Fundamentele analyse versus technische analyse [uitleg]

technische analyse versus fundamentele analyse
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Wanneer je gaat investeren in een bepaalde asset zoals crypto spreekt het voor zich dat je dit doet door middel van zuurverdiende euro’s. Voordat je daadwerkelijk dit geld gaat investeren spreekt het voor zich dat je goed zal willen nadenken over het potentieel waar je met jouw investering op kan rekenen. Het inschatten van dat potentieel is niet altijd even eenvoudig, in tegendeel. Omwille van deze reden wordt het sterk aangeraden om er één of bij voorkeur zelfs meerdere analyses op los te laten. Het gaat hierbij dan concreet om een technische analyse en / of om een fundamentele analyse. Wat deze twee analyses nu precies voor jou kunnen betekenen en welke van de twee nu eigenlijk het meest interessant is ontdek je op deze pagina!

Technische analyse baseert zich op historische prijsactie

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat een technische analyse nu precies is. Voor een technische analyse geldt dat ze zich specifiek baseert op prijsactie. Om deze analyse uit te kunnen voeren wordt gebruik gemaakt van technische indicatoren. 

Het belangrijkste probleem dat wordt gesteld bij deze analyse heeft betrekking tot het feit dat ze gebruik maakt van historische prijsactie. De geschiedenis kan ons heel wat leren over de toekomst, maar niet alles. Gerealiseerde rendementen uit het verleden vormen dan ook in de praktijk nooit ook maar enige garantie voor de toekomst. Dit voor alle duidelijkheid dus ook niet wanneer een technische cryptoanalist dat wel aangeeft.

Het is altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat indicatoren, ook wanneer deze over een technische aard beschikken, slechts indicaties (het woord zegt het eigenlijk zelf) geven van wat er zou kunnen gebeuren. Het uitvoeren van een technische analyse kan dan ook zeker interessant zijn, maar je moet er wel waakzaam voor zijn dat het nog altijd de verkeerde richting uit kan gaan. 

Het is mede omwille van deze reden dat er bij het traden altijd wordt benadrukt dat het van belang is om gebruik te maken van hulpmiddelen die extra zekerheid creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stop loss.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Wat is een fundamentele analyse dan precies?

Bij een fundamentele analyse wordt er zoals de naam reeds laat vermoeden gekeken naar de fundamenten waar een project over beschikt. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen de interne en de externe eigenschappen. 

Op intern vlak kan er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het aantal actieve adressen, het volume dat wordt gerealiseerd, etc. 

Wat de externe factoren betreft dient er dan weer rekening te worden gehouden met bijvoorbeeld de concurrentie op de markt. Bepaalde soorten cryptomunten kunnen over een uitmuntend concept beschikken, maar wanneer ze in de schaduw blijven steken van een ander, meer gerenommeerd project is de slaagkans eerder beperkt. 

Het uitvoeren van een fundamentele analyse is er eigenlijk in de praktijk vooral op gericht op aan te geven welke slaagkans een project heeft over de lange(re) termijn. Echter spreekt het voor zich dat de marktomstandigheden snel kunnen veranderen. De introductie van een nieuw project zou dan ook zomaar een reeds gerenommeerde cryptomunt naar de kroon kunnen steken.

Welke van beide analyses is nu het interessantst?

De werking van een technische analyse verschilt met deze van een fundamentele analyse. Dat heeft de bovenstaande informatie reeds duidelijk gemaakt. Het is in de praktijk bijzonder moeilijk om aan te geven welke van beiden nu precies het meest interessant is. Dit niet in het minst omdat dit voor iedereen anders kan zijn. 

Heel wat mensen zweren bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een technische analyse terwijl anderen er helemaal niets van willen weten. Wat het beste werkt voor jou zou dus zomaar zeer persoonlijk kunnen zijn. 

In het meest optimale geval wordt het eigenlijk aangeraden om beide analyses uit te voeren. Wijzen beide analyses in dezelfde richting? Dan zou dat er zomaar voor kunnen zorgen dat je met nog meer vertrouwen in een bepaalde cryptomunt gaat investeren.

Het werd eerder op deze pagina reeds diverse malen benadrukt, maar het uitvoeren van eender welke analyse of het toepassen van eender welke indicator kan nooit een honderd procent bieden op succes. Dit zorgt ervoor dat het altijd een goed idee is om je trade of investering op te volgen. Op het ogenblik dat er zich fundamentele wijzigingen voordoen binnen het project waarin je hebt geïnvesteerd is het altijd van belang om daarop te anticiperen. 

Heb je bovendien nog maar weinig geloof in de toekomst van een bepaald project? Dan kan het soms ook een goed idee zijn om gewoon te vertrouwen op je buikgevoel. In ieder geval, het uitvoeren van zowel een fundamentele analyse als een technische analyse kan zeker interessant zijn, maar je mag er je zeker niet blind op staren.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin