Hoe gebruik je een stop-loss bij crypto trading?

Stop-loss crypto hoe gebruik je
Auteur foto

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

Of je nu aan crypto trading gaat doen of je ervoor gaat kiezen om te investeren in cryptomunten, in beide gevallen zal je altijd aan risicomanagement willen (en moeten) doen. Bij het handelen in cryptomunten is het zo dat je er altijd goed aan doet om het instellen van een zogenaamde stop-loss te overwegen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er een belangrijke (extra) zekerheid kan worden gecreëerd. Wil jij graag alles te weten komen over de werking van een stop-loss bij crypto trading? Dan moet je absoluut zeker even de hieronder aangehaalde informatie doornemen.

Inperking van je potentiële, financiële verliezen

Op een zeker ogenblik zagen heel wat mensen die eerder hadden geïnvesteerd in cryptomunten de waarde van hun portefeuille met zomaar even 95 procent afnemen. Dat betekent dat er nog slechts 5 procent van de initiële investering over was. Dat is uiteraard een zeer bittere pil om te slikken. Ondanks het feit dat de cryptomarkt er bekend om staat over een uitermate volatiel karakter te beschikken betekent dit in het geheel niet dat dergelijke risico’s niet gedeeltelijk afgedekt kunnen worden. Een stop-loss is één van de tools die je daarbij met zekerheid kan helpen.

bitcoin met koersen die dalen en stijgen
Crypto & volatiliteit

Wat is een stop-loss en hoe werkt ze precies?

We zouden zomaar kunnen stellen dat de stop-loss veruit de belangrijkste functie is op het gebied van risicomanagement waar binnen (crypto) trading een beroep op kan worden gedaan. Voor een stop-loss geldt concreet dat het een functie is welke de opdracht geeft om automatisch over te gaan tot het kopen of verkopen van een bepaalde asset (zoals een bepaalde soort cryptomunt) van zodra ze een bepaalde waarde of koers heeft bereikt. 

In principe geldt voor de stop-loss dan ook dat ze in de praktijk niets anders is dan een soort van verzekering op de trade die je van plan bent om te gaan opzetten. Dit lijkt in eerste instantie misschien vrij complex, maar in de praktijk valt dit best goed mee.

Een stop-loss kan ook andersom werken

In het bovenstaande voorbeeld wordt er aldus voor gekozen om een bepaald gedeelte van je crypto holdings te verkopen wanneer de koers daalt. Op deze manier kan een mooie zekerheid worden ingebouwd. Ook de omgekeerde situatie kan zich echter voordoen. Breekt er bijvoorbeeld een nieuwe bullmarkt aan en heb je voor jezelf bepaald dat je bijvoorbeeld Bitcoin terug wenst aan te kopen tegen een waarde van bijvoorbeeld 9.000 euro? Dan is ook dat mogelijk.

Hoe een stop-loss bij crypto trading instellen?

De bovenstaande informatie heeft ongetwijfeld reeds duidelijk gemaakt hoe belangrijk een stop-loss bij crypto trading gebruiken wel niet kan zijn. De vraag die zich dan uiteraard stelt is hoe je deze nu precies moet gaan instellen. Dat hoeft zoals reeds aangegeven helemaal niet zo moeilijk te zijn als je mogelijks zou vermoeden. 

In eerste instantie zal je echter wel moeten controleren of de crypto exchange waar je gebruik van maakt het instellen van een stop-loss aanbiedt of niet. In het merendeel van de gevallen is dat zeker zo, maar dit even (extra) controleren kan geen kwaad. Biedt het platform waarop je aan crypto trading wil doen een stop-loss instellen aan, dan kun je de volgende stappen nemen. 

Bitcoin verkopen met een stop-loss via Bitvavo

We hebben in dit voorbeeld Bitvavo genomen om een stop-loss order te duiden voor een sell-order. Dit kun je enkel doen via de desktopversie (geavanceerd handelen)

  1. Klik op ‘geavanceerd handelen’;
  2. Ga naar Bitcoin 
  3. Bij ‘Sell BTC’ of ‘Verkoop BTC’ is het mogelijk om een stop-loss te plaatsen;
  4. Bij ‘Trigger Price’ (Stop) plaats je een bedrag van bijvoorbeeld 8.000 euro;
  5. Via ‘quantity’ of ‘hoeveelheid geef je aan hoeveel BTC je wil verkopen
  6. ‘Bij Limit’ of ‘price’ plaats je een bedrag van bijvoorbeeld 7.900 euro;
  7. Vervolgens dien je de stop-limit order te bevestigen door op ‘Sell BTC’ te klikken;

In het bovenstaande voorbeeld is er sprake van een stop-loss die is ingesteld op een bedrag van 8.000 euro. Wanneer BTC deze koers bereikt zal de aangegeven hoeveelheid automatisch worden verkocht. Voor veel mensen is het echter niet helemaal duidelijk waarom er zowel bij ‘Stop’ als bij ‘Limit’ een bepaald bedrag dient te worden geplaatst. Dat leggen we je hieronder nog even extra uit

Stop-loss Bitvavo bitcoin
Stop-loss Bitvavo

Stop en limit waarden bij een order met stop-loss

In het bovenstaande voorbeeld is er eigenlijk sprake van drie verschillende begrippen. Het gaat hierbij dan concreet om de drie begrippen die we hieronder voor jou op een rijtje hebben gezet:

  1. Stop (trigger): De koers waarbij de limit order wordt geplaatst;
  2. Limit (price): De koers waarvoor je, je BTC wil verkopen;
  3. Quantity: De hoeveelheid aan BTC die je wenst te verkopen;

Het is absoluut van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat je bij Limit en Stop niet hetzelfde bedrag mag invullen. Het is immers mogelijk dat je limit order in dat geval nooit volledig zal worden gevuld. Dit terwijl de BTC-prijs wel gewoon naar beneden blijft kelderen. Zoals in het bovenstaande voorbeeld aangehaald kan het interessant zijn om bij ‘Stop’ bijvoorbeeld een waarde te plaatsen die 100 euro hoger is gelegen ten opzichte van de waarde in het ‘Limiet’ gedeelte.

Support en resistance levels bij crypto trading

Goed risicomanagement is dus in de praktijk eigenlijk onmogelijk zonder het plaatsen van een stop-loss. Dit gezegd hebbende rest er nu nog een zeer belangrijke vraag. Waar moet je, je stop-loss nu immers precies plaatsen? Om dit te kunnen bepalen moet je, je bewust zijn van twee zogenaamde ‘levels’ waarvan sprake is bij crypto trading. Het gaat hierbij concreet om de volgende: steun (support) en weerstand (resistance).

Voor het support level geldt dat er sprake is van een prijslijn welke zo sterk is dat de prijs van de cryptovaluta in kwestie niet lager meer lijkt te kunnen gaan dan deze waarde. Zoals de naam reeds aangeeft fungeert dit level dan als echte support. Voor het resistance level geldt dat het een prijslijn is welke zo sterk is dat de prijs van de cryptovaluta in kwestie niet hoger lijkt te kunnen gaan dan deze waarde. De prijslijn doet in dit geval dus dienst als zogenaamde weerstand.

In het leven van Bitcoin zijn er verschillende memorabele prijsniveaus geweest. Eén van de prijsniveaus is deze van 3.400 dollar. Het is bekend dat Bitcoin er in het verleden grote moeite mee heeft gehad om dit level te kunnen doorbreken. Het is dan ook omwille van deze reden dat traders ervan uit gaan dat dit niet zo snel zal gebeuren. Veel traders zullen er dus voor kiezen om BTC te kopen eenmaal ze rond deze waarde balanceert. De prijs zal dan ook bijgevolg naar alle waarschijnlijkheid niet snel meer onder de 3.400 dollar duiken, in tegendeel.

steun weerstand crypto
Support (groene lijn)

Waar plaats je jouw stop-loss nu het best?

Wanneer je een crypto trade gaat plaatsen doe je dat uiteraard altijd in de veronderstelling dat je daar geld mee kan verdienen. Wanneer de koers van de asset waarmee je wenst te handelen (zoals bijvoorbeeld Bitcoin) dan geen stijgende, maar een dalende trend vertoont kan er een moment komen waarop je tot de conclusie komt dat je het mogelijks niet aan het juiste eind had met jouw trade. Waarschijnlijk zal de koers op dat moment ergens onder het support level zijn gelegen.

Breekt de prijs hier nog onderdoor? In dat geval betekent dat altijd dat de verkopers op dat ogenblik de overhand hebben. Dit omdat ze in staat zijn om het belangrijke support level te kunnen breken. Dat support level zal dan vervolgens ook een resistance level worden. 

De kans dat de prijs daar opnieuw doorheen zal breken is dan vrij klein. In dit geval kan je maar beter je verlies pakken (door middel van een stop-loss) en accepteren dat je de trade foutief hebt ingeschat. Vervolgens is het dan mogelijk om bijvoorbeeld Bitcoin op een bepaald moment terug tegen een lagere prijs in te kopen.

Een stop-loss verplaatsen, is dat mogelijk?

Tot slot stellen veel mensen zich in de praktijk de vraag of een stop-loss bij crypto trading verplaatsen al dan niet tot de mogelijkheden behoort. Dat is een meer dan logische vraag. Stijgt de BTC-koers in het eerder aangehaalde voorbeeld plots naar een waarde van 20.000 euro? Dan spreekt het voor zich dat je er niet voor zal willen kiezen om je oorspronkelijk ingestelde stop-loss van 8.000 euro te behouden. In plaats daarvan zal je jouw stop-loss willen verplaatsen naar een hoger gelegen waarde. Het verplaatsen van je stop-loss is in die situatie dan ook sterk aan te bevelen.

Bij het verplaatsen van je stop-loss zal je opnieuw gebruik gaan maken van de support en resistance levels. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om voor een bepaald bedrag uit te gaan keren en hiervoor een aparte stop-loss in te gaan stellen. Dit uiteraard voor het geval Bitcoin of de andere cryptomunt waarmee je aan het traden bent onverhoopt steeds verder zou gaan stijgen. 

Als laatste optie is het ook mogelijk om jezelf volledig uit te laten betalen en gewoon een nieuwe trade te gaan opzetten. Welke optie uiteindelijk het interessantst is, is afhankelijk van de situatie in kwestie.

Lees verder over...



Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

Bitcoin logo op Cryptokoersgids.nl
Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.