Kan Cardano groter worden dan Ethereum?

kan cardano groter worden dan ethereum
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Het kan niet meer worden ontkent dat Cardano momenteel de grootste uitdager is van het Ethereum-project. De prijs van ADA, het token van Cardano waarin geïnvesteerd kan worden, is al tijden met een ongekende opmars bezig. Dit is in de eerste plaats natuurlijk te danken aan het feit dat positieve ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. Maar er vloeit naast particulier geld ook steeds meer ‘groot geld’ naar Cardano ADA. Een teken dat kapitaalkrachtige bedrijven in het project geloven en dit drijft de prijs op. Goed nieuws voor de bezitters van ADA. Maar wat betekent de toenemende interesse in het Cardano-project voor Ethereum?

Problemen Ethereum

Ethereum zit al een tijdje in zwaar weer, al doet de Ethereum koers het voorlopig goed. Zo zijn de torenhoge transactiekosten, de schaalbaarheidsproblemen, het hoge energieverbruik en de trage verwerking van transacties op de blockchain niet bepaald goed voor het imago van de munt. Bovendien lijkt de upgrade naar Ethereum 2.0. lang niet alle problemen voorgoed op te lossen.

Oplossingen Cardano

Dit terwijl Cardano op het punt staat met de Alonzo-hardfork Smart Contracts naar het platform te brengen. Daarmee zal Cardano op gelijke voet komen te staan met Ethereum wat de mogelijkheden betreft. 

Bovendien wordt het platform juist wél geroemd vanwege zijn lage energieverbruik, de snelheid, de haast oneindige schaalbaarheid en de lage transaction fees. We kunnen dus stellen dat Ethereum problemen heeft die Cardano juist gaat oplossen.

Kan Cardano groter worden dan Ethereum?

Kan Cardano groter worden dan Ethereum? Voordat we hier onze mening over geven, zetten we een aantal belangrijke kenmerken van beide blockchains op een rijtje. 

Ook informeren we jou over toekomstige ontwikkelingen die eraan zitten te komen voor beide platforms. Want dit laatste kan bepalend zijn voor de toekomst van de projecten en de wedloop tussen beide ‘blockchain grootmachten’ bepalen.

Ethereum 2.0.

Ethereum is na Bitcoin de belangrijkste en populairste blockchain. Niet alleen gelet op de marketcap maar ook op het aantal gebruikers. Het platform wordt al volop gebruikt door bedrijven en instellingen voor o.a. dApps en smart contracts. Ether, de cryptomunt van Ethereum, is sinds 2020 aanzienlijk in waarde toegenomen en de verwachting is dat het einde nog lang niet in zicht is. 

Een groei naar 10.000 euro zou binnen nu en een aantal jaren mogelijk moeten zijn. Maar dit is wel afhankelijk van hoe Bitcoin gaat presteren en van de ingrijpende updates die eraan zitten te komen voor Ethereum zelf. Momenteel zijn de ontwikkelaars van het blockchainnetwerk bezig belangrijke veranderingen aan te brengen en in 2022 moet ‘Ethereum 2.0.’ ook echt live gaan.

Investeren in Ether 2.0.

Wil je graag Ether 2.0. aanschaffen? Ether is het token van Ethereum en we raden je aan om deze via een Nederlandse broker aan te schaffen. Wij doen zelf erg graag onze aankopen bij Bitvavo.

Belangrijke updates zijn voor Ethereum van levensbelang

Deze belangrijke updates zijn voor Ethereum belangrijk om de tweede plek achter Bitcoin vast te kunnen houden. Want Cardano hijgt in de nek. Het huidige Ethereum loopt, vergeleken met Cardano, nu al achter op het gebied van snelheid, schaalbaarheid, veiligheid en duurzaamheid.

Proof of Stake Ethereum

De meest ingrijpende update is misschien wel de overgang van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS). Iets waarmee Cardano al werkt. Met Proof of Stake wordt veel minder energie verbruikt en bovendien maakt het minen toegankelijker. De transacties op het Ethereum-netwerk verlopen straks ook sneller, dankzij ‘sharding’. 

Met het toevoegen van ‘shardchains’ zouden honderdduizend (100.000) transacties kunnen worden verwerkt per seconde. Een ander probleem, de hoge ‘gas fees’, wordt als het goed is met alle updates ook getackeld. Al denken sommige sceptici hier anders over.

Upgrade naar nieuwe versie duurt jaren

De overgang naar Ethereum 2.0. is van levensbelang voor het blockchainnetwerk. Want concurrenten zoals Cardano zitten niet stil en met name dit laatstgenoemde project zit zéér maar dan ook zéér goed in elkaar. Ondanks al deze positieve berichten over het toekomstige Ethereum 2.0., moeten we ook enkele nuances aanbrengen. 

Want de totale upgrade gaat vele jaren duren. Waarom zouden ontwikkelaars en bedrijven zo lang wachten terwijl ze met Cardano een uitstekend (en misschien wel beter) alternatief hebben?

Ethereum 2.0. lost niet alle problemen op

Het is óók niet gezegd dat na het voltooien van de upgrades alles werkt zoals het zou moeten werken. Het blijft immers toch ‘geknutsel’ aan een al bestaand blockchainnetwerk. Vergelijk het met de motor van een oldtimer. Je kunt er wel een krachtiger motor in zetten, maar de auto wordt er niet nieuwer op. Wat in elk geval duidelijk is, dat is dat Ethereum versie 2.0. geen oplossing biedt voor de schaalbaarheidsproblemen. 

Want de upgrade gaat nog vele jaren in beslag nemen. Het betekent dus dat deze periode overbrugt moet worden door noodgrepen toe te passen om het verouderde ecosysteem draaide te houden. Noodgrepen zijn onder andere de toevoeging van functies zoals ‘state channels’, ‘rollups’ en ‘sidechains’.

Ethereum
Ethereum

Cardano: de derde generatie blockchain

Cardano wordt ook wel gezien als het nieuwe soort blockchain. Bitcoin zou dan de eerste generatie blockchain zijn, Ethereum de tweede en Cardano de derde generatie blockchain. Het brengt het beste van beide blockchains bij elkaar en dat met de nieuwste technieken. 

Cardano wordt ook wel het ‘nieuwe internet’ genoemd. Het heeft enkele jaren geduurd, maar het project nadert enkele zeer belangrijke voltooiingen (zoals de implementatie van smart contracts) en daarmee snoeren de ontwikkelaars critici de mond. Want Cardano “zou zijn beloften nooit waar kunnen maken”. Het tegendeel is nu bewezen!

Bedrijven en particulieren springen in...

En dat is terug te zien aan de massale adoptie van de munt en de trouwe community die alsmaar groeit. Cardano ís en wordt een belangrijke uitdager van Ethereum. Hieronder vertellen we jou meer over Cardano en wat het netwerk zo bijzonder maakt t.o.v. andere blockchain netwerken. Ook vergelijken wij Cardano met Ethereum. En tenslotte vertellen we jou wat onze gedachten zijn over wie uiteindelijk de grootste zal worden: Ethereum of Cardano?

Wat maakt het Cardano netwerk zo bijzonder?

Belangrijk om te vermelden is dat Cardano de blockchain is en ADA het token daarvan. De oprichter van Cardano is één van de mensen die aan Ethereum heeft gewerkt: Charles Hoskinson. Cardano wordt gezien als de verbeterde versie van Ethereum.

Wat de Cardano-blockchain uniek maakt, is dat het gebruik maakt van verschillende lagen (layers) en een Proof of Stake-mechanisme (PoS). Dit laatste biedt veel voordelen zoals een veel lager energieverbruik, snellere verwerking van transacties en ga zo maar door.

In tegenstelling tot de meeste andere blockchain-projecten verloopt de ontwikkeling van het platform traag. Maar dat zien wij als een groot voordeel. Zo wordt na elke fase eerst uitgebreid getest alvorens nieuwe functionaliteiten worden geïmplementeerd. Dit maakt Cardano uitzonderlijk betrouwbaar. Cardano heeft als doel om de schaalbaarheidsproblemen waarmee  “tweede generatie” blockchains zoals Ethereum mee te kampen hebben, op te lossen.

Oplossingen op wetenschappelijk niveau

Cardano is mede uniek omdat het wordt ontwikkeld volgens een wetenschappelijke filosofie. Verschillende bekende en minder bekende academici werken aan het project en er is geïnvesteerd in enorm veel ‘peer-reviews’ en (academisch) onderzoek, alvorens met de bouw aan het netwerk werd begonnen.

Gedecentraliseerd

Ook kunnen ideeën die worden aangeleverd worden aangevochten alvorens deze worden uitgevoerd. Alhoewel Cardano gedecentraliseerd is, worden beslissingen op een centrale, democratische wijze genomen. Dit zorgt ervoor dat de blockchain in de toekomst stabiel en veerkrachtig zal zijn. Problemen worden tijdig opgespoord en zullen daardoor nooit tot problemen leiden…

Ontwikkelingspad

Anders dan bijvoorbeeld blockchain projecten zoals Ethereum en Solano, werkt Cardano met een ontwikkelingspad (roadmap) die bestaat uit 5 belangrijke fases. Op het moment van schrijven zijn we bij fase 3 beland (Goguen). Tijdens deze fase worden dan eindelijk de langverwachte Smart Contracts op het netwerk toegevoegd. Na deze fase volgen nog 2 stadia:

  • Stadia 4 – Basho: Introductie van sidechains ter vergroting van de schaalbaarheid en de interoperabiliteit
  • Stadia 5 – Voltaire: ADA zal na deze belangrijke fase volledig gedecentraliseerd zijn, in financieel opzicht zelfvoorzienend en een zelfbestuur hebben.

Ethereum en Cardano vergelijken

Vergelijken wij Ethereum en Cardano met elkaar, dan zien we enkele zaken die vermoedelijk in het voordeel van Cardano wijzen. Terwijl Ethereum op dit moment grote aanpassingen moet doorvoeren, daar is Cardano echt vanaf de grond af opgebouwd en dan ook meteen goed. Het is straks een gedecentraliseerd, spotgoedkoop en zeer veilig netwerk. 

Cardano maakt gebruik van een eigen Proof of Stake consensusprotocol. Dit protocol maakt het verschil voor Cardano, want het vermindert de energiekosten enorm maar zonder dat er aan veiligheid wordt ingeboet. Cardano’s capaciteit op het netwerk en de snelheid zullen die van de grote concurrent Ethereum voorbijstreven. Cardano werkt met meerdere layers en één van die lagen is Hydra.

Dankzij deze ‘laag 2 oplossing’ zal oneindige schaalbaarheid in theorie mogelijk zijn. Tja, en ook die schaalbaarheid zal bij Ethereum 2.0. nog problemen opleveren in de toekomst. Verder is aan het Cardano netwerk uniek dat het in staat is om hard-forks door te voeren zonder dat de blockchain onderbroken hoeft te worden. Tijdens de fase ‘Shelly’ is dit uitvoerig getest en het werkte! En ook daarmee steekt Cardano Ethereum de loef af.

Cardano roadmap
Cardano roadmap

Hoeveel kan Ethereum waard worden?

Wat is een realistische prijs van Ethereum in de toekomst? Ethereum is en blijft natuurlijk een prachtig project! Zonder Ethereum zouden ‘cryptomunten’ zoals Cardano vermoedelijk (nog) niet hebben bestaan. En de upgrade naar 2.0. brengt veel goeds. Investeerders zijn daarom nogal bullish over de koers van Ethereum in de toekomst. Experts denken dat Ethereum binnen nu en 5 jaar kan doorgroeien naar een waarde van 10.000 euro per Ether.

Hoeveel kan Cardano waard worden?

Zoals je vast wel hebt gemerkt, zijn we erg enthousiast over Cardano en over ADA als investeringsinstrument. Gelet op de huidige marketcap, denken wij dat een realistische prijs voor 1 ADA in 2021 is: €5,-. Cardano moet X 4 gaan om evenveel waard te worden als Ethereum. 

Wij denken dat €10,- voor ADA zeker mogelijk is in 2023. Het zou daarmee even groot worden als Ethereum (ervan uitgaande dat deze vanaf dit moment niet verder in waarde stijgt). Voor de jaren die volgen durven we nog geen concrete prijsvoorspelling te doen.

Zal het ooit stuivertje wisselen worden
Coinmarketcap: wanneer zal Cardano de plek van Ethereum innemen?

Conclusie: Streeft Cardano Ethereum voorbij?

Wij denken niet dat Cardano binnen nu en een jaar meer waard kan worden dan Ethereum. Maar op de langere termijn ziet het er voor Ethereum gewoon niet goed uit. Het zal ons weinig verbazen als Cardano het stokje overneemt en opschuift naar de tweede plek achter Bitcoin. 

Want de upgrade naar Ethereum 2.0. lost bepaalde problemen gewoon niet op. Het netwerk is niet gebouwd op zoveel gebruikers. En ook na de upgrade zal Cardano energiezuiniger, sneller en goedkoper zijn dan Ethereum.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin