Wat moet je weten over cryptomunten shorten?

Cryptomunten shorten
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Voor de traditionele aandelenmarkt geldt dat je op twee verschillende manieren kan handelen of beleggen in aandelen. In eerste instantie is het mogelijk om een long positie in te nemen. Daarnaast kan je er echter ook voor kiezen om je aandelenposities te shorten. In het laatste geval speculeer je niet op een stijging, maar wel op een daling van de koers. Over deze mogelijkheden beschik je ook bij crypto. Ondanks het feit dat veel mensen sterk geloven in de toekomst van cryptomunten moet het gezegd dat de koersen toch vaak zeer volatiele bewegingen maken. Dit kan ervoor zorgen dat het na een scherpe opwaartse beweging het overwegen waard kan zijn om de cryptomunt te shorten. Hiermee kan je winst behalen wanneer de koers onderuit gaat. Dat shorten kan gebeuren op twee verschillende manieren. Hoe precies? Dat kom je te weten hieronder op deze pagina!

Shorten is dus speculeren op een daling van de koers?

Dat klopt. Door cryptomunten te shorten ga je speculeren op een daling van de koers. In eerste instantie is het zo dat veel investeerders in cryptocurrencies denken dat ze er alleen maar rendement mee kunnen behalen wanneer de koersen stijgen. Dat is niet correct. Natuurlijk is het de bedoeling als je investeert dat je een bepaalde meerwaarde op je oorspronkelijke investering kan behalen. Dat is echter niet altijd mogelijk door te speculeren op een stijging van de koers. 

Heb jij het vermoeden dat bijvoorbeeld een bepaalde altcoin haar beste tijd nu echt wel heeft gehad? Of heeft Bitcoin net een enorme run laten optekenen waardoor er mogelijks even niet zoveel meer in het vat zit? In beide gevallen kan het shorten van de cryptomunt een interessante keuze zijn om te overwegen.

Op welke manieren kan je crypto shorten

Crypto shorten kan in de praktijk gebeuren op twee verschillende manieren. De eerste manier is meteen ook de eenvoudigste. Op een bepaald ogenblik zal het moment ongetwijfeld komen dat je het gevoel hebt dat even alles uit de kast is gehaald door een bepaalde cryptomunt. Een bullrun is leuk en kan je veel geld opleveren, maar uiteindelijk stopt ze een keer. 

Op dat moment kan je ervoor kiezen om je winst te verzilveren en je holdings (of in ieder geval een gedeelte daarvan) te verkopen. Ook dit is een vorm van shorten. Indien je dat wenst kan je dan vervolgens op een later tijdstip terug een bepaalde positie innemen in de cryptomunt die je eerder hebt verkocht. Dit uiteraard tegen een lagere aankoopprijs en uitsluitend wanneer je het gevoel hebt dat de koers terug omhoog kan gaan.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Crypto shorten via derivatenmarkten

Er bestaat ook nog een tweede manier om crypto te shorten. Je kan er namelijk eveneens voor kiezen om dit te doen via zogenaamde derivatenmarkten. Het gaat hierbij dan om de handel in:

In principe staat deze vorm van beleggen gelijk aan investeren met geleend geld. Dat is natuurlijk zeer risicovol en daardoor helemaal niet geschikt voor beginners. In het bijzonder voor de zogenaamde futurecontracten geldt dat ze behoorlijk populair zijn.

Je zou hiermee kunnen speculeren op een daling van de koers van Bitcoin, maar je zou zelfs ook stablecoins zoals Tether (USDT) kunnen shorten. In dit laatste geval is de volatiliteit uiteraard beduidend minder.

Shorten aan de basis van Bitcoincrashes?

Het short gaan op bepaalde assets zoals in dit geval op cryptomunten kan er in de praktijk voor zorgen dat er een niet onaanzienlijke bijdrage wordt geleverd aan een bepaalde crash die zich voordoet. Neem nu bijvoorbeeld de crash die zich voordeed in mei 2021. Toen ging de koers van Bitcoin mede door toedoen van de derivatenmarkt onderuit van 60.000 naar 30.000 dollar. Wanneer je er op dat ogenblik ook voor had gekozen om te shorten had je aardig geld kunnen verdienen.

Is short gaan op crypto iets voor jou of niet?

In principe is het nooit een goed idee om ervoor te kiezen om met je vermogen alleen maar te speculeren op een stijging van een bepaalde crypto koers. Waarom niet? Simpel. Wanneer de koers onderuit gaat heb je helemaal niets om die neerwaartse koersbeweging op te kunnen vangen. Cryptomunten shorten kan daar verandering in brengen. Dit gezegd hebbende is het wel belangrijk om rekening te houden met de risico’s die hieraan verbonden zijn.

Shorten is risicovoller in vergelijking met long gaan op een bepaalde cryptomunt. Afhankelijk van de manier waarop je gaat shorten is het bovendien ook mogelijk dat je meer kan verliezen dan alleen maar je eigen inleg.

Wil je op een veilige manier kunnen shorten? Probeer dan handig gebruik te maken van automatisch sell orders. Door op een bepaalde koers te verkopen en door vervolgens terug voordeliger in te kopen wanneer de situatie zich daartoe leent kan je op een veilige manier shorten. Voor de derivatenmarkt geldt dat je er als beginner doorgaans beter weg kan blijven.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Meer over....Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin