Is Finst veilig en betrouwbaar?

Finst veilig betrouwbaar

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Ontdek hoe Finst zich onderscheidt als een veilige en betrouwbare crypto broker in Nederland door te voldoen aan de strenge regelgeving van de Nederlandsche Bank en het gebruik van geavanceerde beveiligingstechnologieën. Leer welke stappen je zelf kunt nemen om je investeringen verder te beschermen en waarom transparantie essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen in de cryptowereld.

Inhoudsopgave

Finst: veilig en betrouwbaar?

Finst is geregistreerd bij de Nederlandsche Bank (DNB) als aanbieder van cryptodiensten (no. R189158). Deze registratie draagt bij aan het vertrouwen in het platform, omdat het aantoont dat Finst voldoet aan de strenge regelgeving en normen die zijn opgesteld door de DNB en de Europese Unie. Finst is onderworpen aan regelmatige audits en toezicht door de toezichthoudende autoriteiten, wat betekent dat het bedrijf verplicht is om zich aan de hoogste financiële en operationele standaarden te houden. Deze regelgeving is bedoeld om zowel de integriteit van het platform als de veiligheid van de klantentegoeden te waarborgen.

Registratie bij de Nederlandsche Bank

Een registratie bij de Nederlandsche Bank toont aan dat Finst zich houdt aan de EU AMLD5 (vijfde anti-witwasrichtlijn) en AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) wetgeving. AMLD5 helpt om witwassen van geld en financiering van terrorisme tegen te gaan door transparantie en regelgeving te bevorderen, terwijl AVG de privacy en gegevensbescherming van gebruikers waarborgt. Door te voldoen aan deze wetgevingen, toont Finst zijn betrokkenheid bij het handhaven van een veilig en betrouwbaar platform voor zijn klanten.

Finst heeft zijn kantoor in Amsterdam, wat betekent dat alle gegevens worden opgeslagen binnen Europa en onderworpen zijn aan de Europese privacywetgeving. Dit is belangrijk voor klanten die op zoek zijn naar een veilige en betrouwbare crypto broker die hun gegevens en investeringen beschermt.

Finst heeft een betrouwbare registratie bij DNB
Finst heeft een betrouwbare registratie bij DNB

Controle inschrijving DNB

De registraties van Finst en andere aanbieders van cryptodiensten kunnen worden geverifieerd op de website van de Nederlandsche Bank. Geïnteresseerden kunnen de lijst met geregistreerde bedrijven raadplegen op de DNB-website om te controleren of een platform de vereiste registraties en vergunningen heeft. Deze transparantie helpt om vertrouwen op te bouwen tussen klanten en de crypto broker.

Kortom, de registratie van Finst bij de Nederlandsche Bank, de naleving van EU-wetgeving en de opslag van gegevens in Europa dragen bij aan het vertrouwen in het platform en verzekeren klanten dat hun investeringen en persoonlijke gegevens goed beschermd zijn.

Bescherming van tegoeden op de exchange

Finst maakt gebruik van Fireblocks, een toonaangevende oplossing in de branche, om digitale activa te beschermen. Fireblocks maakt gebruik van geavanceerde Multi-Party Computation (MPC)-technologie in combinatie met hardware-isolatie om de veiligheid van de assets te waarborgen. Deze aanpak biedt bescherming tegen externe aanvallen, interne samenzwering en menselijke fouten. Door deze technologie is het momenteel niet nodig om munten over te boeken naar een cold wallet voor extra beveiliging.

Fireblocks wordt door gerenomeerde partijen gebruikt

Fireblocks is niet alleen populair bij Finst maar wordt ook gebruikt door vele andere gerenommeerde partijen in de wereld van digitale activa, waaronder grote beurzen, banken, liquiditeitsverschaffers en fintech-bedrijven. Enkele voorbeelden van bedrijven die Fireblocks gebruiken zijn Revolut, Chiliz, BNP Paribas en eToro.

Het gebruik van Fireblocks heeft voor deze partijen geresulteerd in een aanzienlijke vermindering van het risico op hacks en andere beveiligingsincidenten. Fireblocks biedt een veilige infrastructuur voor het verplaatsen, opslaan en uitgeven van digitale activa en zorgt ervoor dat klanten en partners met vertrouwen kunnen opereren in de snelgroeiende wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie.

Testimonial Fireblocks
Testimonial Fireblocks

Kwaadwillenden buiten de deur houden

In het verleden hebben hacks van exchanges en andere digitale activa platforms geleid tot aanzienlijke verliezen voor zowel de platforms als hun klanten. Door de inzet van geavanceerde beveiligingsoplossingen zoals Fireblocks, kunnen Finst en andere partijen beter inspelen op de groeiende vraag naar beveiliging in de digitale activa-industrie en tegelijkertijd de risico’s minimaliseren voor hun klanten en partners.

Twee-factor authenticatie (2FA) bij Finst

Finst maakt gebruik van een unieke 2FA-oplossing die afwijkt van andere exchanges zoals Bitvavo. Bij Bitvavo moet je namelijk een gegenereerde code invullen middels een externe app. Tijdens de registratie bij Finst wordt 2FA automatisch ingeschakeld en bestaat uit apparaatkoppeling en e-mail + sms-verificatie voor elk nieuw apparaat waarmee je wilt inloggen. Om in te loggen op de web-app (https://app.finst.com/identity/login) moet je bovendien de QR-code scannen met je Finst app. Dit zorgt voor extra veiligheid en gebruiksgemak. De manier van beveiliging en inloggen bij Finst is vergelijkbaar met het inloggen bij een bank zoals de Rabobank.

Geen geld uitlenen aan derde partijen

Finst leent geen geld uit aan andere partijen, waardoor het risico om te vallen aanzienlijk wordt verminderd. Dit is een belangrijk verschil met Bitvavo, die geld uitleende aan Genesis. Crypto-exchanges, zoals Bitvavo, lenen soms geld uit aan derde partijen om extra inkomsten te genereren, bijvoorbeeld door rente te innen op uitgeleende fondsen. Dit kan echter leiden tot problemen, zoals in het geval van Bitvavo en Genesis, waarbij de uitgeleende fondsen verloren gingen en Bitvavo in de problemen kwam.

Een reden waarom crypto-exchanges geld uitlenen, is om liquiditeit en handelsvolume te vergroten. Ze kunnen ook leningen verstrekken om klanten in staat te stellen deel te nemen aan staking, waarbij gebruikers hun cryptovaluta vastzetten in ruil voor beloningen, meestal in de vorm van rente of tokens.

Finst biedt op dit moment geen staking aan. Om in de toekomst staking aan te bieden zonder geld uit te lenen, zou Finst een systeem kunnen implementeren waarbij klanten hun eigen cryptovaluta kunnen vastzetten en direct beloningen ontvangen, zonder tussenkomst van derde partijen. Dit zou het risico op verlies van uitgeleende fondsen verminderen, aangezien klanten hun eigen cryptovaluta zouden beheren en staking direct via het Finst-platform zou verlopen. Het is echter nog onduidelijk hoe Finst hier invulling aan gaat geven. 

Genesis

Extra beveiliging voor handelaren

Hoewel Finst op dit moment geen mogelijkheid biedt om tegoeden over te zetten naar een cold wallet, kunnen gebruikers nog steeds aanvullende maatregelen nemen om de veiligheid van hun investeringen te vergroten en hun account te beschermen. Het is belangrijk om nooit je wachtwoord, e-mailtoegang of het apparaat dat gekoppeld is aan je Finst-account met anderen te delen.

Daarnaast is het verstandig om je crypto-aankopen te spreiden over meerdere exchanges of cold wallets als je nog meer zekerheid wilt inbouwen. Door je investeringen te verdelen, verklein je het risico dat je al je tegoeden verliest als gevolg van een beveiligingsincident bij één enkele exchange.

Stappen die je kunt nemen

Hieronder vind je enkele aanvullende maatregelen die je kunt nemen om de veiligheid van je account en investeringen te waarborgen:

Gebruik cold wallets: Hoewel Finst geen ondersteuning biedt voor het overzetten van tegoeden naar een cold wallet, kun je overwegen om een deel van je crypto-aankopen op andere exchanges op te slaan in een hardware wallet. Deze wallets slaan je privésleutels offline op, waardoor ze niet direct verbonden zijn met het internet en het risico op hacks en diefstal aanzienlijk vermindert.

Twee-factor authenticatie (2FA): Activeer 2FA op alle exchanges die je gebruikt, en niet alleen bij Finst. Hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe, aangezien je naast je wachtwoord ook een unieke code moet invoeren die naar je mobiele apparaat is verzonden of gegenereerd.

Regelmatige controle van beveiligingsmaatregelen: Controleer regelmatig je beveiligingsinstellingen en -maatregelen en houd je software up-to-date. Wees alert op mogelijke phishing-aanvallen of frauduleuze e-mails.

Gebruik sterke wachtwoorden en wachtwoordmanagers: Maak gebruik van sterke, unieke wachtwoorden en overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager om je wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren. Cryptokoersgids kan passwordmanager 1Password van harte aanbevelen. 

Door deze aanbevelingen op te volgen, kun je de veiligheid van je investeringen en account verder vergroten, zelfs als je niet in staat bent om tegoeden over te zetten naar een cold wallet bij Finst. Het spreiden van je crypto-aankopen en het nemen van aanvullende beveiligingsmaatregelen zijn cruciaal voor het waarborgen van de veiligheid van je investeringen in de wereld van cryptocurrencies.

1password
1password

Transparantie

Transparantie is niet minder belangrijk dan veiligheid als het gaat om vertrouwen opbouwen.

Finst onderscheidt zich van andere platforms door het duidelijk weergeven van transactiekosten (Lees ook: is Finst de goedkoopste) op hun website en het uitleggen waarom ze de goedkoopste zijn. Bovendien is de bedrijfsstructuur van Finst openbaar en zijn de eigenaren, Julien Vallet en Marcel Putina, ook te vinden op LinkedIn.

Julien Vallet en Marcel Putina, de oprichters van Finst, hebben meer dan tien jaar ervaring in het verstoren van het Europese investeringslandschap. Eerst door de aandelenhandel in Europa te democratiseren en nu met crypto. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in het bankwezen en de technologie, ontmoetten ze elkaar bij DEGIRO als vroege medewerkers, waar ze hebben bijgedragen aan het vormgeven van nieuwe standaarden in online investeren.

Samen met andere senior managers van ex-DEGIRO konden ze niet voorbijgaan aan het feit dat de crypto-industrie vergelijkbare problemen vertoonde als traditionele financiële markten in het verleden: exorbitante vergoedingen, ondoorzichtigheid, beperkte handelsmogelijkheden en een gebrek aan vertrouwen en veiligheid.

Dankzij hun kennis en ervaring zagen ze de behoefte aan een nieuw soort beleggingsplatform in de cryptowereld. Finst werd geboren met een focus op transparantie en openheid, in de hoop het vertrouwen van investeerders te winnen en de markt voor crypto-investeringen te verbeteren.

Transparante kosten
Transparante kosten

Finst is veilig, maar neem zelf ook maatregelen

Finst heeft zich bewezen als een veilige en betrouwbare crypto broker in Nederland door te voldoen aan de strenge regelgeving van de Nederlandsche Bank en het gebruik van geavanceerde beveiligingstechnologieën zoals Fireblocks. De unieke 2FA-oplossing en het niet uitlenen van geld aan derde partijen dragen verder bij aan de veiligheid van het platform. 

Als gebruiker speel je zelf ook een cruciale rol in het waarborgen van je eigen veiligheid door verstandige beveiligingsmaatregelen te treffen, zoals het activeren van 2FA op alle exchanges, het gebruik van sterke wachtwoorden en het spreiden van je crypto-investeringen over meerdere platforms en wallets. Finst biedt een solide basis voor veilige en betrouwbare crypto-handel, maar het is essentieel om zelf ook actief bij te dragen aan de bescherming van je investeringen.

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin