Investeren in Bitcoin of Ethereum: Welke is de juiste keuze?

Investeren in bitcoin of ethereum
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

We maken binnen de cryptomarkt een onderscheid tussen verschillende soorten cryptomunten. In de basis is het zo dat er enerzijds Bitcoin is en anderzijds een gigantische hoeveelheid aan zogenaamde altcoins. De reden waarom Bitcoin een aparte vermelding heeft is terug te vinden in het feit dat ze ’s werelds eerste echte cryptomunt was. Binnen de categorie van de altcoins maken we ondertussen een onderscheid tussen een gigantische hoeveelheid aan uiteenlopende projecten.

Voor verschillende van deze projecten geldt dat de kans ontzettend groot is dat ze de tand des tijds niet zullen overleven. Andere projecten hebben zichzelf door de jaren heen echter uitstekend bewezen. Dat geldt in het bijzonder voor Ethereum. Veel crypto-enthousiastelingen stellen zich dan ook de vraag wat ze nu beter kunnen doen, investeren in Bitcoin of Ethereum? Geldt dat ook voor jou? Dan is het zeker de moeite waard om verder de onderstaande informatie door te nemen!

Bitcoin, de veteraan blijft ijzersterk

Voor de lancering van Bitcoin moeten we alweer flink terug in de tijd, meer bepaald naar het jaar 2009. Door de jaren heen is er voor BTC toch het één en het ander veranderd. In eerste instantie geldt voor de oudste cryptovaluta dat ze nog altijd beschikt over het hoogste handelsvolume. Dit met als enige uitzondering bepaalde stablecoins (cryptomunten die geen volatiel koersverloop kennen).

Door de jaren heen heeft de BTC-koers verschillende keren een mooie meerwaarde weten realiseren. Veel mensen, maar ook bedrijven geloven dan ook sterk in de toekomst van deze cryptomunt. Dit geldt ook voor bepaalde landen. Met name El Salvador is één van de landen welke er ondertussen voor heeft gekozen om Bitcoin als FIAT-valuta te gaan erkennen. Het spreekt voor zich dat dit niet alleen de populariteit, maar ook het daadwerkelijke gebruik van BTC een flinke boost heeft gegeven.

Bovendien zijn er nog verschillende zaken die het vermoeden doen bestaan dat de koers van BTC in de komende jaren zomaar nog een mooie run zou kunnen maken. Denk bijvoorbeeld alleen maar al eens aan het feit dat op moment van schrijven reeds meer dan 90 procent van alle Bitcoins zijn gemined. Als de vraag naar BTC in de komende jaren verder blijft toenemen en het aanbod wordt schaarser zal het klassieke spel van vraag en aanbod zich (uiteraard) gaan ontvouwen. Dit betekent dat de BTC-koers dan zomaar eens behoorlijk zou kunnen oplopen.

Bitcoins in omloop
Bitcoins in omloop

Ethereum, een geweldig veelzijdig en zeer belangrijk project

De veranderingen en de evolutie die Bitcoin heeft doorgemaakt zijn wat ze zijn. Dit gezegd hebbende zouden we kunnen stellen dat Ethereum een nog veel langere weg heeft afgelegd. Voor dit platform geldt namelijk dat ze enkele zeer aanzienlijke transformaties heeft ondergaan. In eerste instantie heeft ze er uiteraard voor gekozen om de overstap te maken van het Proof of Work algoritme naar het Proof of Stake algoritme. Deze keuze heeft er in de praktijk voor gezorgd dat de blockchain van Ethereum over heel wat extra voordelen is komen te beschikken, namelijk:

  • De blockchain is een stuk groener en duurzamer geworden dan ze eerst was;
  • Er kan worden gerekend op een nog betere veiligheid en betrouwbaarheid;
  • De schaalbaarheid van het project is aanzienlijk verbeterd (en dat was echt nodig);
  • Het is mogelijk om passief inkomen te realiseren door het staken van ETH;

Ondanks het feit dat Bitcoin uiteraard van cruciaal belang is voor de cryptomarkt zouden we dat eigenlijk ook kunnen zeggen van Ethereum. Bedenk jezelf bijvoorbeeld maar eens hoeveel altcoins er door de jaren heen niet in eerste instantie zijn uitgegeven op de blockchain van Ethereum. 

Daarbij werden de coins gelanceerd als zijnde zogenaamde ERC20-tokens. Het gaat hierbij om tokens die eerst draaiden op de blockchain van Ethereum in afwachting van de lancering van een eigen blockchain. Zelfs voor Binance Coin, de token van de exchange Binance geldt dat ze in eerste instantie op de markt werd gelanceerd op de blockchain van Ethereum.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Ook voor nieuwe doeleinden wordt vaak gekeken naar Ethereum

Nu de lancering van het aantal nieuwe altcoins een stap terug heeft genomen in vergelijking met vroeger leek het er even naar uit te zien dat daarmee ook het belang van Ethereum binnen de cryptomarkt enigszins zou gaan afnemen. Niets is echter minder waar. De veelzijdigheid van het platform van Ethereum zorgt er namelijk voor dat er ook voor nieuwe doeleinden vaak in de richting van deze blockchain wordt gekeken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de nieuwe mogelijkheden die er op het gebied van DeFi worden gelanceerd. Ook deze draaien vaak op de blockchain van Ethereum.

Dat investeren in Ethereum ook vandaag de dag nog altijd zeer relevant is werd eveneens aangetoond tijdens de NFT-hype. Toen deze hype uitbrak werden er verschillende NFT-exchanges opgezet. Eén van deze exchanges luistert uiteraard naar de naam OpenSea. 

Voor deze exchange geldt dat ze inmiddels kan worden bestempeld als één van de grootste en belangrijkste handelsplatformen in NFT’s op de markt. Het feit dat er ook voor dergelijke platformen steevast of bij voorkeur wordt gekeken in de richting van Ethereum is uiteraard een belangrijke troefkaart. Dit maakt bovendien ook in één klap duidelijk dat niet alleen investeren in Bitcoin, maar ook investeren in Ethereum nog steeds het overwegen waard kan zijn. Welke van de twee zou nu echter precies jouw voorkeur moeten krijgen?

OpenSea Explorer
OpenSea

Waarom investeren in Bitcoin?

De vraag investeren in Bitcoin of Ethereum is er één die we het best kunnen beantwoorden door even de belangrijkste sterke troeven van beide assets extra in de verf te zetten. Overweeg jij om dit jaar of in de (nabije) toekomst een investering te doen in Bitcoin? Ben je echter benieuwd naar het potentieel van die investering? Verdiep je dan zeker even in de onderstaande drie punten!

1.) Je investeert weg van de traditionele financiële markt

De eerste reden waarom investeren in Bitcoin nog steeds zeer interessant kan zijn heeft te maken met het feit dat je op deze manier gaat investeren weg van de traditionele, financiële markt. Voor heel wat mensen geldt dat ze het bijdrukken van geld in de verschillende economieën verspreid over de wereld een zeer gevaarlijk fenomeen vinden. Dit is zeker niet helemaal onterecht. Volgens heel wat experten is het zo dat deze situatie niet kan blijven aanhouden waardoor er sprake is van een tikkende tijdbom welke zich onder de traditionele financiële markt bevindt.

Door een gedeelte van je vermogen weg te zetten in bijvoorbeeld Bitcoin is het mogelijk om dit te doen weg van die traditionele markt. Bovendien is het zo dat er op BTC-holdings vandaag de dag ook een aardig rendement kan worden gerealiseerd onder de vorm van passief inkomen. Verschillende crypto exchanges en platformen maken het mogelijk om BTC te staken waardoor je niet hoeft te wachten tot er zich een interessant verkoopmoment aandient om rendement te kunnen maken op je holding.

Staken van BTC via Bitvavo
Staken van BTC via Bitvavo

2.) Betalingen in BTC zijn vrij eenvoudig mogelijk

Van alle verschillende cryptomunten die er op de markt zijn terug te vinden kan er worden vastgesteld dat het vooral Bitcoin is welke door steeds meer partijen als betaalmiddel wordt geaccepteerd. Ondanks het feit dat we hier in Europa op moment van schrijven nog een beetje mee achterop lopen is het zo dat er in andere delen van de wereld op dit vlak reeds aanzienlijke stappen in de juiste richting zijn gemaakt. 

Het gaat hierbij dan ook zeker niet alleen maar om bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Investeren in Bitcoin als (extra) valuta is in verschillende economieën die het moeilijk hebben een prima zet gebleken. Vraag dat bijvoorbeeld maar eens aan de mensen in een land als El Salvador. Wellicht zal het gebruiksvlak van BTC op dit vlak alleen maar verder toenemen.

3.) Het potentieel van Bitcoin richting de toekomst blijft aanzienlijk

Naarmate onze reguliere financiële markt meer problemen gaat ondervinden lijkt het aannemelijk te zijn dat investeerders hun toevlucht zullen gaan zoeken tot assets die niet direct aan die markt zijn gelinkt. Traditionele beleggingen als zilver en goud komen dan terug in het zicht, maar dat geldt misschien wel voor het eerst ook voor Bitcoin. 

De kans is in ieder geval zeer groot dat een afnemend vertrouwen in de reguliere financiële markt zomaar een boost aan crypto assets zal geven. Wanneer dat gebeurt is Bitcoin wellicht de eerste asset die daar de vruchten van zal weten te plukken.

Waarom investeren in Ethereum?

Niet alleen investeren in Bitcoin is een optie die door veel mensen wordt overwogen. Dat geldt zeker ook voor investeren in Ethereum. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald betreft het hier dan ook niet voor niets de twee grootste en eigenlijk ook belangrijkste projecten van de cryptomarkt. Dit uiteraard bepaalde stablecoins zoals een Tether (USDT) buiten beschouwing gelaten. Overweeg jij om te investeren in Ethereum? Dan zou je daarbij kunnen rekenen op onderstaande troeven!

1.) Ethereum is en blijft een gevestigde waarde

Door de jaren heen zijn er heel wat verschillende projecten op de markt gelanceerd die werden bestempeld als ‘Ethereum killer’. Tot op moment van schrijven is er echter nagenoeg geen enkel platform ook maar in de buurt gekomen van de plaats die Ethereum zichzelf heeft toegeëigend. De kans dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren blijkt ook zeer klein te zijn. De marktkapitalisatie waar Ethereum over beschikt is niet alleen aanzienlijk, het vertrouwen in het project is veel te groot om hier snel een drastische terugval in te verwachten. 

Dit gezegd hebbende spreekt het uiteraard voor zich dat er wel sprake is van concurrentie uit verschillende hoeken. In het bijzonder Metacade is zo’n project dat door het team achter Ethereum ongetwijfeld met argusogen zal worden gevolgd.

2.) De grootste facilitator van blockchains

Verschillende beloftevolle projecten hebben er in het verleden voor gekozen om gebruik te maken van de blockchain van Ethereum om hun project op de wereld los te kunnen laten. Dit geldt onder meer voor het inmiddels zeer populaire Binance Coin. Deze token werd net als zoveel andere projecten eerst als ERC20-token losgelaten op de wereld. 

Ook heel wat andere projecten hebben ervoor gekozen om in eerste instantie gebruik te maken van de Ethereum blockchain. De verwachting is dat hier op de middellange tot zelfs lange termijn ook niet meteen verandering in zal komen. De betrouwbaarheid van het Ethereum platform is daarvoor door de jaren heen te stevig uitgebouwd waardoor ze niet zomaar geëvenaard kan worden door een ander project dat zal worden gelanceerd.

Ethereum blockchain

3.) Ethereum is meer dan ooit klaar voor de toekomst

Het team achter Ethereum heeft heel wat acties ondernomen om ervoor te zorgen dat ook de toekomst van het project er rooskleurig uitziet. Dat blijkt uiteraard onder meer uit de lancering van Ethereum 2.0. Deze heeft in eerste instantie uiteraard de overgang naar het Proof of Stake algoritme met zich meegebracht. Dit betekent niet alleen dat de blockchain van Ethereum nog veiliger is geworden, daarnaast maakt ze het ook mogelijk om tokens te staken.

Als klap op de vuurpijl moet ook de schaalbaarheid drastisch worden verbeterd. Dit is door de jaren heen één van de belangrijkste pijnpunten gebleken van Ethereum welke nu dus de wereld uit wordt geholpen. De overgang naar het Proof of Stake algoritme zorgt er bovendien uiteraard eveneens voor dat de blockchain heel wat duurzamer is geworden waardoor ook het gigantische energieverbruik van het Proof of Work algoritme niet langer als een pijnpunt dient te worden bestempeld.

Investeren in Bitcoin of Ethereum? Het één hoeft het ander niet uit te sluiten!

De vraag of je nu moet investeren in Bitcoin of Ethereum is er één die naar alle waarschijnlijkheid ook de komende jaren nog vrij vaak zal worden gesteld. Voor elke investeerder geldt uiteraard dat hij of zij graag een graantje mee wil kunnen pikken van het (toekomstige) succes en vooral van de verdere groei van de cryptomarkt. We zouden niet allen Bitcoin, maar ook Ethereum kunnen bestempelen als een absoluut pioniersproject. 

Beiden beschikken over een duidelijke user case die eigenlijk op verschillende vlakken vrij ver van elkaar vandaan zijn gelegen. Dit zorgt ervoor dat er op dit vlak eigenlijk maar één echte conclusie kan worden getrokken. Deze conclusie houdt in dat een investering in Bitcoin een investering in Ethereum (of omgekeerd) beslist niet hoeft uit te sluiten.

Zowel voor investeringen op de reguliere aandelenmarkt als voor investeringen op de cryptomarkt geldt dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen twee verschillende soorten assets. Bij een investering in aandelen maken we een onderscheid tussen enerzijds waarde-aandelen van gevestigde bedrijven en anderzijds groeiaandelen van bedrijven die… nog een bepaalde groei moeten zien te realiseren en dus ook nog winst moeten zien te maken. Op de cryptomarkt is er een vergelijkbare situatie op te merken. Hierbij maken we echter een onderscheid tussen:

  • Cryptoprojecten met een gevestigde waarde zoals Bitcoin en Ethereum;
  • Altcoins die vooral een mooie whitepaper, maar nog geen echte user case hebben;

Voor de basis of het fundament van je crypto portefeuille geldt dat je altijd zal willen kiezen voor de meest betrouwbare projecten. Het gaat hierbij dus om die projecten die het laagste risico met zich meebrengen. Wanneer we dan naar de situatie op moment van schrijven kijken zien we dat investeren in Bitcoin of Ethereum voor het fundament van je portefeuille wellicht de beste keuze is.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin