Oprichter Ethereum komt met voorstel, maar kan dat wel?

ethereum oprichter komt met voorstel

De oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, stelt dat er een aantal wijzigingen aan de Ethereum blockchain moeten worden doorgevoerd, om ook in de toekomst gebruikers te kunnen blijven trekken. Het voorstel doet de medeoprichter van Ethereum in een nieuwe Ethereum Improvement Proposal (EIP). EIP’s zijn niet nieuw; de oprichters zijn steeds weer bezig om de blockchain te verbeteren. Het nieuwe voorstel is nogal opvallend en kan er ook toe leiden dat er juist meer problemen optreden dan nu het geval is.

Het probleem: Hoge gas fees

Buterin stelt in de nieuwe EIP dat hij zich zorgen maakt over de hoge gas fees die Ethereum momenteel hanteert. De mede-oprichter wil die fees kunnen verlagen, maar daarvoor zijn er aanpassingen aan de blockchain nodig. Zo wil hij de calldata per block gaan limiteren. Op die manier kunnen de transactiekosten worden verlaagd. Het voorstel heet EIP-4488 en is onder meer op het forum van Ethereum Magicians te vinden.

Buterin stelt dat hij bezorgd is over de hoge transactiekosten op layer one blockchains. Hij vindt bovendien de tijd die nodig is voor het opsplitsen van data om de werkdruk op de blockchain af te laten nemen, niet acceptabel. Deze methode wordt sharding genoemd en vergt veel tijd om toe te passen.

Layer one blockchain

Bij dit probleem spelen twee lagen een belangrijke rock: de layer one blockchain en het layer two protocol. De eerste laag is de zogenaamde layer 1 network layer. Deze ligt aan de basis van de blockchain. Dit is in principe dus het netwerk achter de blockchain en alles wat erbij hoort. 

Dit maakt het mogelijk om eigen applicaties bovenop het netwerk te bouwen. Doordat de werkdruk op deze laag steeds meer toeneemt, is de werkdruk voor de blockchain te hoog. Er worden steeds meer transacties gedaan, waardoor de data moet worden opgesplitst aan de hand van sharding.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Layer two protocol

De tweede laag noemen we layer two (protocol). Dit is de laag die gaat over het protocol. Zowel Bitcoin als Ethereum hebben problemen met de sharding. Het opschalen van het aantal nodes blijkt in de praktijk lastig. Ook hierdoor neemt de werkdruk weer toe. Dit is de belangrijkste reden waarom de transactiekosten bij Ethereum zo enorm hoog zijn. 

Dit protocol is bedoeld om bijvoorbeeld schalingsproblemen op te vangen en het mogelijk te maken om smart contracts aan te bieden. Beide lagen zijn er dus voor bedoeld om het werk van de blockchain te verminderen en bovendien de veiligheid te kunnen verzekeren.

Rollups

De meeste transactiekosten vinden we bij rollups. Dat is het uitvoeren van transacties in de tweede laag, het protocol. Deze laag ligt als een schil over het Ethereum netwerk. De kosten van rollups zijn erg hoog en kosten daarmee veel gas fees. Buterin voorziet daarbij problemen en wil de kosten van rollups gaan verlagen. Daarvoor moet er wel een nieuwe oplossing op korte termijn komen. 

Op die manier kan het gebruik van het gehele ecosysteem worden afgeschaald en kan er veel meer met rollups worden gewerkt. Door deze transacties over de tweede laag te laten verlopen, neemt de werkdruk op de eerste laag af, is de gedachte.

De oplossing

De oplossing lijkt volgens Buterin te zitten in het ontlasten van de eerste laag en het belasten van de tweede laag. Op die manier kunnen de gaskosten tot wel vijf keer verlaagd worden. Maar dat betekent niet dat de oplossing volledig zonder gevaren is. 

Er komen namelijk diverse risico’s kijken bij het limiteren van call data in de eerste laag. De groei van de omvang van een block kan bovendien ook tot verschillende problemen leiden. Het idee van Buterin is namelijk niet helemaal nieuw en heeft in het verleden al eens tot problemen geleid.

Vitalik Buterin, oprichter Ethereum
Vitalik Buterin, oprichter Ethereum

Nieuwe problemen

Door call data te limiteren, worden de blokken zelf een stuk groter in de blockchain. Daardoor is het mogelijk dat de blokken veel groter worden dan waar het netwerk voor ontworpen is. Het Ethereum netwerk werkt aan de hand van peer-to-peer en kan door te grote blokken volledig overbelast raken. Daarmee is de kans groot dat het netwerk omvalt door een te grote druk.

Een paar jaar geleden bleek al in de praktijk hoe gevaarlijk grote blokken kunnen zijn. Tijdens een live test met blokken van meer dan 500 KB stopten enkele nodes met werken. Buterin kaart dit probleem zelf aan. Maar hij stelt dat een blockgrootte van 1,5 MB voldoende is om te laten dragen door het netwerk. Daarmee is de kans op een afname van de veiligheid kleiner. Buterin heeft daarom zijn voorstel in stemming gebracht. Als er voldoende stemmen voor zijn, zal het voorstel in uitvoer worden gebracht.

De bedoeling is dan dat er een upgrade van het Ethereum netwerk komt. De miners kunnen dan geen transacties meer aan blokken doen als de limiet bereikt is.

Ethereum verliest gebruikers

Ethereum verliest de laatste tijd flink aan gebruikers door de hoge gasfees, dus het is niet gek dat de mede-oprichter er iets aan wil doen. Veel mensen overwegen daardoor over te stappen naar een concurrent. Er zijn immers voldoende andere netwerken die wel lage transactiekosten kunnen bieden. 

Daardoor verliest de cryptocoin al een tijd lang gebruikers. Ook het gebruik van Uniswap is met een prijs van 50 dollar aanzienlijk aan de prijs. De layer two blockchains die er ooit voor bedoeld waren om de kosten laag te houden, vragen inmiddels ook torenhoge gas fees. Dat komt vooral door het dichtslibben van het netwerk als gevolg van de toegenomen hoeveelheid transacties.

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin