Hoe werkt een NFT?

Ontdek wat een NFT is en hoe een NFT werkt in dit handige stuk

hoe werkt een NFT

De kans is bijzonder groot dat je ooit al eens hebt gehoord over de NFT of Non Fungible Token. Het betreft hier een uniek digitaal product welke is terug te vinden op de blockchain. Om het digitale activa op de blockchain te kunnen krijgen wordt er gebruik gemaakt van een proces dat we NFT minting noemen. Sinds de lancering van de eerste NFT’s op de markt is er behoorlijk wat veranderd. Verschillende van deze digitale assets zijn dan ook voor aanzienlijke bedragen verkocht. 

Bovendien hebben ook heel wat bekendheden waaronder Elon Musk NFT’s gecreëerd en verkocht. Ben jij ook geïnteresseerd in deze digitale asset en zou je er graag alles over te weten willen komen? Dan is het zeker de moeite waard om de onderstaande schat aan informatie even grondig door te nemen. Je leert o.a. hoe een NFT werkt, hoe je zelf een NFT creëert en wat de risico’s zijn.  

Hoe werkt een NFT?

Een NFT vormt een manier om het eigenaarschap te verbinden met objecten die over een  digitaal karakter beschikken. Al datgene wat digitaal is kan op die manier uitgroeien tot een soort van niet vervangbaar digitaal kunstwerk. Dat leidt in de praktijk niet alleen tot interessante, maar ook tot wonderlijke ontwikkelingen. Toen de eerste NFT’s op de markt verschenen stelden veel mensen zich de vraag wat de meerwaarde van een dergelijke asset nu precies was. Tegenwoordig wordt die vraag heel wat minder gesteld. Dat als gevolg van de significante verkoopprijzen die reeds werden gerealiseerd voor bepaalde werken. De NFT-gekte barstte in alle hevigheid los vanaf ongeveer maart 2021.

In de maand maart van 2021 vond een NFT-verkoop plaats van de kunstenaar Beeple. Hij bood zijn digitale verzamelwerk te koop aan via het bekende veilinghuis Christie’s. Het verzamelwerk luisterde naar de naam “Everydays: The First 5000 Days” en werd verkocht voor de prijs van 69 miljoen dollar. Het betrof hier uiteraard niet zomaar het eerste, het beste kunstwerk.

Aan het werk had de artiest dan ook zomaar even 13 jaar gewerkt. Het was meteen ook de eerste non-fungible token die werd aangeboden via een traditioneel en toch zeer gerenommeerd veilinghuis. Een week later raakte bekend dat de allereerste tweet van Jack Dorsey, de oprichter van Twitter, als NFT was verkocht voor zomaar even 2,9 miljoen dollar.

Wat maakt een NFT dan precies zo bijzonder of uniek?

Uniek is het sleutelwoord in bovenstaande titel. Zoals reeds aangegeven geldt voor een NFT dat ze een niet inwisselbaar en onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat is. Voor dit certificaat geldt dat ze digitaal gecreëerd en gekoppeld kan worden aan een digitaal object. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om een afbeelding, maar ook om muziek, een stukje film en ga zo maar door. Vervolgens wordt dit in een blockchain geregistreerd.

Deze registratie wordt vervolgens ook gekoppeld aan jouw eigen digitale wallet. In deze wallet zal een digitale sleutel worden geplaatst die bewijst dat jij en jij alleen de eigenaar bent van de NFT in kwestie. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de rest van de wereld is het te allen tijde duidelijk welke persoon of partij eigendom is van een bepaalde NFT. Dit uiteraard vanwege het openbare karakter van de blockchain. Ondanks het feit dat iedereen dus het eigendomsrecht van een NFT kan opvragen is het niet mogelijk om de registratie te wijzigen. Dat spreekt voor zich.

Hoe zelf starten met NFT’s?

De enorme bedragen die bij bepaalde verkopen zijn neergeteld voor een NFT hebben er uiteraard voor gezorgd dat menig aantal mensen interesse hebben gekregen in deze digitale assets. Het spreekt dan ook voor zich dat heel wat personen nu al dromen van het creëren van rijkdom door te investeren in dergelijke non-fungible tokens. Dat is begrijpelijk, alleen moet het gezegd dat dit in de praktijk niet zo eenvoudig is als het lijkt. 

De markt met NFT’s is sinds de opkomst van deze digitale assets aanzienlijk gegroeid. Dat heeft niet alleen de interesse van kunstenaars gewekt, maar ook van heel wat mensen die er een manier in zien om snel rijk te worden. Hier begint het eigenlijk al. Lang niet elke non-fungible token is de moeite waard om in te investeren.

Voor de meer gerenommeerde NFT’ geldt dat ze in de praktijk over een relatief hoog prijskaartje beschikken. Dat maakt ze voor de kleine investeerder of enthousiasteling vaak wat minder toegankelijk. Het gevolg laat zich dan al snel raden. Voor menig aantal personen geldt dat ze toch graag zo snel mogelijk een NFT willen bezitten. Het bezitten van zo’n token is echter één ding. 

Het spreekt namelijk voor zich dat je ze in de toekomst ook nog moet kunnen verkopen. Dat is een stuk minder voor de hand liggend. Wanneer je wil starten met NFT’s is het dus van belang om rekening te houden met minstens drie belangrijke aandachtspunten. Denk hierbij aan:

  1. Hoeveel budget heb je beschikbaar voor de NFT die je wil kopen?
  2. Welke NFT’s kunnen tegenwoordig rekenen op een goede populariteit?
  3. Welke NFT’s zullen ook in de toekomst nog interessant zijn voor potentiële kopers?

In al hun enthousiasme beslissen heel wat mensen om zomaar de eerste, de beste NFT te kopen die ze tegenkomen. Uiteraard is dat een keuze die je kan maken, maar vaak pakt dit op termijn helemaal niet interessant uit. Enkel en alleen door grondig onderzoek te doen zal je uiteindelijk investeren in een NFT die jou niet alleen op korte, maar ook op lange termijn een interessante meerwaarde kan bieden. Hoe leuk een bepaalde NFT immers ook mag zijn, uiteindelijk is het ook altijd fijn om te weten dat je er bij een mogelijke verkoop een bepaald rendement op kan behalen.

Bored Ape kopen
Bored Ape kopen op Opensea.io

Starten met NFT’s kan op twee verschillende manieren

Elke dag opnieuw zijn er ongelofelijk veel mensen die willen starten met investeren of het verzamelen van NFT’s. In principe kan je daarvoor op twee verschillende manieren te werk gaan. We maken hierbij in de praktijk concreet een onderscheid tussen deze opties:

  1. Je kan overgaan tot het kopen van een bestaande NFT;
  2. Het is mogelijk om zelf een NFT te maken;

In het eerste geval zal je, je moeten wenden tot een bepaalde NFT marktplaats. Je kan hiervoor onder meer gebruikmaken van marktplaatsen als OpenSea en natuurlijk ook Rarible. Daarnaast is het echter ook mogelijk om zelf een NFT te maken. Dit proces noemen we het “minten” van een NFT. Daarover verder op deze pagina meer. 

Voordat we hier dieper op ingaan is het echter van belang om duidelijk te maken dat er vandaag de dag verschillende soorten NFT’s bestaan. We maken daarbij in eerste instantie een onderscheid tussen NFT 1.0 en NFT 2.0. Ben je benieuwd naar wat het verschil tussen beiden nu precies is? Dat laten we je graag ontdekken middels onderstaande informatie!

Wat is NFT 2.0?

Hoe interessant een NFT ook mag zijn, in de basis kenmerkt ze zich uiteraard door een vrij statisch karakter. Het is mogelijk om de NFT te maken en ze wordt op de blockchain geregistreerd, maar daar blijft het dan ook bij. Met de introductie van NFT 2.0 zijn er verschillende nieuwe mogelijkheden in het leven geroepen. NFT’s zijn tegenwoordig dan ook geen simpele kunst meer. Door het toepassen van add-ons is het mogelijk om allerhande unieke dingen toe te voegen aan jouw NFT. Zo kan je ze niet alleen nog uitgebreider, maar vooral ook nog persoonlijker maken. 

Helemaal nieuw is dit principe natuurlijk niet. Voor fans van zogenaamde role-playing-games geldt dat deze personen meer dan waarschijnlijk reeds enigszins bekend zijn met het principe achter NFT 2.0. Zo is het mogelijk dat je in-game een bepaald wapen ter beschikking krijgt die je sterker kan maken en waarvan je het uiterlijk kan aanpassen naargelang je verder in het spel geraakt. Zo werkt het ook met 2.0 NFT’s.

nft 2.0
NFT 2.0

Waarvoor staat 'extensible'?

In eerste instantie ziet het er misschien naar uit dat elke bestaande NFT wel kan worden uitgebreid. Dit zou er in de praktijk dan voor zorgen dat elke NFT ook automatisch een NFT 2.0 is. Dat is niet juist. Om in aanmerking te komen als een NFT 2.0 is het namelijk zo dat de NFT in kwestie over een extensible karakter dient te beschikken. 

Met andere woorden, het moet mogelijk zijn om ze uit te breiden door een verbinding te maken met andere projecten of NFT’s. Dit betekent dat je dus bepaalde NFT’s met elkaar kan verbinden of met een andere dataset. Je NFT is in dat geval niet zomaar een plaatje meer. In de praktijk is er geen sprake van een bepaalde limiet voor wat het aantal nested layers betreft. Je kan dus eigenlijk gewoon eindeloos blijven creëren.

Dat de technologie niet stil staat blijkt eveneens uit het feit dat ook de 2.0 NFT’s continue verder worden ontwikkeld. Zo is er ondertussen sprake van het zogenaamde RMRK. Dit is een nog geavanceerder NFT-protocol dat gebruik maakt van de zogenaamde Kusama blockchain. 

Je kan dit eigenlijk een beetje zien als een project dat wordt gerealiseerd met legoblokjes. Je kan ze eigenlijk oneindig uit blijven breiden zonder dat er daarvoor parachains of zogenaamde smart contracts zijn vereist. Voor de NFT’s die deel uitmaken van RMRK geldt dat ze beschikken over vier overeenkomstige eigenschappen of vaardigheden, namelijk:

  • Nested NFT’s;
  • NFT DAO’;
  • Reactieve NFT’s;
  • Meerdere bronnen NFT’s;

Bovenstaand overzicht maakt wederom duidelijk dat er binnen de verschillende soorten NFT’s op de markt ook nog eens een extra onderverdeling dient te worden gemaakt. Ben je benieuwd om meer details te ontdekken over deze verschillende, specifieke non-fungible tokens? Lees dan snel verder!

Welke verschillende soorten NFT 2.0 versies zijn er?

Omwille van het haast oneindig uitbreidbare karakter van NFT’s 2.0 spreekt het voor zich dat de aandacht van mensen steeds meer en meer uitgaat naar deze tokens. Wanneer dat ook geldt voor jou spreekt het voor zich dat je, je graag even meer in detail zal willen verdiepen in deze tokens. Het onderstaande overzicht vertelt je in detail wat je van elk type token ongeveer mag verwachten.

1.) Nested NFT's

De eerste optie waar je voor kan kiezen zijn nested NFT’s. Het betreft hier zoals reeds aangegeven een NFT die bestaat uit allemaal andere NFT’s. De ketting die op deze manier wordt gecreëerd kan als het ware oneindig door blijven gaan. Dit met een enorm aantal verschillende combinaties. Voor deze NFT’s geldt dat ze nu reeds zeer actief worden gebruikt binnen de gamingsector. Ook in de metaverse zullen ze ongetwijfeld een uiterst belangrijke rol gaan spelen.

2.) NFT DAO's

Zoals de naam reeds aangeeft geldt voor een dergelijke NFT dat ze gebruik maakt van de DAO functionaliteit. Op het ogenblik dat een bepaalde NFT te duur wordt is het mogelijk voor geïnteresseerden om als het ware geld bijeen te leggen om zo de NFT toch aan te kunnen kopen. Dit zorgt er in de praktijk voor dat de NFT zal komen te bestaan uit tokens die toebehoren aan verschillende personen of partijen. 

Zijn er voldoende tokens verzameld en dienen er op een zeker ogenblik bepaalde beslissingen te worden genomen? In dat geval kan iedereen met een aandeel in de NFT mee beslissen. Dit geldt overigens ook voor de winst die op een zeker ogenblik kan worden gemaakt op een NFT.

De reden waarom mensen samenleggen voor het kopen van een bepaalde NFT is uiteraard omdat de prijs te hoog is voor één bepaald individu. Op het ogenblik dat iemand de NFT terug wil verkopen spreekt het voor zich dat iedereen deel moet kunnen nemen in de winst. 

Omwille van deze reden zal elke “aandeelhouder” in de token zijn of haar stem moeten uitbrengen. Dat geldt overigens niet alleen op het moment waarop er een bepaalde winst moet worden verdeeld. Is er bijvoorbeeld sprake van een gerealiseerd verlies, maar wil één van de betrokken partijen toch tot verkoop overgaan? Ook dan zal er daar uiteraard voor moeten worden gestemd.

NFT DAO
NFT DAO

3.) Reactieve NFT's

Voor reactieve NFT’s geldt dat er eigenlijk sprake is van twee verschillende soorten NFT’s. Hierbij zit het verschil hem eigenlijk in de bron. Dit lijkt misschien heel complex, maar eigenlijk is het dat niet. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een boom die tijdens de dag in het zonlicht staat, maar tijdens de nacht baadt in het maanlicht. 

In dit geval is er sprake van twee verschillende bronnen met codes terwijl het werk in beide gevallen toch (in de basis) hetzelfde is. Toch is er door het optreden van dag en nacht duidelijk sprake van een bepaald verschil waar rekening mee moet worden gehouden. Dat zou in het geval van een 1.0 NFT uiteraard niet mogelijk zijn.

4.) Meerdere bronnen NFT's

In eerste instantie doet de naam van deze 2.0 NFT misschien vermoeden dat ze in lijn ligt met de reactieve NFT’s, maar dat is niet het geval. Zoals eerder reeds aangegeven is het zo dat een NFT 2.0 merkelijk verder gaat dan een NFT 1.0. Er wordt in dit geval dan ook aanzienlijk meer toegevoegd. Denk hierbij concreet aan:

  • Add-ons;
  • Muziek;
  • Andere bestanden;

Het verschil ten opzichte van een klassieke NFT 1.0 zit hem dus vooral in het bouwen van de ene NFT in de andere NFT. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat de verschillende nieuwe NFT’s reeds een behoorlijke stap verder gaan dan de eerste generatie NFT’s. De verwachting is bovendien uiteraard dat deze groei of uitbreiding zich ook in de toekomst alleen maar nog meer door gaat zetten.

Hoe kan je zelf een NFT minten?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven kan je op twee verschillende manieren eigenaar worden van een NFT. Voor veel mensen geldt dat ze ervan houden om zelf creatief bezig te zijn. Wanneer dat ook geldt voor jou kan je de keuze maken om een NFT te minten. Een NFT minten lijkt op het eerste zicht mogelijks zeer complex, maar eigenlijk valt dat best goed mee. In principe is het ook mogelijk om zowat elk digitaal bestand om te zetten in een dergelijke non-fungible token.

Wanneer we eenvoudig het proces van een NFT minten zouden moeten verklaren zouden we kunnen zeggen dat dit eigenlijk het proces is van het veranderen van een digitaal bestand in een crypto verzamelobject of een digitaal actief. 

In eerste instantie was het zo dat er daarvoor voornamelijk gebruik werd gemaakt van de blockchain van (hoe kan het ook anders) Ethereum. Ondertussen kan er hiervoor echter ook een beroep worden gedaan op een andere blockchain. Het digitale item of het bestand wordt in ieder geval altijd permanent opgeslagen in de blockchain. 

Het is daarna onmogelijk om ze te bewerken of te verwijderen. Ondanks het feit dat het minten van een NFT in de praktijk mogelijks eenvoudiger is dan je zou vermoeden zijn er wel een aantal stappen die je zal moeten doorlopen. Wat deze stappen nu precies zijn laten we je hieronder ontdekken.

Stap 1: Bepaal een thema voor je NFT

Net zoals geldt voor elke andere creatie op de markt geldt ook voor het maken van een NFT dat je in eerste instantie grondig na zal willen denken over het thema waarover ze dient te beschikken. Neem nu bijvoorbeeld het voorbeeld van de NFT-collectie die werd verkocht door Beeple. 

Hij koos altijd voor interessante thema’s  die een bepaalde gevoelige snaar wisten te raken bij potentiële investeerders. Eén van zijn collecties bestaat bijvoorbeeld uit Elon Musk die zijn Doge uitlaat. Het hoeft niet benadrukt te worden dat deze NFT instant door heel wat mensen in het oog werd gehouden. In dit geval was er sowieso sprake van een gouden combinatie. Dit uiteraard door een bekend persoon te combineren met een dier, in dit geval dus een (eveneens bekende) hond.

Niet alleen het thema dat je moet bedenken voor je NFT is  van belang. Daarnaast moet je, je bijvoorbeeld ook de vraag stellen waar de NFT die je gaat creëren voor kan worden gebruikt. Voor menig aantal mensen geldt dat ze graag willen kunnen opscheppen met de NFT die ze hebben aangekocht. Dat is natuurlijk niet op veel manieren mogelijk. 

Het is mede omwille van deze reden dat bijvoorbeeld een NFT die kan worden gebruikt als profielfoto zo populair is. Niet alleen kan iemand op deze manier eigenaar worden van een unieke digitale asset, daarnaast is het ook nog eens zo dat men dit zomaar met iedereen kan delen die er geïnteresseerd in is. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Stap 2: Creëer het digitale bestand voor je NFT

Wanneer je het thema voor jouw NFT hebt betaald is het nog niet meteen tijd om je NFT te minten. Het spreekt namelijk voor zich dat je eerst het digitale bestand moet gaan creëren. Dit is op verschillende manieren mogelijk. Ben jij bijvoorbeeld een echte kunstenaar die prachtige werken kan tekenen? Dan kan je daarvoor bijvoorbeeld gebruikmaken van software als Photoshop of Paint.net. 

Voor een programma als Photoshop geldt bovendien ook dat ze bijvoorbeeld kan worden gebruikt door een fotograaf die prachtige, artistieke foto’s kan maken. Zowel voor gemaakte tekeningen als voor foto’s geldt namelijk dat je er zomaar een potentieel waardevolle NFT van kan maken.

Bovenstaande is niet alles. Een NFT kan tegenwoordig heel wat uiteenlopende vormen aannemen. De hierboven terug te vinden informatie heeft in ieder geval reeds duidelijk gemaakt dat je bijvoorbeeld kan kiezen voor het omvormen van een afbeelding of een tekening in een NFT. 

Dat geldt echter ook voor andere zaken zoals een stukje muziek of een videofragment. Als muzikant kan je dus perfect een stukje muziek dat je hebt gemaakt omzetten in een NFT en aanbieden. Ben jij iemand die vooral houdt van het maken van artistieke video’s? Ook in dat geval zal je kunnen vaststellen dat dit beeldmateriaal kan worden omgetoverd tot een NFT. 

Stap 3: Het vastleggen van de (technische) details van je NFT

De eerste twee stappen zullen meer dan waarschijnlijk reeds de nodige tijd in beslag hebben genomen. Echter zijn we er nog niet helemaal. De derde stap bestaat er namelijk in om alle details van je NFT te gaan bepalen. Er zijn dan ook nog best een aantal verschillende keuzes die gemaakt dienen te worden. Neem nu bijvoorbeeld de verantwoordelijke blockchain voor jouw NFT.

In eerste instantie was het zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald de Ethereum blockchain die werd gebruikt voor het maken van de eerste NFT’s. Ondertussen is daar echter enigszins verandering in gekomen. Uiteraard wordt Ethereum nog altijd gebruikt, maar daarnaast winnen ook Solana en Polygon aan marktaandeel. 

Dit gezegd hebbende blijft Ethereum nog steeds veruit de meest gebruikte blockchain als het gaat om NFT’s. Het belangrijkste nadeel aan deze blockchain zijn echter de hoge kosten die op moment van schrijven worden aangerekend. Dit gezegd hebbende zijn de twee grootste marktplaatsen, namelijk OpenSea en Rarible op de Ethereum blockchain gebouwd.

Er zijn uiteraard nog heel wat andere details die eveneens moeten worden bepaald voordat je, je NFT daadwerkelijk kan gaan minten. Zo moet je niet alleen een naam geven aan je NFT, daarnaast is het ook gebruikelijk om er een omschrijving voor op te stellen. 

Nog een belangrijk item om over na te denken is de oplage van de NFT. Je zou er in de praktijk dan ook voor kunnen kiezen om zomaar duizenden keren de NFT uit te brengen. Het feit dat dit mogelijk is betekent echter niet dat het interessant is. Eén van de belangrijkste eigenschappen wat een NFT potentieel interessant maakt is namelijk de schaarste die ervoor heerst. Hoe meer versies je uitbrengt, hoe minder schaarste er uiteraard is. Denk dus zeker en vast altijd grondig na over de oplage van jouw non-fungible token.

Stap 4: Nu gaan we je NFT minten

Heb je alle details bepaald voor jouw NFT? Dan is het eindelijk mogelijk om je NFT te gaan minten. De meest eenvoudige manier is nog altijd om hiervoor gebruik te maken van de Ethereum blockchain. Meer bepaald gaan we gebruikmaken van de Rarible-marktplaats. 

Een niet onbelangrijk extra voordeel dat is verbonden aan het maken van deze keuze heeft betrekking tot het feit dat de NFT automatisch eveneens zal worden opgenomen in het aanbod van OpenSea. Bovendien geldt voor Rarible dat ze ongelofelijk gebruiksvriendelijk is. Het minten van jouw NFT is dan ook vrij eenvoudig.

Concreet zijn er twee zaken die je voor jouw NFT minten nodig hebt. In eerste instantie moet er in je wallet een bepaalde hoeveelheid ETH zijn terug te vinden voor het betalen van de zogenaamde gas fees en daarnaast dien je ook te beschikken over een MetaMask-wallet. Heb je nog geen ETH? Dan kan je deze eenvoudig kopen bij een Nederlandse crypto exchange als Bitvavo of een broker als Finst. Heb je beide zaken in bezit? Dan kunnen we overgaan tot het daadwerkelijk minten van de NFT. Dit gaat als volgt:

Wallet connecten
Wallet connecten

1.) Koppel de MetaMask-wallet aan Rarible

Het eerste wat je moet doen is inloggen. Dit doe je door jouw MetaMask-wallet te koppelen aan Rarible. Hiervoor klik je rechtsboven op ‘Sign in’. Vervolgens ga je naar ‘Sign in with MetaMask’. Vervolgens zal je kunnen vaststellen dat de wallet zal worden geopend. Op het moment dat je vervolgens op connect klikt ben je ingelogd en is stap 1 van je NFT minten achter de rug.

2.) Maak je NFT aan

De tweede stap wordt aangevat door rechtsboven in de hoek na het inloggen op ‘Create’ te klikken. Vervolgens dien je bij Ethereum nog eens op ‘Create’ te klikken. Daarna zal je kunnen vaststellen dat je een keuze moet maken tussen:

  1. Single;
  2. Multiple;

Wanneer je één versie van de NFT wil maken klik je op single. Er wordt vervolgens gewoon één uitgave gemint. Wil je graag meerdere versies van je NFT op de markt brengen? Dan kies je voor ‘Multiple’. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald kan je zoveel versies van je NFT creëren als je zelf wil. Echter is schaarste voor een NFT altijd een zeer belangrijke troefkaart.

3.) Selecteer het bestand dat je wil gaan omzetten

Een NFT heeft uiteraard een bronbestand nodig. Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen is de tijd rijp geworden om een bronbestand te selecteren. Je kan hiervoor een keuze maken tussen verschillende bestandsformaten. Denk hierbij aan:

  • PNG;
  • GIF;
  • WEBP;
  • MP3;
  • MP4;

Van welk bestandstype er gebruik wordt gemaakt is uiteraard afhankelijk van het soort bestand dat je wenst om te zetten in een NFT.

Blockchain kiezen
Blockchain kiezen

4.) Hoe wil je jouw NFT aanbieden?

Het creatieve aspect is inmiddels zo goed als achter de rug. Uiteraard moet er bij het minten van een NFT ook rekening worden gehouden met de commerciële details. Je zal dus ook moeten gaan bepalen hoe je jouw NFT wil gaan aanbieden. Dit kan op verschillende manieren, namelijk:

  • Met een vaste prijs;
  • Door open te staan voor biedingen;
  • Door middel van een ’timed auction’;

In het eerste geval wordt er gewoon een vaste prijs bepaald voor de NFT in kwestie. De persoon of partij die deze prijs als eerste wil betalen verkrijgt het eigendomsrecht van de NFT. Voor de tweede optie geldt dat je potentiële kopers uitnodigt om een bepaald bod uit te brengen op jouw NFT. Dit bod kan je dan vervolgens accepteren of afwijzen.

De derde en laatste mogelijkheid is een zogenaamde timed auction. In dat geval wordt er een specifieke periode bepaald waarbinnen biedingen gedaan kunnen worden. Het hoogste bod aan het einde van de veiling zal uiteindelijk geaccepteerd worden waarna de NFT kan worden verkocht. Let wel, de opbrengst van je NFT verkoop is niet helemaal voor jou alleen. Op moment van schrijven is het dan ook zo dat 2,5 procent van de opbrengst naar Rarible gaat. 

5.) De keuze voor free minting (of niet)

Tijdens de volgende stap zal er je worden gevraagd of je gebruik wil maken van ‘free minting’ of niet. Wanneer je kiest voor free minting zal je kunnen vaststellen dat jij niet de partij bent die de NFT gaat minten, maar de koper. Veel mensen stellen zich in eerste instantie de vraag waarom je hier nu precies voor zou kiezen. 

Het antwoord op deze vraag is nochtans niet ver te zoeken. Het is namelijk zo dat je door te kiezen voor free minting jouw NFT gratis op de markt kan zetten. Let wel, wanneer de koper de NFT nog moet minten (en er dus de kosten voor moet dragen) spreekt het voor zich dat hij daar wel doorgaans rekening mee houdt bij het bepalen van het bedrag dat hij wil betalen.

Fixed price
Fixed price

6.) De finale stap voor het minten van je NFT

De finale stap voor het minten van je NFT bestaat eigenlijk nog uit drie verschillende onderdelen. In eerste instantie moet je de eerder bepaalde naam en beschrijving voor je NFT invoeren. Wanneer je dat hebt gedaan zal je nog de zogenaamde royalty’s moeten bepalen. Voor deze royalty’s geldt dat het eigenlijk een bepaald percentage is van de mogelijke doorverkoopprijs van een NFT.

Met andere woorden, stel dat iemand een NFT van jou heeft gekocht voor een bepaald bedrag. Hij verkoopt ze vervolgens na enige tijd opnieuw met een bepaalde winst, dan kan je er door het instellen van royalty’s een bepaald percentage van naar jou laten terugvloeien. In eerste instantie lijkt dit natuurlijk zeer interessant. 

Hou er echter rekening mee dat de koper van een NFT ook altijd controleert of er royalty’s op gelden of niet. Is dat het geval? Dan zou dat zomaar eens sterk de prijs kunnen bepalen die de koper voor de NFT in kwestie over heeft.

Tot slot kan je onder het tabblad van de ‘advanced settings’ nog zaken zoals een alternatieve tekst toevoegen, maar dat gebeurt in de praktijk vrij weinig. Druk vervolgens op ‘Create’ en er wordt meteen gestart met het minten van jouw eigen NFT! Tijdens dit proces gaat het smart contract op de Ethereum blockchain de code implementeren in het digitale bestand dat je hebt gekozen.

Welke risico’s zijn er verbonden aan een NFT kopen of maken?

Investeren brengt altijd de nodige risico’s met zich mee. Dat is niet anders bij het kopen van een NFT. Uiteindelijk spreekt het voor zich dat je een NFT koopt met als doel om ze hopelijk later voor een hogere prijs terug te kunnen verkopen. Het spreekt echter voor zich dat niemand op dit eigenste moment kan weten hoe de NFT-markt verder zal evolueren. In principe loop je dus twee risico’s:

  1. De evolutie en daarmee ook de populariteit van de NFT-markt kent een terugval;
  2. De NFT waar jij geld in hebt geïnvesteerd blijkt uiteindelijk niks waard te zijn;

Bij het kopen van een NFT loop je dan ook eigenlijk een beetje hetzelfde risico als bij het kopen van een kunstwerk. Het is mogelijk dat het kunstwerk waarin je hebt geïnvesteerd naarmate de tijd vordert een bepaalde meerwaarde weet te realiseren, maar het is ook mogelijk dat de kunstenaar in de vergetelheid raakt met als gevolg dat de waarde keldert. 

Zowel voor een NFT als voor een kunstwerk geldt dat zowat alles draait op het fundament van vraag en aanbod. Zolang er interesse is zal de asset waarin je hebt geïnvesteerd altijd een bepaalde waarde blijven behouden.

Hoe kan je de risico’s van NFT’s binnen de perken houden?

Het binnen de perken houden van de risico’s die zijn verbonden aan NFT’s kan op verschillende manieren. In eerste instantie moet je nooit investeren met geld dat je niet kan missen. Dat geldt al in het bijzonder voor zeer volatiele assets zoals een NFT. Daarnaast is het ook altijd van belang om goed je onderzoek te doen. 

Voor verschillende NFT’s geldt bijvoorbeeld dat er een heuse community rond bestaat. Het spreekt voor zich dat deze non-fungible tokens meer dan waarschijnlijk veel beter en langer hun waarde vast zullen weten te houden in vergelijking met menig aantal andere exemplaren.

Probeer bovendien ook altijd een realistische inschatting te maken van de waarde van de NFT die je wenst te kopen. Door niet te veel te betalen hou je de financiële risico’s van jouw NFT aankoop in de praktijk eigenlijk vrij moeiteloos binnen de perken. Let wel, helemaal de risico’s uitschakelen die aan NFT’s verbonden zijn is in de praktijk vrijwel onmogelijk. Dat niet in het minst als gevolg van het feit dat zowel de NFT- als de cryptomarkt een constante evolutie doormaakt.

Conclusie; een NFT kopen of maken doe je niet in één, twee, drie!

Alle informatie op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat het kopen of maken van een NFT niet zomaar iets is wat je moet doen zonder er eerst even grondig over na te denken. Heel wat mensen betalen veel geld voor een NFT die eigenlijk over geen enkel toekomstpotentieel beschikt. Het kopen van een NFT hoeft bijvoorbeeld weinig voeten in de aarde te hebben, maar je moet je wel altijd de vraag stellen of het verkopen er van, op eender welk moment, ook zo makkelijk zal gaan.

Heel wat partijen zouden graag een graantje mee willen pikken van de populariteit waar NFT’s over beschikken. Het is van groot belang om de interessante partijen van bijvoorbeeld de scammers te kunnen scheiden. De enige manier waarop je dit kan doen is door je grondig te verdiepen in de precieze details van de NFT. Denk hierbij concreet aan bijvoorbeeld:

  1. De maker van de NFT in kwestie;
  2. Of er sprake is van een bepaalde community zoals het geval is bij de CryptoPunks;
  3. Hoeveel versies er van de NFT waar je interesse in hebt zijn gemaakt;
  4. Of de NFT die wordt aangeboden wel echt legit is;

Bovenstaande vier aandachtspunten zijn de belangrijkste. Vervolgens zal je echter ook altijd goed de waarde moeten evalueren van de NFT die je wenst te kopen. Is de gevraagde waarde bijvoorbeeld reëel en beschikt ze nog over een mogelijke, toekomstige groei of niet? 

Bovendien is ook de aanwezigheid van zogenaamde royalty’s een niet onbelangrijk aandachtspunt. Deze zouden er namelijk zomaar voor kunnen zorgen dat je bij een mogelijke verkoop van een NFT waar je eerder in hebt geïnvesteerd nog een stuk van de opbrengst af moet gaan staan.

In ieder geval mag het duidelijk zijn, overgaan tot het kopen of minten van een NFT kan interessant zijn, maar je moet er wel de echt interessante exemplaren tussenuit weten te halen. Dit op zich kan binnen het huidige landschap met NFT’s reeds een voldoende uitdaging vormen. Weet je er uiteindelijk een echt goede NFT tussenuit te vissen? Dan kan je daar mogelijks een zeer interessante financiële meerwaarde mee realiseren op het moment van verkoop.

Auteur foto

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto. Hij handelt sinds 2017 in crypto en deelt zijn kennis op de website Cryptokoersgids.nl.

Andere artikelen boordevol NFT nieuwtjes

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.