Kosten van handelen in crypto: hoe zit dat? [uitleg + tips]
Weten welke kosten er komen kijken bij het handelen in crypto? Lees dit artikel en ontdek alles over iets transactiekosten, en andere kosten.
- Laatste update: december 30, 2023
Wie handelt in crypto, moet rekening houden met een aantal kosten. Zo is het mogelijk om cryptocurrency niet zelf te minen, maar deze aan te schaffen via een exchange. Op deze manier hoeft men zelf geen energiekosten te betalen, maar is het wel mogelijk om aan bijvoorbeeld een Litecoin, Ethereum of Bitcoin te komen. Een nadeel is wel dat er met een koers gerekend wordt. Aangezien er altijd verwerkingskosten zijn, zullen de koersen daarom lager uitvallen.
Bij het verhandelen van crypto in de vorm van een transactie worden ook weer kosten gerekend. Bovendien kan een hardware wallet worden aangeschaft. Ook hier staat een kleine investering tegenover. Bij het maken van een smart contract wordt vaak afgerekend in Ethereum gas. En ten slotte moeten we niet vergeten dat het handelen in crypto belast is. Kortom: in dit artikel alles over de kosten van handelen in crypto!
Kosten van handelen in crypto: transactiekosten
Handelen in cryptocurrency is nooit gratis. Bij gebruikelijk geld zoals de euro hebben we een bankrekening met een totaalpakket. Op die manier betaal je – op bij een aantal banken na – geen kosten meer per transactie. Er zijn wel banken in Nederland die geld vragen als je bijvoorbeeld geld op gaat nemen bij een pinautomaat. Niets is gratis en in de cryptowereld werkt dit niet anders.
Elke transactie brengt transactiekosten met zich mee. De transactie wordt immers in de blockchain verwerkt en er is computerkracht nodig om de transactie door één of meerdere deelnemers te laten valideren.
Transacties moeten worden gevalideerd
Valideren gebeurt meestal op twee manieren. Of aan de hand van Proof of Work zoals bij de Bitcoin, waarbij de transacties in een block in de blockchain worden weggezet. Bij Proof of Work worden de nieuwe blokken gemijnd en worden transacties op die manier gevalideerd.
Degene die de blokken weet te mijnen, krijgt daarvoor een beloning in de vorm van nieuwe Bitcoins. Om die beloning te kunnen betalen, moet er uiteraard wel inleg zijn. Die inleg wordt dus opgebouwd aan de hand van de handelingskosten voor een transactie van de cryptomunt. Op die manier blijft de handel levendig.
Proof of stake: lange tijd crypto vasthouden
Een tweede manier is aan de hand van Proof of Stake. Daarbij houden bezitters van cryptomunten hun crypto voor langere tijd vast. Wie de grootste stake heeft opgebouwd is het rijkst en heeft daarmee het meeste vertrouwen dat een transactie correct afgehandeld kan worden.
Bij Proof of Stake legt de validator een deel van zijn crypto in als borg. Uiteraard staat er tegenover het staken van crypto een beloning. Deze beloning kun je zien als een soort rente op de spaarrekening. Om deze beloning op te kunnen bouwen, wordt ook hier een soort potje gemaakt waarin mensen die een transactie willen laten doen, betalen voor de transactiekosten.
Uitleg over transactiekosten voor verschillende cryptomunten
Transactiekosten vind je in principe bij iedere cryptocurrency. Het maakt niet uit of je gebruikmaakt van Bitcoin, Litecoin of Ethereum; alle munten hebben dergelijke kosten. De een noemt het een transaction fee en bij Ethereum spreken we vaak van ‘gas’. Maar hoe je het ook wendt of keert, voor het kopen en verkopen van een cryptocurrency van wallet naar wallet zijn er meestal kosten.
Dat bestaat uit twee delen: kosten voor de broker en kosten voor de blockchain. Omdat geen enkele cryptocurrency gelijk is, geldt dat ook voor de transactiekosten. De kosten lopen dus per cryptomunt behoorlijk uiteen en om deze reden is het verstandig eerst uit te zoeken hoe hoog de transactiekosten zullen zijn, voordat je met de munt gaat handelen. Over het algemeen betaal je geen vast bedrag, maar een percentage van het bedrag dat je wilt gaan verhandelen.
Transactiekosten per broker: dat kan behoorlijk verschillen
Ook de transactiekosten van de broker kunnen behoorlijk verschillen. Een broker als Bitvavo staat bekend als een van de goedkoopste brokers van Nederland met een vrij laag tarief op transacties. Voordat je gaat handelen in cryptocurrency is het dus verstandig dat je eerst een goede broker met een laag tarief zoekt.
Er zijn ook genoeg brokers of exchanges die veel transactiekosten in eigen zak willen steken. Bij Bitvavo betaal je een vast percentage per transactie. Het maakt dan wel uit hoe hoog de transactie precies is. Bij een transactie van 1000 euro betaal je slechts 2,50 euro. Dat terwijl andere brokers soms wel twee tot drie procent vragen. Bij een dergelijke transactie ben je dan zo al 20 tot 30 euro verder.
Waarom moeten er transactiekosten worden betaald?
Het betalen van transactiekosten bij crypto is dus onvermijdbaar. Maar het is wel interessant om te weten waarom je transactiekosten moeten betalen. Over het algemeen betaal je transactiekosten voor de transactie die je op de blockchain laat uitvoeren.
Het is niet te voorkomen dat je transactiekosten moet betalen bij crypto. Voor alle crypto die aan de hand van blockchain werken (en dat zijn ze bijna allemaal), geldt dat je transactiekosten moet betalen. De vraag is natuurlijk waarom je kosten moet maken om een transactie uit te laten voeren. Er werken toch geen mensen bij de blockchain? Alles gaat volledig automatisch. Zijn de kosten dan wel gerechtvaardigd?
De werking van de blockchain
Om het antwoord op die vraag te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat je snapt hoe de blockchain werkt. Laten we de meest populaire munt van dit moment nemen, de Bitcoin. Deze munt werkt aan de hand van Proof of Work. Dat betekent dat als je een Bitcoin verhandelt met iemand anders, je dit samenvat in een transactie.
Die transactie wordt toegevoegd aan een blok van veel meer transacties. Zo’n blok moet eerst gevalideerd worden door een miner. Het minen van blokken middels Proof of Work is een kostbare gelegenheid. Er is veel computerkracht voor nodig. Dus is het wel belangrijk voor de miner dat hij een beloning krijgt voor het inzetten van zijn computer, zodat de kosten van de productie gedekt zijn.
Zelf de kosten van de transactie bepalen
Je kunt bij een transactie zelf aangeven hoeveel je wilt betalen voor de beloning aan de miner. Dit zijn dus de zogenaamde transactiekosten. Maar let wel: betaal je over een transactie van omgerekend 1000 euro maar vijf cent transactiekosten, dan zal de miner daar waarschijnlijk niet mee akkoord gaan. Je transactie wordt dan niet uitgevoerd. Het is met de transactiekosten belangrijk om een overtuigend bod te doen, zodat de miner daarmee akkoord kan.
Factoren die de hoogte van transactiekosten bepalen
Er zijn verschillende factoren die de hoogte van de transactiekosten betalen: hoe druk is het op de blockchain? Is het ingevoerde bedrag wel voldoende? Hoeveel ben je bereid te betalen? Je kunt deze transactiekosten vergelijken met het doen van een betaling naar een buitenlandse rekening.
In sommige gevallen betaal je daarvoor een vergoeding, zoals bij SEPA. Daarbij weet je meteen dat je de bank betaalt voor het uitvoeren van de transactie. Maar dat is bij een blockchain natuurlijk niet zo. En meestal zijn de transactiekosten van de bank ook nog een stuk lager dan de kosten die bij bijvoorbeeld Ethereum of Bitcoin gelden.
De miner moet de transacties dus valideren. Er wordt dan een nieuw block toegevoegd aan de blockchain. De beloning daarvoor zijn de transactiekosten van alle transacties in het blok. Dat is een vergoeding voor de energie die de miner erin heeft gestoken. Dan gaat het niet alleen om de stroomprijs, maar ook om het afbetalen van de investering in bijvoorbeeld apparatuur. Vaak heeft een miner een zeer hoogstaande computer nodig om rendabel blokken te kunnen minen. De transactiekosten rechtvaardigen daarmee de investering in bijvoorbeeld stroom of apparatuur.
Wanneer transactiekosten betalen?
Als je een transactie doet, moet je daar dan altijd voor betalen? Wanneer betaal je die transactiekosten eigenlijk? In principe is duidelijk dat je bij de transactie altijd rekening moet houden met de transactiekosten. De kosten worden dus niet in rekening gebracht aan mensen die de cryptocurrency alleen maar op hun account hebben staan. Je gaat transactiekosten betalen als je er actief mee handelt.
Aan – of verkoop van crypto
In principe komen de transactiekosten om de hoek kijken als je munten gaat verkopen of voor het eerst cryptovaluta gaat inkopen. Daarbij zijn kosten gemoeid. Die kosten worden in rekening gebracht bij degene die de transactie uit laten voeren. Bij vrijwel iedere broker of exchange betaal je de transactiekosten onmiddellijk, op het moment dat je de order hebt geplaatst. Het is dan niet meer nodig om zelf nog om te kijken naar de transactiekosten.
Dat is wel anders als je van wallet naar wallet handelt. Je stuurt bijvoorbeeld Bitcoins naar een vriend of webwinkel. Als je deze zelf overmaakt, moet je meestal een bod doen qua transactiekosten, zodat de miner je transactie meeneemt in het blok voor de blokchain.
Lage transactiekosten in crypto: maak kennis met Bitvavo
Bij een platform zoals Bitvavo heb je zelf geen omkijken naar het bieden in transactiekosten. Je betaalt bij het plaatsen van een order meteen de transactiekosten. Bij veel exchanges betaal je meteen al 2 tot 3 procent van het bedrag aan de transactiekosten. Bij een transactie van 1000 euro ben je zo al twee tientjes verder. Bij Bitvavo zijn de kosten een stuk lager. Daar betaal je een kwart procent. Met andere woorden: bij een transactie van 1000 euro betaal je dan 2,50.
Kosten van de koers
Ga je handelen in crypto? Dan heb je net als bij handel in ‘gebruikelijk geld’ te maken met de kosten van de koers. Bij onze favoriete exchange Bitvavo heb je ook te maken met de koers. Sterker nog, het zijn meerdere koersen die je dient te begrijpen: de middenkoers, de aankoopwaarde en de verkoopwaarde. Deze koersen kom je ook vaak tegen als je bijvoorbeeld euro’s gaat omwisselen naar Poolse zloty’s op Schiphol. Hierbij de uitleg.
Gemiddelde marktwaarde: de middenkoers
Als je een cryptomunt gaat verhandelen, dien je ten eerste rekening te houden met de marktwaarde. Dit noemen we de middenkoers. Deze koers is de gemiddelde handelkoers voor bijvoorbeeld één Ethereum, Litecoin of Bitcoin. Daarnaast heb je te maken met de aankoopwaarde en de verkoopwaarde. Die prijzen kunnen sterk van elkaar verschillen. Het is dus goed om van tevoren uit te zoeken hoe de prijzen precies in elkaar steken.
Aankoopwaarde van een cryptomunt
De aankoopwaarde is de prijs die je betaalt als je een munt koopt. Dit is meestal de hoogste koers. Deze koers vind je meestal terug in alle koersoverzichten. Daarnaast heb je te maken met de verkoopwaarde. Dit is de prijs die je krijgt als je een munt verkoopt. De verkoopwaarde is vrijwel altijd lager dan de middenkoers en de aankoopwaarde. Die verschillen kunnen behoorlijk oplopen. Het is maar zo mogelijk dat er een verschil van tien procent in deze prijzen zit.
Verkopen van crypto
Wil je snel wat munten kopen bij een hogere koers en deze dan snel doorverkopen? Dan is dit meestal om die reden een slecht plan. Want de munten dien je in ieder geval langer vast te houden, omdat de aankoopprijs altijd hoger is geweest dan de verkoopwaarde. Pas als de verkoopwaarde uitstijgt over de prijs die je betaald hebt aan aankoopwaarde, wordt het aantrekkelijk om de munten te gaan verkopen. Wil je winst, dan zal je dus geduld nodig hebben.
Hoe worden crypto koersen bepaald?
De koersen worden bepaald aan de hand van twee factoren zoals in elke markt: de vraag en het aanbod. Er spelen ook nog een aantal andere factoren mee, zoals bijvoorbeeld de schaarste van de munt. Is er maar moeilijk aan een cryptomunt te komen, dan betaal je daarvoor meestal een (veel) hogere koers. Als de middenkoers stijgt, stijgt de marktwaarde mee. De verkoopwaarde stijgt dan ook, want veel mensen willen je munten kopen. Er is dus meer vraag naar en het aanbod is klein.
Andersom is ook mogelijk: de crypto koers daalt en mensen willen van hun munten af. In zo’n geval zal de verkoopwaarde flink dalen. In principe kun je dus concluderen dat de middenkoers altijd de belangrijkste graadmeter is voor de aankoopwaarde en de verkoopwaarde. Er ontstaan dan verschillen tussen beide waardes. Meestal wordt het verschil betaald aan de broker of de cryptomunt zelf. Bij koop betaal je altijd de hoogste koers, bij verkoop krijg je de laagste koers. Daarmee zou je kunnen vinden dat het verschil eigenlijk onderdeel is van verborgen transactiekosten.
