Hardware wallets, ook geschikt voor traders of niet?

hardware wallet traden
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat er vandaag de dag een groot aantal verschillende soorten crypto wallets op de markt zijn terug te vinden. Eén van de mogelijkheden waarover je beschikt is dan ook gebruikmaken van een zogenaamde hardware wallet. Voor deze cold wallets geldt dat ze worden bestempeld als één van de meest veilige manieren om je cryptocurrencies op te slaan. Dit gezegd hebbende is het zo dat deze wallet ook kan rekenen op enkele puntjes van kritiek. Zo zou deze wallet bijvoorbeeld niet voor iedereen even geschikt zijn. Kunnen hardware wallets bijvoorbeeld ook interessant zijn voor traders of niet? Dat ontdek je meteen op deze pagina!

Wat zijn hardware wallets?

De eerste factor waar je rekening mee dient te houden bij het bepalen van je crypto strategie heeft betrekking tot de volatiliteit waar de cryptomarkt over beschikt. Wanneer je als investeerder reeds over de nodige ervaring beschikt met de gewone aandelenbeurs zal je ongetwijfeld reeds bekend zijn met het fenomeen volatiliteit. 

Toch moeten we zeggen dat deze van de reguliere beurs en de cryptomarkt niet te vergelijken valt. Voor deze laatste geld namelijk dat ze doorgaans flink volatieler is in vergelijking met de gewone beurs. Een correctie of crash van enkele tientallen procenten per dag komt op de cryptomarkt dan ook helemaal niet zelden voor.

Bovenstaande zorgt ervoor dat zowel traders als lange-termijn-investeerders zich bewust dienen te zijn van de gevaren die de volatiliteit op de cryptomarkt met zich meebrengt. Het is mogelijk om op zeer korte termijn een indrukwekkende winst te realiseren, maar je kan ook in een mum van tijd in het rood duiken met je posities. Hoe je het dus met andere woorden ook draait of keert en op welke manier je ook gaat investeren in de cryptomarkt, de stevigere volatiliteit is en blijft altijd een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Waarom zijn hardware wallets minder geschikt voor traders?

In principe kunnen we alle verschillende mensen die ervoor kiezen om iets te doen met crypto opdelen in twee verschillende categorieën. Hierbij maken we dan een onderscheid tussen:

  1. De mensen die handelen met crypto en dus eigenlijk zogenaamde traders zijn;
  2. De mensen die investeren in cryptocurrencies voor de lange(re) termijn;

Het soort crypto wallet waar men gebruik van gaat maken is afhankelijk van het soort koper die men eigenlijk is. Voor een trader geldt bijvoorbeeld dat er de voorkeur aan wordt gegeven om toch (voor een significant deel van zijn of haar holdings) gebruik te maken van een hot wallet. Dit zou er meteen voor zorgen dat de hardware wallet een stuk minder interessant is. Hoe komt dat nu precies? Eigenlijk zijn er verschillende redenen waarom hardware wallets voor traders niet interessant zijn.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Je kan de tokens niet rechtstreeks verhandelen

Wanneer je tokens geparkeerd staan op een hardware wallet is het niet mogelijk om ze rechtstreeks te verhandelen. Dit betekent dat je ze eerst uit je cold wallet dient te halen om ze vervolgens naar een exchange te sturen. Het spreekt voor zich dat hier best wat tijd over kan gaan. 

Het is dan ook best mogelijk dat bijvoorbeeld een potentieel interessant aankoopmoment op die manier voorgoed verleden tijd is. Wil je dus met andere woorden graag zo efficiënt mogelijk een bepaalde opportuniteit die zich aanbiedt kunnen benutten? Dan is het eigenlijk niet interessant om je holdings weg te zetten op een hardware wallet, in tegendeel.

Er dienen heel wat extra, overbodige kosten te worden gemaakt

Het continue van en naar een hardware wallet moeten transfereren van cryptocurrencies zorgt ervoor dat je ook rekening dient te houden met een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan kosten die moeten worden betaald. Telkens wanneer er bijvoorbeeld Bitcoin wordt verzonden spreekt het namelijk voor zich dat er daar een bepaalde transactiekost op is verschuldigd. 

Dit zorgt ervoor dat je door gebruik te maken van een hardware wallet als trader zomaar even op heel wat extra en eigenlijk overbodige kosten kan stuiten. Ook dit is voor de meeste traders een niet onbelangrijke reden om toch maar geen gebruik te gaan maken van een dergelijke wallet.

Dan toch maar kiezen voor een hot wallet als trader?

Ondanks het feit dat er dus duidelijk voor traders bepaalde nadelen zijn verbonden aan het gebruik van een cold wallet zoals een hardware wallet moet je toch ook niet blind zijn voor de risico’s die zijn verbonden aan een hot wallet. Zomaar al je holdings aanhouden in een dergelijke wallet brengt dan ook altijd significante gevaren op verlies met zich mee. 

Dit niet alleen vanwege een mogelijke hack, maar ook doordat de partij die de wallet host bijvoorbeeld failliet kan gaan. Trade je dus niet stelselmatig met je volledige holdings in crypto? Dan zou het eventueel alsnog interessant kunnen zijn om te overwegen om een bepaalde hoeveelheid weg te zetten in een cold wallet.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin