Kan je investeren in een NFT net zoals je in het “gewone” leven kan investeren in kunst? Dat is een vraag die veel mensen zich tegenwoordig stellen. In eerste instantie bleek het antwoord op deze vraag een volmondige “neen” te zijn. Wat heb je namelijk aan een stukje data dat weliswaar uniek is en aan jou toebehoort, maar waar je eigenlijk verder niets mee kan doen? Het antwoord is… niet veel. Toch hebben er inmiddels gigantische deals plaatsgevonden waarbij fortuinen werden betaald voor een NFT. Er blijkt dus toch zeker en vast een markt in schuil te gaan. In ieder geval, hoe interessant is investeren in een NFT nu eigenlijk echt en waar moet je allemaal rekening mee houden? Het zijn belangrijke vragen die we hieronder voor je gaan beantwoorden.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van investeren in een NFT?
Het spreekt voor zich dat ongelofelijk veel mensen op dit moment interesse hebben in het kopen van een NFT. Verschillende exemplaren zijn dan ook ondertussen voor gigantische bedragen van eigenaar gewisseld. In korte tijd is de populariteit van de zogenaamde non-fungible token dan ook aardig ontploft. Overweeg jij ook om te investeren in een NFT? Dan zijn dit de voordelen waar je (mogelijks) op zal kunnen rekenen:
- Met een NFT koop je een uniek stukje digitale eigendom;
- Een complete geschiedenis van voorgaande eigenaren is bekend;
- Je kan enigszins inschatten welke potentiële meerwaarde een NFT kan hebben;
Het unieke aspect van een NFT is uiteraard wel een beetje relatief. Wanneer je een NFT aankoopt die een unieke tekening of foto moet voorstellen spreekt het voor zich dat derden daar ook een screenshot of een foto van zouden kunnen nemen. Ze zijn dan wel geen eigenaar van de NFT in kwestie, maar eigenlijk hebben ze zelf eenvoudig een “kopie” ter beschikking. Het spreekt echter voor zich dat het niet is omdat je een foto van de Mona Lisa in huis hebt hangen dat dit ook maar enigszins vergelijkbaar is met het echte kunstwerk, maar je begrijpt wat we bedoelen.
Met welke risico’s dien je bij NFT’s rekening te houden?
Zoals steeds het geval is dien je er ook bij een investering in NFT’s rekening mee te houden dat er bepaalde risico’s aan verbonden zijn. Dit geldt zowel voor de makers achter een non-fungible token als voor de mensen die beslissen om ze te kopen. Op moment van schrijven is er sprake van een wildgroei aan NFT’s. Iedereen wil dan ook graag mee op de kar springen en iedereen wil er vooral zo groot mogelijke bedragen mee kunnen verdienen. Dat zorgt ervoor dat je, je als investeerder toch een beetje in een mijnenveld bevindt waarin je moet proberen het kaf van het koren te scheiden.
Bovendien is het nog maar zeer de vraag of de hele NFT-markt investeringswaardig is of het vooral een kwestie is van buy & flip. Wie geeft je namelijk de garantie dat jouw op dit moment waardevolle NFT ook binnen een paar jaar nog sterk in de spotlight zal staan? Natuurlijk is dat best mogelijk, maar het kan ook dat er ondertussen nieuwe NFT’s zijn verschenen die jouw exemplaar doen verbleken. Bovendien spreekt het voor zich dat de hele NFT-markt tegen die tijd al aardig gekrompen kan zijn. Ook het tegenovergestelde scenario is uiteraard mogelijk, maar het blijft een significant risico.
Wanneer is beleggen in een NFT dan echt interessant?
Het is een beetje zoals met elke nieuwe markt. Op moment van schrijven is het nog nagenoeg onmogelijk om precies te kunnen bepalen hoe de toekomst van NFT’s of zogenaamde non-fungible tokens er precies uit zal zien. Feit is in ieder geval dat heel wat bekende partijen er reeds voor hebben gekozen om een NFT te laten maken of zelf te kopen. Het geloof in het potentieel van deze markt is er dus wel degelijk en is in de praktijk ook zeker niet helemaal onterecht.
Het probleem met de hele NFT-markt schuilt dus vooral in de onzekerheid die er op moment van schrijven heerst. Bovendien kan er worden vastgesteld dat er ook in deze markt wederom heel wat scammers actief zijn. Dit zorgt ervoor dat waakzaamheid is geboden. Of je nu al dan niet moet gaan investeren in een NFT is een beetje aan jouzelf om te bepalen. Van belang is in ieder geval om een goed gevulde portefeuille beschikbaar te hebben. Is deze er niet? Dan is de kans dat je zal investeren in een echt interessante NFT namelijk vrij klein.
Doe bovendien (zoals eigenlijk altijd is vereist bij investeren) ook altijd op voorhand goed je eigen onderzoek. Enkel en alleen op die manier zal je er namelijk in slagen om te investeren in één van de potentieel meest interessante NFT’s op de markt.