Hoe voer je een fundamentele analyse uit bij crypto?

hoe maak je fundamentele analyse crypto
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Het is mogelijk om verschillende soorten analyses los te laten op de cryptomarkt. Deze analyses zijn nodig om te voorkomen dat een investering niets meer of minder wordt dan nattevingerwerk. Voordat je je zuurverdiende euro’s in een bepaalde cryptomunt gaat investeren spreekt het namelijk voor zich dat je deze keuze (op z’n minst voor jezelf) zal willen kunnen onderbouwen. Dat kan eigenlijk op twee verschillende manieren. Zo kan je hiervoor de volgende analyses uitvoeren:

  1. Een technische analyse of TA;
  2. Een fundamentele analyse of FA;

Voor de meeste mensen die reeds over een bepaalde ervaring beschikken met crypto geldt dat ze zich wel bewust zijn van wat een technische analyse precies is. Dit gezegd hebbende is de fundamentele analyse een stuk minder bekend. Is het voor jou ook niet helemaal duidelijk wat deze analyse nu precies inhoudt? Dan is het zeker de moeite waard om even verder te lezen!

Wat is een fundamentele analyse

In tegenstelling tot wat de meeste mensen in eerste instantie vermoeden is het helemaal niet zo moeilijk om te begrijpen wat een fundamentele analyse nu precies is. Het gaat hierbij namelijk om een analyse die rekening houdt met zowel de interne als de externe factoren die gelden. Op deze manier kan er door deze analyse worden berekend of er sprake is van een mogelijke onder- of overwaardering van de crypto waarin je wenst te investeren.

Dit betekent concreet dat je kijkt naar de verhouding tussen de koers en de eigenschappen van de cryptovaluta en de actuele staat van de markt. Dat klinkt natuurlijk allemaal heel algemeen. Laat ons dan maar even wat meer in detail treden.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Interne factoren

Het uitvoeren van een fundamentele analyse is iets wat binnen de traditionele aandelenmarkt ongelofelijk vaak gebeurt. Hierbij wordt er dan rekening gehouden met bijvoorbeeld de balans van een bedrijf, de inkomsten, de zogenaamde cashflow, etc. Voor crypto gelden deze eigenschappen natuurlijk niet (allemaal). Dat klopt, maar zelfs dan zijn er voldoende interne factoren om rekening mee te houden. 

Denk bijvoorbeeld maar eens aan het team achter de cryptovaluta, de groei die ze sinds haar lancering heeft doorgemaakt, het volume dat ze weet te realiseren, etc. Al deze verschillende interne factoren kunnen ervoor zorgen dat je een goede inschatting kan maken van de actuele waarde van de cryptomunt. Er is echter meer.

Externe factoren

Alleen rekening houden met de interne factoren zorgt ervoor dat het een lastige opgave wordt om een correcte inschatting te kunnen maken van de waarde van een cryptomunt. Dat is het gevolg van het feit dat er ook moet worden gekeken naar de concurrentie op de markt. 

Met name NEO was een ontzettend beloftevolle cryptomunt, maar moest opboksen tegen het geweld van onder meer Ethereum. De interne factoren mogen dus met andere woorden nog zo goed meezitten, wanneer de externe factoren niet helemaal meezitten is het nog steeds mogelijk dat een op het eerste zicht beloftevolle cryptomunt toch nog het onderspit zal moeten delven.

Cruciale indicatoren bij een fundamentele analyse

Tijdens het uitvoeren van een fundamentele analyse zal je kunnen vaststellen dat er verschillende indicatoren zijn die van belang zijn om rekening mee te houden. In eerste instantie is het zo dat je bij een dergelijke analyse vooral zou denken aan:

  • De prijs/winst-groei-verhouding of PEG;
  • Price-to-book of de P/B ratio;
  • Prijs-winstverhouding of P/E ratio;
  • Earnings per share of EPS;

Zoals deze laatste reeds duidelijk aangeeft is het zo dat de bovenstaande indicatoren zich in het bijzonder richten op de traditionele aandelenmarkt. Wanneer we het hebben over cryptovaluta’s spelen uiteraard andere indicatoren een belangrijke rol. Het gaat hierbij om:

  • Het aantal actieve adressen;
  • Price-to-mining-breakeaven ratio;
  • De network value-to-transactions ratio;
  • De whitepaper;

Hou er in ieder geval rekening mee dat je een beslissing om te investeren in een bepaald crypto project niet louter en alleen mag nemen op basis van de gepubliceerde whitepaper. Het is de manier waarop het project zich praktiseert dat bepalend zal zijn voor het potentieel waarover ze beschikt. Een goed uitgestippelde whitepaper creëert uiteraard vertrouwen omdat het je een beeld geeft van onder meer de ambitie van het team achter het project, maar je mag er nooit voor de volle honderd procent op voortgaan. Een whitepaper biedt overigens ook geen enkele concrete garantie.

Een fundamentele analyse uitvoeren is altijd de moeite waard

Wie eerder al heeft geïnvesteerd in de aandelenmarkt weet als geen ander hoe belangrijk het kan zijn om rekening te houden met de fundamentele waarden waar een asset of bedrijf over beschikt. Dat geldt niet alleen voor de beurs, maar ook voor de cryptomarkt. Het uitvoeren van een technische analyse kan zeker interessant zijn, maar is toch vooral gebaseerd op (historische) cijfertjes. Het uitvoeren van een fundamentele analyse voordat je gaat investeren in een bepaalde crypto asset kan ervoor zorgen dat je bepaalde zaken toch op een andere manier gaat benaderen en dat kan ontzettend interessant zijn.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin