India gaat crypto reguleren in plaats van verbieden

india crypto reguleren

Hoewel India voornemens was om korte metten te maken met cryptocurrency, heeft het land zich bedacht en wil het de munten gaan reguleren. Bewindslieden van de Indiase overheid zijn na overleg tot de conclusie gekomen dat de munten veel potentie hebben en van toevoeging van de Indiase economie kunnen komen. Het standpunt van het land was lange tijd niet erg positief. Daardoor is het verrassend dat de overheid er nu voor kiest om crypto toch te omarmen en te gaan reguleren. Er werd eerder geregeld gesproken over het voornemen om cryptocurrency in het land volledig te verbieden. Deze vrees is nu weg, want tijdens het overleg werd geconcludeerd dat reguleren beter is dan verbieden.

India gaat crypto reguleren, niet verbieden

Dat betekent dat het in India niet verboden wordt om cryptocurrency te bezitten of te verhandelen. In tegendeel, het land gaat ermee aan de slag om de cryptomunten legaal te maken. Tijdens het overleg is er overeenstemming bereikt tussen alle aanwezige wetgevers. 

Cryptocurrencies vallen niet meer te stoppen en een verbod erop zal zinloos zijn. Daarom hebben de wetgevers zich bedacht en besloten om dan met het idee dat crypto bestaat te leren leven. In plaats van de munten te verbieden, worden ze straks legaal. Maar dan wel volgens de regels van de overheid in India. Dat betekent dat de overheid de munten wil gaan reguleren en accepteren.

Regels vooralsnog onbekend

Welke regels er precies komen, is nog niet bekend. Het ligt in ieder geval voor de hand dat de overheid van crypto exchanges zal gaan eisen dat het bijhoudt wie haar klanten zijn. In veel andere landen werkt dit aan de hand van het Know Your Customer (KYC)-principe. Dat houdt in dat de exchanges eerst het identiteitsbewijs willen zien, voordat zij een account verschaffen. Mogelijk is het door regulatie ook eenvoudiger om het bezit van cryptocurrency te belasten. In veel andere landen is dat ook al het geval.

Bij het overleg waren verschillende parlementsleden en ministers aanwezig. Daarnaast waren ook grote crypto bedrijven opgetrommeld om meer uitleg te geven over het belang van cryptomunten voor de Indiase economie. Daarbij was zelfs de premier van India, Narendra Modi, aanwezig. Inmiddels is duidelijk dat na de vergadering de betrokkenen overeen zijn gekomen het er regulatie moet komen op cryptocurrency, in plaats van een verbod.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Ecosysteem adopteren

Naast het reguleren is het de bedoeling dat India het ecosysteem van cryptocurrency gaat adopteren. Daarvoor is een nieuw overleg nodig, die binnenkort op de agenda wordt gezet. Bij dit overleg gaat het niet meer over de vraag of cryptocurrency moeten worden gereguleerd, maar hoe dit dan gedaan moet worden. De Indiase overheid wil daarvoor de mening hebben van vooraanstaande experts uit de cryptowereld. Ook de bedrijven uit de crypto-industrie zijn betrokken bij het aankomende overleg.

Op die manier wil India proberen wet- en regelgeving te maken die voor iedereen duidelijk en werkbaar is. Het is duidelijk dat houding ten aanzien van cryptomunten in India bij de overheid flink veranderd is. De afgelopen jaren zette de overheid aldaar er juist op in om de munten volledig te gaan verbieden. Afgelopen februari dit jaar maakte de overheid nog bekend te gaan kijken naar een totaalverbod voor alle cryptomunten. Een half jaar later heeft het land besluiten om toch in zee te gaan met de crypto-industrie en dan maar voor reguleren te kiezen. 

De overheid gaat daarvoor samenwerken met de leiders op de markt, zodat er duidelijke en goede afspraken gemaakt kunnen worden. Daarmee lijkt het er sterk op dat de Indiase overheid een volledige draai heeft gemaakt op het gebied van het cryptobeleid.

Narendra Modi was er tijdens het overleg bij
Narendra Modi was er tijdens het overleg bij

Zorgen om crypto

Dat de overheid er nu voor gaat zorgen dat crypto legaal wordt in India, wil niet zeggen dat de politici en banken in het land geen zorgen hebben over de toekomst van de economie in combinatie met de munt. Niet alle overheden en instituten hebben er vertrouwen in. 

Zo heeft de Centrale Bank van India, de Reserve Bank of India (RBI) nog steeds grote moeite met het omarmen van cryptomunten en blockchain technologie. De centrale bank maakt zich nog altijd grote zorgen over hoe het verder moet. De RBI is vooral bezorgd over de effecten van het omarmen van de crypto industrie in het land.

Het gaat dan met name over de zorgen over crypto op het gebied van macro-economie en de financiële stabiliteit in het land. Eerder waarschuwden de Verenigde Staten al dat blockchain en crypto een lokale economie onder druk kunnen zetten. Hoe daarmee moet worden omgegaan heeft de RBI aan de Indiase overheid laten weten. De overheid kijkt momenteel nauwkeurig naar wet- en regelgeving.

Potentie crypto in India

Hoewel de centrale bank van India de boot dus nog even afhoudt, zal India er wel voor zorgen dat cryptohandel in het land volledig legaal wordt. Uit de vergadering kwam al naar voren dat de opmars van crypto niet meer te negeren is en dat het daarom beter is om te reguleren. Dat is een positieve wending voor de cryptowereld in India. De reden waarom het land nu toch kiest voor reguleren, heeft onder meer te maken met de potentie voor de Indiase markt. Een verbod door de overheid staat de acceptatie van de cryptohandel in de weg. 

Door te kiezen voor reguleren, is de bedoeling dat er vrijelijk gehandeld kan worden in cryptomunten. Op die manier zou de potentie uiteindelijk tot uiting kunnen komen. Daarmee heeft de Indiase overheid een positieve stap gezet.

Snel investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin