Hoe crypto jou kan helpen om de inflatie het hoofd te bieden

inflatie bestrijden met crypto
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Jarenlang hebben we ons eigenlijk zo goed als geen zorgen moeten maken over het zogenaamde inflatiespook. Daar is ondertussen helaas verandering in gekomen. Voor onze zuur verdiende euro’s geldt dat ze aan koopkracht moeten inleveren. Op de korte termijn kan dat reeds een behoorlijke impact hebben, maar het echte effect laat zich in de praktijk doorgaans vooral voelen op de lange(re) termijn. Gelukkig ben je niet helemaal kansloos in de strijd om inflatie het hoofd te bieden. Het gaat er echter vooral om dat je jouw kapitaal activeert en aan het werk zet. Dat is op verschillende manieren mogelijk. Ook de cryptomarkt biedt op dit vlak een aantal interessante mogelijkheden aan. Ben jij ook benieuwd welke mogelijkheden dit precies zijn? Dan moet je vooral verder lezen!

Welke impact heeft inflatie op ons vermogen en op onze levensstandaard?

Wanneer we het hebben over inflatie zijn er doorgaans twee vragen die worden gesteld. Dit zijn volgens de meeste mensen dan ook meteen de meest prangende vragen. Denk hierbij aan:

  1. Welke impact heeft inflatie op ons vermogen?
  2. Hoe wordt onze levensstandaard beïnvloed door inflatie?

Op de eerste vraag kan er worden geantwoord dat inflatie visueel geen enkele impact heeft op jouw vermogen. Met andere woorden, wanneer jij 100.000 euro op een spaarrekening hebt staan zal de inflatie er niet voor zorgen dat dit (visueel) plots 90.000 euro wordt. Oef! Gelukkig! Toch? Niet helemaal. Er zit namelijk een addertje onder het gras. Dat er visueel niets veranderd aan het bedrag dat op je spaarrekening geparkeerd staat zegt immers niets over de koopkracht waarover je beschikt.

Beïnvloeding van levensstandaard

Bovenstaande brengt ons bij de tweede vraag. Hoe wordt onze levensstandaard beïnvloed door inflatie? Dat is wel een probleem. Wanneer je 1.000 euro van je spaarrekening zou afhalen met als doel om daar bepaalde kopen mee te doen zal je kunnen vaststellen dat je in tijden van inflatie veel minder kan kopen met die 1.000 euro dan wanneer er nog geen sprake was van inflatie. 

Met andere woorden, de 100.000 euro op je spaarrekening mag dan wel gelijk zijn gebleven, je kan er in de praktijk heel wat minder mee kopen. In het meest extreme geval zou dit zomaar (reeds op vrij korte termijn) kunnen leiden tot een vereiste aanpassing in levensstijl. Dat willen we uiteraard niet.

Welke rol kan crypto spelen in de strijd tegen inflatie?

Wil je de strijd met inflatie aan kunnen gaan? Dan zal je dus meer geld moeten gaan verdienen om toch de gekende en vertrouwde levensstandaard aan te kunnen houden. Dat is natuurlijk eenvoudig gezegd, maar hoe pak je dit aan? Dat kan op verschillende manieren. Menig aantal experten zijn het er over eens dat het realiseren van één of bij voorkeur meerdere passieve inkomstenstromen op dit vlak zeer interessant kan zijn. Dat is mogelijk met dividendaandelen, maar ook met crypto.

Door je crypto te staken is het mogelijk om passief geld te verdienen zonder dat je verder nog maar naar iets omkijken hebt. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het aanhouden van je tokens op een exchange of in een wallet die stakingmogelijkheden aanbiedt. 

Was het vroeger zo dat je alleen rendement kon behalen met crypto op het ogenblik dat je, je holdings (gedeeltelijk) verkocht, dan geldt dat tegenwoordig niet meer. Reeds tijdens de looptijd van je investering kan je rendementen behalen. Let wel, het spreekt voor zich dat je tijdens het staken vatbaar blijft voor het koersrisico. Om het valutarisico op te vangen, kun je overwegen stablecoins te staken. Ook hierbij geldt dat het staken van stablecoins niet geheel zonder risico is.

Crypto trading? Ook dat kan een belangrijke bijdrage leveren!

In principe kan je crypto op twee verschillende manieren in de strijd werpen tegen inflatie. In eerste instantie kan je er dus voor kiezen om je holdings te staken. Op deze manier realiseer je een (extra) passief inkomen met vermogen dat je sowieso toch reeds hebt geïnvesteerd. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk uiteraard eveneens zo dat je ervoor kan kiezen om te gaan traden met crypto. We maken binnen de cryptomarkt dan ook een onderscheid tussen:

  1. Lange termijn investeerders die echt investeren in crypto;
  2. Traders die zich vooral richten op korte termijn handelen met crypto;

Het traden met cryptocurrencies brengt voor alle duidelijkheid in de praktijk wel de nodige uitdagingen met zich mee. Het volatiele karakter van cryptocurrencies kan immers zowel in je voordeel als in je nadeel gaan spelen. Weet dus goed waar je aan begint en bouw altijd de nodige zekerheden in. Slaag je er echter in om het traden met crypto goed onder de knie te krijgen? Dan zal je kunnen vaststellen dat je de strijd met inflatie zomaar eens vrij eenvoudig zou kunnen winnen.

Crypto is misschien wel de ideale investering tegen inflatie

Het volatiele karakter dat toch wel vrij kenmerkend is voor investeringen die gebeuren in crypto wordt niet zelden flink gehekeld. Toch moet het gezegd dat er niet alleen maar nadelen aan verbonden zijn. Wanneer je goed kan inspelen op het volatiele karakter van deze assets en wanneer je de nodige zekerheden inbouwt, bijvoorbeeld door het hanteren van een stop loss, zijn er eigenlijk maar weinig andere mogelijkheden op de markt terug te vinden die je zoveel rendement kunnen opleveren als crypto. 

Dit maakt ze eigenlijk een uitstekend middel tegen inflatie. Dit gezegd hebbende is het wel van cruciaal belang om je in te dekken tegen mogelijks scherpe koersdalingen. Nogmaals, bouw dus altijd zekerheden in, anders is het zomaar mogelijk dat je een significant gedeelte van je geïnvesteerde kapitaal in rook ziet opgaan. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin