Crypto kopen als beginner, dit zijn de belangrijkste tips

Crypto kopen als beginner
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Crypto kopen als beginner is in de praktijk best spannend te noemen. Voor heel wat cryptomunten geldt dat ze over een geweldig potentieel beschikken wat als gevolg heeft dat je zomaar zou kunnen rekenen op een zeer mooi financieel rendement. Dit gezegd hebbende geldt voor een behoorlijk aantal mensen dat ze in de praktijk het kopen van hun eerste crypto vrij lang blijven uitstellen. Dat is vooral het resultaat van het vrij volatiele aspect waar cryptomunten bekend om staan. Wil jij wel graag crypto kopen als beginner, maar is het voor jou nog niet helemaal duidelijk met welke belangrijke zaken je dan allemaal rekening dient te houden? De belangrijke tips die we hieronder voor jou op een rijtje hebben gezet zullen dit meteen duidelijk gaan maken!

Tip 1: Verdiep je eerst even grondig in de cryptomarkt

Het eerste wat je bij crypto kopen als beginner moet doen is je even verdiepen in de cryptomarkt. Het is hierbij vooral van belang om aandacht te besteden aan de onderstaande aandachtspunten:

Voor heel wat mensen die voor het eerst een investering doen in de cryptomarkt geldt dat ze zich mee laten slepen door een bepaalde hype die heerst rond een specifieke coin. In het merendeel van de gevallen gaat het echter om een kunstmatig gecreëerde hype door een bepaalde groep mensen. Dit betekent dat het achterliggende project eigenlijk niet over een fundamenteel gebruiksvlak beschikt. Nochtans is dit een absolute vereiste om het toekomstperspectief van het project te kunnen waarborgen. Hier dien je zeker als beginnende crypto investeerder extra bij stil te blijven staan.

Daarnaast is het bij crypto kopen als beginner ook zeer belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s die je loopt. Het volatiele koersverloop van cryptocurrencies kan er namelijk in de praktijk niet alleen voor zorgen dat je een mooie winst kan realiseren, daarnaast kan je ook tegen bepaalde verliezen aanlopen. Geld investeren in crypto staat dan ook niet gelijk aan bijvoorbeeld geld op een spaarrekening plaatsen. In het laatste geval is je kapitaal immers altijd gewaarborgd. Als je investeert in crypto zou je wanneer het helemaal fout gaat in principe alles kunnen verliezen.

Tip 2: Bepaal voor welk budget je gaat investeren in crypto

Als beginner crypto kopen doe je ook niet voordat je in eerste instantie hebt bepaald hoeveel budget je daarvoor nu precies ter beschikking hebt. Voor crypto geldt uiteraard dat ze er bekend om staat een uiterst volatiele asset te zijn. Dit zorgt ervoor dat het nooit interessant is om hier een significant deel van je kapitaal in te gaan investeren. In principe is de regel dat je zo’n 10 à 15 procent van je maandelijks inkomen kan gaan investeren in crypto. Hoeveel dat percentage precies zal bedragen wordt in de praktijk nog beïnvloed door de volgende elementen:

 • De vaste kosten waarover je beschikt;
 • Het risicoprofiel waarvan sprake is;

Investeer in ieder geval nooit meer in crypto dan je bereid bent om te verliezen. Ondanks het feit dat een crypto investering in de praktijk een potentieel zeer mooi rendement met zich mee kan brengen zijn ook de risico’s uiteraard niet te onderschatten. Door ervoor te kiezen om uitsluitend met geld te investeren in crypto dat je kan missen voorkom je mogelijks vervelende verrassingen.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅1 oktober

Tip 3: Crypto kopen brengt niet altijd dezelfde risico’s met zich mee

Eerder op deze pagina hebben we al benadrukt hoe belangrijk het bij crypto kopen als beginner niet is om jezelf bewust te zijn van de risico’s die ermee gepaard gaan. Dit gezegd hebbende is het ook zeer belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat de risico’s waar je mee kan worden geconfronteerd sterk afhankelijk kunnen zijn van de exacte cryptomunt die je gaat kopen. Voor een investering in Bitcoin geldt bijvoorbeeld dat ze veel minder risicovol is dan een investering in een kleine, maar sterk gehypte altcoin. De kans dat deze laatste plots naar nul gaat of uit de cryptomarkt verdwijnt is immers significant groter dan bij Bitcoin of bijvoorbeeld Ethereum het geval is.

Omwille van bovenstaande is het voor beginnende crypto investeerders doorgaans sterk aan te bevelen om een solide fundament te creëren binnen hun crypto portefeuille. Dit kan je doen door een bepaald percentage van je holdings te investeren in de twee belangrijkste cryptomunten op de markt, namelijk BTC en ETH. Bij het merendeel van de crypto investeerders is het in de praktijk zelfs zo dat meer dan 60 procent van hun volledige portefeuille uit deze coins bestaat.

Investeren in bitcoin of ethereum
Bitcoin vs Ethereum

Tip 4: In crypto investeren staat niet gelijk aan met crypto handelen

Ga je crypto kopen als beginner? Bepaal dan ook altijd voor jezelf of je van plan bent om daadwerkelijk te gaan investeren of je ervoor gaat kiezen om te handelen met crypto. Voor menig aantal mensen geldt dat ze denken dat beide opties eigenlijk gewoon dezelfde zijn. Dat is niet zo. Het verschil tussen twee mogelijkheden is dan ook als volgt:

 • Investeren in crypto doe je voor de lange en niet voor de korte termijn;
 • Handelen met crypto doe je altijd voor de korte termijn;

Het spreekt voor zich dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze met crypto handelen om op die manier ook de waarde van hun investering te verhogen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de winsten uit je trades naar je lange termijn portefeuille te sturen. Hou er wel rekening mee dat de risico’s niet bij beide opties even groot zijn. Investeren in bijvoorbeeld Bitcoin voor de lange termijn is dan ook veel minder risicovol dan ervoor kiezen om te gaan handelen met BTC op de korte termijn. Het merendeel van de mensen die aan crypto trading doen verliezen overigens geld in plaats van dat ze geld verdienen. Let hier dus zeker voor op.

Tip 5: Bepaal van welke exchange of broker je gebruik gaat maken

Crypto kopen als beginner is uiteraard pas mogelijk wanneer je, je hebt aangesloten bij een bepaalde crypto exchange of crypto broker. Er zijn wat dit betreft tal van verschillende partijen waar je een keuze tussen kan maken. Het gaat hierbij niet alleen om Nederlandse bedrijven, maar ook om internationale partijen die hun diensten aanbieden op de Nederlandse markt. Enkele voorbeelden van bedrijven waar je een beroep op kan doen zijn onder meer de volgende:

 • De Nederlandse crypto exchange Bitvavo;
 • De Nederlandse crypto broker Finst;

Voor veel beginners kan het wenselijk zijn om zich in eerste instantie aan te melden bij een crypto broker. Dat is het gevolg van het feit dat een partij zoals bijvoorbeeld Bitvavo het mogelijk maakt om stortingen te doen met iDeal. Op deze manier kan je het eenvoudigst met euro’s crypto kopen. Beschik je toch al over een bepaalde holding in een bepaalde cryptomunt en wil je deze eenvoudig kunnen omwisselen voor een andere cryptovaluta? Dan ben je daarvoor in de regel bij een exchange aan het juiste aders… al kunnen ook brokers je op dat vlak vaak prima opties aanbieden.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Tip 6: Tussentijds winst nemen is altijd een goed idee!

Voor elke markt geldt dat ze nooit in één rechte lijn naar omhoog gaat. De cryptomarkt vormt op dat vlak geen unicum, in tegendeel. Eén van de gouden regels onder ervaren investeerders heeft dan ook betrekking tot het regelmatig verzilveren van verdiende winsten. Alleen op deze manier kan je voorkomen dat je alle gerealiseerde winsten tijdens een bullmarkt in de praktijk terug in rook ziet opgaan wanneer er een intense bearmarkt aanbreekt. Het verzilveren van winsten kan je binnen de cryptomarkt doen op twee verschillende manieren. Het betreft hier de volgende:

 1. Je kan ervoor kiezen om een bepaalde hoeveelheid crypto te verkopen voor een fiat valuta;
 2. Het is mogelijk om een volatiele cryptomarkt te verkopen voor een stablecoin;

Ook de manier waarop de winst tot stand komt kan op twee verschillende manieren gebeuren. Voor veel mensen geldt bijvoorbeeld dat ze gewoon manueel de koersen in het oog houden van de assets waarin ze hebben geïnvesteerd. Van zodra een bepaalde cryptomunt dan een bevredigende waarde heeft bereikt kan deze manueel (gedeeltelijk) worden verkocht. Wil je liever niet elke dag de actuele koersen in het oog moeten houden? Dan is het altijd een mogelijkheid om ervoor te kiezen om een automatische verkooporder in te stellen. Van zodra de cryptomunt waarin je hebt geïnvesteerd een bepaalde koers bereikt zal er dan automatisch een gedeelte van worden verkocht.

Let op! Helemaal uitstappen is zelden een goed idee!

Net zoals het niet wordt aangeraden om in één keer al je beschikbare kapitaal in een bepaalde cryptomunt te investeren is het ook niet aangeraden om in één keer je volledige positie in een cryptomunt te sluiten. Hiervoor geldt eigenlijk slechts één uitzondering. Van zodra er iets fundamenteels verandert aan het project waardoor het toekomstperspectief een stuk negatiever wordt kan het wel degelijk interessant zijn om ervoor te kiezen om je positie te sluiten. Dit is echter altijd een overweging die je zeer grondig dient te maken. Zoveel spreekt voor zich.

bitcoin verkopen verkoopmoment
Verkopen van crypto

Tip 7: Zorg altijd voor voldoende diversificatie

De belangrijkste regel om rekening mee te houden op het ogenblik dat je gaat investeren is altijd om te zorgen voor voldoende diversificatie. Dit betekent in de praktijk dat je er nooit goed aan doet om al je eieren in dezelfde mand te leggen. Zorg omwille van deze reden altijd voor een afdoende spreiding tussen verschillende markten evenals assets waarin je wenst te investeren. Dit betekent concreet:

 • Voeg elke maand een bepaald bedrag toe aan je financiële buffer (spaarrekening);
 • Investeer periodiek een bepaald bedrag in assets op de traditionele aandelenmarkt;
 • Investeer periodiek een bepaald bedrag in de cryptomarkt;

Door een goede spreiding toe te passen zoals hierboven aangehaald zal je tot de vaststelling komen dat je het risico dat je loopt danig kan reduceren. Op deze manier hou je dus niet alleen uitzicht op een potentieel aantrekkelijk rendement, daarnaast voorkom je dat één enkele gebeurtenis je meteen zomaar in de financiële problemen kan doen belanden.

Tip 8: Not your key, not your crypto!

Crypto kopen als beginner brengt in de praktijk zoals je verspreid over deze pagina al hebt gelezen verschillende obstakels met zich mee die je moet zien te overwinnen. Ook voor het technische aspect geldt dat ze met zekerheid kan worden bestempeld als een niet onbelangrijk obstakel. Gelukkig is er op dit vlak door de jaren heen al behoorlijk wat veranderd. Hoe dan ook is het nog steeds van belang om ervoor te zorgen dat je jouw cryptomunten altijd op een veilige manier gaat opslaan. Dit doe je het best op zo’n manier dat je zelf de houder bent van de zogenaamde private key. Is dat niet het geval en gaat de exchange waarbij de tokens zijn ondergebracht failliet of is ze het slachtoffer van een hack? Dan is het zomaar mogelijk dat je, je volledige holdings komt te verliezen.

Wil je bovenstaande situatie graag voorkomen? Dan is het zeker interessant om te overwegen om bijvoorbeeld een hardware wallet te kopen. Bij het kopen van je cryptomunten kan je dan gewoon het walletadres van je hardware wallet aangeven. Vervolgens zullen de tokens hier naartoe worden verzonden door de broker of exchange waarbij je ze gaat kopen. Dit is sinds jaar en dag eigenlijk de meest veilige manier om jouw cryptomunten voor de lange termijn op te slaan.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin