voorwaarde bijvoorbeeld gelden dat je dient te beschikken over een bepaalde token. 

In het verleden was het bij de lancering van de ONT-token bijvoorbeeld zo dat elke NEO houder een bedrag van 0,2 ONT ontving. Je moest dus gewoon houder zijn van de NEO-token om deze airdrop te kunnen ontvangen. In de praktijk is het echter zo dat er ook nog op een andere manier gratis tokens worden verdeeld.

Een tweede type airdrop is bijvoorbeeld deze waarbij je de social media kanalen van het project dient te volgen. In het bijzonder zijn er in deze situatie bepaalde voorwaarden die worden gesteld met betrekking tot platformen zoals Telegram en Twitter. 

Aan welke vooropgestelde voorwaarden je precies dient te voldoen wordt in de praktijk bepaald door de partij in kwestie. Het is dus perfect mogelijk dat deze voorwaarden verschillen afhankelijk van de crypto airdrop in kwestie. In ieder geval, wanneer je er zeker van wil zijn dat je de geplande airdrop daadwerkelijk zal ontvangen is het natuurlijk altijd van belang om even grondig deze voorwaarden  door te nemen.

Welke soorten crypto airdrops bestaan er?

Bovenstaande zegt het natuurlijk al een beetje, de ene airdrop is de andere niet. Wanneer we alle verschillende soorten crypto airdrops op de markt zouden moeten onderverdelen in twee verschillende categorieën zou er daarvoor gebruik kunnen worden gemaakt van de categorieën:

  1. Automatische crypto airdrops;
  2. Manuele crypto airdrops;

Zelfs wanneer we de airdrop waar jij interesse in hebt hebben onderverdeeld in één van deze categorieën is het nog steeds zo dat er sprake kan zijn van verschillende vormen van airdrops. We laten je hier graag kennis mee maken door middel van de onderstaande informatie.

1.) Automatische crypto airdrops

De meest eenvoudige manier om met crypto airdrops gratis geld te verdienen is wanneer er sprake is  van automatische crypto airdrops. In deze situatie hoef je eigenlijk niets te doen. Het enige wat je moet doen is over een bepaalde token beschikken die in een specifieke wallet moet zitten. 

Vervolgens zal je op basis van de hoeveelheid aan tokens die je bezit een bepaald aantal van de nieuwe tokens toegekend krijgen. Een bekend voorbeeld van een situatie waarin dit het geval is, is een zogenaamde hard fork. Dit gebeurt wanneer er sprake is van een afsplitsing van het protocol.

Bovenstaande was bijvoorbeeld het geval wanneer de Bitcoin Cash hard fork werd doorgevoerd in het jaar 2017. In dat geval ontving iedereen die Bitcoin in zijn of haar wallet had zitten een gelijkaardig aantal van de nieuwe BCH-tokens. Hier hoefde men verder helemaal niets voor te doen. Dit is een klassiek voorbeeld van hoe eenvoudig het is om met behulp van een automatische crypto airdrop een bepaalde financiële meerwaarde te realiseren.

2.) Manuele crypto airdrops

De tweede type airdrop die bestaat is de zogenaamde manuele crypto airdrop. Zoals de naam reeds laat vermoeden is het bij dergelijke crypto airdrops zo dat er door de potentiële ontvanger een bepaalde actie dient te worden uitgevoerd. Het gaat hierbij in de praktijk doorgaans om zeer eenvoudige acties. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan deelnemen aan een Telegram account of aan het retweeten van bepaalde tweets. Niet alleen de aanwezigheid, maar ook de interactiviteit van social media wordt in de praktijk steeds belangrijker. Door deze te boosten kan er een extra gevoel van vertrouwen worden gecreëerd onder (potentiële) investeerders. Het is dan ook vooral met dit in het achterhoofd dat er voor menig aantal projecten manuele crypto airdrops worden georganiseerd. Voor de manuele airdrops geldt dat we ze nog eens kunnen onderverdelen in verschillende vormen.

Verschillende crypto airdrops vereisen verschillende handelingen
Verschillende crypto airdrops vereisen verschillende handelingen

NFT airdrops

De eerste manuele crypto airdrop die er bestaat is de zogenaamde NFT airdrop. NFT’s zijn zogenaamde non-fungible tokens. Het betreft hier unieke tokens waarvan het eigendomsrecht op de blockchain wordt vastgelegd. Dit maakt het in de praktijk onder meer mogelijk om te allen tijde de initiële eigenaar te ontdekken van een bepaald kunstwerk of een geanimeerd beeld. Sinds het jaar 2021 zijn NFT’s in snel tempo razend populair geworden. Dat heeft ervoor gezorgd dat er vaak behoorlijk hallucinante bedragen voor worden neergeteld.

Voor dit type airdrop geldt in de praktijk dat er soms zelfs door mensen een bepaald bedrag moet worden betaald om deel te mogen nemen aan de airdrop in kwestie. Het gaat hierbij dan om een kleine vergoeding die ervoor zorgt dat je het recht ontvangt om aan de airdrop deel te nemen. Voor alle duidelijkheid, dit betekent op geen enkele manier dat je de zekerheid hebt dat je ook echt een NFT zal ontvangen. Is dat wel het geval? Dan heb je echter doorgaans wel een prima zaak gedaan.

Een bekend voorbeeld van een partij die in het verleden een NFT airdrop heeft gedaan is de gedecentraliseerde exchange PancakeSwap. Zij voerde eerder een airdrop uit waarbij de eerste 8.888 aanmeldingen een geanimeerde gelimiteerde editie “bullish” Lunar New York NFT ontvingen. Dit was uiteraard een belangrijke publiciteitsstunt welke als voornaamste reden had om PancakeSwap in de kijker te zetten. Dit is slechts één van de NFT airdrops die reeds plaats hebben gevonden.

DeFi airdrops

Ook binnen de sector van de decentralized finance worden er steeds vaker succesvolle airdrops gehouden. We kunnen tegenwoordig vaststellen dat DeFi een steeds belangrijker wordende rol gaat spelen binnen de strijd naar decentralisatie binnen de cryptowereld. 

Een DeFi airdrop verschilt in de basis eigenlijk niet zoveel van een andere crypto airdrop. Van belang is vooral dat je de token manueel toe gaat voegen aan de software wallet. Een bekend voorbeeld van zo’n wallet is uiteraard MetaMask. Het is cruciaal dat je deze stappen onderneemt in het correcte netwerk. MetaMask was oorspronkelijk een Ethereum wallet, maar het is mogelijk om manueel verschillende netwerken toe te voegen. Op deze manier kan je ze ook gebruiken voor al je DeFi activiteiten.

Metamask
Metamask

Exclusieve airdrops

Tot slot bestaan er ook nog zogenaamde exclusieve airdrops. Voor deze airdrops geldt dat ze over een exclusief karakter beschikken omdat ze louter en alleen als doel hebben om bepaalde investeerders te belonen. Dit gebeurt dan op basis van de voorgaande acties op een bepaald platform of op een specifieke exchange. 

Een voorbeeld van zo’n exclusieve airdrop is degene die werd georganiseerd door UniSwap in september 2020. Toen werden er zomaar even 2.500 UNI-tokens toegekend aan de meest loyale gebruikers van het platform. Op dat ogenblik had deze airdrop een waarde van een meer dan aardige 1.200 dollar. De voorwaarden die van toepassing zijn bij een exclusieve crypto airdrop worden steeds benoemd bij het bekendmaken van de airdrop in kwestie.

Welke risico’s zijn er aan crypto airdrops verbonden?

Op het ogenblik dat je binnen de cryptomarkt ergens aan deelneemt spreekt het voor zich dat je ook waakzaam dient te zijn voor de risico’s die er mogelijks aan verbonden zijn. Voor crypto airdrops geldt echter in de praktijk dat de risico’s vrij beperkt zijn. Het doel ervan is namelijk de distributie van een gloednieuwe token. Dit betekent dat een project zich niet graag aan een airdrop zal willen “verbranden”. Betekent dit dat er geen enkel risico aan verbonden is? Dat nu uiteraard ook weer niet. Het is namelijk zo dat er in de praktijk ook soms malafide airdrops worden georganiseerd.

Het verschil tussen een correcte en een malafide airdrop wordt in de praktijk echter al snel duidelijk. Bij een airdrop is het mogelijk dat er wordt gevraagd om je publieke adres. Dat is op zich geen probleem. Alleen op die manier weet het team achter de airdrop namelijk naar welk adres ze de tokens moeten versturen. Echter is het van belang om nooit je private keys door te geven. Een correcte, legitieme airdrop zal nooit vragen naar je private, maar uitsluitend naar je public keys. Wordt er wel gevraagd achter je private key? Dan is het met absolute zekerheid een scam.

Wat zijn de belangrijkste voordelen die verbonden zijn aan crypto airdrops?

Binnen de cryptomarkt worden er verschillende mogelijkheden aangeboden om gratis crypto te verdienen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het staken van tokens waar je reeds eigenaar van bent. Echter moet er ook in deze situatie uiteraard eerst worden geïnvesteerd in deze tokens. 

Door de mogelijkheden te benutten die crypto airdrops met zich meebrengen wordt dat een ander verhaal. Hierbij is het namelijk zo dat je eigenlijk vaak helemaal niets hoeft te investeren. Het enige wat je in veel gevallen moet doen is een beetje interactie creëren met social media kanalen.

Crypto airdrops vormen voor heel wat mensen in de praktijk ook een eerste kennismaking met de cryptomarkt. Voor heel wat geïnteresseerde jongeren geldt uiteraard dat ze slechts over een beperkte hoeveelheid aan financiële middelen beschikken die ze kunnen investeren. 

Door zich aan te melden voor één of meerdere airdrops wordt het mogelijk om op een eenvoudige en financieel toegankelijke manier eigenaar te worden van een bepaalde hoeveelheid aan tokens. Niet zelden vormt dit voor hen de start van hun eigen crypto-avontuur. Ook dat is natuurlijk ronduit geweldig.

Hoe kan je interessante crypto airdrops vinden?

De kans is bijzonder groot dat de informatie op deze pagina je aandacht heeft getrokken en vooral je interesse heeft gewekt om ook zelf deel te gaan nemen aan crypto airdrops die worden georganiseerd. Dat begrijpen we als geen ander. Zoals eveneens reeds aangehaald op deze pagina moet er echter rekening mee worden gehouden dat niet alle airdrops die worden georganiseerd even interessant en legitiem zijn. 

Omwille van deze reden is het belangrijk om uitsluitend in te tekenen op airdrops die worden aangekondigd door gerenommeerde bedrijven. Wij hebben hieronder alvast een aantal partijen op een rijtje gezet waarbij je potentieel interessante crypto airdrops terug kan vinden om op in te tekenen.

1.) CoinMarketCap

De kans is bijzonder groot dat je al eens eerder hebt gehoord over CoinMarketCap. Voor deze website geldt dat ze over een apart onderdeel beschikt waarop ze een concreet overzicht geeft van alle airdrops die op dat specifieke moment gaande zijn. 

Daarnaast is het eveneens mogelijk om te ontdekken welke airdrops er in de toekomst nog plaats zullen vinden. Niet alleen wordt er een overzicht geschetst van het aanbod met actuele en toekomstige airdrops, daarnaast is het zo dat je ook per project meer gedetailleerde informatie kan ontvangen. 

Deze informatie geeft je niet alleen aan wat je van het project in kwestie kan verwachten, daarnaast biedt ze je ook nog eens een handig stappenplan die je aangeeft hoe jij nu precies deel kan nemen aan de airdrop in kwestie.

Airdrops die hebben plaatsgevonden
Airdrops die hebben plaatsgevondenvia Coinmarketcap

2.) Airdrops.io

Ondanks het feit dat er op CoinMarketCap natuurlijk heel wat interessante en potentieel waardevolle informatie is terug te vinden met betrekking tot airdrops moet het gezegd dat ze zich hier uiteraard niet in heeft gespecialiseerd. Dat hoeft natuurlijk niet zo’n probleem te zijn, maar toch kan het zeker de moeite waard zijn om ook even te kijken in de richting van een website die dat wel doet. 

Een bekend voorbeeld van zo’n website die over een schat aan waardevolle informatie beschikt is Airdrops.io. Voor deze website geldt dat ze je vooral een prachtig overzicht biedt van zowel airdrops die in het verleden plaats hebben gevonden als van actuele en toekomstige airdrops.

Ook voor Airdrops.io geldt dat ze haar bezoekers voorziet van een schat aan waardevolle informatie. Niet alleen worden interessante projecten voorgesteld, daarnaast zal ook al snel duidelijk worden aan welke voorwaarden je dient te voldoen om deel te kunnen nemen aan de airdrop waar je interesse in hebt. In ieder geval, wanneer je graag op de hoogte wil blijven van de nieuwe crypto airdrops die worden gelanceerd mag je deze website eigenlijk zeker niet over het hoofd zien!

3.) Binance Airdrop

Ook bepaalde exchanges zijn op de kar gesprongen en maken het mogelijk voor hun gebruikers om deel te nemen aan bepaalde interessante crypto airdrops. Eén van deze partijen is Binance. Voor deze grote exchange geldt dat ze tokenhouders van bepaalde projecten wil belonen met een nieuwe token. Helaas is Binance voor Nederlandse gebruikers gesloten, waardoor het niet meer kan. 

Een aantal jaren terug lanceerde Binance bijvoorbeeld een programma die houders van de ARPA-token zou belonen met een andere token. Het enige wat je daarvoor moest doen was het vasthouden van de ARPA-tokens. In ruil daarvoor ontvingen de tokenhouders in kwestie de zogenaamde BEL-token van het Bella Protocol.

In totaal werd er een beloning of airdrop voorzien van zomaar even 2.000.000 BEL-tokens. Ze werden driemaandelijks verdeeld over de holders. Een dergelijke samenwerking lijkt in eerste instantie alleen maar lucratief te zijn voor Binance en de tokenhouders die de tokens ontvangen. Toch is dat niet helemaal waar. Het Bella Protocol kwam er namelijk sterk door in de kijker te staan. Binance is en blijft namelijk één van ’s werelds meest gerenommeerde crypto bedrijven. Uiteindelijk is een dergelijke samenwerking dus voor alle betrokken partijen een absolute win-win-situatie.

Ondanks het feit dat er door Binance dus regelmatig interessante airdrops worden georganiseerd is ze toch vooral een aanvulling op de hierboven reeds aangehaalde platformen. Wel is het zo dat Binance ook beschikt over de zogenaamde Binance launchpool. Hiervoor geldt dat je bepaalde coins kan staken waarna je wordt beloond met andere coins. Ondanks het feit dat je hier (meer dan waarschijnlijk) niet rijk van zal worden zijn al die kleine extraatjes in de praktijk toch zeker mooi meegenomen. Het loont dan ook zeker de moeite om deze even te ontdekken.

4.) Airdropalert.com

Een zeer interessante website voor iedereen die interesse heeft in crypto airdrops is ook airdropalert.com. Dit is de ideale website voor mensen die niet manueel op zoek willen gaan naar airdrops. Het Rotterdams platform heeft zich reeds sinds het jaar 2017 gespecialiseerd in het verzamelen van de meest actuele ontwikkelingen met betrekking tot airdrops. 

Het is een gratis platform dat je onder meer de mogelijkheid biedt om bepaalde filters in te stellen voor de airdrops waar je naar op zoek bent. Denk hierbij bijvoorbeeld specifiek aan DeFi airdrops, maar ook aan exclusieve airdrops. 

Naast de gratis versie wordt er ook een betalend lidmaatschap aangeboden. Voor deze laatste geldt dat ze heel wat extra functionaliteiten met zich meebrengt. Echter blijken veel gebruikers niet zo lovend te zijn over dit betalende lidmaatschap. Hier moet je dus voorzichtig mee zijn. In principe heb je dat betalend lidmaatschap ook helemaal niet nodig.

Conclusie; hoe interessant zijn crypto airdrops nu echt?

Crypto airdrops genieten sinds jaar en dag een ongelofelijke populariteit. Voor heel veel mensen is het een must om met zo weinig mogelijk investeringen toch een graantje mee te kunnen pikken van het lucratieve aspect waar de cryptomarkt toch een beetje bekend om staat. 

Door deel te nemen aan één of meerdere airdrops die worden georganiseerd is dat mogelijk. Je moet er vaak een klein beetje moeite voor doen, maar je krijgt in ruil wel een bepaalde hoeveelheid aan tokens die je eventueel zelfs meteen zou kunnen omzetten in een stablecoin of in bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum.

Laat ons wel eerlijk zijn, de kans dat je ooit rijk wordt van de airdrops waar je deel aan gaat nemen is zeer klein. Echter, wanneer je, je inschrijft voor een groot aantal van deze crypto airdrops zal je vanaf een bepaald moment wel kunnen vaststellen dat alle kleine beetjes bij elkaar opgeteld wel een aanzienlijk bedrag kunnen vormen. Voor mensen die graag een beetje extra geld willen verdienen loont het dan ook zeker de moeite om zich even te verdiepen in de actuele airdrops die er bestaan.

Auteur foto

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto. Hij handelt sinds 2017 in crypto en deelt zijn kennis op de website Cryptokoersgids.nl.

Onderstaande artikelen kunnen je mogelijk ook interesseren

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.