Zeldzamere crypto kopen
Je kunt er ook voor kiezen om zeldzamere cryptomunten te kopen. Bijvoorbeeld geen Bitcoin of Litecoin, maar afgeleiden ervan. Op moment van schrijven zijn er al meer dan 9000 verschillende cryptomunten. Het is voor de exchanges geen doen om al die munten in te kopen, zeker als er maar weinig vraag naar is. Er gaat geen dag voorbij of weer een nieuwe cryptocurrency ziet het levenslicht.
Alhoewel het aanbod bij een Nederlandse crypto exchange zoals Bitvavo groot is, is het meestal niet mogelijk om zeldzame munten te kopen door simpelweg euro’s in te wisselen. In plaats daarvan is het mogelijk om je grotere bestaande munt in te ruilen voor de zeldzamere munten. Dit noemen we pairing. Dat kun je als volgt zien: bij het ontstaan van een munt die gebaseerd is op Ethereum, kun je aan deze munten komen door de afgeleide (Ethereum) om te wisselen voor de kleinere munten. Je kunt dus een grote munt inwisselen om tot de nieuwe, zeldzamere munten te komen.
Stel: je munt is afgeleid uit Bitcoin. Deze munten zijn niet te koop bij een crypto exchange. In zo’n geval kun je bij een exchange wel Bitcoins kopen en deze vervolgens omwisselen naar de kleinere munten. Aan het kopen van zeldzamere crypto zitten wel een aantal nadelen.
Dubbele kosten voor het aankopen van kleine cryptomunten
Het belangrijkste nadeel van deze constructie is het maken van dubbele kosten. Om een zeldzamere crypto te kunnen kopen, dien je eerst de afgeleide munt aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum. Daarvoor betaal je eerst de aanschafwaarde. Daarna wordt deze munt in je wallet gezet. Vervolgens betaal je ook nog een keer de kosten voor het inwisselen (verkoop) naar de nieuwe munt. Je betaalt dan dus één keer de verkoopkosten en twee keer de aanschafwaarde.
Het is zelfs mogelijk om zeldzamere cryptomunten aan te schaffen, zonder dat je in het bezit bent van de afgeleide munt. Maar dat is wel een heel gedoe en bovendien ook erg aan de prijs. Stel: je hebt een wallet vol Ethers, de token van Ethereum. Deze kun je deze inwisselen voor een andere munt, die bijvoorbeeld gepaired is met een Bitcoin. In zo’n geval dien je eerst Ethereum te verkopen voor Bitcoins. Daarna zet je de Bitcoins weer om naar de gewenste cryptocurrency.
Dit is een erg prijzige onderneming. Je betaalt namelijk drie keer de transactiekosten en drie keer de blockchainkosten. Het is daarom slim om jezelf af te vragen of je de zeldzamere cryptomunten echt graag wilt. Zeker als de waarde ervan laag is. Want in principe komt het er bij zo’n constructie op neer dat je bijna 30 procent van de totale waarde aan transactiekosten kwijt bent. Dat is zeker als je een munt hebt die veel waard is, niet aantrekkelijk om te doen.
Kosten van een wallet
Het gebruik van de wallet is bij een exchange als Bitvavo gratis. Je hoeft niet te betalen voor het aanmaken van een wallet en je kunt per crypto een aparte wallet aanmaken. Het is ook mogelijk om een hardware wallet aan te schaffen. Je dient er dan rekening mee te houden dat zo’n wallet ongeveer 100 euro eenmalig kost. En er zijn nog meer nadelen; ga je op deze manier handelen, dan dien je zelf de transactiekosten te bepalen en voor te stellen.
Zo is het dus goed mogelijk dat je bod te laag is en een miner de transactie daarom niet meeneemt in het block voor de blockchain. Het kan daardoor behoorlijk lastig zijn om tussen een druk blockchain netwerk te komen. Er zijn immers een hoop aanvragen en alleen de transacties met de hoogste transactiekosten worden uitgevoerd.
Exchange is een uitkomst
Gemakkelijker is daarom om een exchange te gaan gebruiken. Bij veel exchanges weet je ook meteen waar je aan toe bent. Bij het verhandelen van de cryptocurrency staat meteen bij de transactie al aangegeven wat de transactiekosten zullen zijn. In sommige gevallen gaat het om een vast bedrag, bijvoorbeeld 50 cent. Dan maakt het niet uit of je voor 100 of 1000 euro gaat handelen; het bedrag is altijd hetzelfde. Maar gebruikelijker is dat je een percentage van de transactie betaalt.
Voor niets gaat de zon op
Bij de meeste exchanges ligt dit percentage op 2 tot 3 procent. Bij Bitvavo betaal je maar een tiende van dat percentage. Dit is precies de reden waarom deze exchange zo populair is. Het is belangrijk om bij het verhandelen van cryptocurrency er rekening mee te houden dat iedere schakel in de blockchainketen een beetje aan je transactie wil verdienen. Er zijn immers maar weinig bedrijven die filantropisch zijn.
Voor niets gaat de zon op. Je betaalt dus vrijwel altijd kosten aan een broker of exchange. Als je de munten naar de wallet laat sturen, moet je daar ook voor betalen. Dit is immers een aparte transactie die door een miner of validator van de blockchain moet worden uitgevoerd.
Ethereum gas: Proof of Stake
De informatie hierboven gaat vooral over blockchains die gebaseerd zijn op Proof of Work. Maar een cryptomunt zoals Ethereum werkt aan de hand van smart contracten en Proof of Stake. Dat betekent niet dat deze munten gevrijwaard zijn van transactiekosten. In tegendeel, want ook bij een munt als Ethereum worden kosten voor het gebruik of het verhandelen ervan in rekening gebracht. Je maakt immers gebruik van het blockchainnetwerk en deze wordt gevalideerd door een aantal validators. Die staken hun cryptomunten. Dat houdt in dat ze meestal tijdelijk niet bij een bepaald bedrag kunnen.
Rente is GAS
Zie het als het vastzetten van spaargeld op een spaarrekening. Je kunt dan tijdelijk geen geld opnemen van die rekening. In ruil voor het ongemak krijg je daarvoor rente. Dat is bij Ethereum ook het geval. Daarnaast zal een validator een deel van de cryptomunten die opzij zijn gezet voor het staken gebruiken als borg. Deze borg wordt ingezet aan het cryptonetwerk om te laten zien dat degene die wil valideren, genoeg vermogen heeft om te borg te kunnen betalen.
Is het resultaat kloppend? Dan krijgt de validator een vergoeding voor zijn harde werk. Een soort rente. Die rente moet ergens uitbetaald worden; de transactiekosten. Deze transactiekosten worden specifiek bij Ethereum ‘gas’ genoemd. Blijkt dat er met het resultaat geknoeid is, dan krijgt de validator zijn borg niet terug.
Transactiekosten van Ethereum niet altijd even transparant
Ethereum gas is een vergoeding die je betaalt om een transactie af te rondelen. Je betaalt ze bij het afsluiten van een smart contract of de aanschaf van een niet-inwisselbare token. De kosten die je hiervoor betaalt, noemen we de ‘gas fee,’ ‘gwei’ of ‘gas price’. Dat betekent niet allemaal hetzelfde. Het is daarom goed om te weten wat gas, gwei en gas fee inhouden. De hoogte van de transactiekosten zijn bij Ethereum lang niet altijd doorzichtig. Dit wordt dan ook gezien als het grootste nadeel aan deze cryptomunt.
Valideren van transacties kost rekenkracht
Ook bij een blockchain als Ethereum komt rekenkracht kijken. Denk bijvoorbeeld aan het valideren van de transactie wanneer je cryptomunten verkoopt. Of wanneer je een NFT aanschaft. In zulke gevallen dien je gas te betalen. Gas is de eenheid die aangeeft hoeveel rekenkracht er nodig is om een transactie uit te kunnen voeren. Dit werkt aan de hand van cryptomunten die Ether heten. Over het algemeen betaal je nooit veel gas, maar juist kleinere bedragen.
Wat is een gwei?
Daarom is de kans klein dat je een hele Ether hoeft te betalen, maar slechts een deel ervan. Dit is hetzelfde als de transactiekosten van bijvoorbeeld het overmaken van geld. Je betaalt niet 1 volle euro op je zakelijke rekening, maar bijvoorbeeld maar 25 eurocent.
Bij Ethereum heb je ook een dergelijke uitdrukking voor delen van Ether. Dit kun je dus vergelijken met centen. We noemen dat ‘gwei’. Een wei is een triljoenste ether. In principe betaal je meestal een gasvergoeding van een paar centen. Dit noemen we gigawei en heet daarom dus Gwei.
Meer betalen voor een snellere transactie
Bij het verhandelen van Ethereum krijg je te maken met gas prices en gas limits. Een gas price is de uiteindelijke prijs die een gebruiker bereid is te betalen voor zijn transactie. Als je veel gas wilt neertellen, gaat de transactie een stuk sneller. Dat kan behoorlijk wat geld kosten. Daarom moet je de prijs afzetten tegenover je eigen behoeften. De meeste Ethereum wallets geven tegenwoordig een suggestie hoeveel je zou moeten bieden, want dan betaal je nooit te veel.
Waarom ineens meer gas betalen?
De waarde van Ether kan behoorlijk schommelen. Daardoor is het mogelijk dat je in korte tijd opeens fors meer gas moet gaan betalen dan waar je van tevoren op gerekend had. Het kan maar zo zijn dat je bijvoorbeeld omgerekend een euro meer betaalt dan waar je mee akkoord ging. Dat komt door de verwerkingstijd van de transactie. Is de token in die tijd fors gestegen, dan kom je dus voor onvoorziene kosten te staan.
Limiet instellen voor een transactie
Om te voorkomen dat dit gebeurt, kun je inzetten op een gas limit. Dit is een limiet die aangeeft hoeveel gas je bereid bent te betalen voor een transactie. Op die manier kun je voorkomen dat je veel meer betaalt dan waar je op gerekend had. Het gevaar ervan is uiteraard wel dat je transactie pas veel later verwerkt wordt, omdat anderen die hun transactie ook wilden laten valideren veel meer hebben geboden. Een korte uitleg.
Hoe minder je wilt uitgeven, hoe langer het duurt totdat de transactie er eindelijk door is. Betaal je veel te weinig, dan ben je wel je geld kwijt maar gaat de transactie helemaal niet door. Dat komt doordat er wel rekenkracht verbruikt is, maar die niet voldoende bleek.
Kosten van crypto minen
Als je besluit om crypto te gaan minen, lijkt het erop dat je zelf de transactiekosten van anderen deels in je zak kan steken. Je krijgt immers een vergoeding voor de rekenkracht die je inzet om de transacties van anderen te valideren. Daarmee zou het in theorie mogelijk kunnen zijn om onder de streep weer op nul uit te komen. Of toch niet? De energiekosten van het minen blijven maar stijgen, zo zegt onder meer JPMorgan.
Vergoeding voor het minen van Bitcoin
Wereldwijd zijn er duizenden computers met elkaar verwikkeld in de strijd om verschillende blokken binnen blockchains te minen. Bij een Bitcoin ligt de beloning voor het oplossen van een blok op 12,5 Bitcoin. Dat is een mooie vergoeding, zeker gezien die munt nu zoveel waard is. Iedere vier jaar halveert de vergoeding en dus kan het nu nog rendabel zijn om Bitcoins te gaan minen. De transactiekosten van Bitcoin kun je bovendien zelf in je zak steken.
Kosten en baten: hoe zit het?
Begint eer je begint, is niet voor niets een bekende uitdrukking. Want het lijkt erop dat het juist heel voordelig is om een eigen krachtiger computer te kopen en zo meer rekenkracht in te kunnen zetten. Het idee is dat je daarna de investering terugverdient. Hoe krachtiger de computer, hoe hoger de mogelijke berekeningen per computer. Dit noemen we de hashrate.
Daarvoor heb je een behoorlijk krachtige computer nodig, want wie de hoogste hashrate haalt heeft ook de grootste kans om de complexe puzzel op te lossen. Een bitcoin kan zomaar 10.000 dollar waard zijn. Als je dan een vergoeding van 12,5 bitcoin krijgt, hark je toch al snel 125.000 dollar aan waarde binnen. Maar de moeilijkheidsgraad is zo hoog geworden, dan je een flinke rekenkracht nodig hebt om de puzzel op te lossen.
Energieverbruik bij minen
Daar zit dan ook meteen de crux: om die puzzel op te lossen heb je een behoorlijk hoog energieverbruik. Daardoor zijn de kosten voor het minen van één Bitcoin enorm gestegen. Als het minen van Bitcoins niet zuiniger gebeurt, kunnen de gemiddelde kosten ervan blijven stijgen, zo schat JPMorgan.
De bank zegt zelfs dat de kosten voor het minen van Bitcoins zijn vertienvoudigd in een jaar tijd. Dat betekent dat miners bijna 4000 euro per geminede Bitcoin investeren. Je kunt je dus wel voorstellend dat je mogelijk veel geld investeert in iets wat uiteindelijk maar weinig op zal brengen. De kans dat je in je eentje een heel blok weet te delven, is namelijk niet zo groot.
Kosten om te beginnen met crypto
Als je wilt beginnen met crypto, ben je niet meteen een professional. Daarom zijn er ook kosten verbonden aan het beginnen met deze munten. Je dient ze immers aan te schaffen, dient te weten hoeveel transactiekosten je moet bieden en zal vast en zeker wel eens een fout maken, waardoor je een bepaalde hoeveelheid crypto kwijtraakt. Dit zien we dan maar als leergeld.
Als je niet zelf wilt bepalen hoeveel transactiekosten je moet betalen, kun je het best gebruikmaken van een exchange die dit voor je berekent. Een van onze favoriete exchanges is Bitvavo, omdat je daar gewoon met iDEAL munten aan kunt schaffen en je euro’s om kunt zetten naar bijvoorbeeld Ethereum, Litecoin en vele andere munten.
Heldere transactiekosten bij Bitvavo
Bij het verhandelen berekent Bitvavo dan ook precies hoeveel transactiekosten je moet betalen om de transactie doorgang te kunnen laten vinden. Je hoeft zelf geen schatting meer te maken, waardoor je nooit te veel of te weinig betaalt. Begin je met crypto, dan betaal je in principe startkosten. Weliswaar is crypto voor iedereen toegankelijk, maar je moet de munten uiteraard wel aanschaffen.
Daarvoor betaal je de aankoopwaarde. Hoe die aankoopwaarde precies tot stand komt, hebben we hierboven uitgelegd. Het is dus niet altijd aantrekkelijk om vandaag nog in een bepaalde munt te investeren. Het is een kwestie van vraag en aanbod op de markt. Is er veel vraag naar bijvoorbeeld Ethereum, dan ga je er ook meer euro aan aanschafkosten voor betalen.
VOLUME (30D) | TAKER FEE | MAKER FEE |
---|---|---|
€ 0+ | 0.25% | 0.15% |
€ 100 000+ | 0.20% | 0.10% |
€ 250 000+ | 0.16% | 0.08% |
€ 500 000+ | 0.12% | 0.06% |
€ 1 000 000+ | 0.10% | 0.05% |
€ 2 500 000+ | 0.08% | 0.04% |
€ 5 000 000+ | 0.06% | 0.04% |
€ 10 000 000+ | 0.05% | 0.03% |
€ 25 000 000+ | 0.04% | 0.03% |
Handelskosten bij Bitvavo staan hierboven beschreven. Hoeveel kosten je betaalt,ligt aan de hoeveelheid handel je bedrijft op het platform gedurende 30 dagen. Daarnaast is er een verschil tussen maker en taker.
Wat is het verschil tussen maker en taker?
Taker fees; welke van toepassing zijn indien uw order onmiddellijk wordt uitgevoerd op basis van de beschikbare orders in het orderboek (zal altijd het geval zijn bij markt/bestens orders).
Maker fees; welke van toepassing zijn indien uw order niet onmiddellijk zal worden uitgevoerd en liquiditeit toevoegt aan het orderboek (zal altijd het geval zijn bij limiet orders die niet direct worden uitgevoerd).
No pain, no gain: maar wel met geld dat je kunt missen
No pain, no gain. Dat is helaas wel de realiteit van crypto. Investeerders die grote bedragen inzetten en grote risico’s lopen, zijn ook degenen die de grootste winsten pakken. Als je er net mee begint, raden we je af om dit te doen. Investeer altijd alleen wat je echt kunt missen en ga niet veel t ever.
Beleg dus geen geld dat je niet kan missen. Je hebt immers ook nog een dak boven je hoofd nodig, moet de energierekening betalen of de mogelijkheid hebben om boodschappen te kunnen doen. Investeer je geld dat je niet kunt missen, dan kun je vervelende problemen krijgen. Verlies je immers veel geld, dan is de kans aanwezig dat je uiteindelijk in de schulden belandt.
Verder betaal je bij het beginnen met crypto transactiekosten. Die transactiekosten zijn erg afhankelijk van de cryptomunt die je koopt. Met name de aanschafwaarde is hierbij belangrijk. Hier geldt: koop je meer cryptomunten in één keer, dan krijg je ook meer te maken met hogere transactiekosten. Die verschilt per munt. Iedere munt heeft ieder zijn eigen blockchain en voor het delven van een blok geldt bij iedere munt weer een eigen minimale inspanning om de complexe puzzel op te lossen. Iedere blockchain heeft immers zijn eigen regels en ontwerpen voor de transactiekosten.
De transactiekosten kunnen behoorlijk oplopen. Dit jaar betaalde je bijna 25 dollar aan transactiekosten voor het verhandelen van ERC-20 tokens. Dat kwam doordat meer mensen begonnen aan de cryptomunten. Het is dus belangrijk dat je op het juiste moment instapt.
Oeps: leergeld
Begin je net met crypto? Houd er dan rekening mee dat je in het begin flink wat fouten zult gaan maken. En als je fouten maakt, is de kans dat je cryptogeld gaat verliezen groot. Besef dus goed dat het niet alleen maar de zon is die aan de hemel schijnt. Juist om deze reden hameren we er zo op dat je alleen geld investeert dat je echt kan missen. Want dat je geld gaat verliezen, is vrijwel zeker. De investeerders die het meeste geld investeren krijgen ook de hoogste opbrengsten. Maar daarvoor lopen ze dan ook wel een behoorlijk risico.
Een goede mindset is noodzakelijk
De kans is dus groot dat je op enig moment een verkeerde beslissing gaat nemen. Dan leer je van waar het fout gegaan is, weet je wat je moet doen om dit probleem in de toekomst te voorkomen en zul je niet nogmaals geld op deze manier vergelijken. Handelen in crypto vergt een goede mindset. Neem het jezelf niet kwalijk als je wat geld verliest en zie het als leergeld.
De kosten zullen ervoor zorgen dat je die fout niet nog eens gaat maken. In de toekomst zul je daarom eerder geld verdienen dan verliezen. In principe is het betalen van leergeld dus ook een investering die je doet in de cryptowereld. Ga je er net mee beginnen? Zet dan alvast een bedrag opzij dat je bereid bent om kwijt te raken aan leergeld. Niemand is in één keer een professional.
Niet vergeten: crypto handelen is belast
Het bezitten en verhandelen van crypto wordt belast bij de Belastingdienst, ook als er geen bank aan te pas komt. Daarvan ben je verplicht aangifte te doen bij je inkomstenbelasting. Als particulier geef je je cryptomunten op in box 3 bij je bezittingen. Daarvoor houd je de waarde aan van 1 januari over het jaar waarvan je aangifte doet. Gebruik daarvoor de koers op het gebruikte omwisselplatform. Gebruik je Bitvavo? Dan gebruik je dus de wisselkoers van dit platform.
Opbrengst hoger dan de kosten?
Als je actief bent als miner, hoef je de opbrengst van het minen zelf niet aan te geven. Dat komt doordat je maar een beperkte hoeveelheid cryptovaluta per dag kunt minen. Maar is de opbrengst hoger dan de kosten? Dan is er soms sprake van inkomsten uit overig werk of uit onderneming en dien je deze aan te geven bij de aangifte.
Cryptovaluta worden dus gelijkgesteld aan normale valuta zoals een Amerikaanse dollar. Je bent immers aan het beleggen en speculeren op koerswinst. De opbrengst van de handel hoeft dan niet te worden aangegeven. Maar als je extra arbeid verricht om aan de munten te komen, dan is er sprake van werk.
Zo zijn er nog veel meer situaties waarbij je in aanraking kunt komen met de Belastingdienst. We raden je aan je hier goed in te verdiepen, voordat je aan handel in cryptocurrency begint.
Bitvavo heeft de laagste kosten
Ten slotte een tip: je zag de naam Bitvavo al regelmatig voorbijkomen. Het is niet voor niets ons favoriete platform. Dat komt vooral doordat de transactiekosten bij dit platform vaak maar een fractie zijn van wat je bij andere brokers en exchanges betaalt. Het aanmaken van een wallet is volledig gratis. Bij het uitvoeren van een transactie betaal je transactiekosten. Je hoeft via Bitvavo niet zelf een hoeveelheid aan transactiekosten te berekenen. Dit doet het platform voor je. Op die manier weet je zeker dat je nooit te veel of te weinig betaalt en dat je transactie ook echt wordt uitgevoerd.
Soms wordt er gewerkt met een vaste prijs, maar het gaat meestal om een percentage van de totale transactie. Waar je bij andere platforms 2 tot 3 procent betaalt, betaal je bij Bitvavo maar zo’n 0,25 procent. Daardoor kun je tot wel tien keer zo goedkoop uit zijn. De wisselkoersen vind je per coin gemakkelijk terug op de koersenpagina. Zo weet je precies wat je betaalt voor aanschaf en wat je krijgt voor de verkoop van cryptomunten.
Hier koop je goedkoop crypto
Advertentie