Crypto razend populair onder jongvolwassenen

Jongeren crypto

Steeds meer jongeren kiezen voor het beleggen in cryptovaluta. Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank en budgetvoorlichter Nibud. Uit de cijfers blijkt dat iets minder dan de helft (42 procent) van alle jongeren tussen de achttien en dertig jaar belegt in cryptovaluta. De belangrijkste reden daarvoor is dat het spaargeld niet veel meer waard is, als gevolg van het monetaire beleid. Nu zoeken steeds meer jongvolwassenen hun heil in cryptovaluta, om hun geld aan het werk te kunnen zetten. Maar, zo waarschuwt het Nibud, jongvolwassenen staren zichzelf vaak blind op de winsten en kennen de risico’s van verlies een stuk minder. Zij vergeten dat een belegging ook in waarde kan dalen.

Onderzoek Rabo

Cryptocurrency zijn razend populair en de postzegels van de tegenwoordige tijd. Bijna iedereen heeft inmiddels wel één of meerdere cryptocurrency in bezit. Uit onderzoek van de Rabobank en het Nibud blijkt zelfs dat 42 procent van de jongvolwassenen tussen de achttien en dertig jaar oud belegt. 27 procent van de jongeren geeft aan te beleggen in cryptomunten.

Het gaat dan vooral om de bekendste munten, zoals Bitcoin en Ethereum. Toch zijn dit volgens het Nibud ook meteen de munten met de meeste risico’s. Dat komt vooral door de enorme schommelingen in waardes van vele procenten. Er kleven grote gevaren aan het investeren in dergelijke cryptomunten, als men de risico’s niet goed kent. Nibud waarschuwt dan ook dat het kans op verlies bij jeugdige beleggers een stuk groter is.

Intentie goed, uitvoering kan beter

Toch wil dat niet zeggen dat het investeren in cryptovaluta een slecht idee is. Er zijn genoeg investeerders die er succesvol mee zijn geworden. Nibud vindt het dan ook niet raar dat jongeren graag een graantje meepikken. “De intentie van de jongeren is goed”, laat Arjan Vliegenthart optekenen. 

Volgens Nibud is het logisch dat nu de rente zo laag is, jongeren op zoek gaan naar andere manieren om aan vermogen te komen. “Beleggen kan een optie zijn. Alleen niet als je verder helemaal geen buffer hebt. Beleg alleen met geld dat over is, waarmee je het risico kan lopen”, adviseert Nibud.

Dat is precies waar de uitvoering schort bij beleggende jongeren. Het gebeurt vaker dat zij geld verliezen, omdat ze verblind zijn door de hoge winsten. Daarnaast is het ontbreken van een financiële buffer niet de enige fout die de jonge beleggers maken. Meer dan de helft van de respondenten (55 procent) zegt dat je niet moet beleggen als je er geen verstand van hebt. Maar uit het onderzoek wordt duidelijk dat dit ook zelf de doelgroep is die niet over de juiste kennis van het beleggen beschikt.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Kennis over beleggen

De kennis over beleggen is onder alle beleggers onder het niveau, zo blijkt uit het onderzoek van Nibud en de Rabobank. De kennis over beleggen werd getoetst door in het onderzoek ook een kennisvraag te stellen. De vraag ging over risicospreiding. 43 procent van de beleggers in traditionele beleggingen gaf al een fout antwoord. 

Volgens onderzoekster Mary Pieterse-Bloem is het wel belangrijk dat als je als belegger belegt voor de lange termijn, ook voldoende kennis hebt. Als de kennis niet aanwezig is, is het verstandiger om een expert te laten beleggen en dat niet zelf te doen, zo adviseert de Rabobank.

Populair maar risicovol

Het is zeker geen verrassing dat cryptocurrency zo populair zijn. Dat komt vooral doordat er veel aandacht voor is op social media en ook binnen de traditionele media. Bij jongeren gaat het al snel over crypto en dus is het duidelijk dat deze belegging erg populair is. Maar daarbij moet worden aangetekend dat het investeren is cryptovaluta ook risicovol kan zijn. Dat geldt minder voor de ervaren cryptobelegger, maar vooral voor de jongere die net instapt en meteen al voor een paar duizend euro aan cryptomunten koopt. 

Maar liefst 27 procent van alle jonge deelnemers zegt een of meerdere cryptovaluta in bezit te hebben. Jongvolwassenen zeggen zelf dat ze weten dat het beleggen in crypto veel risicovoller is dan bijvoorbeeld het investeren in traditionele beleggingen zoals: obligaties, aandelen of fondsen. Maar liefst 61 procent van de beleggers vindt het investeren in cryptovaluta een risicovolle belegging.

Beleggen in crypto via je mobiel
Beleggen in crypto via je mobiel

Crypto populairder door smartphone

Dat crypto zo populair is, heeft niet alleen te maken met het feit dat er veel aandacht aan wordt besteed op sociale media of het feit dat de waardes van cryptomunten snel kunnen veranderen. Tegenwoordig is het beleggen in crypto’s veel gemakkelijker geworden, nu dit gemakkelijk via een app op de smartphone kan. 

Het beleggen in crypto is bijna net zo gemakkelijk geworden als het plaatsen van een bericht op Instagram of Snapchat. Binnen één klik is het mogelijk de actuele koers van een munt in te zien. Experts noemen het beleggen in crypto aan de hand van aantrekkelijk ogende apps ‘gamificatie’.

Het is daarom belangrijk om te beseffen dat het gaat om echt geld. Uit onderzoek blijkt dat veel beleggers verleid zijn om na een groot verlies in te zetten op een grotere winst. Toch blijkt dit in de praktijk lastig vanwege de koersschommelingen van crypto.

Do Your Own Research

Nibud en Rabobank raden aan om zelf onderzoek te doen onder de noemer ‘Do Your Own Research’. Daarbij is het belangrijk om zelf voldoende kennis in te winnen over de voor- en nadelen van het beleggen van cryptovaluta. Dat geldt overigens niet alleen voor het beleggen in cryptovaluta, maar ook voor beleggen in traditionele beleggingen.

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin