Hoe maak je de juiste keuzes in crypto?

juiste keuzes in crypto
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Maken van de juiste keuzes in crypto kan een uitdaging zijn, vooral omdat de markt nog jong is en er veel onzekerheid bestaat over hoe het zich zal ontwikkelen. Toch zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om je keuzes te verfijnen en de kans op succes te vergroten.

Juiste keuzes maken in crypto

Door verschillende zaken in jouw achterhoofd te houden, maak je weloverwogen keuzes. Of dit per se de beste keuzes zijn moet natuurlijk blijken. Je kunt het wel op een zo goed mogelijke manier proberen aan te pakken. Werk met een plan. Via dit artikel kom je erachter wat hiervoor nodig is. 

Wat is het doel van jouw investering?

Het is belangrijk om duidelijk te hebben wat het doel van je investering is voordat je begint met het kiezen van specifieke cryptovaluta. Wil je bijvoorbeeld geld verdienen door te speculeren op koersbewegingen, of wil je een lange-termijninvestering doen in een bepaalde technologie? Dit kan bepalen welke cryptovaluta het beste bij je past. 

Als je bijvoorbeeld wilt speculeren op koersbewegingen, kan het slim zijn om te kiezen voor een valuta met een hoge volatiliteit, terwijl als je op zoek bent naar een lange-termijninvestering, een valuta met een solide technologie en een actief ontwikkelteam misschien beter bij je past.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Wat is volatiliteit?

Volatiliteit in crypto is een maatstaf voor hoeveel de waarde van een bepaalde cryptovaluta kan fluctueren. Als een valuta erg volatiel is, kan de waarde ervan snel stijgen of dalen, terwijl een minder volatiele valuta meer stabiel blijft.

Volatiliteit kan een belangrijke overweging zijn voor mensen die in crypto beleggen, omdat het kan betekenen dat de waarde van hun beleggingen snel kan veranderen. Als je bijvoorbeeld in een erg volatiele valuta belegt en de waarde daalt, kan dit leiden tot significante verliezen. Aan de andere kant kan volatiliteit ook kansen bieden, omdat de waarde van een valuta ook snel kan stijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat alle cryptovaluta volatiel zijn in vergelijking met bijvoorbeeld aandelen of obligaties. 

Ben je bewust van de risico's van crypto

Het is belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat crypto-investeringen een aanzienlijk risico met zich meebrengen. De koersen van cryptovaluta kunnen enorm schommelen, en er is altijd een kans dat je je hele investering kunt verliezen. Bovendien is de cryptomarkt nog steeds relatief ongereguleerd, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om geschillen op te lossen of bepaalde praktijken te bestrijden. 

Als je besluit om in crypto te investeren, is het belangrijk om een deel van je vermogen aan te houden dat je kunt missen, en om je risico’s te spreiden door in verschillende valuta en projecten te investeren in plaats van te wedden op één paard. Zo kan het voorkomen dat je een keer slachtoffer wordt van een scam, maar je deze klap op kunt vangen, omdat je het geld kunt missen. 

Kijk uit met scams
Kijk uit met scams

Scams in crypto

Scams in crypto zijn helaas een veelvoorkomend probleem. Er zijn veel mensen die misbruik maken van de onwetendheid van sommige beleggers om hen op te lichten. Hier zijn een paar voorbeelden van mogelijke scams waar je op kunt letten:

  • Ponzi-schema’s: Dit zijn investeringsmogelijkheden waarbij nieuwe beleggers worden aangetrokken met beloften van hoge rendementen, terwijl de winsten eigenlijk alleen maar worden betaald met geld van nieuwe beleggers. Uiteindelijk zullen dit soort schema’s uiteenvallen omdat er niet genoeg nieuwe beleggers zijn om de beloftes te financieren. Vaak gaat deze regel op: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het vaak ook zo. Blijf weg van cryptoprojecten die je gouden bergen beloven. 
  • Phishing-aanvallen: Dit zijn pogingen om persoonlijke informatie te stelen door middel van valse e-mails of websites die eruitzien alsof ze van een legitiem bedrijf of individu zijn. Als je een e-mail of een link naar een website krijgt waarvan je denkt dat die afkomstig is van een crypto-uitwisseling of een ander bedrijf dat met crypto te maken heeft, is het belangrijk om te controleren of het echt is voordat je erop klikt of persoonlijke informatie invoert.
  • Foutieve white papers: Sommige bedrijven proberen beleggers te lokken met valse of misleidende informatie over hun projecten, in de vorm van een “white paper.” Het is belangrijk om deze documenten zorgvuldig te lezen en te onderzoeken of de claims die erin worden gemaakt kloppen voordat je in een project investeert.

Het kan ook nuttig zijn om lid te worden van online gemeenschappen (op Telegram bijvoorbeeld) van crypto-beleggers, zodat je kunt leren van anderen en waarschuwingen kunt krijgen over mogelijke scams.

Laat je niets wijsmaken door crypto influencers

Crypto influencers zijn mensen die op sociale media veelal een grote volgersgroep hebben en die vaak video’s maken over cryptovaluta en beleggen. Sommige van deze influencers hebben echte kennis van de markt en kunnen nuttige informatie delen, maar het is belangrijk om te onthouden dat de meeste influencers er zijn voor eigen gewin en je van slechte informatie voorzien. Ze krijgen vaak betaald door bedrijven om hun producten te promoten of kunnen commissies krijgen als mensen beleggen via links die ze delen. Dit betekent dat ze niet altijd objectief zijn en dat ze je misschien niet altijd het hele verhaal vertellen.

Het is daarom belangrijk om niet alleen te vertrouwen op wat crypto influencers zeggen, maar om ook zelf onderzoek te doen en te denken aan je eigen financiële doelen en risicotolerantie.

Een tip hierbij is door zoveel mogelijk Youtube video’s te vermijden met zeer opvallende afbeeldingen van mensen die lijken te schrikken. Ook video’s met schreeuwerige titels, kun je beter links laten liggen. Ze willen vooral zoveel mogelijk views krijgen door deze trucs toe te passen. 

Crypto influencer
Crypto influencer

Koop cryptovaluta enkel aan bij een veilige exchange

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je cryptovaluta koopt via een betrouwbare exchange. Dit is de plek waar je je fiatvaluta (zoals euro’s of dollars) kunt inwisselen voor cryptovaluta. Er zijn talloze exchanges beschikbaar, maar niet allemaal zijn ze even betrouwbaar. Zoek naar exchanges die een goede reputatie hebben en die goede beveiligingsmaatregelen hebben om te voorkomen dat je gegevens worden gestolen of dat er oneerlijk wordt omgegaan met je geld.

Een voorbeeld van een veilige exchange is Bitvavo. Deze exchange is geregistreerd bij de Nederlandsche Bank en heeft daardoor meer regulering dan sommige andere exchanges. Dit kan betekenen dat je er meer vertrouwen in kunt hebben dat je geld er veilig is.

Hou daarbij altijd het nieuws in de gaten en overweeg cryptovaluta te stallen op een offline wallet nadat je het hebt aangekocht op een exchange als Bitvavo. 

Diversifieer jouw portfolio

Het is altijd een goed idee om te diversifiëren als je in crypto of andere beleggingen investeert. Dit betekent dat je je geld over verschillende valuta en projecten verdeelt, in plaats van alles te zetten op één paard. Diversificatie kan helpen om het risico te verminderen, omdat het betekent dat je niet afhankelijk bent van de prestaties van één enkele valuta of project. Als een van je beleggingen minder goed presteert, kan dit worden gecompenseerd door de prestaties van je andere beleggingen. In een ander artikel vertellen we je hoeveel procent van je vermogen acceptabel is om in crypto te investeren.

Cryptoportefeuille
Spreiding van munten in je portfolio

Portfolio management

Portfolio management is het proces van het beheren van je investeringen om ervoor te zorgen dat ze aansluiten bij je financiële doelen en risicotolerantie. Het is ook belangrijk om regelmatig te checken hoe je beleggingen presteren en om bij te sturen als dat nodig is. Als een van je beleggingen niet goed presteert, kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om deze te verkopen en te investeren in iets anders. Zoek ook naar manieren om je kennis te vergroten en blijf op de hoogte van het nieuws omtrent crypto en andere beleggingen om ervoor te zorgen dat je weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Laat emotie los

Het is belangrijk om emotie los te laten als je in crypto of andere beleggingen investeert. Als je emotioneel wordt bij het nemen van beslissingen, kan dit leiden tot slechte beslissingen die niet aansluiten bij je financiële doelen.

Een manier om emotie los te laten is door een plan te maken voor hoe je met beleggingen om wilt gaan voordat je begint. Dit kan helpen om je te concentreren op je doelen en om te voorkomen dat je impulsieve beslissingen maakt. Zoek ook naar manieren om je emoties te beheersen, zoals door te mediteren of door te sporten.

Als je merkt dat je emotioneel wordt als de koersen van crypto fluctueren, kan het helpen om je te herinneren dat beleggen op de lange termijn gaat en dat koersbewegingen op de korte termijn niet altijd een accuraat beeld geven van de waarde van een belegging. Probeer ook niet te veel te letten op speculaties of geruchten, en concentreer je op feiten en fundamentele analyse als je beslissingen maakt. In sommige gevallen kan het helpen door gebruik te maken van trading bots die aan – of verkoopbeslissingen voor je nemen. Dit haalt de emotie er helemaal uit. Uiteraard is het hierbij van belang kennis van zaken te hebben, voordat je een bot het werk laat doen. 

Tot slot: juiste keuzes maken in crypto

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat het onmogelijk is om het maximale rendement uit elke belegging te halen. Er zijn altijd risico’s verbonden aan beleggen, en het is onwaarschijnlijk dat je elke keer het best mogelijke resultaat zult behalen.

In plaats van te streven naar het maximale rendement, kan het beter zijn om te focussen op het beheren van je risico’s en het aansluiten van je beleggingen bij je financiële doelen. Door je portfolio te diversifiëren en je emoties in bedwang te houden, kan je de kans op succes vergroten. Houd ook altijd in gedachten dat beleggen op de lange termijn gaat en dat korte termijn fluctuaties niet altijd een accuraat beeld geven van de waarde van een belegging.

Succes met het maken van de ‘juiste keuzes’. 

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin