Japanse banken experimenteren met crypto betalingen

Japan crypto betalingen

Een aantal Japanse banken gaan experimenten met het verwerken van betalingen in een eigen cryptocurrency. Een selecte club banken gaat de komende maanden proberen cryptocurrency aan de hand van betalingsdiensten aan te bieden aan hun klanten. Dat betekent dat de klanten met de cryptocurrency kunnen gaan betalen om hun producten af te rekenen. De Japanse consument kan niet bij iedereen zomaar terecht om met crypto te gaan betalen, want alleen bij de deelnemers aan het experiment is het mogelijk om met de cryptomunt af te rekenen.

Experimenteren

In totaal doen 74 bedrijven en banken in Japan mee aan het experiment met blockchain betalingen. Dat betekent niet dat consumenten blijvend met de munt kunnen betalen. Het gaat om een proef onder Japanse deelnemers die samenwerken om te bekijken of blockchain betalingen interessant voor hen kunnen zijn. Dit is te lezen in een white paper waarin de aanbieders verder in gaan op het hoe en het waarom van het experiment met de eigen digitale valuta.

Dat betekent dat het niet mogelijk is om te betalen met bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Ook andere cryptocurrencies worden niet ondersteund. De enige coin die zal worden ondersteund is de Digital Currency JPY (geannoteerd als DCJPY). Deze munt kunnen we vooral zien als een stablecoin.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Digital Currency JPY

De Digital Currency JPY is in wezen een stablecoin, een digitale variant van de Japanse Jen. Deze digitale valuta lijkt sterk op een central bank digital currency (CDBC). Dat is als het ware een digitale versie van fiduciair geld. Er zijn weinig risico’s verbonden aan het gebruik van de nieuwe digitale valuta in Japan. De waarde ervan wordt namelijk gedekt door de banken. Op die manier is het te voorkomen dat consumenten veel geld investeren in de munt, maar daarop fors verliezen.

De dekking is belangrijk om het experiment correct te kunnen laten verlopen. Het is niet mogelijk om met andere valuta dan de DCJPY te betalen. De munt is namelijk door de banken en deelnemers zelf opgezet en wordt gereguleerd. Alleen deze cryptomunt wordt door de deelnemers geaccepteerd.

Deelnemers

Bij het lijstje van deelnemers zitten een aantal zeer interessante namen. Onder meer Mitsubishi Financial Group doet mee, als mede Sumitomo Mitsui Banking. Dit zijn twee grote spelers in de Japanse economie. Daarnaast doen ook Japan Post en Mizuho mee. In totaal vormen 74 bedrijven en banken een consortium dat het experiment uit gaat voeren. Onder meer de vier grootse banken en financiële grootheden van Japan doen mee aan het experiment.

Dat al laat zien dat het hier niet om een kleine proef gaat, maar om een serieus project om te achterhalen of betalen in cryptocurrency in de toekomst haalbaar is. De bedrijven hopen uit het experiment lering te kunnen trekken of betalen met crypto interessant is, of consumenten er gebruik van willen maken en tegen welke problemen zij aanlopen. De deelnemende partijen kunnen niet hun eigen gang gaan, want het experiment staat onder toezicht van de Japanse overheid.

De Japanse overheden zoals het Ministerie van Financiën en de Japanse Central Bank houden toezicht op het experiment. Zij dienen als ‘observer’ in het experiment en gaan alle ontwikkelingen binnen het project streng in de gaten houden. Het project is belangrijk voor de economie van Japan. Het wordt gezien als een eerste voorzichtige stap naar het digitaliseren van de valuta. Aan het einde van dit jaar gaat het experiment daadwerkelijk van start en kunnen de eerste betalingen verricht worden.

Betalingen in DCJPY
Betalingen in DCJPY

Adoptie van crypto

De grootste banken van Japan gaan actief meedoen aan het project. Dat is opvallend, want nog niet eerder deden zoveel belangrijke deelnemers mee aan een crypto-experiment. Het toont aan dat steeds meer bedrijven, financiële grootheden en overheden vertrouwen krijgen in de mogelijkheden van de blockchain en van crypto in het geheel. Het gaat hier slechts om een experiment, maar het wordt door kenners wel gezien als een stap in de goede richting. Er is nog niet concreet sprake van adoptie van andere munten zoals Ethereum en Bitcoin, maar dit zou bij positieve resultaten wellicht later nog kunnen volgen.

Het is geen geheim dat banken de ontwikkeling rondom crypto steeds meer in de gaten houden. De voormalig CEO van Citigroup, een van de grootste banken in Amerika, zei eerder al dat hij ervan overtuigd is dat binnen korte tijd vrijwel alle banken zich gaan bezighouden met de implementatie van crypto en andere innovatieve ideeën.

Meer landen omarmen crypto

Japan is daarnaast niet het enige land dat toekomst ziet in crypto en de mogelijkheden ervan wil onderzoeken. Waar landen er eerst sceptisch tegenover stonden en zich vooral stortten op het verbieden van de munten, draaien landen steeds meer bij. Een voorbeeld is India. Tijdens het laatste overleg over cryptovaluta besloot het land om de munten niet te verbieden. Dat terwijl er in februari nog geruchten gingen dat het land zo’n verbod aan het voorbereiden was. 

Na een succesvolle lobby van grote cryptospelers in dat land, besloten premier Modi en zijn ministers dat het reguleren van crypto beter is dan het verbieden. De beleidsmakers stellen dat de ontwikkeling van cryptovaluta niet meer tegen te houden valt.

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin