Voor elke cryptovaluta geldt dat ze gebruik maakt van een bepaald consensus mechanisme. De bekendste algoritmes zijn uiteraard Proof of Work en Proof of Stake. Voor de blockchain van Solana geldt echter dat ze gebruik maakt van het zogenaamde Proof of History algoritme. Voor de ontwikkelaars achter de cryptovaluta geldt dat ze dit systeem volledig zelf hebben bedacht. Dit geldt overigens ook voor tal van andere technieken welke door de blockchain worden gebruikt.
In de basis kunnen we het Proof of History algoritme vergelijken met Proof of Stake. Dit niet in het minst omdat ze hier eigenlijk op is gebaseerd. Toch moet het gezegd dat er sprake is van een aantal verschillen tussen beide mechanismes. Dat verschil is vooral terug te vinden in de manier waarop allebei de mechanismes de tijd van een bepaalde gebeurtenis bepalen. In ieder geval, zou jij graag meer te weten willen komen over dit vrij nieuwe algoritme? Lees dan vooral snel verder!
Hoe werkt Proof of History precies?
Voor het Proof of History algoritme geldt dat ze ervoor zorgt dat de tijd wordt opgeslagen door bepaalde gebeurtenissen in een specifieke volgorde te plaatsen. Het hele idee achter de werking van dit consensus algoritme is eigenlijk zeer eenvoudig. Stel bijvoorbeeld dat er vandaag een krant bij je op de deurmat valt waar je een foto van maakt. Deze foto is het bewijs dat de foto is gemaakt op het moment dat de krant reeds is gepubliceerd. Je had die foto immers niet kunnen maken wanneer de krant nog gedrukt moest worden.
Dit is eigenlijk zeer eenvoudig uitgelegd hoe Proof of History precies werkt. Het spreekt echter voor zich dat je dit ook niet te letterlijk moet nemen. Er worden immers bij dit algoritme geen echte foto’s gemaakt van bepaalde gebeurtenissen. In plaats daarvan is er sprake van een zogenaamde hash. Voor deze hash geldt dat ze gebaseerd is op gebeurtenissen die in het verleden plaats hebben gevonden. Het is bijgevolg onmogelijk dat de hash voor of na de gebeurtenis is ontwikkeld.
Technische werking
Bovenstaande klinkt natuurlijk allemaal erg eenvoudig, maar geeft nog geen concreet beeld van hoe het er nu precies technisch aan toe gaat. Eigenlijk zouden we kunnen stellen dat dit algoritme een zogenaamde Verifiable Delay Function is. Binnen de IT-wereld is dit helemaal geen nieuw begrip, in tegendeel. Deze functie heeft een aantal verschillende nummers en gebeurtenissen nodig die in het verleden hebben plaatsgevonden.
Op basis van deze gebeurtenissen wordt er een zogenaamd SHA256 hashing algoritme evenals output gecreëerd. Voor deze output geldt dat ze over een openbaar karakter beschikt en ook door iedereen kan worden geverifieerd. Dit zorgt ervoor dat een volledig netwerk bestaande uit allemaal nodes kan controleren of de uitkomst van de Verifiable Delay Function wel of niet correct is.
Meer dan 60.000 transacties per seconde
Op moment van schrijven is het Proof of History consensus algoritme dus uniek voor de blockchain van Solana. Deze maakt het voor het platform mee mogelijk om een gigantisch aantal transacties per seconde te verwerken. Het gaat hierbij concreet om zomaar even meer dan 60.000 transacties per seconde. Dit is uiteraard bijzonder veel.
Hoeveel dit precies is wordt pas duidelijk wanneer we dit aantal gaan vergelijken met bijvoorbeeld Ethereum. Voor haar geldt dat ze op moment van schrijven dan ook slechts 20 transacties per seconde kan verwerken. Het is dan ook niet voor niets dat Solana wordt getipt als mogelijks één van de meest beloftevolle Ethereum-killers die er op de markt terug te vinden zijn.
De uitstekende schaalbaarheid die geldt voor Solana is echter niet volledig toe te schrijven aan het Proof of History algoritme. Uiteraard is ze er wel voor een groot deel verantwoordelijk voor, maar toch zijn er ook nog andere elementen die hier hun steentje aan bijdragen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de SeaLevel en Turbine protocollen die in het leven zijn geroepen door het team achter de cryptovaluta.
Wat zijn de voordelen van het Proof of History algoritme?
Dat het team achter Solana ervoor heeft gekozen om gebruik te maken van het Proof of History consensus algoritme is het gevolg van de interessante voordelen die eraan verbonden zijn. Ben jij ook benieuwd naar deze voordelen? We hebben ze hieronder alvast voor je op een rijtje gezet!
- Proof of History zorgt ervoor dat het efficiënter mogelijk wordt om de tijd te bepalen binnen een compleet blockchain netwerk;
- Het Proof of History algoritme is veel duurzamer dan het Proof of Work algoritme;
- PoH is een ongelofelijk schaalbaar mechanisme dat heel wat transacties kan verwerken;
- Er is geen speciale mining apparatuur vereist om deel te kunnen nemen aan het Proof of History netwerk;
De bovenstaande voordelen zijn absoluut als zeer interessant te beschrijven, maar helaas zijn er ook bepaalde nadelen aan verbonden. Ook deze nadelen gaan we je uiteraard niet onthouden.
Wat zijn de nadelen van het Proof of History algoritme?
Eén van de meest in het oog springende en tevens ook meest pijnlijke nadelen is terug te vinden in het feit dat Solana onder meer in het jaar 2021 verschillende keren het doelwit is geweest van een hack. Een woordvoerder van Solana liet toen optekenen dat de aanvallen het gevolg waren van kwetsbaarheden in het Proof of History protocol.
Dit maakt duidelijk dat het algoritme nog op onvoldoende grote schaal is uitgetest om als echt veilig bestempeld te kunnen worden. Een ander nadeel kan vrij tijd gerelateerd zijn. Op moment van schrijven kan er worden vastgesteld dat er binnen het netwerk van Solana slechts 1200 validators actief zijn. Dit zorgt ervoor dat we ons de vraag kunnen (en eigenlijk ook moeten) stellen hoe decentraal dit consensus algoritme echt is.