Waarom crypto koersen dalen (bitcoin & altcoins)

Wat als de crypto koersen dalen? Wat kun je dan doen om de schade te beperken? Enkele tips hierover!

crypto koersen dalen

De wereld van crypto kent hoge pieken en diepe dalen. Wanneer alles goed gaat is de rit makkelijk uitzitten maar het wordt een stuk lastiger wanneer de cryptowereld in een bear market terecht komt.

Vragen als: waarom daalt de markt? En kun je een bear market voorspellen? Wat kan ik tegen een koersdaling doen? Komen naar boven tijdens deze periodes.

In dit artikel wordt eerst uitgelegd wat oorzaken van een koersdaling kunnen zijn. Vervolgens wordt er verteld welke manieren er zijn om je portfolio te beschermen tegen dalingen van crypto koersen

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Waarom dalen de cryptokoersen?

Er zijn vaak meerdere factoren waarom de koersen van cryptocurrency dalen. Slecht nieuws kan invloed hebben op de koers. Maar ook acties van whales, sentiment, een (economische) crisis en vraag en aanbod hebben effect op de prijs.

Het is lastig te zeggen waarom de koers precies daalt, vaak zijn er meerdere factoren tegelijk in het spel. Een van de invloeden is FUD.

Wat is FUD?

FUD staat voor Fear, Uncertainty and Doubt. De letterlijke vertaling is angst, onzekerheid en twijfel. FUD is slechte berichtgeving voor de cryptomarkt. Denk bijvoorbeeld aan banken of personen die crypto in diskrediet proberen te brengen.              

Deze organisaties en mensen doen dit uit eigenbelang. Cryptocurrency is een ontwikkeling die banken buitenspel kan zetten.

Banken en dergelijke bedrijven zijn er dus alles aan gelegen om controle op crypto te krijgen of om cryptocurrency in diskrediet te brengen.

Zoals je nu ook ziet dat veel banken zich nu bezighouden met het uitgeven en reguleren van stablecoins.

Maar ook aanhangers van een bepaalde cryptocurrency kunnen FUD verspreiden om de prijs van de koers te laten dalen. Denk bijvoorbeeld aan Elon Musk die volop investeerde in BTC en daarna Bitcoin in diskrediet bracht door onder andere te melden dat crypto extreem milieu vervuilend zijn.

Wanneer de koers gedaald is van de crypto, kan de verspreider van FUD de crypto tegen een lagere koers inkopen. Social media speelt hier een  grote rol in.

Dit komt mede ook omdat deze markt nog zo onvoorspelbaar is, we weten niet waar het heen gaat. Mensen stappen op basis van FOMO in en volgen blind andere personen.          

Of denk aan het nieuws. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Door alle ellende die dit nieuwsbericht met zich meebrengt kan dit een negatief effect hebben op de financiële markten.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Wat kan je tegen FUD doen?

Het is altijd belangrijk dat je zelf eerst goed onderzoek doet naar de crypto in kwestie. Zorg dat je achter je investering staat. Stap niet in op basis van FOMO en houdt je hoofd koel.

Een goede dosis ervaring in het handelen van cryptocurrency helpt je hierbij. 

Whales

Whales zijn personen of bedrijven met een zeer groot aantal cryptocurrency. Wanneer deze whales alle cryptocurrency in een keer op de markt brengen (verkopen) kan dit resulteren in een prijsdaling. Het aanbod overspoelt de markt waardoor de koers van crypto kan dalen.

Vraag en aanbod

De koers wordt voor een groot deel bepaald door vraag en aanbod. Hoe groter de vraag en hoe kleiner het aanbod, hoe hoger de prijs. Hetzelfde geldt de andere kant op. Als de vraag daalt met een gelijkwaardig of groter aanbod, zal de koers ook dalen.

Een aantrekkelijk aspect van Bitcoin is dat het aanbod steeds kleiner wordt.

Het totaal aantal BTC wat gemined kan worden is 21 miljoen. Maar naar mate de jaren vorderen wordt het steeds moeilijker om BTC te minen. Dit komt mede door halving (halvering). Halving is het halveren van de beloning voor het minen.

Per block dat gemined wordt, wordt er een aantal BTC aan de miner gegeven als beloning.

In totaal zijn er 5 halvings sinds de introductie van BTC in 2009. Elke 4 jaar vindt er een Bitcoin halving plaats, er zijn al 3 halvings geweest. De laatste halving was op 12 mei 2020. De laatste halvering wordt verwacht in 2028.

Er vindt tot nu toe een prijsstijging plaats na/voor een halving.

Naar verwachting zijn alle 21 miljoen BTC gemined in 2140. Met andere woorden dan is het maximale aanbod beschikbaar.

Maar het totale aanbod zal geen 21 miljoen BTC zijn. Op weg naar het jaar 2140 zijn er heel wat wachtwoorden vergeten, BTC naar verkeerde adressen gestuurd en zijn er zelfs BTC op een vuilnisbelt gedumpt. Deze BTC zijn voor altijd verloren.

Is Bitcoin gekoppeld aan de aandelenmarkt?

In het verleden heeft de aandelenmarkt klappen gehad waarna ook de koers van crypto onderuit ging. Een crash of onzekerheid op de aandelenmarkt lijkt over te kunnen slaan op de koersen van crypto.

Het feit dat steeds meer institutionele beleggers cryptocurrency inkopen, versterkt de verwikkeling van de cryptomarkt en de aandelenmarkt. Institutionele beleggers zijn onder andere grote investering fondsen, banken en brokers.

Zo zijn er nu ook crypto gerelateerde ETF’s, is Coinbase ondertussen naar de beurs gegaan en zijn er blockchain bedrijven zoals Global Blockchain Technology (BLOC). Als het dus misgaat op de klassieke aandelenmarkt, zal dit steeds meer invloed hebben op de cryptomarkt.

Vanwege een toenemend aantal institutionele beleggers en het feit dat er steeds meer crypto gerelateerde producten op de traditionele aandelenmarkt te koop zijn.

De regelgeving omtrent cryptocurrency’s komen mede door deze ontwikkeling dichterbij.

In januari 2022 is de samenhang tussen Bitcoin en de aandelenmarkt op het hoogste punt sinds september 2020, volgens Kaiko. Dit is een bedrijf die data verzameld in over cryptocurrency’s. Denk aan trades bijhouden, order books en alles wat er bij komt kijken.

In december 2021 is de 100-dagen correlatie coëfficiënt (samenhang) van de S&P 500 en Bitcoin 0,33. Dit cijfer is altijd tussen -1 en 1. Hoe dichter dit getal bij 1 is, hoe groter de samenhang.  Oftewel beide bewegen in dezelfde richting.

Als het cijfer -1 is dan bewegen beide een andere kant op.

Maar alsnog blijft het lastig om te zeggen of er echt een link is tussen beide koersen.

Bewegen beide koersen om precies dezelfde redenen of speelt er meer? Is er een causaal verband? Reageren beide koersen op vergelijkbare of precies dezelfde factoren?

Tegelijkertijd wordt er gezegd dat BTC een veilige haven is zoals goud. Terwijl het soms ook lijkt of de koersen van crypto de aandelenmarkt volgt.

Dit was bijvoorbeeld het geval in het vierde kwartaal 2018. De koers van Bitcoin ging bijna met 45% omlaag en de beurs ging met zo’n 14% omlaag. De veilige haven in deze situatie was goud, de prijs van goud steeg met ruim 5%.

Ook in 2020 was een soort gelijk voorval met de start van de coronapandemie. 

Toch wordt Bitcoin gezien als bescherming tegen inflatie, mede door het beperkte aanbod volgens de bank JP-Morgan. Er zijn dus ook redenen om BTC als veilige haven te zien.

Volgt crypto de aandelenbeurs
Volgt crypto de aandelenbeurs

FOMO

FOMO (Fear of Missing Out) is het vrezen om iets of iemand te missen. Bij cryptocurrency betekent dit het bang zijn om een bullrun te missen van met name Bitcoin (BTC). FOMO ontstaat als er veel positieve berichtgeving is en de koersen stijgen.

Wat zijn de gevolgen van FOMO?

Doordat cryptocurrency nog een relatief jonge markt is, bestaat er ook nog veel onwetendheid op de markt. Niemand weet waar de markt heen gaat of uiteindelijk eindigt.

Ja natuurlijk, je kunt gebruik maken van verschillende analyse technieken. Maar deze bieden geen garanties en zekerheid.

FOMO ontstaat bij een sterke koersstijging en heeft een aantal gevolgen in de wereld van crypto:

  1. Rationeel denken veranderd in irrationeel denken vanwege de angst om de boot te missen. Mensen stappen blind in zonder plan.
  2. De stijgende koers wordt versterkt door nieuwe kooporders.
  3. Na een stijging volgt vaak een correctie.
  4. Onder andere doordat mensen ondoordacht en met beperkte kennis instappen, schrikken ze van de koersdaling en ontstaan er paniekverkopen. Dit kan de koersdaling versterken.

De paniekverkopen zijn vaak van de mensen die op basis van FOMO zijn ingestapt.

Omdat deze mensen niet precies weten waarom ze zijn ingestapt maar vaak op basis van een vriend die zei: ’we gaan naar de maan, zorg dat jij er bij bent!’

Schrikken zij van de dalende koers en kijken niet meer naar het product of de potentie.

Wat kan je doen tegen FOMO?

Belangrijk is waarom jij iets koopt. Ben je overtuigd van het product? Van de potentie? Doe onderzoek en zet een plan uit. Als jij overtuigd bent van je aankoop, kan je emotionele trades beperken.

Geef jezelf alle tijd en ruimte, ook om fouten te maken. Probeer te herkennen waar je op basis van emotie handelt en niet op basis van je onderzoek. Ervaring is hierin belangrijk. Je zult dan niet zo snel schrikken als crypto in een bear market terecht komt. En de aanhouder wint tot nu toe bij cryptocurrency.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Een long squeeze of een short squeeze

Een short squeeze wordt veroorzaakt door een plotselinge stijgende koers tijdens een dalende trend.

Als er veel shortposities zijn ingenomen dan worden deze verkocht om nog grotere verliezen te beperken. Hoe hoger de koers stijgt, hoe hoger de verliezen voor de short posities. Kenmerkend is dat de koers eerst daalt maar daarna harder stijgt. Meer over opties en short gaan komt later in dit artikel aan bod.

Een long squeeze ontstaat als er veel long posities worden verkocht uit de angst dat een dalende koers nog verder zakt. Door de verkopen van de opties wordt de prijs nog verder omlaag geduwd. Als de koers blijft dalen kunnen Bitcoin en andere crypto in een bearmarket terecht komen.

Wat is een bear market?

Een bear market (berenmarkt) is wanneer (voor langere tijd) de koers blijft dalen en er weinig tot geen geloof is bij investeerders.

Wanneer de koers minimaal 20% is gedaald binnen twee maanden, is de berenmarkt in beeld. Dagelijkse dalingen van 10% of 20% horen hierbij. Er is meer aanbod dan vraag waardoor de prijs daalt, er zijn minder kopers over gebleven. Het handelsvolume zal ook dalen.

Het tegenover gestelde van een bear market is een bull market (stierenmarkt). Bij een bull market is er (voor langere tijd) sprake van een stijgende prijs en een optimistisch sentiment.

Welke munten dalen het hardst in een bear market?

Wanneer cryptocurrency in een bear market terecht komt, krijgen altcoins de hardste klappen. Altcoins zijn alle coins behalve Bitcoin (BTC). Bekende altcoins zijn Ethereum (ETH), Terra (LUNA) en Avalanche (AVAX).

Kan je een dalende koers voorspellen?

Verschillende manieren om een koers te voorspellen zijn technische analyse, fundamentele analyse en sentimentele analyse. 100% waterdicht zijn deze methodes niet. Daarnaast zijn er nog tools om het sentiment van de crypto markt te peilen zoals de fear and greed index.

Wat is technische analyse?

Technische analyse (TA) wordt gebruikt om op korte en lange termijn de koers te voorspellen. Om de toekomstige koers te voorspellen worden bepaalde herkenbare patronen gezocht.

Bij technische analyse draait het niet waarom de koersen stijgen of dalen. Een technisch analist gaat ervan uit dat de markt gelijk heeft. Dus stijgt een koers dan zullen de fundamentele redenen positief zijn.

Daalt een koers dan zullen de onderliggende fundamentels negatief zijn.

Technische analyse gebruiken
Technische analyse gebruiken

Waar is technische analyse (TA) op gebaseerd?

Technische analyse is onder andere gebaseerd op de Dow-theorie, geschreven door Charles Dow. Dit zijn een aantal basis principes met betrekking op marktacties, bepaalde fases van koersbewegingen en effect van nieuws op de koers.

Een ander bekende theorie voor TA is de Elliot wave theorie.

Belangrijke principes van TA zijn:

  • Grafieken geven informatie. Zoals eerder al vermeld wordt bij TA gebruik gemaakt van historische gegevens.

Door historische koersbewegingen te analyseren, door overeenkomsten te zoeken met de huidige koers, worden mogelijke toekomstige koersen voorspeld.

De overtuiging is er dat bewegingen van koersen zich herhalen.

  • Koersbewegingen laten trends zien. Er worden drie type trends onderverdeeld.

De primaire beweging; minimaal een jaar.            
De secundaire beweging die tien tot één jaar duurt.

En tot slot de korte termijn beweging die slechts secondes tot enkele dagen duurt.

Wat zijn belangrijke indicatoren bij technische analyse?

Aan de hand van deze patronen en indicatoren worden in- en uitstapmomenten bepaald. De patronen worden bepaald door historische gegevens en weergegeven in bijvoorbeeld kaarsgrafieken (candlesticks).

Groene kaarsen betekenen een koersstijging en rode kaarsen beteken een koersdaling. Kaarspitten laten de top (max) en bottom (bodem) koers zien.

Balken laten de openings- en slotkoers zien.

Bodem
Bodem

Gemiddelde koersontwikkeling

Deze theorie gaat ervanuit dat de koers vaak in de buurt van de gemiddelde koers blijft.

Wijkt de prijs toch af van het gemiddelde dan gaat deze theorie ervan uit dat de prijs weer zal stijgen of dalen richting het gemiddelde.

Het gaat over een gemiddelde over periodes van 38, 50, 100 of 200 dagen.

Steun en weerstand

Steun (support) is een prijs waarbij de koers van bijvoorbeeld BTC niet doorheen zakt gedurende een periode omdat de koers op dat moment voor veel hodlers het waard is om aan te houden.

Als BTC onder de steun duikt dan is dit een verkoopsignaal. 

Support geeft dus een bottom aan. Waarbij weerstand (resistance)  juist een maximum aangeeft van de koers. Weerstand is een prijs waar de koers moeilijk of niet overeen komt.

Komt de koers wel boven de weerstand dan is dit een koopsignaal.

Trendkanalen

Een trendkanaal is een lijn van een top naar een bottom (of andersom) binnen een bepaalde tijdsperiode. Van top naar bottom laat een neerwaartse trend zien en van bottom naar top laat een opwaartse trend zien.

Bij een stijgende trend kan beter worden ingekocht bij de steunlijn en bij een dalende trend is juist verkopen verstandig bij de weerstandslijn.

Breekt de opwaartse trend door de weerstandslijn dan zal de stijgende trend in een stroomversnelling raken. Breekt de stijgende trend door de support heen dan kan de trend keren.

Zo’n keerpunt staat ook bekend als een reversal.

Wanneer een neerwaartse trend door de steunlijn breekt dan zal de daling voortzetten.  Wanneer de koers door de weerstandslijn breekt is een trend ommekeer mogelijk.

Er kan ook sprake zijn van een zijwaartse trend. Hierbij beweegt de koers tussen twee horizontale lijnen. De kans om geld te verdienen voor een trader ligt dan om bij de steunlijn te kopen en bij de resistance te verkopen.

Dit fenomeen wordt ook swing traden genoemd.

Er moet dan wel genoeg ruimte zijn om rendement te behalen met de bijbehorende transactiekosten. Dit klinkt misschien makkelijk maar dat is het zeker niet.

Relative Strength Index (RSI)

Dit is een getal tussen 0 en 100. Hoe dichterbij het getal bij 100 ligt, hoe meer overgewaardeerd deze crypto is. Hoe dichterbij het getal bij 0 komt, hoe meer ondergewaardeerd de crypto is.

Als een crypto hoger scoort dan 70 dan wordt het gekwalificeerd als overgewaardeerd. De kans is dan groter dat de koers kan gaan dalen.

Scoort een crypto een lagere RSI-score dan 30 dan wordt deze gekwalificeerd als ondergewaardeerd en zit er nog potentie in.

RSI
RSI (gele lijn)

Bekende patronen

Bekende patronen bij technische analyse zijn bijvoorbeeld het hoofd- en schouderpatroon, dubbele top en dubbele bodem. Dit zijn patronen die een trend ommekeer aangeven.

Hoofd- en schouderformatie is een signaal dat er een trend reversal aankomt van een bullish trend naar bearish.

Het patroon zijn drie toppen waarbij de middelste top het hoogste is. De twee andere toppen zijn ongeveer gelijk aan elkaar. Dit patroon is een van de meest betrouwbare.

Nog een patroon dat het einde voorspelt van een stijgende trend is de dubbele top. Er vormt zich een eerste top in een opwaartse trend waarna de prijs een steunlijn vindt.

Vervolgens wordt een tweede top gevormd maar lukt het wederom niet om de weerstand te breken en de koers daalt vervolgens weer. Als de koers door de steunlijn heen zakt is dit patroon voltooid.

Hoe meer volume in de daling hoe hoger de betrouwbaarheid.

Tegenover gestelde van dubbele top is een dubbele bodem.

Naast deze signalen voor een trend ommekeer, zijn er ook signalen dat een trend doorzet. Voorbeelden hiervan zijn een bull- en bearflag

Al deze patronen zij heel lastig om te ontdekken en komen ook niet altijd exact overheen.

Waarom wordt technische analyse gebruikt?

Technische analyse wordt gebruikt om instap- en uitstapmomenten te bepalen. Op basis van historische data en patronen. Het is meer een tool dan een uitgangspunt. Vaak wordt tegelijkertijd fundamentele analyse gebruikt om de koersbewegingen te begrijpen.

Wat zijn de nadelen van technische analyse?

Timen van de markt is zowat het lastigste wat er is en technische analyse kan hierbij helpen maar biedt geen garanties. Een ander nadeel van technische analyse is dat het subjectief kan zijn.

Een ander nadeel van technische analyse is dat het zwart-wit is. Er wordt puur gekeken naar de grafiek en historische data en niet naar externe factoren zoals politieke spanningen.

The trend is your friend bij TA.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Wat is fundamentele analyse?

Fundamentele analyse wordt gebruikt om de koers op lange termijn te voorspellen. Fundamentele analyse is jezelf afvragen waarom je een crypto koopt terwijl bij technische analyse meer de vraag is wanneer je koopt.

Hierbij wordt de toekomstige winstverwachting meegenomen maar ook een analyse van het team, de whitepaper en de sector. Maar ook macro-economische factoren zoals wetgeving of politieke spanningen worden meegenomen. Uiteindelijk komt uit je onderzoek of je cryptocurrency onder- of overgewaardeerd zijn.

Wat is sentimentele analyse?

Dit is een analyse methode die uit gaat van het gedrag van de mens. Dit is het grootste verschil met technische en fundamentele analyse die vooral gebaseerd zijn op cijfers.

Wat is de Fear and greed index?

Een indicatie van het sentiment op de crypto markt kan gevonden worden op de fear and greed index. Deze index geeft een indicatie van het huidige segment wat betreft Bitcoin (BTC). De index maakt gebruik van een schaal van 0 tot 100.

Hoe dichter de score bij 0, hoe meer angst in de markt heerst. Hoe dichter de score bij 100, hoe meer greed (hebzucht) op de markt aanwezig is.

Een belangrijke les bij investeren is, pak je kans wanneer niemand anders durft. Hier liggen de kansen om echt rendement te verdienen.

Wacht overigens niet je kans af om op het beste moment in te stappen. De markt timen is ontzettend moeilijk. Zo luidt een andere belangrijke les: ‘time in the market beats timing the market’. Aldus Warren Buffet.

Ga niet blindelings af op deze index, dit is slechts een ondersteuning bij je eigen research.

De index is niet waterdicht. Zoals al eerder vermeld in dit artikel, er zijn ontzettend veel factoren die het sentiment bepalen zoals whales en overige externe factoren.

Latest Crypto Fear & Greed Index

Wat kan je doen tegen een dalende crypto koers?

Er zijn verschillende manieren om jezelf te wapenen tegen een neerwaartse koers. Zoals short gaan en callopties afsluiten op crypto’s binnen je portfolio.

Het beschermen van je investeringen wordt hedgen genoemd.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Het oude bekende goud heeft de weg in crypto inmiddels ook al gevonden.

Short gaan

Short gaan is putoptie afsluiten. Je zet in op dat de koers gaat dalen oftewel je neemt een shortpositie in. Short gaan kan ook simpelweg betekenen dat je je posities verkoopt.

Een hulmiddel om te verkopen kan zijn om een stop loss order in te voeren. Dan kan je een order vastzetten dat je je assets wilt verkopen tegen een bepaalde prijs. Op deze manier wordt je niet verrast en kan je je verlies beperken.

Verkopen kan betekenen dat je een verdere daling tackelt. Maar kan net zo goed betekenen dat je je verlies neemt en een eventuele stijging kan missen.

Je kan verkopen bij twee verschillende situaties.

De eerste situatie is als je op winst staat. Van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden. Maar wat als je op een negatief rendement staat? Als je dan verkoopt, verlies je altijd. Maar in een dalende trend kan je met behulp van putopties toch geld verdienen. Dit wordt alleen aangeraden voor de meer ervaren belegger die het concept van opties goed begrijpt.

Hoe werkt een putoptie?

Een putoptie is een contract waarin staat dat je het recht hebt om een aantal BTC te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Dit moet of op een afgesproken datum of voor een bepaalde datum.

Hiervoor betaal je wel een prijs als tegenprestatie, dit wordt de premium genoemd.

Voorbeeld van hoe een putoptie werkt

Dus stel BTC heeft een prijs van $30.000 en jij verwacht dat de koers gaat dalen. De koers komt op $20.000 en het contract loopt af. De vooraf afgesproken prijs (strike price) is $28.000

Op deze manier bescherm je je investering tegen een koersdaling. Een ander bijkomend voordeel is dat je minder risico loopt. Wanneer je één BTC had aangeschaft dan had je een risico van $30.000, nu is slechts je betaalde premium de volledige risico. In dit geval $2500.

Wanneer je een putoptie aanschaft krijg je de crypto ook niet in je bezit maar wordt het resultaat automatisch verrekend na de afloopdatum.

Wanneer je in the money staat, dat betekent dat je op winst staat, krijg je de winst automatisch op je rekening.

De volgende formule wordt gebruikt om je winst te bepalen: (strike price – huidige prijs) – premium.

In dit geval dus ($28.000 – $20.000) – $2500 = $5.500.

Je hebt nu een winst gehaald van $5.500 met een investering van $2500, een rendement van 120%. Terwijl je in 1 BTC had geïnvesteerd in plaats van in een putoptie dan had je een verlies van $10.000.

Zo kun je dus geld verdienen tijdens een dalende koers. Met minder inleg en een hoger rendement.

Bij out the money sta je  op verlies en verloopt het contract gewoon af, je betaald nu alleen de premium.

Je hebt ook nog de mogelijkheid om een putoptie te verkopen. Je kunt een optie schrijven en deze verkopen aan iemand anders. Jij ontvangt de premium en dat is het ook het verdien model.

Je wordt dan ook een writer genoemd.

Maar let op, je maximale winst is de premium en je verliezen kunnen hoog oplopen. Handel alleen met volledige kennis als je aan opties begint.

Je cryptocurrency omzetten naar aan goud gekoppelde tokens

Meer over goud in de wereld van cryptocurrency is hier te vinden.

Nadat het nieuws binnenkwam op 24 februari 2022 dat Rusland de aanval op Oekraïne opende en een oorlog startte, was de impact ook op de koersen van goud en BTC te zien. BTC daalde met meer dan 10% en ook goud ging onderuit. Beide hebben zich enkele dagen erna alweer hersteld en staan zelfs in het groen. Een reden hiervoor kan zijn dat veel mensen nu hun toevlucht zoeken in veilige havens.

De eventuele angst voor sterke inflatie kan de toevlucht ook versterken. En ook Covid-19 is nog altijd niet verdwenen. Je zou dus je cryptocurrency kunnen wisselen voor aan goud gekoppelde tokens. Dit is met name een mogelijkheid in onzekere tijden 

Je altcoins omzetten naar Bitcoin

Een andere mogelijkheid is ook om je altcoins om te zetten naar BTC. Dit kan eventuele verdere schaden beperken van een eventuele crash. Alts dalen doorgaans harder dan BTC in een bear market. Herkennen of er wel of geen altseason gaande is kan je geld besparen tijdens een daling.

Wat is altseason?

Altcoin season of altseason (altcoin seizoen) is een periode waarin alts beter presteren dan Bitcoin. Vaak wordt altseaon als volgt gedefinieerd: als driekwart van de top 50 cryptocurrency’s beter presteren dan Bitcoin binnen een periode van 90 dagen. De winsten tijdens altseason kunnen de pan uit rijzen, beter bekend als moonen. Belangrijk bij alt season is op tijd je winst nemen. De rendementen kunnen de pan uit reizen maar wanneer alt season voorbij is kunnen dezelfde rendementen even hard of zelfs harder onderuit gaan.

Bitcoin dominantie laat zien hoe dominant Bitcoin is ten op zichtte van de gehele crypto markt. Oftewel hoeveel procent van de totale crypto markt is Bitcoin. Wanneer de Bitcion dominantie daalt, kan dit vaak een indicator zjin voor de start van een alt season.

Normaal is spel tip nummer 1: spreid je winkansen. Met andere woorden, zorg voor spreiding binnen je portfolio. Tijdens een bear market kan het dus beter zijn om dat niet te doen. Het vervelende is, 100% zeker weten doe je het nooit.

Een andere manier om je portfolio te beschermen tegen een verdere koersdaling is door het verkopen van je assets of  ze in te ruilen voor stablecoins.

Maar als je besluit om te verkopen met verlies, neem dan wel mee dat je je verlies accepteert. Probeer in ieder geval je hoofd koel te houden en beslis niet met je emotie. Diepe dalen en hoge toppen is kenmerkend voor cryptocurrency. Laat je niet van de wijs brengen.

Bitcoin kopen met een klein budget bij Bitvavo
Bitcoin kopen

Bijkopen of hodlen

Nog een optie die bestaat bij een dalende koers is om bij te kopen of simpel te hodlen. Hodles zijn tot nu toe winnaars als je er op tijd bent bij was. Dus geen paniek bij een dalende koers en just hodl!

Als je heel koel blijft kan je eventueel ook je portfolio uitbreiden door bij te kopen en eventueel je gemiddelde aankoopkoers (GAK) omlaag krijgen.

Conclusie

Nu begrijp je hopelijk beter waarom crypto koersen dalen. En dat bijvoorbeeld slechte berichtgeving invloed heeft op de prijs van cryptocurrency of een long squeeze.

Maar het blijft ook een kwestie van vraag en aanbod en de rol van whales.

Er is geen glazen bol. Maar er zijn wel enkele houvasten en indicatoren zoals bij technische analyse en de andere soorten analyses, waaraan de koers voorspeld kan worden. Deze bieden geen garanties.

Je weet nu ook dat er kansen liggen bij een dalende trend en hoe je moet hedgen. Zoals het plaatsen van putopties of het uitbreiden van je portfolio. 

En hoe je je portfolio kan beschermen in onzekere tijden doormiddel van het tijdig wisselen van je assets naar bijvoorbeeld digitaal goud of BTC. Of door het invoeren van een stop loss.

Maar houdt vooral je hoofd koel, tot nu toe brengen de hodlers het er goed vanaf!

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees meer over dalende koersen