Crypto kopen met vennootschap: Kansen en voordelen

Crypto kopen met vennootschap
Auteur foto

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

Dat cryptomunten beschikken over een niet onaanzienlijk potentieel heeft het verleden op verschillende momenten reeds meer dan duidelijk gemaakt. Ondanks het feit dat gebeurtenissen uit het verleden niet moeten worden bestempeld als een garantie voor de toekomst lijkt het ernaar uit te zien dat er nog heel wat meer in de pijplijn zit voor de cryptomarkt. Dit biedt niet alleen kansen voor privé investeerders, maar zeker ook voor bedrijven die van plan zijn om een bepaalde positie in crypto in te gaan nemen. Cryptomunten kopen met vennootschap blijkt bijvoorbeeld steeds populairder te worden. Is dit iets wat jij ook overweegt? Dan dien je zeker en vast verder te blijven lezen!

Crypto kopen met vennootschap, is het toegestaan of niet?

De Nederlandse wetgeving voorziet in een mogelijkheid voor zakelijke partijen om te investeren in verschillende zogenaamde beleggingsproducten. Er kan hierbij niet alleen worden gedacht aan aandelen en indexen, maar ook aan bijvoorbeeld ETF’s evenals aan edelmetalen en natuurlijk ook aan cryptocurrencies. Voor elk beleggingsproduct geldt in de praktijk evenwel dat er sprake is van andere wetten en regels die gelden. 

Wil je dus met andere woorden op een zeker ogenblik niet voor vervelende verrassingen komen te staan? Dan is het zeer belangrijk om hier rekening mee te houden. Hoe dan ook, crypto kopen met vennootschap is in Nederland op zich gewoon mogelijk.

Waarom crypto kopen met je vennootschap?

Er zijn tegenwoordig tal van verschillende redenen aan te halen waarom crypto kopen met vennootschap een interessante optie kan zijn om te overwegen. We maken hierbij eigenlijk een onderscheid tussen niet één of twee, maar wel tussen drie verschillende redenen, namelijk:

  1. Investeren in crypto kan zorgen voor extra winst in je vennootschap;
  2. Het is mogelijk om er een stukje aan vermogensbescherming mee te realiseren;
  3. Misschien zijn er wel plannen om crypto te gaan gebruiken binnen je bedrijf;

Voor crypto geldt dat ze in de praktijk over twee verschillende toepassingen beschikt. Het is uiteraard mogelijk om ze te gebruiken als daadwerkelijk betaalmiddel, maar daarnaast is het eveneens mogelijk om ervoor te kiezen om er gewoon in te gaan investeren. Veel mensen, maar ook bedrijven bestempelen bijvoorbeeld Bitcoin ook als een prima store-of-value. In ieder geval, de drie aangehaalde redenen om crypto aan te kopen met je vennootschap gaan we meer in detail bespreken door middel van de informatie die je hieronder aantreft.

Crypto als betaalmiddel
Crypto als betaalmiddel

1.) Je kan er extra winst mee realiseren in je vennootschap

Eén van de belangrijkste taken van een bedrijf of vennootschap is uiteraard om winst te maken. Hiervoor heeft het ongetwijfeld een bepaalde activiteit die ze uitvoert. Dit gezegd hebbende is het zo dat er perfect binnen een vennootschap sprake kan zijn van verschillende inkomsten producerende bronnen of stromen. Eén van deze bronnen of stromen kan dan crypto zijn. In het bijzonder tijdens een bullmarkt spreekt het voor zich dat een investering doen met je vennootschap in de juiste crypto assets uiteindelijk ontzettend lucratief kan uitpakken.

2.) Een investering in crypto kan dienst doen als vermogensbescherming

Eén van de oudste en tevens ook vaakst gehoorde beurswijsheden heeft te maken met het feit dat het nooit interessant is om al je eieren in hetzelfde mandje te leggen, in tegendeel. Dit betekent dat je als investeerder nooit bijvoorbeeld je volledige vermogen in één aandeel hoort te stoppen. Als bedrijf betekent dit ook dat je nooit al je vermogen in één investering gaat beleggen. Je kan dit echter ook nog heel wat wijder door gaan trekken. Wanneer je deze beurswijsheid volgt betekent dat immers ook dat het nooit een goed idee is om al je vermogen aan te houden in één valuta.

Steeds vaker denken bedrijven na over hun vermogensbescherming. Daarbij wordt er ook steeds vaker voor gekozen om te kijken in de richting van alternatieve assets die bijgevolg niet gelinkt zijn aan de traditionele financiële markten. Denk hierbij niet alleen aan edelmetalen zoals bijvoorbeeld zilver en goud, maar ook aan een asset zoals Bitcoin of een andere cryptomunt. Zelfs het wegzetten van een stukje van het kapitaal van je vennootschap in een stablecoin op de blockchain kan in de praktijk worden aangemerkt als een vorm van vermogensbescherming of -diversificatie.

onderpand stablecoins
Stablecoin kan dienen als vermogensbescherming

3.) Je hebt misschien plannen om crypto binnen je bedrijf te gaan gebruiken

Steeds vaker kan er in de praktijk worden vastgesteld dat bedrijven of vennootschappen plannen maken om zelf crypto te gaan gebruiken binnen hun onderneming. Ook in dat geval spreekt het voor zich dat je een bepaalde hoeveelheid aan crypto zal willen bezitten. Wil jij klanten van jouw bedrijf ook de mogelijkheid bieden om betalingen in bijvoorbeeld Bitcoin uit te voeren naar je vennootschap? Dan bestaan er reeds verschillende diensten op de markt die jou kunnen helpen om dit op een vrij eenvoudige manier voor mekaar te krijgen.

Hoe ziet investeren in crypto als vennootschap er fiscaal gezien uit?

Ben je van plan om zakelijk te gaan investeren in crypto? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat de regelgeving waar je rekening mee moet houden volledig wordt bepaald door de aard van de zakelijke investering. Ga je bijvoorbeeld kiezen voor een investering als zelfstandig ondernemer of ga je investeren als vennootschap? In het laatste geval doe je dit dan uiteraard door middel van bijvoorbeeld een BV of door middel van een naamloze vennootschap. Wanneer dit het geval is zal je er rekening mee moeten houden dat je holdings in crypto als vlottende activa op de balans dienen te worden geplaatst. De Belastingdienst in Nederland zal vervolgens de waarde in crypto om rekenen in euro’s om op die manier te kunnen bepalen of er sprake is van winst of verlies.

Wordt er door middel van je cryptobeleggingen in je vennootschap een bepaalde hoeveelheid aan winst gerealiseerd? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat deze winst door de fiscus zal worden belast. Het percentage belasting dat je in dat geval dient te betalen is fors hoger gelegen in vergelijking met het percentage in box 3 van je (persoonlijke) belastingaangifte. Je betaalt dan immers evenveel belasting over de gerealiseerde winst uit je cryptomunten als je moet betalen over de andere zaken die als vlottende activa staan aangegeven op de balans van je vennootschap.

Belasting betalen
Belasting betalen

Wat gebeurt er wanneer er sprake is van verlies?

Het spreekt voor zich dat cryptomunten zich in de praktijk onder meer kenmerken door een (sterk) volatiel koersverloop. Deze zorgt ervoor dat er niet altijd gegarandeerd winst kan worden gemaakt met je crypto holdings, in tegendeel. Wordt er wel winst gemaakt? Dan zal je daar dus een bepaalde hoeveelheid aan belasting op moeten betalen. Nog steeds zal je echter onder de streep een mooi rendement hebben weten te realiseren. Het kan echter ook anders. Het is namelijk eveneens mogelijk dat je verlies gaat maken over de investering die je doet in crypto met je vennootschap.

Wanneer er verlies wordt gemaakt met je investering in crypto als vennootschap wordt dit door de Belastingdienst in Nederland bestempeld als een zogenaamde ‘onzakelijke investering’. De investering wordt dan door de fiscus bestempeld als een privé besteding. Dit kan negatieve gevolgen hebben. 

Het verlies is in dat geval immers niet aftrekbaar van de winst die je vennootschap heeft gemaakt. Met andere woorden, het risico bestaat dat je in dit geval alsnog belasting zal moeten betalen over het gedeelte dat je hebt geïnvesteerd. Het maken van verlies op een investering in crypto is dan ook ten stelligste te voorkomen, maar dat is in de praktijk uiteraard lang niet altijd mogelijk…

Wees je altijd bewust van de risico’s

Voor crypto kopen met je vennootschap gelden in de praktijk dezelfde regels als degene die ook gelden voor particuliere investeerders. Dit betekent concreet dat wanneer je wil starten met crypto:

  • Grondig onderzoek moet doen vooraleer te gaan investeren;
  • Je altijd moet zorgen voor een spreiding van je risico, zowel in soorten crypto als in spreiding over meerdere betrouwbare crypto exchanges of wallets;
  • Je bij voorkeur altijd een stop-loss moet gebruiken bij je assets;
  • Je nooit meer mag investeren dan je eventueel zou kunnen verliezen;

Mocht de vennootschap ooit failliet gaan en in de praktijk wordt duidelijk dat dit (deels) te maken heeft met de investering in crypto zou dit in feite kunnen worden bestempeld als een resultaat van onbehoorlijk bestuur. Dit zou er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat er sprake is van een persoonlijke aansprakelijkheid. Jawel, dit ook wanneer de vennootschapsvorm in principe voorziet in een beperkte aansprakelijkheid waarbij het privé van het zakelijke vermogen wordt gescheiden.

Crypto kopen als vennootschap zonder volatiliteitsrisico

In tegenstelling tot wat vaak wordt vermoed is het zo dat crypto kopen met vennootschap in de praktijk lang niet altijd een zogenaamd volatiliteitsrisico met zich meebrengt, in tegendeel. Dat is in de praktijk dan ook louter en alleen het geval wanneer je gaat investeren met je vennootschap in (crypto) assets die beschikken over een volatiel koersverloop. Denk hierbij niet alleen aan Bitcoin en Ethereum, maar ook aan het merendeel van de (andere) altcoins die op de markt zijn terug te vinden. 

Wil je graag crypto kopen louter met als doel om een gedeelte van je kapitaal te kunnen onttrekken aan de reguliere financiële markt? In dat geval zou je er ook voor kunnen kiezen om hiervoor te kijken in de richting van een betrouwbare stablecoin. Zo ontloop je het volatiliteitrisico terwijl je er wel nog steeds rendement mee kan realiseren door middel van bijvoorbeeld crypto staking. Let op, ook voor je staking opbrengsten geldt dat ze als opbrengsten bestempeld zullen worden in je vennootschap. Dit betekent dat je ook daar uiteraard de nodige belastingen over zal moeten gaan betalen.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan & ontvang €20 BTC!

Coinmerce

Verhandel 370+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...



Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

Bitcoin logo op Cryptokoersgids.nl
Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.