Het effect van hard forks op de Bitcoin prijs

hard forks bitcoin prijs
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Sinds de geboorte van Bitcoin en de blockchain in 2009 is de cryptowereld geëxplodeerd. Iedere dag komen er weer nieuwe cryptocurrencies en variaties op de blockchain technologie bij. Een van die variaties, die wel gebaseerd is op de originele technologie van Satoshi Nakomoto, is een blockchain proces dat we ‘forking’ noemen. Met forking wordt bedoeld dat de blockchain zelf wordt verdeeld in twee losstaande entiteiten. Sinds de uitvinding van deze forks hebben er al enkele tientallen plaatsgevonden en zijn er op deze manier al meerdere nieuwe currencies ontstaan (bijv. Bitcoin Gold) In dit artikel leggen we uit wat het precies zijn en wat het effect van ‘hard forks’ is op de prijs van Bitcoin.

Hoe werken Bitcoin Hard Forks?

In 2009, net na de lancering van Bitcoin, heeft Satoshi zelf het eerste block op de blockchain gemined. Dit block staat sindsdien bekend als de ‘Genesis Block’. Sindsdien heeft Satoshi meerdere veranderingen aangebracht in het Bitcoin netwerk, maar hoe meer gebruikers Bitcoin kreeg hoe moeilijker dit werd. Inmiddels is het zo dat één persoon niet meer in staat is om te besluiten hoe de volgende upgrade eruit zal komen te zien. Daar is het systeem te complex voor geworden. 

Een hard fork biedt hiervoor een oplossing, omdat je niets hoeft te veranderen maar in feite opnieuw begint.
Tijdens een hard fork wordt de software waarmee Bitcoin en de mining procedures gerund worden, geüpgraded. Wanneer een gebruiker diens software upgrade, zullen alle transacties van oudere software afgestoten worden. 

In feite wordt er met een hard fork een nieuwe tak aan de blockchain toegevoegd. Ook ontstaat er een nieuwe cryptocurrency. Je kunt er als miner echter ook er voor kiezen om je software niet te upgraden. De oude software blijft namelijk gewoon werken.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Enkele voorbeelden van Hard Forks uit het verleden

Bitcoin XT

Dit was een van de eerste hard forks van Bitcoin. De software werd gelanceerd door Mike Hearn in 2014. De vorige versie van Bitcoin kon 7 transacties per seconde uitvoeren. Bij Bitcoin XT werd dit verhoogd naar 24 transacties per seconde. Dit doel werd bereikt door grotere blocks te implementeren. 

Uiteindelijk is het minder goed afgelopen met Bitcoin XT. In eerste instantie waren gebruikers positief, maar een paar maanden later verdampte de interesse. Inmiddels is Bitcoin XT niet langer te gebruiken.

Bitcoin Gold (BTG)

Bitcoin Gold ontstond kort na de Bitcoin crash in oktober 2017. Het doel was om het minen te versimpelen. Bij Bitcoin zelf was het inmiddels zo dat miners behoorlijk specialistische apparatuur nodig hadden. Voor normale gebruikers was het onmogelijk geworden mee te doen aan het mining netwerk van Bitcoin.

Met op moment van schrijven (december 2021) een marktkapitalisatie van bijna €638 miljoen is Bitcoin Gold een succes te noemen.

Bitcoin Cash (BCH

Bitcoin Cash was een reactie op SegWit. Er waren een aantal gebruikers en ontwikkelaars niet zo tevreden met de upgrades van dat protocol, dus besloten ze een hard fork te initiëren. Bitcoin Cash was hier het resultaat van. In augustus 2017 splitste het zich af van de blockchain.

Tot op de dag van vandaag is Bitcoin Cash de meest succesvolle hard fork die van het originele Bitcoin netwerk afkomstig is. Op moment van schrijven heeft de coin een marktkapitalisatie van iets meer dan €7 miljard.

Wat is het effect van Hard Forks op de prijs van Bitcoin?

Wanneer er een hard fork plaatsvindt, zal een klein deel van de waarde zich afsplitsen naar de nieuwe tak in de blockchain. Een voorbeeld is wat er bij het ontstaan van Bitcoin Cash gebeurde. Toen die hard fork plaatsvond, verlaagde de Bitcoin-prijs van $2800 naar $2700 per Bitcoin.

Coins in de ‘oude’ blockchain zullen dus in eerste instantie in waarde verminderen. Echter kun je als investeerder wel degelijk profijt hebben van een hard fork aangezien je nu een corresponderende hoeveelheid in een andere cryptocurrency hebt (bijv. Bitcoin Cash).

Uiteindelijk komt het erop neer dat hard forks soms nodig zijn om problemen die in de oude blockchain bestonden op te lossen. Er kunnen zelfs zeer winstgevende nieuwe crypto’s ontstaan. Het beste voorbeeld hiervan is het eerder genoemde Bitcoin Cash.

Houd er wel rekening mee dat wanneer er een hard fork plaatsvindt, de markt eerst een tijdje onstabiel zal zijn. De crypto community kan bijvoorbeeld verdeeld zijn over de noodzaak van een nieuwe upgrade wat niet bepaald goed is voor het vertrouwen onder investeerders. Je kunt dus verwachten dat bij een hard fork de prijs tijdelijk veel zal schommelen.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin