FOMO of voluit ‘Fear of Missing Out’ is een fenomeen dat in de praktijk in het bijzonder wordt gelinkt aan de cryptomarkt. Dat is echter niet helemaal correct. In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden is het namelijk zo dat dit fenomeen helemaal niet nieuw is. Sterker nog, in het verleden bestonden er reeds tal van verschillende assets waarop deze term meer dan van toepassing was. Concreet betekent FOMO dat er een specifieke angst heerst om de boot te missen voor een bepaalde investering. Soms is die angst ook terecht, maar niet zelden wordt ze gedreven door een hype die is gecreëerd. Het is vooral in die situatie dat er een niet onaanzienlijk gevaar op de loer ligt. In ieder geval, wil jij ook meer te weten komen over het gevaar van FOMO bij crypto investeringen? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de onderstaande informatie.
Veelal gebaseerd op historische prestaties die eigenlijk geen garanties bieden
Tijdens de verschillende bullmarkten die crypto reeds heeft meegemaakt hebben we kunnen vaststellen dat bepaalde cryptovaluta’s een ongelofelijke meerwaarde hebben laten optekenen. Deze historische koersstijgingen zijn uiteraard prachtig om te zien, maar bieden in tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden helaas geen enkele garantie voor de toekomst.
Hier slaat men in de praktijk toch vaak de plank behoorlijk mis. Het merendeel van de investeringen die gebeuren door voornamelijk onervaren investeerders gebeuren op basis van historische data. Natuurlijk is dat begrijpelijk, maar dat maakt ze daarom nog niet interessant.
Veel interessanter is vooral om te kijken naar het sentiment dat op dat moment heerst evenals het toekomstpotentieel dat schuilt in een bepaald project. Verschillende ooit zeer veelbelovende projecten zijn ondertussen (op moment van schrijven) bijna compleet in de vergetelheid beland.
Ook deze projecten hadden ooit heel wat investeerders die een gouden toekomst voorspelden voor de assets in kwestie. Voordat je gaat investeren zijn er dan ook altijd verschillende cruciale vragen die je voor jezelf moet kunnen beantwoorden. Welke? Dat ontdek je hieronder!
Hoe schat je het toekomstpotentieel van een crypto asset in?
FOMO kan in de praktijk een zeer slechte raadgever zijn. Voor verschillende voornamelijk meme coins geldt dat ze op bepaalde momenten een ongelofelijke koersexplosie hebben meegemaakt. Mensen zien deze explosieve koersstijgingen en willen daar uiteraard graag van meegenieten.
Het gevolg? De FOMO zorgt ervoor dat ze gaan instappen op een prijsniveau dat eigenlijk veel te hoog is gelegen. Met andere woorden, de top van de run is ondertussen reeds bereikt waardoor er (al dan niet tijdelijk) eigenlijk alleen nog maar naar onderen kan worden gecorrigeerd. Dit is een klassiek voorbeeld van een situatie waarin FOMO ervoor zorgt dat je met pijnlijke verliezen te maken krijgt.
Dat de koers van een cryptovaluta onderuit gaat nadat je hebt besloten om erin te investeren is één ding. Het is echter vooral de vraag of de koers zich ooit nog terug zal herstellen. Wanneer dat het geval is hoeft een enkele (stevige) correctie gaandeweg niet meteen een groot probleem te zijn.
Wanneer blijkt dat er sprake is van fundamentele veranderingen bij het project of wanneer duidelijk wordt dat de koersstijging vooral gedreven werd door hype wordt dat uiteraard een ander verhaal. Dan is de kans op herstel in de praktijk helaas vrij klein. Hier dien je altijd rekening mee te houden.
Wat maakt FOMO zo gevaarlijk?
In eerste instantie moeten we stellen dat FOMO een vrij gevaarlijk fenomeen is. Eerder op deze pagina hebben we reeds aangehaald dat het mensen er vaak toe aanzet om impulsieve beslissingen te nemen die lang niet altijd even goed uitpakken. Impulsieve beslissingen worden logischerwijs vaak gemaakt zonder dat er afdoende onderzoek is gebeurd.
Dat heeft als gevolg dat er geen goede afweging kan worden gemaakt tussen het potentieel van een bepaalde investering en de risico’s die eraan verbonden zijn. Met andere woorden, eigenlijk maak je in zekere zin een sprong in het diepe. Dat is nooit de beste manier van werken wanneer je, je zuur verdiende centen gaat investeren.
Een tweede punt waarom FOMO zo gevaarlijk is, is omdat ze in het merendeel van de gevallen ontstaat door een hype die wordt gecreëerd. Met een beetje gezonde hype is op zich niets mis, ware het niet dat je mogelijks net gaat instappen op het moment dat de hype haar hoogtepunt heeft bereikt.
Wanneer je kan meeliften op een hype die is gecreëerd is dat interessant. Moet je op de top van de hype inkopen? Dan spreekt het voor zich dat het meteen een stuk minder interessant wordt. Bovendien loop je op deze manier een significant koersrisico.
Maar is FOMO wel altijd slecht?
De informatie op deze pagina laat vermoeden dat FOMO eigenlijk per definitie iets slechts is. Maar is dat eigenlijk wel echt zo? Zeker niet. We kunnen in de praktijk dan ook vaststellen dat FOMO er in bepaalde situaties voor zorgt dat mensen over de streep worden getrokken om toch maar in een specifieke asset te investeren die uiteindelijk wel goed blijkt uit te pakken.
Voor heel wat potentiële investeerders geldt dat ze lang twijfelen om ergens een gedeelte van hun kapitaal in te investeren. Vaak te lang waardoor ze een potentieel interessante opportuniteit aan hun neus voorbij zien gaan.
Een stukje FOMO kan dus voor crypto enthousiastelingen eigenlijk geen kwaad. Waar je vooral aandachtig voor moet zijn is dat ze de overhand niet krijgt. Kan je daar voor zorgen? Dan zal je tot de conclusie komen dat een beetje FOMO op zich helemaal niet slecht hoeft te zijn.