Investeren in crypto, welke invloed heeft het op vermogen?

crypto invloed op vermogen
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Lange tijd leek het er eigenlijk naar uit te zien dat we cryptomunten zouden kopen met als voornaamste doel om er gedecentraliseerde transacties mee uit te voeren. Ondertussen weten we wel beter. Voor menig aantal cryptovaluta’s waaronder uiteraard voornamelijk Bitcoin en Ethereum geldt dat ze tegenwoordig al lang niet meer worden gekocht met als voornaamste doel om er handel mee te drijven (in de traditionele zin van het woord dan wel te verstaan). In plaats daarvan zijn het assets geworden die zich op vlak van investeringspotentieel naast bijvoorbeeld de klassieke aandelen mogen plaatsen. Wil jij ook gaan investeren in crypto? Dan is het wel van belang om te weten welke invloed dit nu precies kan hebben op jouw vermogen. Dat is waar we het op deze pagina over gaan hebben.

Voor wie kan investeren in crypto interessant zijn?

Investeren in crypto mag in de basis dan wel vrij gelijk zijn aan investeren in aandelen, toch zijn er wel degelijk enkele niet onbelangrijke verschillen waar je aandacht aan zal willen besteden. In eerste instantie is er de manier waarop de waarde wordt bepaald voor crypto assets. 

Dit gebeurt niet op dezelfde manier als bij bijvoorbeeld aandelen het geval is. Voor een groot deel van de waarde geldt dan ook dat ze voornamelijk wordt bepaald door het spel van vraag en aanbod. Neemt de vraag af en ontstaat er verkoopsdruk? Dan kan dat dus in snel tempo zorgen voor een zeer hoge volatiliteit.

Investeren in crypto kan interessant zijn voor iedereen die gelooft in decentralisatie. Uiteindelijk is dit gegeven één van de belangrijkste drijfveren achter de lancering van cryptocurrencies en de blockchain technologie waar het merendeel van deze assets gebruik van maken. 

Van belang om rekening mee te houden is wel dat een (grote) investering in crypto kan zorgen voor niet onaanzienlijke fluctuaties in je portefeuille. Met andere woorden, de aanzienlijke volatiliteit kan zorgen voor grote waardeschommelingen waar je tegen opgewassen moet zijn. Voor mensen die hun vermogen bij voorkeur een vrij constante koers zien varen geldt dan ook dat investeren in crypto mogelijks minder interessant is. Dat betekent dan ook meteen wel dat je meer dan waarschijnlijk altijd slechts een kleine tot gemiddelde vermogensgroei gerealiseerd zal zien worden.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Investeren in crypto is niet hetzelfde als crypto traden

Van cruciaal belang om rekening mee te houden is het feit dat er een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen enerzijds investeren in crypto en anderzijds crypto traden. Voor deze laatste optie geldt dat dit in de praktijk hoofdzakelijk gebeurt voor de korte termijn. Met andere woorden, er wordt door de trader een potentieel interessant instapmoment uitgekozen en vervolgens wordt er een duidelijk doel bepaald waarbij er kan worden verkocht. Niet zelden zijn zowel de aan- als verkoop gelegen binnen de 24 uur. Dat is niet het geval bij investeren in crypto.

Wanneer je daadwerkelijk wil gaan investeren in crypto dien je dan ook eigenlijk dezelfde benadering te hanteren als het geval is bij investeren in aandelen. Met andere woorden, je investeert in een project waarin je gelooft en je houdt je investering zo lang mogelijk aan. Het verleden heeft ons namelijk geleerd dat enkel en alleen de investeringen die gebeuren op de lange termijn uiteindelijk het meeste rendement zullen weten te realiseren. 

Let wel, dit betekent ook dat je zorgvuldig je projecten dient te selecteren. Voor het overgrote merendeel van de altcoins geldt namelijk dat ze door de jaren heen nagenoeg allemaal naar de achtergrond verdwijnen en een stille dood sterven. Zorgvuldig je investeringen uitkiezen is dus in de praktijk altijd van cruciaal belang.

Zijn cryptocurrencies wel investeringswaardige assets?

Misschien wel de belangrijkste vraag die veel mensen zich stellen die voor het eerst gaan investeren in crypto heeft betrekking tot het feit of cryptocurrencies wel echt investeringswaardige assets zijn. Door de jaren heen is namelijk duidelijk geworden dat menig aantal experten zich eigenlijk enigszins in het nadeel van deze benadering hebben uitgesproken. 

Dat betekent concreet eigenlijk dat zij van mening zijn dat door een gebrek aan lange termijn perspectief crypto eigenlijk niet kan worden bestempeld als een interessante asset om daadwerkelijk in te investeren. Dat is natuurlijk mogelijk, maar er zijn tegelijkertijd heel wat interessante indicaties die dit oordeel tegenspreken.

Sinds hun lancering op de markt zijn verschillende soorten cryptomunten erin geslaagd om een zeer mooie waardevermeerdering te realiseren. Onder meer Bitcoin heeft bijvoorbeeld een zeer solide run neergezet wat ervoor heeft gezorgd dat ze heel wat mensen in één klap steenrijk heeft gemaakt. 

Dat geldt niet alleen voor de nummer één cryptovaluta van de wereld. Wat namelijk bovendien ook te denken van Ethereum en haar ETH-token? Of Cardano met haar ADA-token? Het zijn slechts enkele voorbeelden van projecten die een ongelofelijke financiële meerwaarde hebben weten te realiseren… over tijd. Daardoor zijn ze in het verleden prima investeringen gebleken.

Historische prestaties zijn geen garantie voor de toekomst

Uiteraard zijn we het er mee eens dat historische prestaties geen directe garantie bieden voor de toekomst. Echter is het wel zo dat er rekening moet worden gehouden met de manier waarop de systemen precies zijn ontwikkeld. Voor met name Bitcoin geldt eigenlijk dat als het ware in het systeem ingebakken zit dat ze na verloop van tijd een bepaalde financiële groei laat optekenen. 

De tussentijdse correcties en crashes even daar gelaten betekent dit in principe dat BTC na verloop van tijd altijd meer waard moet gaan worden. Uiteraard zijn er ook externe factoren die hier invloed op uitoefenen zoals mogelijke regularisatie van de markt, maar toch. Dit gegeven zorgt er in combinatie met de vele innovatieve mogelijkheden die de blockchain naar de wereld brengt voor dat het eigenlijk helemaal niet correct zou zijn om crypto zomaar af te doen als niet investeerbare assets.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin