Gebruik Google Trends voor betere crypto voorspellingen

Google Trends Crypto voorspelling
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Google Trends is een krachtige tool waarmee we de populariteit en interesse van zoektermen kunnen analyseren. Het biedt ons inzicht in het zoekgedrag van gebruikers op Google en kan ons helpen om trends en patronen te ontdekken. In dit artikel zullen we de mogelijkheden van Google Trends verkennen en bespreken hoe het kan worden gebruikt als een voorspeller in de wereld van cryptovaluta.

Wat is Google Trends?

Google Trends is een gratis online tool die ons in staat stelt om de populariteit van zoektermen te meten en te vergelijken over een bepaalde periode en geografische locatie. Het biedt grafieken en gegevens die de interesse in een bepaalde zoekterm laten zien en helpt je om de relatieve populariteit van verschillende zoekopdrachten te begrijpen.

Hoe werkt Google Trends?

Google Trends analyseert een steekproef van Google-zoekopdrachten en berekent het relatieve zoekvolume op een schaal van 0 tot 100. De gegevens worden genormaliseerd en gepresenteerd als een grafiek waarin de populariteit van een zoekterm in de tijd wordt weergegeven. Het hoogste punt op de grafiek krijgt een waarde van 100 en de andere punten worden berekend ten opzichte van dat hoogste punt.

Google Trends
Google Trends startpagina

Google Trends als indicator in crypto

Google Trends kan een waardevolle indicator zijn bij het analyseren van de cryptocurrency-markt. Het gebruik van Google Trends in de cryptowereld is gebaseerd op het idee dat de interesse van investeerders en het zoekvolume op Google vaak een weerspiegeling zijn van het marktsentiment en de potentiële prijsbewegingen van cryptocurrencies.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er een correlatie bestaat tussen het handelsvolume en volatiliteit van bepaalde soorten cryptocurrencies en de daarop volgende stijging in zoekopdrachten in Google. Wanneer er een sterke toename is in het handelsvolume en volatiliteit naar een bepaalde cryptocurrency, zie je dit terug in Google Trends. Aan de andere kant zal een afname in handelsvolume en volatiliteit, over het algemeen resulteren in een verminderd aantal zoekopdrachten in Google. In onderstaande voorbeeld zie je in de eerste afbeelding de Google Trend op zoekterm ‘Bitcoin’ en rechts de prijs van Bitcoin in dezelfde periode (1-1-2020 – 1-1-2022).

Google Trends Bitcoin
Prijs Bitcoin

Het is belangrijk om te begrijpen dat Google Trends niet direct de prijsbewegingen van cryptocurrencies voorspelt, maar eerder een indicatie geeft van het marktsentiment. Het is een manier om de algemene interesse en het gedrag van investeerders te meten, wat nuttige informatie kan opleveren bij het nemen van handelsbeslissingen.

Het gebruik van Google Trends-gegevens

Het gebruik van Google Trends-gegevens in het voorspellen van de cryptomarkt kan waardevolle inzichten bieden in het marktsentiment en de mogelijke prijstrends van cryptocurrencies. Hoewel het belangrijk is om te begrijpen dat Google Trends geen directe voorspellingen doet over toekomstige prijsbewegingen, kan het een nuttig instrument zijn om een algemeen beeld van de markt te krijgen.

Bij het analyseren van Google Trends-gegevens in de cryptowereld is het belangrijk om te beseffen dat de weergegeven cijfers een afspiegeling zijn van het sentiment rondom bepaalde cryptocurrencies. Het kan zowel positieve als negatieve sentimenten weerspiegelen, afhankelijk van de zoekopdrachten die worden uitgevoerd. Het is essentieel om te begrijpen dat deze reflectie aangeeft wat er speelt of heeft afgespeeld, en niet noodzakelijkerwijs betekent dat een verdere stijging of daling in crypto wordt voortgezet.

Specifieke cryptovaluta volgen of algemeen sentiment in de gaten houden

Desalniettemin zien we in crypto dat het mogelijk is dat bepaalde munten langere tijd kunnen stijgen of dalen. Dit betekent dat het mogelijk interessant is om patronen en trends te identificeren met behulp van Google Trends-gegevens,
Waar Google Trends vooral handig voor is, is bij het voorspellen van bredere marktbewegingen, zoals een nieuwe bullrun (een periode van aanzienlijke prijsstijgingen) of een bearmarkt (een periode van langdurige prijsdalingen).

Google Trends voor Shiba Inu
Google Trends voor Shiba Inu

Raak bekend met crypto termen

Om de gegevens van Google Trends effectief te interpreteren, met name om het grotere plaatje in de markt te begrijpen, is het belangrijk om bekend te zijn met bepaalde termen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • FOMO (Fear of Missing Out): Dit verwijst naar het gevoel van angst dat investeerders ervaren wanneer ze bang zijn dat ze een potentiële winstgevende investering missen. Het zoekvolume naar “FOMO” kan toenemen tijdens periodes van snelle prijsstijgingen, waarbij investeerders haastig proberen in te stappen om winst te maken.
  • Bearmarkt: Dit verwijst naar een langdurige periode van prijsdalingen en negatief marktsentiment. Het zoekvolume naar “bearmarkt” kan toenemen wanneer investeerders zich zorgen maken over de waardevermindering van cryptocurrencies en mogelijk proberen hun posities te verkopen.
  • Bullrun: Dit verwijst naar een periode van aanzienlijke prijsstijgingen en positief marktsentiment. Het zoekvolume naar “bullrun” kan toenemen wanneer investeerders optimistisch zijn over de prijsvooruitzichten en mogelijk proberen in te stappen om winst te maken.

Door het zoekvolume en de trends van deze termen in Google Trends te volgen, kun je een beter begrip krijgen van het overheersende sentiment en mogelijke marktbewegingen. Het kan helpen bij het identificeren van mogelijke instap- of uitstapmomenten.

fomo crypto
FOMO

Stappenplan voor het gebruik van Google Trends in crypto:

Om Google Trends effectief te gebruiken bij het volgen en voorspellen van de cryptomarkt, volg je dit stappenplan:

Identificeer relevante zoektermen

Begin met het bepalen van welke cryptovaluta of algemene term je wilt volgen en welke zoektermen relevant zijn voor die specifieke cryptocurrencies. Bijvoorbeeld, als je geïnteresseerd bent in Bitcoin, kun je zoektermen gebruiken zoals “Bitcoin” of “BTC. Dit helpt je bij het verkrijgen van specifieke gegevens met betrekking tot de gekozen cryptovaluta.

Ditzelfde kun je uiteraard ook toepassen voor termen zoals ‘bullrun crypto’, ‘FOMO’, ‘stijging crypto’ of ‘daling crypto’ te volgen om zodoende een algemeen beeld van de markt te krijgen. 

Geef ook aan of je de wereldwijde trends in Google wilt volgen of specifiek Nederland. Kies tevens een tijdsbestek van een aantal dagen tot een aantal jaren.

Analyseer de zoekvolume-grafieken

Ga naar Google Trends en voer de gekozen zoektermen in. Bekijk de zoekvolume-grafieken die worden weergegeven en analyseer de trends en patronen. Let op eventuele pieken of dalen in het zoekvolume, aangezien deze kunnen wijzen op verhoogde interesse of sentimentveranderingen rondom de gekozen cryptovaluta. Het is belangrijk om te begrijpen hoe het zoekvolume verandert in relatie tot de marktbewegingen.

