Ben je van plan om cryptomunten te kopen? Dan is het altijd belangrijk om een goed instapmoment uit te zoeken. Echter, wat is nu echt een goed instapmoment? Dat is een niet onbelangrijke vraag die door heel wat potentiële investeerders wordt gesteld… en dat is niet meer dan terecht. Tijdens een bearmarkt voelen heel veel mensen niet meteen de neiging om te gaan investeren. Dat is enigszins begrijpelijk, maar anderzijds ook ietwat vreemd. Waarom? Omdat het net tijdens die periode is dat je zal kunnen vaststellen dat de mooiste rendementen behaald kunnen worden. Dit niet in het minst wanneer je tijdens een bullmarkt de gemiddelde aankoopkoers van je cryptocurrencies kan verlagen. Wat je hier in de praktijk nu precies allemaal over moet weten? Dat kom je hieronder te weten!
Welke factoren liggen aan de basis van de bearmarkt?
In eerste instantie moet het gezegd dat de ene bearmarkt de andere niet is. In de praktijk is het dan ook zo dat menig aantal verschillende factoren aan de basis van die bearmarkt kunnen liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan regulering die negatief kan uitpakken. Voor regulering geldt dat ze op twee verschillende manieren een impact kan hebben op crypto, namelijk:
- Ze kan een specifieke groep cryptocurrencies viseren;
- Het is mogelijk dat ze de cryptomarkt in haar totaliteit schade toebrengt;
Een voorbeeld van deze eerste situatie kunnen we vrij eenvoudig uit het verleden halen. Op een zeker ogenblik kwamen immers de zogenaamde privacy coins in het vizier van de regulatoren. Dat zorgt ervoor dat menig aantal van deze projecten aanzienlijke dieptes opzochten. Ook tegenwoordig blijven dergelijke virtuele munten ongelofelijk risicovol. Omwille van de steeds strenger wordende regulering op dit vlak hebben verschillende projecten er zelfs ondertussen voor gekozen om de strijd te staken. Het risico dat je neemt met een investering in crypto kan dus in de praktijk sterk verschillen. Dit is zeker een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden.
Wat wanneer de markt in haar totaliteit wordt getroffen?
Het is ook mogelijk dat de cryptomarkt in haar totaliteit wordt getroffen door bijvoorbeeld een crash. Ook dat kan als gevolg hebben dat er sprake is van een bearmarkt. Een flinke daling van de koersen die niet wordt opgevolgd door een nieuwe explosieve koersstijging kan het sentiment bij (potentiële) investeerders in crypto sterk negatief beïnvloeden. Dit niet in het minst wanneer er verschillende scherpe koersdalingen elkaar opvolgen. In het merendeel van de gevallen duurt het dan een behoorlijke poos voordat geleden verliezen terug kunnen worden goedgemaakt.
Wat vertelt de oorzaak van de bearmarkt ons?
Dat er zich om de zoveel tijd een bearmarkt voordoet is niet meer dan normaal. Dit hoeft dan ook zeker niet meteen iets te doen om je zorgen over te maken. Wel is het van belang om goed te kijken naar wat nu precies aan de oorzaak ligt van de bearmarkt. Misschien is er bijvoorbeeld wel sprake van een recessie waardoor mensen even geen financiële middelen voor handen hebben om te investeren. Dit treft niet alleen de cryptomarkt, maar ook bijvoorbeeld de gewone aandelenmarkt. Het is dan ook zeker niet zo dat een bearmarkt enkel en alleen crypto hoeft te raken.
Naast bovenstaande is het natuurlijk ook mogelijk dat het wel degelijk crypto in het bijzonder is dat in een negatief daglicht is komen te staan. In dat geval wordt het uiteraard een ander verhaal. Misschien is het bijvoorbeeld wel zo dat verschillende grote landen ervoor hebben gekozen om crypto aan banden te leggen. Het is bekend dat verschillende grote economieën niet bepaald blij zijn met de komst van de virtuele munten. Denk hierbij niet alleen aan China, maar ook aan bijvoorbeeld India. Een echte ban op crypto door deze landen zou ongetwijfeld het sentiment op de cryptomarkt voor enige tijd aanzienlijk kunnen bepalen.
Een bearmarkt wordt nagenoeg altijd opgevolgd door een bullmarkt
Bovenstaand kopje zal bij het merendeel van de lezers van deze pagina ongetwijfeld als muziek in de oren klinken. Nagenoeg altijd is het namelijk zo dat een periode van negatief sentiment wordt opgevolgd door een periode van positief sentiment. Dat betekent dat geleden verliezen in het merendeel van de gevallen altijd terug goedgemaakt kunnen worden. Er is hier echter één zeer belangrijke reden aan verbonden. Je moet de markt voldoende tijd geven om zich te herstellen. Dat is nu echter precies het belangrijkste pijnpunt bij heel wat investeerders.
Een bearmarkt creëert in de praktijk eigenlijk veel meer opportuniteiten in vergelijking met een bullmarkt. Dat is het gevolg van het feit dat je tijdens een bearmarkt als investeerder over de mogelijkheid beschikt om in te stappen in één of meerdere cryptocurrencies tegen een merkelijk lager prijskaartje dan anders het geval zou zijn. Er wordt door experten dan ook vaak gesteld dat het meeste geld wordt verdiend in een bearmarkt. Hoe vreemd dat misschien in eerste instantie ook mag lijken, de praktijk heeft ons reeds verschillende keren geleerd dat, dat ook echt het geval is. Denk dus zeker niet dat een bearmarkt niet interessant kan zijn. Dat is ze namelijk (in het bijzonder voor lange termijn investeerders) zeker en vast wel!