Hoe interessant is Proof of Capacity?

Proof of capacity
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Wanneer we de verschillende consensus algoritmes die er binnen de cryptowereld bestaan meer in detail gaan bekijken komen we tot de vaststelling dat er daar uiteraard heel wat bekende namen tussen zitten. Het gaat hierbij dan uiteraard om Proof of Work welke je kan kennen van Bitcoin, maar wat bovendien ook te denken van Proof of Stake dat recent werd omarmd door Ethereum? Eén van de minder bekende consensus algoritmes luistert naar de naam Proof of Capacity. Het betreft hier een consensus algoritme welke op moment van schrijven nog door geen enkele grote cryptomunt wordt gebruikt. Wil je hier nu toch graag meer over ontdekken? Dan is het zeker de moeite waard om de informatie nog verder door te nemen welke hieronder op deze pagina is terug te vinden.

Wat is Proof of Capacity?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat Proof of Capacity nu precies is. Het gaat hierbij om een algoritme waar in de praktijk ook wel eens naar wordt verwezen als zijnde Proof of Space. De voornaamste reden waarom dit consensus algoritme geen of in ieder geval zeer weinig bekendheid geniet heeft te maken met het feit dat er op moment van schrijven geen grote soorten cryptomunten zijn die er gebruik van maken.

Voor Proof of Capacity geldt dat deelnemers aan het netwerk de beschikbare ruimte waarover ze beschikken op hun harde schijf kunnen inzetten. Het lijkt dus in de basis eigenlijk een beetje op Proof of Stake. Het voornaamste verschil is terug te vinden in het feit dat er geen sprake is van een bepaalde hoeveelheid aan munten welke wordt ingezet, maar wel van een bepaalde hoeveelheid aan ruimte op de harde schijf. Dit is onder meer het geval bij het project dat de naam Burstcoin draagt.

Burstcoin is een cryptomunt welke gebruik maakt van Proof of Capacity. Voor deze cryptomunt geldt dat miners niet continue de header van het blok evenals de SHA256-hash dienen te gebruiken om blokken te verifiëren. Dit is zoals bij bijvoorbeeld een Proof of Work blockchain wel het geval is.

Geen energieverspilling meer
Geen energieverspilling meer

Twee verschillende stappen

Voor een cryptoproject als Burstcoin geldt dus dat ze gebruik maakt van Proof of Capacity. De toepassing van dit systeem heeft als gevolg dat er telkens twee verschillende stappen doorlopen dienen te worden. Naar deze stappen wordt verwezen als zijnde:

  1. Plotting;
  2. Mining;

Voor plotting geldt dat het een onderdeel betreft waarbij er gebruik wordt gemaakt van een random oplossing. Voor deze random oplossing geldt dat ze toepasselijk het ‘plot’ wordt genoemd. De kans is bestaande dat je deze term nog zal kennen uit de wiskundelessen die je in het verleden hebt gevolgd. Tijdens deze lessen was het namelijk zo dat je ook vaak een grafiek moest plotten. Je doet hierbij in principe een voorstelling op basis van de data die je voor handen hebt.

Shabal cryptografisch algoritme

Er wordt door Proof of Capacity in de praktijk gebruik gemaakt van het zogenaamde Shabal cryptografisch algoritme. Bovendien wordt alle data tevens opgeslagen in het geheugen van de miner. Vervolgens zullen miners door middel van mining moeten toewerken naar het behalen van de gewenste oplossing. De miner die als eerste partij de oplossing weet te vinden mag vervolgens het volgende blok valideren. 

Des te meer ruimte er beschikbaar is op de harde schijf, des te meer mogelijke oplossingen er op de harde schijf in kwestie bewaard kunnen worden. Dit zorgt er in de praktijk natuurlijk eveneens voor dat de miner eveneens meer oplossingen moet gaan bedenken om tot een match te kunnen komen met de oplossingen die reeds op de harde schijf zijn terug te vinden.

Hoe interessant is de toepassing van Proof of Capacity?

Ongetwijfeld één van de belangrijkste voordelen waar je op kan rekenen bij het Proof of Capacity algoritme heeft te maken met het feit dat ze ontzettend energie-efficiënt is. Wanneer we het energieverbruik van dit algoritme gaan vergelijken met deze van Proof of Work kan er in de praktijk zomaar worden vastgesteld dat het energieverbruik zo’n 30 keer lager is gelegen. Iedereen beschikt over de mogelijkheid om een miner te zijn. Vervolgens is het mogelijk om de apparaten van de miners voor verschillende doeleinden in te zetten. Dit zorgt ervoor dat dit consensus algoritme voor nieuwe deelnemers als ontzettend toegankelijk kan worden bestempeld.

Naast bovenstaande is het zo dat het Proof of Capacity algoritme eveneens gebruik kan maken van elk type harde schijf. Het maakt daarbij dus geen verschil of er door de harde schijf gebruik wordt gemaakt van Android, iOS of Linux. Dit heeft als gevolg dat het draagvlak natuurlijk ontzettend groot is. Er bestaat ook helemaal geen vereiste om een harde schijf van een bepaalde update te voorzien. Dit alles zorgt ervoor dat er in de praktijk dus sprake is van bijzonder weinig drempels om deel te kunnen nemen aan het Proof of Capacity algoritme. Het zou in ieder geval zomaar kunnen dat ook andere crypto gerelateerde projecten hier richting de toekomst gebruik van zullen gaan maken.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin