Kaspa: De toekomst van cryptocurrency?

Kaspa Bitcoin 2.0
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Toen Bitcoin op de markt werd gelanceerd was dat met de bedoeling om een wereldwijd gebruikt peer-to-peer betaalsysteem te worden. Ondertussen zijn we toch al een behoorlijke poos later en moeten we vaststellen dat de nummer één cryptovaluta daar nog steeds niet (helemaal) in is geslaagd. Dat is onder meer het gevolg van het zogenaamde blockchain trillemma. Het is zeker niet zo dat alleen maar Bitcoin hier problemen door ondervindt. Dit geldt zeker ook voor het merendeel van de andere cryptovaluta’s die op de markt zijn terug te vinden. Kaspa wil hier graag verandering in brengen. Dat is natuurlijk een behoorlijke uitdaging, want welke meerwaarde kan zij bieden ten opzichte van bijvoorbeeld Bitcoin? Dit laten we je graag ontdekken hier op deze pagina.

Wat is Kaspa en wat is haar ambitie?

Kaspa is een layer 1 protocol welke zichzelf haast bij de lancering heeft bestempeld als niet alleen ’s werelds snelste, maar ook volledig decentrale layer 1 protocol. Goed om weten is bovendien dat ze zich ook onbeperkt schaalbaar noemt. In het bijzonder dit laatste zou in de praktijk zomaar kunnen zorgen voor een stevig concurrentievoordeel ten opzichte van menig aantal andere cryptocurrencies die op de markt zijn terug te vinden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de significante problemen waar Ethereum door de jaren heen mee af te rekenen heeft gekregen.

Geen blockchain, maar een blockDAG

Voor Kaspa geldt dat ze eigenlijk geen blockchain is, maar wel een zogenaamde blockDAG. Voor heel wat mensen zal het verschil tussen beiden wellicht niet meteen duidelijk zijn. De naam blockDAG is eigenlijk een verwijzing naar de DAG-structuur waar gebruik van wordt gemaakt. Het gaat hierbij dan concreet om de zogenaamde ‘Direct Acyclic Graph’. Hiervoor geldt dat het een acyclische evenals een dynamische structuur is welke over de mogelijkheid beschikt om afzonderlijk informatie te verwerken en deze later opnieuw te bundelen. 

Voor deze datastructuur geldt dat ze er bekend om staat verschillende onderdelen van informatie samen te brengen wanneer ze allen in dezelfde richting stromen. Dit blijkt uit de samenstelling van de naam, namelijk:

  • Directed staat voor de stromingen van informatie die altijd in dezelfde richting bewegen;
  • Acyclic staat voor een informatiestroom die nooit terug kan gaan;
  • Graph staat voor een DAG die visueel wordt weergegeven;

Het Proof of Work-mechanisme van Kaspa's blockDAG: Snelheid en veiligheid gecombineerd

Net zoals elke blockchain maakt ook de blockDAG van Kaspa gebruik van een bepaald mechanisme om haar veiligheid te kunnen waarborgen. Het gaat hierbij om het inmiddels welbekende Proof of Work mechanisme. Hierbij is er sprake van het snelste PoW-mechanisme tot op moment van schrijven. Dat is niet in het minst het gevolg van de implementatie van het zogenaamde DAGKnight-protocol. 

Voor dit protocol geldt dat ze responsive is waardoor ze altijd in real time op het netwerk reageert. Mocht het netwerk enige vorm van vertraging ondervinden zal het consensusmechanisme op die vertraging anticiperen om op die manier de doorstroom te kunnen bevorderen. 

Dit gezegd hebbende is het zo dat er nog steeds sprake is van het behouden van een percentage van 50 procent van het byzantijns tolerantie mechanisme. Dit betekent meteen ook dat het niet alleen sneller, maar ook veiliger is in vergelijking met het eerder al geïmplementeerde GHOSTDAG.

Kaspa features

Waarin schuilt de meerwaarde van Kaspa precies?

Kaspa beschikt als cryptoproject over verschillende unieke eigenschappen. Zo is ze bijvoorbeeld ronduit uniek te noemen in haar vermogen om aanzienlijke bloksnelheden te valideren terwijl de focus blijft liggen op de veiligheid dankzij het PoW-mechanisme. Voor het huidige mainnet waar Kaspa gebruik van maakt geldt dat ze werkzaam is met één blok per seconde. Het is de bedoeling van de ontwikkelaars om dit echter in de komende tijd nog aanzienlijk te gaan verhogen. Dit zal er uiteraard voor zorgen dat niet alleen de smart contracts, maar ook de DeFi nog sneller en beter zullen gaan werken.

Voordelen van het DAGKnight-protocol: Efficiëntie en schaalbaarheid

Ook aan het zogenaamde DAGKnight waar gebruik van wordt gemaakt zijn verschillende niet onbelangrijke voordelen verbonden. Het is bijvoorbeeld zo dat deze er bekend om staat aanzienlijk minder confirmaties nodig te hebben om aantoonbaar veilig te zijn. Bovendien is het ook zo dat het netwerk er bekend om staat mee te groeien met het internet evenals met diens mogelijkheden. Neemt de snelheid van het internet in de komende jaren steevast toe? Dan zal ook Kaspa alsmaar sneller worden. Dit bovendien ook nog eens zonder dat er daarvoor hard-forks dienen te worden uitgevoerd. Dat is uiteraard ontzettend interessant.

Conclusie, kan Kaspa echt Bitcoin 2.0 worden?

Er zijn duidelijk een aantal niet onbelangrijke factoren die stevig in het voordeel spreken van Kaspa. Zo behoudt het project enerzijds de kernwaarden van Bitcoin terwijl ze zich verder ontwikkelt als het ultieme layer 1 protocol. Niet alleen geldt voor dit protocol dat ze uiterst veilig is, daarnaast is ze ook volledig decentraal en kan ze als ongekend schaalbaar worden bestempeld. 

Bovendien is het zo dat Kaspa niet echt over een eigen team beschikt, maar honderd procent afhankelijk is van het werk van diens community. Of dit veelbelovende cryptoproject echt Bitcoin 2.0 kan worden? Dat zal de toekomst uiteraard nog moeten uitwijzen.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...



Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin