Hardware wallets, ook geschikt voor traders of niet?

hardware wallet traden
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Vandaag de dag is er een groot aantal verschillende soorten crypto wallets op de markt te vinden. Een van de opties die je hebt, is een zogenaamde hardware wallet. Deze cold wallets worden beschouwd als een van de veiligste manieren om je cryptocurrencies op te slaan.

Toch kan deze veilige wallet rekenen op enkele punten van kritiek. Zo is de wallet bijvoorbeeld niet voor iedereen even geschikt.

Kunnen hardware wallets ook interessant zijn voor traders? Dat ontdek je op deze pagina!

In het kort

Waarom zijn hardware wallets minder geschikt voor traders?

In principe kunnen we alle mensen die ervoor kiezen om iets met crypto te doen, opdelen in twee categorieën. Hierbij maken we onderscheid tussen:

  • Mensen die handelen met crypto en dus eigenlijk traders zijn;
  • Mensen die investeren in cryptocurrencies voor de langere termijn.

Het soort crypto wallet dat men gebruikt, hangt af van het type koper dat men is. Voor een trader geldt bijvoorbeeld dat er de voorkeur aan wordt gegeven om toch (voor een significant deel van de holdings) gebruik te maken van een hot wallet.

Dit zou er meteen voor zorgen dat de hardware wallet een stuk minder interessant is. Hoe komt dat nu precies? Er zijn verschillende redenen waarom hardware wallets voor traders niet interessant zijn.

Je kan de tokens niet rechtstreeks verhandelen

Wanneer je tokens op een hardware wallet staan, is het niet mogelijk om ze direct te verhandelen. Dit betekent dat je ze eerst uit je cold wallet moet halen en vervolgens naar een crypto exchange moet sturen. Het is duidelijk dat dit best wat tijd kan kosten.

Het is dan ook mogelijk dat bijvoorbeeld een potentieel interessant koopmoment hierdoor voorgoed verloren gaat. Wil je dus graag zo efficiënt mogelijk een bepaalde kans benutten die zich voordoet? Dan is het eigenlijk niet interessant om je holdings op een hardware wallet te plaatsen, integendeel.

Er dienen heel wat extra, overbodige kosten te worden gemaakt

Het continu overzetten van cryptocurrencies van en naar een hardware wallet betekent ook dat je rekening moet houden met een aanzienlijke hoeveelheid kosten. Elke keer als er bijvoorbeeld Bitcoin wordt verzonden, zijn daar transactiekosten aan verbonden.

Dit betekent dat het gebruik van een hardware wallet als trader kan leiden tot aanzienlijke en eigenlijk onnodige extra handelskosten. Ook dit is voor de meeste traders een belangrijke reden om geen gebruik te maken van zo’n wallet.

Dan toch maar kiezen voor een hot wallet als trader?

Een hardware wallet is over het algemeen niet geschikt voor traders, gezien de genoemde nadelen. Het onvermogen om tokens rechtstreeks te verhandelen en de extra, vaak overbodige kosten die gemaakt moeten worden bij het overzetten van cryptocurrencies, maken het een onpraktische keuze voor hen die frequent handelen.

Echter, het is belangrijk om niet volledig af te zien van de veiligheidsvoordelen die een hardware wallet biedt. Voor diegenen onder de traders die niet constant met hun volledige portfolio handelen, kan het verstandig zijn om een deel van hun cryptocurrencies in een hardware wallet te bewaren. 

Dit biedt een veilige haven tegen online bedreigingen zoals hacks en het risico dat de partij die de wallet host failliet gaat. Het balanceren tussen het gebruik van hot wallets voor dagelijkse handel en hardware wallets voor de veilige opslag van een deel van je portfolio, kan dus een verstandige strategie zijn om zowel veiligheid als handelsflexibiliteit te waarborgen.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 360+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin