Hoe werkt de fear & greed index in crypto (uitleg)

fear greed index crypto
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

De fear & greed index in crypto is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om de emotionele toestand van de markt te meten. De index kan helpen om te bepalen of de markt momenteel in een toestand van fear (extreme angst) of greed (extreme hebzucht) verkeert, wat kan leiden tot beter geïnformeerde investeringsbeslissingen. Lees over deze index, bekijk de live stand en kom er achter hoe je de index kunt interpreteren. 

Hoe is de fear & greed index in crypto ontstaan?

De fear & greed index in crypto (zie hieronder de live stand) is ontstaan als een reactie op de volatiliteit van de crypto-markt. Deze markt is bekend om zijn extreme prijsschommelingen, wat kan leiden tot emotionele beslissingen van beleggers. De index is bedoeld om beleggers te helpen om hun emoties te beheersen en hun beslissingen te baseren op feiten in plaats van op emoties.

Latest Crypto Fear & Greed Index

Hoe werkt de fear & greed index?

De fear & greed index werkt door middel van het verzamelen van gegevens over verschillende aspecten van de crypto-markt, zoals volume, prijs, sociale media-activiteit en nieuwsberichten. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om een cijfer te genereren tussen 0 en 100, waarbij 0 staat voor fear (extreme angst) en 100 voor extreme greed (hebzucht). Een hoog cijfer suggereert dat de markt momenteel in een toestand van hebzucht verkeert, terwijl een laag cijfer suggereert dat de markt in een toestand van vrees verkeert.

De cijfers voor de fear & greed index worden tot stand gebracht door middel van het gebruik van een algoritme dat gegevens verzamelt over verschillende aspecten van de crypto-markt. De gegevens worden vervolgens gewogen en geanalyseerd om een cijfer te genereren tussen 0 en 100.

0 – 24 = Extreme Fear (extreme angst)
25 – 49 = Fear (angst)
50 – 74 = Greed (hebberigheid)
75 – 100 = Extreme Greed (extreme hebberigheid)

De index komt tot stand op basis van de volgende gegevens:

Op dit moment is alleen Bitcoin opgenomen in de index. Aangezien Bitcoin de cryptovaluta is die de meeste invloed heeft op de markt wanneer deze volatiel is. Dit feit heeft ook geleid tot andere criteria voor indexering, waaronder:

Volatiliteit (25%): 

Extreme fluctuaties in cryptoprijzen (hoge volatiliteit) zijn een teken van een bezorgde markt en verminderd risicobewustzijn van beleggers, terwijl een stabiele prijsontwikkeling meer zekerheid betekent. De Fear and Greed Index meet de huidige volatiliteit en vergelijkt deze met de gemiddelden van de afgelopen 30 en 90 dagen. Ongebruikelijke en sterke volatiliteit heeft direct invloed op de prijzen, wat mogelijk tot kettingreacties kan leiden.

Markttrend en volume (25%): 

De markttrend verwijst naar de samenhangende snelheid van versnelling van de markt, die wordt gebruikt om de marktsentimenten te meten. De markttrend kan omhoog of omlaag gaan, wat verder kan worden bevestigd door veranderingen in het handelsvolume: hoe groter het marktvolume, hoe meer handelaren er deelnemen. Dit kan worden berekend aan de hand van het huidige marktvolume met behulp van de gemiddelden van de afgelopen 30 of 90 dagen. Hoe groter het aankoopvolume in een positieve markt, hoe hoger de hebzucht.

Ook kan het marktvolume worden gewaardeerd aan de hand van de put/call-ratio. De formule wordt verkregen door het aantal put-opties (shortposities) te delen door het aantal call-opties (longposities). Als de resulterende waarde > 1 is, dan zijn put-opties overheersend, wat aangeeft dat de meerderheid van de deelnemers de markt beoordeelt volgens een negatief sentiment (dat wil zeggen, ze verwachten dat de prijzen zullen dalen).

Sociale media (15%): 

Sociale media is een populaire ontmoetingsplaats voor gesprekken over Bitcoin en andere soorten cryptocurrency. Op Twitter (volg ons ook op Twitter) volgt een sterke gemeenschap continu de markt en reageert direct daarop. Het huidige marktsentiment kan worden bepaald door het aantal tweets te evalueren dat specifieke hashtags bevat die verband houden met Bitcoin, samen met het analyseren van de snelheid en frequentie van interactie met dergelijke berichten in een bepaalde tijdsperiode. Grotere belangstelling en een toename van interacties zijn meestal tekenen van toenemende hebzucht.

Twitter trends
Trends op Twitter

Enquêtes (15%): 

Uitkomsten van enquêtes bepalen voor 15% de crypto fear and greed index.

Uit antwoorden van enquêtes komt de stemming van deelnemers aan de cryptomarkt, perfect naar voren. Een aantal betrouwbare websites van derden wordt gebruikt om wekelijkse enquêtes af te nemen, met steekproefgroottes van 2.000 tot 3.000 mensen. Deze enquêtes helpen het algemene marktsentiment te schatten.

Bitcoin Dominantie (10%): 

In de cryptomarkt is Bitcoin de koning van alle munten. Zijn dominantie wordt weerspiegeld in zijn aandeel in de totale cryptomarktkapitalisatie. Hoge Bitcoin-dominantie kan wijzen op een onzekere markt, omdat veel beleggers hun investeringen verplaatsen van risicovolle altcoins naar Bitcoin.

In dit geval wordt Bitcoin beschouwd als een veilige haven, een minder risicovol activum dat beleggers beschermt tegen een flinke daling van de koersen.

Wanneer de markt hebberiger is, richten beleggers zich meer op altcoins, in de hoop grote(re) rendementen te behalen. Deze verschuiving van kapitaal leidt tot een dalende Bitcoin-dominantie.

Deze factor kan echter heel anders worden geïnterpreteerd, aangezien hoge niveaus van investeringen in Bitcoin ook een veilige marktomgeving kan betekenen. 

Het is belangrijk om te benadrukken dat de crypto fear & greed index geen andere cryptomunten meeneemt in de berekening.

Gezien de opkomst van stablecoins, kunnen beleggers naar hen toe trekken als veilige asset in plaats van naar Bitcoin. Hoewel de Bitcoin-dominantie dan misschien laag is, kan de markt nog steeds bearmarket-achtige tekenen vertonen omdat beleggers niet willen investeren in risicovolle cryptovaluta.

Google Trends Data (10%): 

Google Trends is een krachtig hulpmiddel voor het analyseren van de zoekintentie van google gebruikers op specifieke zoekwoorden.

Zodra de interesse in Bitcoin toeneemt, stijgen ook de zoekopdrachten en zo ook de prijzen. In de historie van Google Trends is gebleken dat een toenemend aantal BTC zoekopdrachten veelal samengaat met een toenemende volatiliteit in de cryptomarkt. 

Zoektermen worden gewogen op basis van zowel de waargenomen belangrijkheid als het zoekvolume. Dus niet alle zoekopdrachten wegen even zwaar: een zoekopdracht naar “Bitcoins omzetten naar euro’s” geeft aan dat er meer angst is zwaarder wegen voor een bearish sentiment. Aan de andere kant: zoekopdrachten zoals “Hoe Bitcoin kopen” laat zien dat er interesse is, wat bijdraagt aan een bullish sentiment.

Google Trends
Google Trends

Hoe gebruik je de fear & greed index cijfers?

De fear & greed index cijfers kunnen gebruikt worden om te helpen bij het nemen van beleggingsbeslissingen in crypto. Als de index op een hoog cijfer staat, kan dit suggereren dat de markt momenteel in een toestand van hebzucht verkeert en dat het misschien beter is om te wachten met het maken van investeringsbeslissingen. Als de index op een laag cijfer staat, kan dit suggereren dat de markt momenteel in een toestand van vrees verkeert en dat het misschien een goed moment is om in te stappen.

Een score lager dan 25 op de Fear & Greed Index betekent dat er sprake is van ‘extreme vrees’. Een score hoger dan 75 duidt op ‘extreme hebzucht’. Sommige traders die al lang in crypto beleggen, verkopen wanneer er hebzucht is en kopen cryptomunten juist wanneer er vrees is. 

Lees ook: crypto kopen in een bearmarkt

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Gebruik daarnaast technische indicatoren en maak een fundamentele analyse

Het gebruik van de fear & greed index naast technische indicatoren en het maken van een fundamentele analyse kan helpen om een meer gebalanceerde visie te krijgen op de toestand van de markt. Technische indicatoren (lees ook: de beste technische indicatoren) zijn hulpmiddelen die gebruikt worden om de prijsbewegingen van een beleggingsproduct te analyseren, terwijl een fundamentele analyse gericht is op het beoordelen van de fundamentele waarde van een cryptomunt. 

Door deze twee methoden te combineren met de fear & greed index, kan dit helpen om een beter begrip te krijgen van de emotionele toestand van de markt en om meer geïnformeerde investeringsbeslissingen te nemen.

RSI een van de beste technische indicatoren
RSI is één van de populairste technische indicatoren

Maak gebruik van Dollar Cost Avering voor aankopen in crypto tijdens extreme fear

Dollar-cost averaging is een beleggingsstrategie die bedoeld is om het risico van marktschommelingen te verminderen door een vast bedrag te investeren in een beleggingsproduct over een bepaalde periode, in plaats van het hele bedrag tegelijk in te zetten. 

Als je deze strategie wilt gebruiken om aankopen te doen in cryptocurrency tijdens extreme fear, kan dat betekenen dat je gedurende een langere periode regelmatig kleinere bedragen in cryptocurrency investeert, in plaats van een groter bedrag tegelijk te investeren. 

Dit kan helpen om het risico te verminderen dat je neemt door het niet te veel te laten afhangen van de koers op een specifiek moment. Houd er wel rekening mee dat de dollar-cost averaging-strategie geen garantie biedt voor succes en dat het belangrijk is om goed onderzoek te doen voordat je investeert in cryptocurrency of andere beleggingsproducten.

Stel verkoopdoelen in tijden van greed

Het is verstandig om verkoopdoelen in te stellen voor je crypto beleggingen, zowel tijdens periodes van greed als tijdens andere periodes. Dit kan helpen om je emoties in de hand te houden en om te voorkomen dat je beslissingen neemt die op korte termijn gericht zijn, in plaats van op de lange termijn. Er zijn verschillende manieren om verkoopdoelen in te stellen, afhankelijk van je persoonlijke doelen en je risicobereidheid. Sommige mensen stellen verkoopdoelen in op basis van hun verwachte opbrengsten, terwijl anderen een percentage van hun initiële investering als doel nemen.

Een stop-loss is een soort verkooporder die je kunt instellen op een bepaald niveau onder de huidige marktprijs. Als de marktprijs daalt tot dit niveau, zal de stoploss-order automatisch uitgevoerd worden en zal je belegging verkocht worden. Dit kan helpen om het risico van verdere verliezen te beperken. 

Houd er wel rekening mee dat stoploss-orders niet altijd kunnen worden uitgevoerd tegen de prijs die je hebt ingesteld, vooral in tijden van hoge volatiliteit of wanneer er weinig handel is. Het is daarom verstandig om ook andere risicomanagement-technieken te gebruiken, zoals het spreiden van je beleggingen over verschillende asset-klassen of het instellen van limietorders.

Tot slot: is de fear & greed index hét hulpmiddel?

Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of het mogelijk is om een aankoop- of verkoopmoment in crypto te voorspellen. De crypto-markt is bekend om zijn extreme volatiliteit en kan snel veranderen, wat het moeilijk maakt om voorspellingen te doen. Hoewel de fear & greed index kan helpen om te bepalen of de markt momenteel in een toestand van vrees of hebzucht verkeert, is het belangrijk om te onthouden dat deze index geen voorspellende waarde heeft en dat het gebruik ervan geen garantie biedt voor succesvolle investeringen. Het is belangrijk om altijd goed onderzoek te doen en te beleggen met behoud van verstand voordat je investeringsbeslissingen maakt.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin