MiCA staat voor ‘Markets in Crypto Assets’ en is de eerste Europese cryptowet die op 31 mei 2023 door het Europees Parlement is ondertekend. Deze wetgeving moet de consument beter beschermen tegen de gevaren en risico’s binnen de cryptomarkt. Crypto-dienstverleners en uitgevers van cryptocurrencies moeten zich hierdoor aan strengere regels houden. We kijken hieronder naar wat MiCA is en welke vijf cryptocurrencies al aan de MiCA-regels voldoen.
MiCA is de eerste Europese cryptowet: dit staat erin
MiCA beschermt consumenten door regels voor crypto-dienstverleners en stablecoins op te stellen. Crypto-dienstverleners moeten zich inschrijven en aan bepaalde regels voldoen, zoals consumenten informeren over de risico’s die zij lopen. Uitgevers van stablecoins moeten hun whitepaper eerst door de toezichthouder laten goedkeuren om de Europese markt te betreden.
Deze regels maken het makkelijker om betrouwbare van onbetrouwbare spelers te onderscheiden. Doordat er meer transparantie is kun je sneller bepalen of een partij betrouwbaar is.
Naar verwachting zal MiCA begin 2025 van kracht worden. Crypto-dienstverleners en uitgevers van crypto assets hebben dus nog even de tijd om aan alle regels te voldoen. Omdat de regels nog niet volledig in detail zijn uitgewerkt, is het lastig om te zeggen welke cryptocurrencies zich al aan de regels houden. Toch zijn er meerdere cryptocurrencies ontworpen met een zekere mate van regelgevingsconformiteit in gedachten. Deze werken ook nauw samen met financiële instellingen en regelgevers. Hieronder vind je vijf belangrijke voorbeelden die naar verwachting ook aan de MiCA-regelgeving voldoen.
Ripple (XRP)
Ripple Labs is het bedrijf achter XRP en werkt veel samen met regelgevende instanties en financiële instellingen. De cryptocurrency is namelijk ontworpen om internationale betalingen voor banken makkelijker te maken. Omdat deze financiële instellingen over de hele wereld aan strenge regelgeving moeten voldoen, betekent dit dat de technologie die ze gebruiken dat ook moet doen.
Ripple werkt met Europese banken en financiële instellingen samen, dus is de kans groot dat de cryptocurrency ook aan alle MiCA-wetgeving voldoet. Ripple Labs heeft in ieder geval aangegeven zich volledig in te zetten om alle regelgeving na te leven. Het bedrijf heeft zelfs een team van regelgevingsexperts opgezet om daar voor te zorgen.
In het verleden heeft Ripple te maken gehad met verschillende rechtszaken en onderzoeken. Zo vond de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dat XRP een effect was, waar Ripple Labs het mee oneens was. Ondanks deze problemen heeft Ripple praktisch aangetoond dat het zich aan wereldwijde financiële wetgeving houdt, waardoor het naar verwachting ook door MiCA gereguleerd wordt.
USD Coin (USDC)
USD Coin (USDC) is door Circle en Coinbase uitgegeven. Deze stablecoin heeft altijd een stabiele waarde die gelijk is aan de Amerikaanse dollar. Voor iedere uitgegeven USDC token ligt een daadwerkelijke Amerikaanse dollar in reserve opgeslagen. Dat is belangrijk, want anders kan de waarde van USD Coin niet gegarandeerd worden. We zagen dit eerder fout gaan bij Terra (LUNA) en Terra USD (UST), waar LUNA tokens door een waardedaling de stabiliteit van UST niet kon garanderen.
Regelmatig controleren onafhankelijke accountants of er ook daadwerkelijk genoeg reserves staan opgeslagen. De rapporten hierover worden publiekelijk gedeeld, wat voor een hoge mate van transparantie zorgt. Als gebruiker kun je er dus vanuit gaan dat USD Coin een stabiele cryptocurrency is die je veilig kunt gebruiken.
Het bedrijf achter USDC, Circle, wordt gereguleerd door de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), een bureau van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Omdat het bedrijf opereert onder een geldtransmissielicentie moet het zich aan strenge regels houden. Denk hierbij aan anti-witwas (AML) en know-your-customer (KYC) regelgeving.
Paxos Standard (PAX)
Paxos Standard (PAX) is een stablecoin die is uitgegeven door het bedrijf Paxos en streeft naar volledige regelgevingsconformiteit. Het bedrijf wordt gereguleerd als financiële instelling door de New York State Department of Financial Services (NYDFS) en moet dus voldoen aan de strenge financiële wetgeving. Deze wetgeving staat gelijk aan de regels van alle financiële toezichthouders binnen de Verenigde Staten.
Door deze vorm van regulatie is Paxos Standard transparant en biedt het garanties. Zo controleren onafhankelijke accountants regelmatig of het aantal dollarreserves gelijk is aan het aantal uitgegeven PAX tokens. Deze rapporten worden gedeeld met de NYDFS, net zoals veel andere financiële en operationele informatie.
Omdat de documenten ook publiekelijk in te zien zijn is er altijd een minimale mate van transparantie. Je kunt als gebruiker ten alle tijden controleren of Paxos Standard zich aan de regels houdt. Experts verwachten dat Paxos ook zonder problemen aan de regels van de nieuwe MiCA-wetgeving voldoet.
Binance USD (BUSD)
Binance heeft en samenwerking met Paxos de Binance USD (BUSD) stablecoin uitgegeven, welke altijd een stabiele waarde van 1 Amerikaanse dollar heeft. Voor iedere uitgegeven BUSD stablecoin ligt een Amerikaanse dollar in reserve. Paxos zorgt voor deze reserves, welke maandelijks gecontroleerd worden door een onafhankelijke derde partij. Deze documenten worden maandelijks publiekelijk gedeeld op de website van Binance USD.
BUSD is goedgekeurd door het New York State Department of Financial Services en voldoet daarom aan alle strenge financiële regelgeving. Daar komt ook nog bij kijken dat Paxos ook onder controle van de NYSDF staat, waardoor de stablecoin als het ware aan twee kanten onder toezicht staat. Ook heeft Paxos verschillende compliance-programma’s geïmplementeerd om te voldoen aan alle anti-witwas en know-your-customer vereisten.
Beide bedrijven hebben grote teams met regelgevingsexperts die ervoor zorgen dat BUSD altijd aan de op dat moment geldende regels voldoet.
Tether (USDT)
Zou dit een lijst met de grootste stablecoins zijn, zou Tether zonder twijfel op nummer één staan. De stablecoin is ontworpen om altijd 1 Amerikaanse dollar waard te zijn. Het bedrijf Tether Limited is gereguleerd door de New York State Attorney General (NYAG) en deelt ieder kwartaal rapporten om aan te tonen dat er genoeg reserves zijn. Deze rapporten worden ook ieder kwartaal openbaar gemaakt, wat voor een zekere mate van transparantie en verantwoording zorgt. USDT-gebruikers en toezichthouders kunnen op ieder moment controleren of er wel genoeg reserves aanwezig zijn.
In het verleden is Tether betrokken geweest bij enkele incidenten met betrekking tot de vraag of het aantal uitgegeven USDT tokens wel volledig gedekt is. Tether Limited heeft toen aangegeven met regelgevers samen te werken, waardoor Tether nu enige vorm van regulatie ondergaat. Toch is Tether op dit moment nog niet zo sterk gereguleerd als veel andere stablecoins in deze lijst.
De cryptocurrencies die we hebben genoemd kun je bij Bitvavo, Finst en Coinmerce kopen. Dit zijn drie gereguleerde Nederlandse crypto exchanges waar je meer dan veel verschillende cryptocurrencies koopt. Je rekent af met iDEAL, Bancontact of een van de andere populaire betaalmethodes.