Vergelijk zoektermen

Vergelijk het zoekvolume van bijvoorbeeld verschillende cryptovaluta om te zien welke op dit moment populairder zijn in de zoekopdrachten. Dit kan je helpen bij het identificeren van cryptocurrencies die mogelijk meer aandacht en interesse van investeerders krijgen. Let op welke cryptovaluta trending zijn en welke mogelijk potentieel hebben voor investeringen. Daarover later meer.

zoektermen Shiba Inu en Dogecoin vergelijken op interesse
Zoektermen vergelijken

Combineer met technische analyse

Hoewel Google Trends waardevolle informatie biedt over het marktsentiment, is het aan te raden om deze gegevens te combineren met technische analyse. Gebruik technische indicatoren zoals RSI (Relative Strength Index) en andere relevante indicatoren om een beter beeld te krijgen van mogelijke instap- of uitstapmomenten.

Volg de trends op Twitter

Naast het gebruik van Google Trends is het ook goed om de trends op sociale media-platforms zoals Twitter te volgen. Twitter is een populair platform voor het delen van nieuws, meningen en sentiment rondom cryptocurrencies. Het kan waardevolle inzichten bieden in het marktsentiment en de mogelijke prijsbewegingen. Houd hashtags en onderwerpen in de gaten die relevant zijn voor de gekozen cryptovaluta en analyseer de gesprekken en trends op Twitter om een breder beeld te krijgen. Daarnaast zijn er diverse (betaalde) tools die het sentiment op Twitter (en andere sociale media) in kaart brengt.

Fear and Greed Index

Naast het gebruik van Google Trends, sociale media en technische indicatoren kun je de Crypto Fear and Greed Index gebruiken bij het bepalen van het sentiment in de cryptomarkt. Deze index houdt rekening met verschillende factoren om het marktsentiment te meten en te kwantificeren. Het indexcijfer varieert van 0 tot 100 en geeft aan in hoeverre investeerders in de cryptowereld worden beïnvloed door angst of hebzucht.

Het gebruik van Google Trends in combinatie met technische analyse, de Crypto Fear and Greed index en het volgen van trends op sociale media-platforms kan je helpen bij het identificeren van mogelijke handelskansen en het begrijpen van het marktsentiment in de cryptowereld.

Crypto Fear and Greed Index
Crypto Fear and Greed Index (2018-2023)

Het identificeren van trending cryptovaluta in Google:

Naast het specifiek zoeken op bepaalde zoektermen, biedt Google Trends ook inzicht in trends binnen de wereld van cryptovaluta. Door een algemene zoekterm zoals ‘Dogecoin’ in te voeren, krijg je een overzicht van gerelateerde onderwerpen en zoekopdrachten. Hierdoor kun je trends en opkomende ontwikkelingen identificeren. Je kunt specifiek filteren op snelle stijgers, wat aangeeft dat er meer zoekopdrachten in Google zijn, en de populairste zoekopdrachten.

Deze extra informatie binnen Google Trends kan je helpen om buiten jouw eigen zoekopdrachten inzicht te krijgen in wat er speelt in de cryptowereld. Op die manier kun je mogelijk opkomende trends ontdekken, zoals we eerder hebben gezien met de hype rondom NFT’s, DeFi en AI crypto. Het gebruik van Google Trends op deze manier geeft je een breder perspectief en kan je helpen bij het identificeren van nieuwe kansen en ontwikkelingen in de crypto-industrie.

Gerelateerde zoekopdrachten aan Dogecoin
Gerelateerde zoekopdrachten aan Dogecoin

Conclusie

Google Trends biedt waardevolle inzichten in het zoekgedrag en de interesse van gebruikers. In de wereld van cryptovaluta kan het dienen als een nuttige voorspeller van het sentiment en mogelijke prijsbewegingen. Door Google Trends te combineren met andere analysemethoden en trends op platforms zoals Twitter, kunnen we een beter begrip krijgen van de markt en onze besluitvorming ondersteunen. Het gebruik van Google Trends als een tool voor het voorspellen in crypto vereist echter altijd een gezonde dosis kritisch denken en aanvullende analyse.

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin