Impulsverkopen in crypto voorkomen, hoe doe je dat?

impulsverkopen crypto voorkomen
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Er zijn verschillende aspecten die ervoor zorgen dat de cryptomarkt kan worden bestempeld als een unieke markt. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het feit dat de volatiliteit heel wat extremer is in vergelijking met de traditionele investeringsmarkten. Wanneer we de gemiddelde volatiliteit nemen van een aandelenportefeuille wordt dan ook al snel duidelijk dat deze heel wat beperkter uit zal vallen in vergelijking met de volatiliteit van een cryptoportefeuille. Dat is echter niet alles. Daarnaast geldt voor de cryptomarkt dat er ook nog de onzekerheid is op vlak van regulering. Heel wat (grote) landen hebben zich bijzonder negatief uitgelaten over cryptovaluta’s en overwegen zelfs een al dan niet volledige ban op de digitale assets. Al deze verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat er op een bepaald moment impulsverkopen worden gemaakt in je portefeuille die eigenlijk helemaal niet interessant zijn. Op deze pagina geven we je graag enkele interessante tips om deze te voorkomen.

Tip 1: Wees je bewust van de cryptocurrencies waarin je investeert

De nummer één regel die je eigenlijk altijd in het achterhoofd moet houden heeft betrekking tot het feit dat je, je bewust moet zijn van in welke cryptocurrencies je precies investeert. Dit betekent concreet dat er stil moet worden gestaan bij onder meer:

  1. Wat de cryptovaluta in kwestie precies doet;
  2. Welk probleem ze oplost of welke meerwaarde ze biedt op de markt;
  3. Wat het team is dat schuilgaat achter het project;

Veel mensen investeren impulsief in bepaalde cryptocurrencies zonder dat ze goed en wel weten waar het project eigenlijk voor staat. Dat brengt niet alleen aanzienlijke risico’s met zich mee, daarnaast is het zo dat je op deze manier tijdens een correctie sneller de drang zal voelen om op de verkoopknop te drukken. Dit ondanks het feit dat je positie dan mogelijk onder water zal staan. Door je goed bewust te zijn van het soort project waarin je investeert en door goed het potentieel in te schatten in de toekomst zal je die drang aanzienlijk minder snel voelen.

Tip 2: Controleer niet elke dag je portefeuille

Grofweg maken we een onderscheid tussen twee verschillende soorten investeerders. In eerste instantie zijn er de personen die elke dag hun investeringsportefeuille controleren. Dit geldt dus ook voor de aangekochte cryptocurrencies. Op zich is dat natuurlijk volkomen te begrijpen. Wanneer je ergens je geld in stopt spreekt het voor zich dat je graag wil dat deze investering meteen rendeert. Dat is echter lang niet altijd mogelijk. Bovendien geldt voor cryptocurrencies dat ze zich kenmerken door een koersverloop dat behoorlijk veel volatiliteit kan vertonen.

Elke dag je cryptoportefeuille controleren zorgt er in de praktijk voor dat je geconfronteerd wordt met een significant groter risico op impulsverkopen. Uiteraard dien je wel stil te blijven staan bij de belegginshorizon waarover je beschikt. Zowel voor investeerders voor de korte als voor de lange termijn geldt echter in de praktijk dat ze niet noodzakelijkerwijs manueel de actuele status van hun investeringen moeten controleren. 

Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om op voorhand bijvoorbeeld een goed doordachte stop loss te plaatsen. Ook deze kan zeker een belangrijke bijdrage leveren in het voorkomen van impulsverkopen.

Tip 3: Investeer niet met geld dat je eigenlijk niet kan missen

Hoe interessant het potentieel van cryptocurrencies ook mag zijn, het zijn en blijven risicovolle assets. Dit geldt zelfs voor de nummer één cryptovaluta van de wereld, namelijk Bitcoin. Omwille van deze reden is het zeer belangrijk om enkel en alleen te investeren met geld dat je kan missen. Dit betekent concreet dat je een investering in crypto hoofdzakelijk doet met bijvoorbeeld geld dat je aan het einde van de maand overhoudt nadat alle noodzakelijke facturen werden betaald. Het is ook mede omwille van deze reden dat veel mensen niet in één keer veel geld investeren in cryptocurrencies, maar hun investeringen spreiden over een langere periode.

Of je nu veel geld ter beschikking hebt om te investeren of je slechts een beperkt bedrag kan vrijmaken om bijvoorbeeld Bitcoin te kopen, in beide gevallen kan het toepassen van de dollar-cost-average methode zeer de moeite waard zijn. Op deze manier investeer je op een toegankelijke manier zonder dat je bijvoorbeeld genoodzaakt bent om financiële reserves aan te spreken. De kans dat je dan in een situatie terecht komt waarin je sterk wordt aangespoord om je assets terug van de hand te doen is toch merkelijk kleiner. 

In ieder geval, zou je graag het risico op impulsverkopen zo beperkt mogelijk willen houden? Dan zal je kunnen vaststellen dat het bijzonder interessant is om rekening te houden met de tips die we hier op deze pagina voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin