Langzaam maar zeker is de evolutie richting Web 3.0 ingezet. Op het ogenblik dat de wereld massaal Web 3.0 omarmd zal dit ervoor zorgen dat ook zaken zoals dApps evenals wallet adressen steeds relevanter zullen worden. Bij heel wat mensen is het wel bekend hoe een dergelijk adres er precies uitziet. Dat is allesbehalve eenvoudig te onthouden. Daar werd echter inmiddels een oplossing voor gevonden. Die oplossing luistert naar de naam ‘Ethereum Name Service’. Naarmate de wereld steeds meer en meer gedecentraliseerd wordt is het niet meer dan logisch dat er ook een decentraal alternatief wordt gelanceerd voor domeinnamen. Dat is dus precies wat je mag verwachten van de Ethereum Name Service. Ben jij ook benieuwd naar hoe zo’n gedecentraliseerde domeinnaam dan precies werkt en welke mogelijkheden Ethereum Name Service met zich mee zal brengen? Dan is het zeker de moeite waard om je even verder te verdiepen in de inhoud van dit blogartikel.
De oprichting van de Ethereum Name Service
Wie denkt dat de Ethereum Name Service iets helemaal nieuws is komt bedrogen uit. De oprichting ervan vond dan ook reeds plaats in het jaar 2017. Uiteraard gebeurde die oprichting door de Ethereum Foundation. In het jaar 2018 werd ervoor gekozen om van ENS een compleet op zichzelf staande organisatie te maken. Deze wordt beheerd door een non-profit organisatie genaamd True Names welke is gevestigd in Singapore. Verantwoordelijk voor de oprichting van ENS is Nick Johnson. Hij is ook op moment van schrijven nog steeds betrokken bij het project als lead developer. Er zijn ondertussen verschillende grote partijen die ondersteuning bieden voor ENS. Het gaat hierbij onder meer om:
- De Ethereum Foundation;
- Protocol Labs;
- Binance X;
- Chainlink;
Ondertussen is de Ethereum Name Service uitgegroeid tot een zogenaamde DAO. Deze staat voor ‘decentralized autonomous organization’. In de praktijk betekent dit eigenlijk dat niemand de controle heeft over ENS. De beslissingen die worden gemaakt over het platform worden dan ook gemaakt door mensen of partijen die eigenaar zijn van de ENS-token. Deze doet dus in de praktijk dienst als zogenaamde governance token.
ENS airdrop in Q4 van 2021
De ENS airdrop vond plaats in het vierde kwartaal van 2021. Partijen die eigenaar waren van een ENS-domein hadden dan de mogelijkheid om de token te claimen. Op die manier verkregen ze het zeggenschap over ENS. Naarmate je meer tokens bezit weegt ook je stem zwaarder door. Dit betekent dat de ENS gebruikers dus ook daadwerkelijk de personen zijn die mee bepalen welke acties er allemaal op het platform ondernomen kunnen worden. Voor deze zogenaamde DAO-structuur geldt dat ze tegenwoordig steeds vaker wordt toegepast.
Wat mag je verwachten van de Ethereum Name Service?
Ondertussen heb je reeds een korte introductie gehad in wat de Ethereum Name Service nu precies is. Het spreekt echter voor zich dat het ook van belang is om te weten hoe deze nu precies werkt. Voor ENS geldt dat ze is gebaseerd op smart contracts die draaien op het netwerk van Ethereum.
Voor het belangrijkste smart contract geldt dat ze luistert naar de naam ‘registry’. Hierin bevinden zich alle domeinnamen die werden geregistreerd via de Ethereum Name Service. Hierbij wordt ook melding gemaakt van de eigenaar en is er sprake van een koppeling met het resolver smart contract.
Voor het resolver smart contract geldt dat ze verantwoordelijk is voor het naar de juiste locatie leiden van de domeinnaam. In eerste instantie bestaat het vermoeden dat ENS uitsluitend de mogelijkheid biedt om een .eth domeinextensie vast te leggen. Dat is niet juist.
Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om op deze manier in het bezit te komen van een .com en een .org of andere domeinnaam. Eveneens niet onbelangrijk om te weten is dat ENS domeinnamen kunnen worden verhandeld als NFT op het netwerk van Ethereum. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het ERC721 protocol.
Lees ook: stappenplan ENS domeinnaam kopen
Hoeveel kost gebruikmaken van de Ethereum Name Service?
Voor de ENS domeinnamen geldt dat ze op verschillende manieren verhandeld kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld mogelijk via OpenSea. Op het ogenblik dat er een bestaande domeinnaam wordt overgenomen spreekt het voor zich dat je de daaraan verbonden informatie kan aanpassen. Het gaat hierbij dan onder meer om de bestemming van de domeinnaam. Ben je benieuwd hoeveel het registreren van een .eth domeinnaam in de praktijk kost? Dat is niet zo moeilijk te achterhalen. Op moment van schrijven worden de volgende prijzen gehanteerd;
- 5 dollar per jaar voor een .eth domeinnaam met meer dan 5 karakters;
- 160 dollar per jaar voor een .eth domeinnaam met 4 karakters;
- 640 dollar per jaar voor een .eth domeinnaam met 3 karakters;
Voor de prijzen geldt dat ze (hoe kan het ook anders) uiteraard worden afgerekend in ETH. Het is voor partijen perfect mogelijk om hun domeinnaam reeds voor ettelijke jaren vast te leggen. Dit simpelweg door gewoon de gewenste termijn op voorhand te betalen. Wil jij dus met andere woorden jouw naam voor tien, twintig, dertig, etc. jaar vastleggen? Dan kan dat perfect!