Hoe succesvol investeren in een NFT collectie?

hoe investeren nft collectie
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Investeren in de cryptomarkt is vandaag de dag op tal van verschillende manieren mogelijk. In eerste instantie kan je uiteraard gewoon investeren in de standaard cryptomunten. Daarnaast kan je echter ook kiezen voor investeren in een NFT collectie. Door de jaren heen zijn er op de markt tal van verschillende NFT collecties gelanceerd die echt torenhoge bedragen hebben opgebracht. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de zogenaamde Bored Ape Yacht Club collectie. In ieder geval, wil jij ook graag investeren in een NFT collectie en ben je benieuwd om te weten te komen hoe je dat nu precies het beste kan doen? Dan is aandacht besteden aan de onderstaande informatie zeer interessant!

Wat zijn NFT's?

Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar wat NFT’s nu precies zijn. Het gaat hierbij om zogenaamde non-fungible tokens. Met andere woorden, er is sprake van tokens die niet vervangbaar zijn. Vergelijkbaar met andere cryptocurrencies geldt ook voor NFT’s dat ze zijn terug te vinden op de blockchain. Voor het merendeel van deze tokens geldt dat ze zijn terug te vinden op de blockchain van het bekende crypto project Ethereum. Voor deze unieke tokens geldt dat ze verschillende soorten van media kunnen representeren. Het gaat hierbij dan in de praktijk onder meer om met name:

 • Digitale kunstwerken;
 • Bijzondere video’s;
 • Unieke muziekfragmenten;
 • Virtuele avatars voor videogames;

Bovenstaande voorbeelden zijn uiteraard nog zeker niet alles en slechts het puntje van de ijsberg. In ieder geval, het feit dat dit type token betrekking kan hebben tot verschillende vormen van bijvoorbeeld media maakt haar toepassingsvlak in de praktijk uiteraard erg uitgebreid en divers.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Waarom investeren in NFT’s?

Investeren in een NFT collectie geniet vandaag de dag een aanzienlijke populariteit. Er zijn dan ook verschillende redenen aan te halen waarom het meer dan de moeite waard zou kunnen zijn om een investering in een NFT te overwegen. Ben jij ook op zoek naar een bepaalde, extra asset om in te gaan investeren en wil je graag ontdekken of een investering in een NFT voor jou mogelijks interessant kan zijn of niet? Dan is het zeker van belang om stil te blijven staan bij de onderstaande punten.

1.) Investeren in de juiste NFT collectie kan je veel geld opleveren

Investeren in een NFT collectie kan er in de praktijk voor zorgen dat je kan rekenen op een zeer lucratief eindresultaat. Voor heel wat mensen die vroeg in een beloftevolle NFT collectie hebben geïnvesteerd zoals bijvoorbeeld de exclusieve ‘Bored Ape Yacht Club’ geldt dat ze daar een bescheiden fortuin mee hebben weten te realiseren. 

Dit gezegd hebbende geldt dit zeker niet voor alle NFT’s die op de markt zijn terug te vinden. Voordat je gaat investeren is het dan ook van cruciaal belang om voorafgaand aan je investering eerst even grondig je eigen onderzoek te doen.

Bored Ape kopen
Bored Ape

2.) Je wordt de eigenaar van een unieke asset

Het financiële voordeel dat je kan behalen door te investeren in een NFT collectie is uiteraard zeer mooi meegenomen. Dit gezegd hebbende is er meer. Ondertussen geldt bijvoorbeeld voor heel wat bekende groepen en artiesten dat ze ervoor hebben gekozen om een eigen NFT collectie uit te brengen. Investeren in een dergelijke NFT zorgt ervoor dat je kan rekenen op enkele extra voordelen. Hierbij kan dan concreet worden gedacht aan de onderstaande:

 • Je wordt eigenaar van een unieke asset van één van je grootste idolen;
 • Vaak zijn er aan dergelijke NFT’s ook extra voordelen verbonden in het ‘echte’ leven;

Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze graag eigenaar willen worden van een exclusieve asset. Dat is tegenwoordig niet zo eenvoudig meer als vroeger, althans zo lijkt het. De komst van NFT’s heeft het immers mogelijk gemaakt om eigenaar te worden van een echt bijzondere, unieke, maar dan wel virtuele asset. Dit gezegd hebbende, voor bepaalde NFT collecties geldt dat ze bestaan uit twee verschillende onderdelen. Zo krijg je de beschikking over een fysieke evenals over een virtuele asset.

3.) Je kan ook je eigen NFT lanceren

Investeren in een NFT collectie kan op verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie is het zo dat het merendeel van de mensen ervoor kiest om geld te gaan investeren in een NFT collectie. Met andere woorden, er wordt via één van de verschillende NFT marktplaatsen één van de bestaande collecties aangekocht. 

Het is echter ook mogelijk om zelf met een eigen NFT op de markt te komen. Misschien ben jij wel iemand die bijzondere muziek maakt of ben je geweldig goed in het creëren van digitale kunstwerken? In beide en nog zoveel andere gevallen is het mogelijk om zelf je NFT te lanceren. Door er royalty’s aan te verbinden kan je bovendien op deze manier ook zomaar bouwen aan een passieve inkomstenstroom. Ook dit kan heel veel mensen er in de praktijk toe aanzetten om zelf tijd en moeite te gaan investeren in het lanceren van een eigen NFT collectie.

Waar rekening mee houden bij investeren in een NFT collectie?

Wil je graag gaan investeren in een NFT collectie? Dan zijn er met zekerheid verschillende zeer belangrijke aandachtspunten waar je graag bij stil zal willen blijven staan. Ondanks het feit dat er aan een investering in een NFT immers niet onbelangrijke potentiële voordelen verbonden zijn is het vooral zaak om de risico’s die ermee gepaard gaan in de kiem te kunnen smoren. 

Om dit voor mekaar te krijgen is het van belang om aandacht te besteden aan de belangrijkste tips die door experten op dit vlak kunnen worden gegeven. Benieuwd wat deze tips nu precies zijn? Wij hebben de belangrijkste met betrekking tot investeren in een NFT collectie hieronder voor je opgesomd.

1.) Onderzoek wat de NFT echt uniek of bijzonder maakt

Wil je succesvol investeren in een NFT collectie? Dan zal je daar altijd het nodige onderzoek voor moeten doen. Het aanbod met NFT’s op de markt is namelijk tegenwoordig ontzettend groot en zeer divers en uitgebreid. Dit zorgt ervoor dat het vooral voor beginnende investeerders in NFT’s vaak lastig wordt om door de bomen het bos te blijven zien. Het is in ieder geval van cruciaal belang om te gaan onderzoeken welke zaken een NFT collectie uniek of bijzonder maken. Dit niet in het minst omdat het deze elementen zijn die wellicht garant zullen staan voor het toekomstperspectief ervan.

Voordat je gaat investeren in een bepaalde NFT collectie is het van groot belang om de relevante data met betrekking tot de collectie in kaart te brengen. Dit betekent concreet:

 1. Uit hoeveel NFT’s bestaat de NFT collectie in kwestie?
 2. Wie heeft de NFT collectie op de markt gebracht?
 3. Wat maakt de NFT collectie bijzonder of uniek (welke extra voordelen kent ze)?

Uiteindelijk is het zo dat je bij elke investering in een NFT collectie jezelf de vraag hoort te stellen hoe jouw investering een bepaalde meerwaarde kan opleveren. Met andere woorden, waarom zou iemand in de toekomst bereid moeten zijn om niet alleen je NFT over te kopen, maar er ook nog meer voor te gaan betalen? Dat is een cruciale vraag waar je altijd een antwoord op moet kunnen geven. Kan je dat niet? Dan is de NFT collectie wellicht de investering niet waard.

2.) Verdiep je in de financiële data van de NFT collectie

Wil je graag gaan investeren in een NFT collectie? Dan is het altijd van groot belang om je ook even te gaan verdiepen in de financiële data die daaraan verbonden is. Dit betekent concreet dat je rekening dient te houden met drie belangrijke aandachtspunten. Het gaat hierbij om de volgende:

 1. Hoeveel bedraagt de aankoopprijs van de NFT waarin je wenst te investeren?
 2. Voor welke bedragen zijn de andere NFT’s uit de collectie verkocht?
 3. Is er sprake van royalty’s bij het verhandelen van de NFT of niet?

De winst die je kan maken met het verhandelen van een NFT wordt vaak niet zozeer bepaald op het moment dat ze wordt verkocht. Het is vooral de aankoopprijs die zorgt voor een significant deel van het rendement waar je op kan rekenen. Betaal je in eerste instantie bijvoorbeeld veel te veel voor de NFT die je wenst te kopen? Dan gaat die meerprijs uiteraard ten koste van het globale rendement dat je zal weten te realiseren. Zoveel spreekt voor zich. Zorg er dus in de praktijk altijd voor dat je probeert om de NFT waarin je wenst te investeren zo goedkoop mogelijk te kopen.

Tot slot dien je er bij een investering in een bepaalde NFT ook altijd bij stil te blijven staan dat er mogelijks royalty’s op aangerekend kunnen worden. Dit is een bepaald percentage van de verkoopprijs welke terugvloeit naar de initiële maker van de NFT. Zoals eerder op deze pagina al aangehaald zijn dergelijke royalty’s niet verplicht. Sommige makers hanteren ze en andere niet. Het is hoe dan ook wel altijd van belang om hier even bij stil te blijven staan.

3.) Investeren in een NFT collectie is risicovol

Door rekening te houden met de twee bovenstaande belangrijke investeringstips is het mogelijk om het risico verbonden aan investeren in een NFT collectie enigszins in te perken. Dit gezegd hebbende is het zo dat er altijd significante risico’s aan verbonden blijven. Dit risico wordt in het bijzonder veroorzaakt door de onderstaande factoren:

 1. Er worden elke dag opnieuw een groot aantal nieuwe NFT collecties gelanceerd;
 2. Lang niet alle NFT collecties slagen en zijn interessante investeringen op de lange termijn;
 3. Bij het doorverkopen van een NFT kunnen er zogenaamde royalty’s afgehouden worden;

Dit derde element draagt bij aan het risico dat is verbonden aan investeren in een NFT collectie omwille van verschillende redenen. In eerste instantie kan de aanwezigheid van royalty’s er bijvoorbeeld voor zorgen dat een potentiële koper bereid zal zijn om slechts een beperkter bedrag te betalen voor de NFT in kwestie. Daarnaast is het uiteraard zo dat er een gedeelte van de verkoopprijs altijd wordt afgestaan aan de oorspronkelijke kunstenaar of ontwikkelaar van de NFT. Let wel, royalty’s zijn niet verplicht. Dit betekent dat ze zeker niet bij elke NFT van toepassing zijn.

Lazy Lions via coinbase
Lazy Lions via coinbase

Investeren in een NFT collectie bij wijze van diversificatie

Heel wat mensen overwegen om te gaan investeren in een NFT collectie. Dat hoeft zeker niet te verbazen. Er zijn aan het uitvoeren van een dergelijke investering dan ook een aantal niet onbelangrijke voordelen verbonden. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat je zorgt voor een uitstekende extra diversiteit binnen je beleggings- of investeringsportefeuille. Een NFT is immers een bijzondere, unieke asset. Daarnaast investeer je ook weg van de traditionele financiële markt en je zou zomaar kunnen rekenen op enkele extra niet onbelangrijke voordelen.

Voor heel wat verschillende NFT collecties geldt dat ze vooral in het teken staan van exclusiviteit. Niet alleen bestaan ze doorgaans uit een beperkt aantal NFT’s, daarnaast zijn ze duur in aankoop en zorgen ze ervoor dat je lid kan worden van bijvoorbeeld een bescheiden groepje exclusieve zakenmensen of ondernemers, Hollywoodgezichten of ga zo maar door. Ook deze extra voordelen die investeren in een NFT collectie met zich mee kan brengen zijn uiteraard zeer mooi meegenomen.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking MogelijkhedenOp de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin